Gå til innhold
Hundesonen.no

Sigurd Lenes

Medlemmer
  • Innholdsteller

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Sigurd Lenes

  1. Mener du at en gjennomsnittslig lapsk vallhund kommer til å komme til elite lydighet og få tre førstepremier? I så fall er det jo rart at den lapske vallhunden ikke dominerer mer i LP-sirkuset, hvis den gjennomsnittslige hunden er god nok til championat.

    Ja, det finnes lapske vallhunder som får LP-championat, og det finnes også andre utradisjonelle raser med championat, men de er unntakene som bekrefter regelen, og skyldes sannsynligvis en kombinasjon av et meget godt individ kombinert med en meget god fører.

    Sammenligner man f. eks gjennomsnittslige MH-resultater for lapsk vallhund, schäfer og malle, så kommer man slik ut:

    LVH Sch M

    Nyfikenhet/oredsla: 3,1 3,8 3,9

    Aggresivitet: 2,2 1,8 2,1

    Socialitet: 3,5 3,5 3,5

    Jaktinteresse: 2,3 2,7 3,2

    Lekfullhet: 3,2 3,7 4,1

    Konklusjonen er at både schäfer og malle i større grad enn lapsk vallhund har egenskaper som gjør den mer egnet til en rekke ulike hundesporter. Det eneste den lapske vallhunden scorer høyere på er aggresivitet, noe som i utgangspunktet kanskje ikke er så ønskelig.

    Problemet er vel heller den gjennomsnittlige "hundetreneren" for en rase enn hunden. Finner MH-testen som særs irrelevant i denne sammenhengen.

  2. Ta gjerne kontakt hvis du/andre ønsker informasjon om LV. Har dessverre ikke vedlikeholdt bloggen, men det finnes mye på denne siden. http://www.ingerid.no/

    Som du skriver så er det ikke mange av disse i Norge. Dessverre så er det svært få av disse igjen som brukes til noe mer enn å rett og slett være en familie/turhund. Hvor mange av de som kritiserer har eid en? antakelig svært få.

    Jeg konkurrerer agility med min KL3 og gjør det bra etter min vurdering. Vi er ikke raske nok til å hamle opp med de raskeste, men vi presterer jevnt godt. Arbeidskapasiteten er ikke helt BC, men jeg tror dette også er veldig individavhengig. Joika som du har linket til tidligere er også en flott hund som konkurrerer en del lydighet. Hun er nok en del mer intens en min.

    Hva er målsetningen? Hvis min målsenting var å bli verdensmester i agilt (large), så hadde jeg helt klart gått for en BC.

    Skal ikke kritisere raser konkret, men flere av de som er trukket frem her er vel mere som "lada" å regne etter mine kriterier (basert på kvalifisert synsing med bakgrunn i egne observasjoner).

    Film fra trening for et par uker siden

    https://www.youtube.com/watch?v=wDzhjcf2n50

    • Like 1
×
×
  • Opprett ny...