Gå til innhold
Hundesonen.no

Dakiri

Medlemmer
  • Innholdsteller

    15
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Dakiri

  1. Det er feil. Økologisk drift har krav om mindre flokker og mer utegang enn konvensjonell drift. At de er lykkelige, ute hele døgnet i sus og dus kan nok diskuteres, men at det bare er foret som er annerledes blir ikke riktig å si.

    http://www.debio.no/_upl/veileder_b.pdf <----- Står her, for spesielt interesserte.

    For noen arter kanskje, men for sau så er det sletts ikke noe krav om mer utegang(sau er unntatt fra reglene om luftegård på vinteren), og såvidt meg bekjent er det ingen krav om mindre flokker heller..

    Så, hvertfall på sau(reglene på de andre artene har jeg ikke satt meg noe inn i), betyr ikke økologisk at dyra nødvendigvis har det noe bedre enn dyr fra konvensjonell drift..

  2. Jeg var heldig nok til å finne drømmerasen på første forsøk, sheltien :heart: rasen passer meg perfekt, så det kommer nok alltid til å være minst en slik liten hårball i hus her.

    Av andre raser så er jeg for tiden på utkikk etter en voksen bc tispe(trent gjeterhund), og etter det blir det nok en langhåret colliegutt.

    Ellers er jeg veldig svak for pommen, har fryktelig lyst på en slik, men er redd den blir litt for liten til at den er praktisk på et gårdsbruk desverre.

  3. Vi starter i april :) jooda lamminga er helt super den! :) Jaok daaa så er det kanskje litt nedtur å måtte stå opp midt på natta for så å vente mange timer for å passe ei søye...Også er det de att har først 1 søye starta, starter den neste og neste og neste heeeelt samtidig! :P Masse rot med grinder for å dele dem fra hverandre osv osv xP skulle vært filma noen ganger :P:w00t:

    Hehe, har heldigvis innleid hjelp i lamminga jeg, han går natt og jeg dag, så jeg er vel en av de mest uthvilte bøndene i lamminga gitt:P men jeg kjenner til styret med grinder, hjelpes meg, jeg er glad vi ikke har kamera i fjøset for å si det sånn, for ikke å snakke om at jeg i tillegg har dyra delt på to fjøs under lamminga, typisk at dyr fra begge fjøsa starter samtidig så man må løpe frem og tilbake imellom de :frantics:

    • Like 2
  4. Totalt OT, men etter noen tiår i hundemiljøet er det første gang jeg hører om hundebleie, så jeg ble litt fascinert.

    Jeg spør av pur nysgjerrighet og uvitenhet - og legg til at jeg ikke har barn heller: Hvordan mener en at hunden vil stoppe innendørs markering ved å gå med en slik? Jeg trodde ikke barn ble tørre i buksa kun ved å gå med bleie, men at det var en trenings-/tilvenningssak i forhold til potte/toalett, og jeg tar kanskje feilaktig samme slutning med hund. Håper noen kan svare en uvitende, nysgjerrig sjel!

    Somregel blir vel disse brukt for å slippe å vaske når bikkja tisser inne, og for å unngå ødelagte møbler, ikke for å lære hunden å slutte markering innendørs.

    Dog vil noen hunder finne det ubehagelig å tisse på seg selv da, og dermed slutte å tisse inne(Evt. koble det opp mot belly band og dermed kun la være å tisse med denne på)

  5. Tja, jeg kjøpte meg gård med 70 drektige søyer rett før lamminga på impuls jeg :D

    Dvs, å kjøpe gården i seg selv var planlagt, men å overta dyrene og drive videre var absolutt en impulshandling, jeg fikk spørsmålet om jeg ville ha dyrene når det ble klart at vi kom til å kjøpe gården, og svaret ble "tja, hvorfor ikke?" :P

    Hadde i tillegg ingen erfaring med sau fra før annet enn at jeg pleide å hilse på dem nå og da(Vi eier fra før nabohuset til denne gården, så sauene beiter rett uttafor hagen).

    I tillegg skaffet jeg meg geit på impuls her for ikke så lenge siden, eller, jeg hadde begynt å tenke på å kanskje anskaffe noen geiter til neste år, men Julie, som geitfrøkna heter, fikk jeg spørsmål om jeg ville ha ene dagen, og dagen etter var hun plutselig på plass på gården:)

    Og jeg ser ikke problemet med slike impulshandlinger sålenge man er innstillt på å ta det som måtte komme av arbeid med dyrene.

    Det har hvertfall gått veldig bra for min del syns jeg, dyrene ser ut til å trives de, men nå hadde jeg forrige eier her sammen med meg under lamminga, og de andre bøndene i området her er somregel bare en tlf samtale unna om jeg trenger råd, hjelp eller har spørsmål om noe.

  6. Jeg er ute etter nye halsbånd som: Må ha reguleringsmuligheter, størrelse ca 60-75cm, lær eller nylon, lukkemekanismen bør absolutt være metallspenne.

    De skal riktignok brukes på vær, ikke hund da men, og må derfor tåle opptil 100kg sinnadyr som rykker og drar(Disse gutta har ikke lineføringa på plass for å si det mildt :P)

    Noen ideer om hvor jeg finner noe passende?

  7. Må bare skyte inn her at det du nevner som det eneste problemet, absolutt ikke er det eneste problemet med å bruke f.eks sheltie eller collie. Gjeterinnstinkter går, som det meste annet, i arv, og så lenge det ikke er et prioritert område innenfor avlen kan det fort bli vanskelig å finne en sheltie eller collie med tilstrekkelig gjeterinnstinkt til å kunne jobbe med sau. At den snur seg etter en sau når man går forbi er ikke nok, liksom. Min sheltie har forøvrig noe "driv", og kunne til en viss grad bidra til å drive kuflokken hjem til gården. Men hun GJETET ikke, og hadde ikke et snev av den balansen og naturlige kompetansen som borderen min har.

    Det finnes da oppdrettere på collie og sheltie som prioriterer gjeteregenskaper, man må kanskje lete litt ekstra, og gjerne se utenfor landegrensene, men det er ikke umulig å få tak i.

    Og jeg tror det finnes masse hunder innen de utstillingsavla linjene som også har de riktige instinktene på plass til tross for at det ikke har vært prioritert i avlen, men det er klart, det er et større sjansespill å velge hund fra slike linjer til dette formålet, men nå er man ikke garantert en god gjeterhund om man velger bc heller så..

  8. 021yb.jpg

    027grp.jpg

    002daf.jpg

    Har mitt første år som sauebonde, så de fleste av mine sommerdager i år har jeg bare sitti ute i sola, slappet av, og kikket på sauene.

    Det aller beste sommerminnet har jeg desverre ikke bilde av, jeg lå på gårdstunet i gresset, sola skinte, hadde sovende lam liggende tett inntil meg på hver side, og de eneste lydene man hørte var elva i bakgrunnen og flere lam som gikk rolig rundt meg og gresset, en helt perfekt dag i mine øyne :wub:

  9. Det handler ikke om å være sneversynt i rasevalget her i Norge.

    Erhm, jo, Norge ER sneversynt når det kommer til dette. Våger man å uttale at man vil prøve seg med en annen rase enn bc blir man nesten uten unntak nedkjørt av "jeg ville heller valgt bc", "hvorfor ikke velge bc?", "du kommer neppe særlig langt med noe annet enn bc" osv.

    Ser man derimot ut av landet finner man mange som bruker andre gjeterhundraser med stort hell.

    Nå skal ikke jeg uttale meg om de ungarske rasene, de har jeg ingen peiling på overhodet, men det er da ingenting i veien for at f.eks sheltie, collie o.l. raser skulle fungere på norsk sau..?

    Eneste problemet er vel at man bør ha nok erfaring til å trene opp hunden på egenhånd ettersom at man neppe finner særlig mye hjelp til å trene opp andre raser enn bc.

  10. Hjelp :( Jeg har et par sko som jeg tråkket gjennom voldsomt våt myr med idag, skoene var søkkvåte av myrvann, så jeg tenkte at det kanskje var lurt å skylle dette av i et forsøk på å forhindre lukt, men skoene ser ikke ut til å ha likt den behandlingen, nå som de begynner å tørke har de også begynt å bli hvite noen steder på de svarte områdene :o(Skjønner det ikke, de har vært våte mange ganger før pga bruk i vått vær uten noen problemer)

    Er det noe jeg kan gjøre her, eller er skoene tapt?(Er slike skatesko eller hva de nå kalles, i skinn tror jeg)

  11. Ja man kan godt bruke voksne hundevante søyer i trening, men hensikten med denne treningen jeg skisserer er ikke at hunden skal gjete, det er at hunden skal bli trygg sammen med eier/fører rundt sauer. Bruker man kopplam er disse ofte svært vant med mennesker og evt gårdens hunder, slik at de ikke løper av gårde, men sannsynsligvis står stille inne i kveet. Du går jo sammen med hunden i båndet og kan avverge evt utfall fra en sau.

    Ah, da forstår jeg litt mer, takk!:)

  12. Så flott! Dette høres lovende ut, men ikke stress med at hun skal løpe rundt sauene. Det er mye bedre at dere bygger opp dette sammen enn at hun skal føle seg alene, så bruk gjerne kopplam inne i et kve og ha henne i bånd. Skap trygghet, det får du igjen for i alt du gjør senere!

    Hmm.. Nå har jeg ikke noen erfaring med trening av gjeterhund så bør kanskje ikke uttale meg, men dette undres jeg litt over, jeg har alltid hørt at man bør bruke voksne, hundevandte sauer i starten av slik trening?

    Og basert utifra egen erfaring med kopplam og hund er vel ikke kopplam det første jeg ville introdusert for en fersk hund.

    Så jeg er veldig nysgjerrig på hvorfor du anbefaler nettopp kopplam? Er det ikke bedre å bruke sauer som har større respekt for hunden og dermed heller vil løpe unna istedenfor å angripe bikkja om den kommer for nært?

×
×
  • Opprett ny...