Gå til innhold
Hundesonen.no

Valp og Pondus


katchina

Recommended Posts

Litt dårlig overskrift, men visste ikke helt hvordan jeg skulle forklare det. :P

Saken er at en venn av meg får valp snart. Vi hadde tenkt å introdusere min hanhund med den. (Valpen er også en han) Pondus er kjempeflink og tålmodig med valper uansett kjønn, så det er nok ikke noe problem. Det jeg lurer på er om det vil skjære seg mellom dem når valpen blir pubertetsgutt? Eller vil de forbli venner siden de allerede har kjent hverandre en stund og møtt hverandre ofte? Vesentlig å nevne er også at Pondus ikke er veldig glad i voksne hannhunder. Det er derfor jeg lurer.

Håper noen skjønte hva jeg mente :P Det hadde vært helt topp å få lekekamerat til pondus lenger enn 7-8 mnd. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Min erfaring er at to hannhunder som har vært mye sammen, som regel vil forbli kompiser. Det kan bli litt knuffing når valpen blir litt eldre (rang etc). Spesiellt om din hann tusker valpen og skal vise at han er sjefen hele tiden. Er din hann mindre dominant går det av seg selv. De finner sikkert ut hvem som er eldst. Møtes dere ofte -samtidig som du passer på at din hann ikke er for tøff med valpen, blir de nok gode kompiser i lang tid fremover. Lykke til, da :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Søsteren min hadde 3 hannhunder,og to av dem var veldig gode vennr.De var ikke valper den første gangen de møtte hverandre,så dette tror jeg egentlig ville gått bra(altså me din hund å en annen)

Disse to kunne ikke være borte fra hverandre uten at de ble syk.Vi måtte avlive den ene fordi den var litt gal og søsteren min hadde fått baby,og da kunne det vært litt farlig for babyen,men vi måtte også avlive den andre ellers ville han kankje sulte streiket.Så her har man et ordentlig vennskap mellom to hann hunder :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om dette går, kommer jo helt an på hvordan dere eiere velger å gjøre det - og på valpen, både hva slags rase det er og hvordan valpen er som individ igjen av denne rasen.

Har du god kontroll på DIN hannhund, det er første bud :-) Er den lydig, og du kan stoppe den eller dempe den når den blir litt intens, er dette nyttig å ha med seg. Dette kan du jo trene mer på så lenge...

Uansett kommer det sikkert til å gå bra i starten. Det som er viktig, er om din voksne hund klarer å vise valper flest at han er sjefen på en tydelig og hyggelig måte når valpen er liten! En voksen hund som er mest "søt" med unge valper, uten å klare å sette grenser, kan få slite mer med å sette de samme grensene når valpen blir eldre - for det skjer gjerne (siden hunder er flokkdyr og valper er som barn som må prøve seg frem) at unge hunder, særlig hanner, "prøver seg" på voksne hunder. Rettere sagt: Prøver seg FREM - for å se hva som er lov, hva som ikke er lov.

Jeg har to hunder som er VELDIG tydelige i forhold til valper, noen (de forsiktige, som de "vet" aldri vil bli noe problem) bryr de seg knapt om - andre (de frempå valpene som, viser det seg, blir nokså bøllete i unghundtiden) sier de klart fra til fra første stund. Denne "respekten" beholder valpene når de blir voksne, har det vist seg - selv om dette ikke er hunder som omgås daglig.

Setter ikke hunden din tydelige grenser, men er hyggelig og lar seg bølle litt for MYE med, så må du og den andre eieren sette grensene - ta valpen bort når dere synes det blir for mye. Ikke la den venne seg til å gå og "mase" på din hannhund, som - hvis jeg ikke husker feil - er litt usikker på andre voksne hanner? Ikke la leken få "ta av" og bli vill og intens, det gir dårlige vaner til senere - JEG tror nå at hunder lærer seg mønstre i forhold til hverandre. Mens voldsom lek er greit når din er voksen og den andre er valp, kan det bli ganske styrete senere - når den yngre hunden begynner å bli eldre og litt usikker på SIN nye rolle når hormonene melder seg for alvor.

Jeg hadde en barsk tispe engang som hadde en like barsk staffevenninne, og de lekte til staffen ble to år - da gikk den "vanlige" leken over til slåsskamp, og siden lekte de ALDRI. De omgikkes greit, men da ble de for "store" for hverandre - men samtidig var begge heldigvis trygge nok til å akseptere hverandre uten mer slåssing. Ser også det med andre "hundevenner", at ting kan svinge - i takt med løpetider,

Ikke la den eldste hunden få "passe på" valpen noe særlig i forhold til andre hunder, det kan det bli krøll av - din hund kan tro det blir hans "ansvar" i tillegg, og det er ikke noe bra for den andre valpen å oppleve en voksen hund som gjør utfall eller bjeffer på andre hunder....

Ikke la valpen, når den blir eldre, få drive og "prøve seg" på den andre - i form av hode eller labb på skulderen, riing, denslags. Ros for all POSITIV adferd, som at hundene roer seg sammen, at den ene ruller inn når noe er i ferd med å ta av, at den eldre går unna, at den eldste ikke svarer på teite unghundkonfrontasjoner etc.

GÅ tur sammen, ikke stå så mye stille eller vær for mye sammen innendørs, er et generelt råd som er greit.

Jobb også med at dere begge klarer å kalle inn deres hund - selv midt under lek med hverandre. At du kan kalle inn din hann, at den andre eieren får til en ok innkalling med sin valp. Da kan dere senere, når dere ser at ting blir litt intense - kalle inn eller stoppe hundene, FØR noe skjer.

Jobb med at hundene tolererer hverandre også i godbitsituasjoner - at utdeling av godbiter blir ensbetydende med at BEGGE får, altså en positiv situasjon. Det samme når det gjelder ball/leker, som dere bør være forsiktige med - så det ikke blir for intenst etterhvert.

Voksne hunder "leker" ikke nødvendigvis på samme måte som valper, selv om vi eiere kanskje gjerne vil. Legg listen dit, at du ønsker en hyggelig kompis for hunden din å gjøre ting SAMMEN med - enn en "lekekamerat" i ordets mer intense forstand.... det er overkommelig. Ikke alle hunder "leker" like greit sammen - mine har sine utvalgte, og det er ikke nødvendigvis de samme som vi kjenner best :-)

Men de har også god uttelling av å gå og surre og sose rundt sammen med sine firbeinte kompiser; om de ikke løper og leker så er det kjekt å være flere i lag - snuse rundt i skauen, rulle seg i snøen sammen med etc.

Hunder som bor i samme FAMILIE/hos samme eier er noe helt annet... det blir noe annet. Hunder som treffes ofte blir mer som en utvidet flokk, der man slipper unna endel andre greier som to hannhunder "oppå hverandre" kan medføre. Og så er dere jo ulike eiere...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...