Gå til innhold
Hundesonen.no

Pomeranian


Jeampi

Recommended Posts

Jeg har da en pomeranian tispe og siden jeg ikke har lagt ut noe her om rasen så tenkte jeg at jeg kunne legge ut litt info :)

Rasebeskrivelse av pomeranian

Vekt: ca 1,5 – ca 3 kg

Størrelse: 18-22 cm

Aktivitetsbehov: Middels

Pels: Langhåret med rikelig underull

Pelsstell: Middels

Historie:

Pomeranian har sin opprinnelse fra den pommerske spisshunden, en variant som kom fra grenseområdene mellom Tyskland og Polen. Den pommerske spetsen hadde en mankehøyde på rundt 50 cm, altså betraktelig høyere enn våre dagers Pomeranian. Malerier fra 1700-tallet viser at den fantes i alle mulige farger, noe som våre Pomeranians har fått med seg. Selv om Pomeranian regnes for en tysk rase, var det engelskmennene som renavlet og videreutviklet rasen. Dronning Victoria må få æren av også å ha gjort denne rasen kjent og populær i England.

Med årene har størrelsen på rasen gått betraktelig ned. I dag skal en typisk pomeranian veie rundt 2 kg. Oppdretterne har også fremelsket en kraftigere pels, og selv om standarden tillater de fleste fargevarianter, er det ensfarget orange som er det vanligste.

Til vårt land kom pomeranian allerede før den andre verdenskrig, og den har faktisk vært her siden. De siste årene har rasen økt i popularitet, men fortsatt er den relativt fåtallig. Kullene er små, en til to valper er normalt. For øvrig er rasen svært så sunn. At en pomeranian når en såpass høy alder som 14-15 år er ikke uvanlig.

Gemytt:

Pomeranianen skal være oppmerksom,livlig og hengiven ovenfor sin eier.

Meget lærevillig og lett å oppdra.

De er reservert ovenfor fremmede men skal på ingen måter være aggressive eller engstelige.

Utsagnet ”Liten men tøff” passer denne rasen svært godt.

Det er en svært robust rase som på grunn av sin tykke pels tåler allslags vær.

De har en svært høy levealder.

Det er en aktiv rase som er livlig både innen og utendørs.

Rasen kan ha lett for å bli noe ”løsmunnet” men dette går an å venne av hunden hvis man er konsekvent fra den er liten.

På grunn av sin lille størrelse kan hunden bli reservert ovenfor barn og man skal alltid passe på. Ikke la barn løfte og bære hunden som de vil, ettersom at hunden lett kan knekke en fot hvis den faller.

Pomeranian går fint sammen med andre dyr hvis de vokser opp sammen.

Utseende:

Rasen virker svært tiltrekkende på grunn av sin vakre pels, som på grunn av den rike underullen står rett ut fra kroppen. Spesielt påfallende er den manlignende kraven rundt halsen og den buskete halsen som bæres kjekt over ryggen. De reveaktige hodet med de kvikke øynene, og de spisse små tettstillte ørene gir rasen sitt karakteristiske kjekke utrykk.

Nesebrusken skal være sort (brun på brune hunder) og snutepartiet skal ikke være for langt, verken grovt eller snipete men i proporsjon med skallen.

Leppene skal være godt sluttede uten folder med munnviken, og skal være hel sort (mørkebrun hos brune hunder)

Øynene skal være middels store og mandel formede,lett skråstillte, mørke. Sort øyelokksrand hos alle fargevarianter men mørkebrun hos brune hunder.

Potene skal være så små som mulig, runde og sluttede, såkalte kattepoter. Klør og tredeputer skal være sort hos alle fargevarianter, dog mørkebrun hos brune hunder.

Ryggen skal være kort og rett med den buskete halen som tildels dekker halen og avrunder siluetten.

Baklemmene skal være medet muskuløse med kraftige bukser ned til haseleddet.

Bevegelsene skal være flytende og spenstige med godt fraspark.

Pelsen er i dobbelt hårlag med lange rette utstående dekkhår og kort, tett, vattlignende underull. Pelsen skal ikke være kruset,ragget eller bølget og skal ikke ha skill langs ryggen.

Diskvalifiserende feil på utstilling:-Ikke lukket fontanell

-over eller underbitt

-innrullede eller løse, og hengede nedre øyelokk

-Kippører

-Tydelige hvite flekker på ikke hvite hunder

-Aggresivitet

-Mangel på testikkel

Pelsstell:

Pelsen er kraftig og stri, og krever en del stell for å holdes i orden.

Den bør børstes skikkelig minst en gang i uken. Begynn ved ørene,

og børst mot hårene helt ned til halen.

Halen børstes grundig, og eventuelle floker fjernes. Når hunden røyter,

kreves det at du er nøye med å fjerne døde hår.

Den skal ikke bades for ofte, det kan ødelegge pelskvaliteten.

Et bad hver tredje måned, og når hunden røyter, er tilstrekkelig.

Pelsen skal være klippet i form som en ”ball”

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer helt an på hvilke oppdretter du skal ha fra om de har lange lister eller ikke.

Noen opererer ikke med lister men velger person utfra hvem valpen vil passe best med. Mens andre har lister. Du må nesten kontakte den oppdretteren du ønsker valp fra og høre :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer helt an på hvilke oppdretter du skal ha fra om de har lange lister eller ikke.

Noen opererer ikke med lister men velger person utfra hvem valpen vil passe best med. Mens andre har lister. Du må nesten kontakte den oppdretteren du ønsker valp fra og høre :D

skal si det til henne, ;) men hun har lite peiling liksom.. så trur kanskje det blir meg som tar kontakt for henne :P noen du vil anbefale?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ååå, jeg elsker pommer :P

De er så nydelig og søte.

Har litt lyst på en slik liten rakker :P

Hermer du??

Det var den rasen jeg skulle ha!...før allergien tok meg :P

Hadde funnet 3 oppdrettere jeg kunne tenke meg pomme fra før jeg måtte endre kurs.

Er femdeles STOR fan av rasen :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hermer du??

Det var den rasen jeg skulle ha!...før allergien tok meg :P

Hadde funnet 3 oppdrettere jeg kunne tenke meg pomme fra før jeg måtte endre kurs.

Er femdeles STOR fan av rasen :)

Hehe, stilig :o

Men når du sier det nå, så mener jeg å huske at du liker dem godt ja :P

Jeg er også stor fan.

Og vet om en oppdretter som har meget fine hunder :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Leter med lys og lykte etter Mentalitetsboken av Ingalill og Curt Blixt, Kenth Svartberg. Noen som har den? Er også interessert i andre bøker innen språk og adferd - hundepsykologi:)
    • Jeg prøvde Trikem max relax på nyttårsaften og det virket veldig bra på min hund.    Spennende med hund på prøve med endel utfordringer masse lykke til🤗
    • Tilbake til start i trening av utgangsstilling og fot har Edeward fått IVEREN og GLEDEN i å utføre tilbake. Godisen har haglet og det har hjulpet. Hans aversjoner mot øvelsen er borte. Han har gitt meg på tom hånd mot å få kastet leke også. Tilbyr utgangsstilling og går klisterfot hver gang jeg har mat i hendene. Det er helt klart fremgang, på tross av å ikke egentlig være fremgang. Vi er tilbake på et punkt vi kan jobbe oss videre fra, men jeg tør ikke tøye strikken på en stund. Pengene må ligge på bordet ved bestilling en god tid fremover fordi tilliten er tynnslitt etter alle de hånlig nedlatende forsøkene på å narre ham til å utføre uten garantier om lønn. ..men han er IVRIG og GLAD igjen, og det er bra!  Ny milepæl: blir sittende ved kasting av apport - mens jeg har Vom i høyre hånd. Fremskritt det også. Han er så ivrig på å fly etter leker i bevegelse, der har jakten trumfet mat til nå. Små skritt. 
    • Da har vi entret en fryktperiode. Den som skulle starte ved 6 mnds alder startet plutselig i dag, 7 mnd og 8 dager gammel. Henger på greip med stor rase, tregere utvikling.  Han ville PLUTSELIG ikke entre bussen. Han som ELSKER buss! Bussjåførene elsker ham også, for han står som et skolelys og logrer ivrig og glad når de svinger inn på holdeplassen. Han bykser like glad og ivrig ombord. ..et. Bykset. Har bykset. Har elsket buss. Nå ville han IKKE gå ombord, helt plutselig. En hyggelig medpassasjerer tilbød seg å løfte ham ombord, noe Edeward satte STOR pris på, og takket mannen for i flere minutter etterpå. Ikke sett ham så takknemlig siden han oppdaget paraplyens funksjon.  Heldigvis er bygdebussen et samfunn, fullt av hundefolk, og alle de nærmeste trådte hjelpsomt til og var hyggelige og pratet og koste med ham, noe han ble kjempeglad for. Han elsker oppmerksomhet fra fremmede mennesker som elsker hund. It takes a village to raise a puppy. Ingen setback til fair of stairs da vi skulle av igjen, heldigvis. Spent på hva annet som plutselig blir skummelt fremover. Han får ikke relapse på trapper, og det neste skumle bør heller ikke bli heis. Han er for stor og tung til å bæres. I tillegg har han så ekstrem separasjonsangst, han kan ikke være hjemme alene unntatt når han er så utslitt at han MÅ sove.  Dette blir spennende fremover. Håper det går fort over igjen.  Utgangsstilling på tom hånd har forøvrig bedret seg litt. Den er langt fra bra, men det hender han gjør det for å være snill med meg, og legger ingenting imellom når han tydeliggjør at dette er en act of kindness fra ham til meg. Han har forstått at det gjør meg glad, så han belønner meg med utgangsstilling på tom hånd for å vise at han setter pris på adferden min innimellom. Kanskje blir det bronsemerket en dag. Kanskje. 
    • Ja her er det nok å jobbe med, det er helt sikkert 😅Hun er blanding mellom cavalier og puddel (det ligger noen bilder på instagram under lindaoglilje hvis noen vil se, har ikke lyst til å legge ut så mye her ettersom jeg bare har henne på prøve). Jeg kjører en Prius og buret står i baksetet, så tror ikke det er bilen som er problemet. Det er nok heller tidligere erfaring med bilkjøring som gjør dette et stressmoment for henne. Men hun er utrolig lydig da, så hun hopper inn i bilen når hun får beskjed om det. Hun er veldig søt når hun ikke er stressa, men det er jo sånn ca. én time i døgnet 😅 Men hun har bare vært hos meg en uke så hun trenger nok enda litt tid på å lande helt.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...