Gå til innhold
Hundesonen.no

Nangijala

Medlemmer
  • Innholdsteller

    159
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Nangijala

  1. Mange hunder som henter seg inn flere plasser i forhold til konkurentene, dersom gemyttet skiller seg ut positivt.

    Ørene ser jeg ikke noe feil med, bena kan jo være et uheldig bilde, må se andre bilder før jeg mener noe om det.

    Kjenner ikke til dommeren, men vet at han har vunnet mye siste året. Kommer vel et kull etter han i Norge ila våren tror jeg.

  2. Tror generelt at tervene, i alle fall hannene, ofte har litt striere pels enn de svarte.

    For å vinne på utstilling kreves det nok godt med pels for de fleste dommere, så da blir det ofte slik at det ser ut som de er mer pelset kanskje enn gjennomsnitts-belgeren.

    Om det er svart du lander på så er det en kennel som har mest brukslinjer: Nanduhria.

    Selv har jeg nå landet på å lage "vanlige" groenendael, men endel kull med mer bruksegenskaper i foreldrene

    enn snittet, mens andre kull er mer rene familie/utstillingshunder.

    Vet ikke om det blir kull hos Carina, Thargelion etterhvert, men den hannen hun snakket om en periode er veldig bruksmeritert, men har vært død i mange år, han var fra mitt første kull. Men vanlige linjer, ikke noe bruks-blod bak han, "bare" gode belgere fra de vanlige linjene.

    Litt lettere å anbefale konkrete kull når man vet hva folk planlegger når du skal ha valp.

    De færreste har sikre planer 1 år i forveien.

  3. Ingenting er sikket her i verden, men hunden har aldri oppført seg slik før, så det er noe annet enn det vanlige som har satt i gang den ekstremt spontane reaksjonen. Og når vi vet at ulven passerte området samme dagen, så er det i alle fall en mulighet i manges øyne.

    Og selektiv avl av ulvehund har ikke vært for å fjerne instinktene heller, det er faktisk ganske primitive hunder om de tenner til.

    Hadde en valpekjøper som opplevde en situasjon der en venns ulvehund tok en schäfer på stranda, den gikk aldri mer for å si det sånn. Ble selvsagt dysset ned, men likefullt en stor hund man kanskje ikke skal se på som en teddybjørn.

    • Like 2
  4. Kjenner både hunden og eieren godt. Han er en stor ulve-venn som følger godt med på temaet, jobber som gjeter på sommeren og har en del erfaring med rovdyr fra den jobben. Hunden er en elghund, og kan godt ha fått los og stukket.

    Ikke snakket med han enda, men gjør det snart.

    Ulven passerte Øyeren fra Båstad til Enebakk for ca. 2 uker siden, der ble en irsk ulvehund som aldri gikk av gården plutselig overkjørt etter å ha stukket i en heidundrane fart etter "noe". Kan tenke meg det var samme ulven.

    Og området den kommer inn i ved Kirkebygda er samme sammenhengende skogen som der Wendy ble tatt.

  5. Hunden må jo komme gjennom politiets test, så en bra MH (sjekk SKK.se) på foreldrene er nok ikke helt feil.

    Og gjerne at oppdretteren har lykkes med å oppdrette en tjenestehund eller fler før, så de VET hva det er snakk om.

    Men jaktgolden, springer avlet for søkshund eller malinois kan jo kanskje være andre kandidater ?

  6. Er det flere oppdrettere som har kontakter som kan være interessert i frossen sæd til NZ ?

    Tenker da på andre raser enn jeg driver med.

    Jeg skal sende nedover frossen sæd på nyåret, og det blir jo alltid rimeligere for kjøperen dersom fler er med på å spleise på transporten.

    Om det er noen som har tankler om dette, så mail meg gjerne, så kan dere få mer info om hva som skal til.

    Bør skje saker rett over nyttår i så fall. Frysing på NKK's sædbank på NVH i Oslo.

    nyhund@online.no

    9006 1771

  7. Men altså, ting KAN dukke opp, vi vet hunder som utvikler epilepsi, får urinkrystaller, hjerteproblemer osv. Så selv om dette kanskje ikke er direkte vanlig på rasen så kan det jo skje. Ville man tapt noe på å vente et halvt år, år med å bruke hannen? Jo eldre hunden er jo større sjanse er det jo for at det som ligger skjult vil komme frem? Er jo lett å se på noah og willy som har fine kull med flotte hofte og albustatistikker som flotte representanter for at det ikke er noe problem å bruke unge hanner. Men hva om willy hadde segnet om på toårsdagen av arvelig hjertesvikt? Helt hypotetisk, selvsagt, men hadde du likevel sittet med god følelse ovenfor kullene? Eller ville du drøyet litt lenger med en annen hanhund?

    Det kan alltid dukke opp noe, uansett alder. Jeg kom inn i en "stim" for endel år siden:

    Malletispe som ble paret i Danmark med 9 år gammel politihund. Da valpene var 9 uker, døde han av hjertestans. 9 år er ikke noen alder å bare stupe for en belger, så det var ikke så stas.

    -Groenendaeltispe som ble importer ferdig paret med en 7 år gammel avlsmatador. Det ble hans siste kull, han fikk kreft i milten og var avlivet før kullet var leveringsklart.

    Så det kan skje enten hannen er 13 mnd. og er debutant eller 7 år og matador.

  8. Jeg synes det kan være lurt å la hannhunden (dersom den er interessant pga nye linjer eller andre årsaker) ha noen kull i ung alder, og så se hva det blir. 2-5 kull f.eks., litt avhengig av hvor stor rasen er, og på forskjellige tispelinjer.

    Størst fremgang får man ved å bruke "siste nytt", i alle fall i teorien.

    Men avkomsgransking er tross alt den sikreste metoden for å måle en hunds verdi i avl.

    Men nå er det ofte sånn at man ikke får tilbudene "i ett sett", så mange velger vel å slå til om/når de får tilbudet, og blir smigret over interessen.

    Men endel importer, tenker da spesielt på schäfer, kan bli "oppbrukt" på veldig kort tid, med mange kull etter seg. Litt kjedelig om det viser seg at det var noen alvorlige feil som gikk igjen. Da er en hel generasjon "rasert".....

×
×
  • Opprett ny...