Gå til innhold
Hundesonen.no

29a

Medlemmer
  • Innholdsteller

    552
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av 29a

  1. Puddel er en selskapshund, og tilhører gruppe 9 (eller var det 8?). Da kan man jo likegodt si at en chihuahua i utgangspunktet var en vakthund. Så hvis vi skal gå inn for selskapshundene så blir det bedre å holde seg innenfor gruppen. Men jeg føler liksom at vi er ferdig med akkurat det punktet, jeg mener at de fint kan leve i en familie hvor 8timers arbeidsdag er vanlig. Forutsatt at det ikke er noe i veien med dette individet, og jeg ville foretrukket at den hadde selskap.

    Husky er ingen hunderase nei, men en fellesbetegnelse for en blanding mellom bl.a. Siberian husky, Vorsteh, Pointer og Alaskan malamute + fler sikkert. Men jeg ser poenget ditt :yes:

    Jeg har aldri sagt at du ikke har et seriøst hundehold, jeg har kun sagt at du fremstår som om du har det :whistle: Men jeg har en del fordommer rundt chihuahua fordi jeg møter mange som snakker negativt om rasen på grunnlag av hva de har hørt om den. Mye av det stemmer overhodet ikke, og jeg får et behov for å beskytte rasen å vise folk at den virkelig er en hund, og om man lar den være som andre så får du ikke en gneldrete liten sak som ikke kan gå på snø :lol: Det er dratt veldig langt da :)

    Det virker som om vi ihvertfall er enig i at en chi er en hund, og bør oppdras på "vanlig" måte, utenom punktet med hjemme alene. Tar jeg feil? Har du andre meninger?

    Puddel er i utganskpunktet en apporterende jakthund, men FCI har per idag den definert som en selskapshund, seksjon 2 i gruppe 9.

    Det neste er vel at labrador retriever og golden retriever puttes inn i gruppe 9 også, det skulle ikke forundre meg. Kanksje de skiller mellom "jaktlabrador" og "gylden golden" vs "selskapslabrador og -golden".

    Nei jeg synes ikke at det å skulle sette opp en chi mot feks en shih tzu ville være det rette å trekke frem når du gang på gang poengterte hund er hund, da må man trekke frem raser som er i motsetninger i forhold til hverandre, for å få frem poenget.

    Alaskan husky er vel den nye "blandingen", mens siberian er vel godkjent som egen rase, og er nedstammet fra gamle sledehunder? Jeg husker ikke alt i hodet og orker ikke å gå og gjøre research akkurat nå.

    Det å si

    Jeg har aldri sagt at du ikke har et seriøst hundehold, jeg har kun sagt at du fremstår som om du har det :D
    er faktisk å prøve å ro seg godt i land igjen, for det å hentyde, er faktisk gasnke skremmende å gjøre, og viser ganske mangel på respekt overfor andre som viser litt antydning til å ikke være helt enig med deg. Det skal ganske mye til for å ikke være en seriøs hundeeier, hunder som får dekket alle behov de har, er gasnke heldige. Om ting ikke er nøyaktig opp til den standard du har, så betyr det ikke nødvendigvis at det er feil? Det går an å ha andre standarder som ikke nødvendigvis er feil, bare annerledes.

    Og jeg skjønner ikke hvordan jeg kan fremstå som å ha et "useriøst" hundehold på noen måte, jeg håper og tror at folk ikke legger noe annet i innleggene mine slik du må ha gjort, det er tydeligvis andre som forstår innleggene mine ganske bra, heldigvis!

    Det at mange snakker negativt om rasen har mye skyld på medias fremstilling av den, men når jeg møter folk med mine tre små, så går de fleste derfra som tente lys med et stort smil om munnen, og jeg stopper villig opp, lar folk hilse og informerer de. Skepsis og negativ holdning blir snudd til opplysthet og positiv holdning, og fleste får opp øynene og sier når de går derfra, at kanskje de skal vurdere en chi. Noen går derfra og sier at de ikke kunne tenke seg en chi, fordi de ikke var så rolige og late som de trodde. Da synes jeg at jeg har "reddet" noen.

    Jeg synes ikke chi er en hunderase for alle, slik jeg ikke synes at husky, malle, nuffe, rr, bc osv er for alle. Men med rette innstillingen kan den være en rase for svært mange.

    Jeg er ikke så opptatt av å "beskytte" rasen som jeg var for 4-5 år siden, det vil alltid være trangsynte mennesker, og uopplyste mennesker. De uopplyste menneskene er det mulig å gjøre noe med. De trangsynte synes jeg synd på og overser.

    Chihuahua er uten tvil en hund, det har til og med DNA analyser bevist.

    Chihuahua er verdens mest fantastiske rase (helt objektivt selvsagt) og jeg hadde ikke hatt tre stk om jeg ikke hadde syntes det :icon_redface:

  2. Ikke skjønner hva hun skriver? Har du lest dette innlegget? Spar deg for sånne kommentarer, om du har et problem med meg, så tar du det personlig (kalt PM).

    Kan vi også gå bort fra husky, da det virkelig ikke er en rase å sammenligne en chihuahua med. La oss heller bruke en selskapshund, som puddelen. Er den også en rase som kun kan være noen timer alene hjemme? Osv osv.

    Jeg forstår godt hva Tonia mener, men hun ordlegger seg på en måte som får det til å se ut som om hun støtter "dulling" av chihuahuaer.

    Hvordan får jeg det til å fremstå som om at jeg støtter "dulling" av chihuahuaer bare fordi jeg sier at det er en selskapshund som generelt ikke trives med å være alene alt for mye?

    Jeg har hele tiden sagt at chihuahua er en hunderase som skal behandles som en hund. De er små, men de er ganske "store" i hodet. Bittesmå og stae som fy, bra mye terriergemytt på disse små.

    Fint du innser at jeg faktisk er en seriøs hundeeier, men la meg spørre deg, hvem er du til å stå og peke på hvemsomhelst her inne og si at de ikke fremstår som seriøse hundeeiere, bare fordi en person sier at hunderaser ikke har samme egenskaper? Greit at man ikke får mer info enn det man leser på et forum om enhver person, men det er også en grunn til å ikke dømme folk så fort heller.

    Selv om man har forskjellig syn på noen ting, så må man se på de grunnleggende verdiene ved et hundehold for å se hva som er seriøst eller ikke.

    Og etter hva du har skrevet tidligere her, hvorfor er husky en feil rase å sammenligne den med, når du igjen og igjen beskriver den som en hund? Husky er da også en hunderase?

    Jeg satte disse to motsetningene opp mot hverandre for å understreke et poeng - forskjellen mellom dem. Og da blir det jo med en gang noe å sammenligne med eller hva?

    En puddel er forsåvidt ikke en selskapshund i utgangspunktet, det er en jakthund.

    Makan altså. Spar deg for og begynne med den fresinga med en gang noen kommenterer noe! Les igjennom det Tora skriver. Virker som du tar ALT hun skriver negativet og går i selvforsvar. Etter hva jeg skjønner har hun 3 chihuahua'er og har erfaring med rasen, så jeg tror nok hun vet hva hun snakker om!

    kristiin her ser ut til å lese innleggene mine ganske riktig, og legger ikke mer i dem eller leser inn i linjene noe som ikke står der. For min del virker det som du (kvikklunsj) har gått inn for å lese noe som slett ikke står der, kanskje fordi det er chihuahua det er snakk om og derfor har du litt fordommer med tanke på hundeholdet ved en slik rase?

    Jeg vet ikke, men du har vanskeliggjort mye av innleggene mine og det virker som om du tolker dem dithen du selv vil.

    Som kristiin over her sier, les gjennom og se hva jeg faktisk skriver.

    Jeg er vant med settere og blandingshund med blant annet toller og bc i seg fra før av, jeg vet hva hund er, jeg har satt meg inn i hundespråk, oppførsel, egenskaper, ernæring, helse, stimuli osv ved hund generelt, noe hundene mine får nytte av. De får være hunder de også, selv om jeg tar hensyn til rasen jeg har valgt å ha.

  3. Eieren må virkelig være særr for og blir sur for det, om hu blir det. Jeg hadd blitt både glad og sjarmert om noen hadde lånt bildet fra siden min og limt inn noen plass og skrevet at hunden min er verdens finesete og herligste av den rasen! :icon_redface:

    Haha kall meg sær og sur da :whistle:

  4. Takk kristiin, ser ut til at du skjønner litt mer av hva jeg prøver å få frem :icon_redface:

    Selv om man bruker uttrykket "veskehund" her for å få frem et poeng, så betyr ikke det nødvendigvis at de behandles som dukker, kles opp, putes i veske og aldri får sette potene sine på en gressflekk?

    Etter mange år på forum så ser jeg at endel er fastsatt i en enveisgate som tilsier at man skal behandle alle hunder helt på likt, uansett hva. Jeg tror dette må være misforstått tolkning av å "ikke menneskeliggjøre hunden".

    Klart man skal behandle hunden som en hund, men man skal også ta hensyn til særtrekk ved den enkelte hunden, eller rasen i dette tilfellet.

    Det er liten tvil om at en chi kan bli en fantastisk turkamerat, ene min er ganske flink i både ag og lp, dessverre kan vi ikke drive med dette på konkurransenivå ettersom han har epilepsi.

    De er lette å trene, kvikke i oppfattelsen, har mye "motor" og fortjener så absolutt å gå vanlige turer i skog og mark.

    Dønn ærlig tror jeg at de fleste "berter" blir lei og ikke orker å ha ansvaret for dem særlig mye lenger enn en kort periode, pga alt ansvaret og det monsteret de kan bli dersom de ikke får nok mental stimuli så vel som turer.

    Jeg kjenner ikke noen "useriøse" eiere av denne rasen, heldigvis!

  5. Kan du ikke bare si at generelt sett så trives hunder med å være sammen med eieren sin (flokken sin), istedenfor å si at chihuahuaen ikke liker det. Du skjønner at du fremstiller den som en rase som mistrives spesielt med å være hjemme-alene, i forhold til andre raser.

    Uten å ta alle under en kam, men de fleste raser som er mer eller mindre vanlige, trengs å trenes på å være hjemme-alene. Så har du ekstremindividene på hver sin side, de som nesten ikke trengs trenes på det, og de som utvikler separasjonsangst uansett hvor sakte du har trent.

    Du sier jo selv at hvert individ må telle for seg selv, så da er det jo bare å droppe setningen før. Men det er jo fakta at de fleste hunder trives best i selskap :)

    Nei jeg kan ikke bare si ditt og datt fordi du vil at jeg skal det :aww:

    Joda de fleste hunder trives best i selskap, noen gjerne bedre enn andre, og noen raser er vel mer disponert for "selskapsgenet" enn andre. Er ikke verre enn det :lol:

    Tonia: Nei jeg har ikke spurt Christina om lov, men jeg kan da alltid sende henne en mail på facebook å høre med henne... (har jobbet med henne) Men så lenge hun har lagt de på hjemmesiden og publisert de, og jeg linker til hjemmesiden hennes med navn på hunden, så bør det vel være greit??

    For all del, jeg hadde bare ikke likt det selv hvis noen hadde gjort det med meg og mine, var bare defor jeg spurte :)

  6. Tusen takk for alle svar

    Skal nok lese mer om chihuahua og melde meg inn på chihuahua forumet :)

    At den som regel ikke blir renslig før den er 6 mnd gjør ingenting er jo ikke sikekrt en valp gjør det uansett hvilken rase jeg velger :aww:

    Kvikklunsj: Har du noen andre små raser du kan anbefale til ny hunde eier?

    Ja hjertelig velkommen :lol:

  7. Man skal ikke skjære alle raser over en kam klart. Men man skal heller ikke skjære ned en rase på grunnlag av noe som inngår i normal oppdragelse.

    Kan du ikke heller komme med relevant erfaring? :aww: Det er mye hyggeligere, da får man fremmet rasen på riktig måte. Ikke som et lite kosedyr som må dulles med.

    Hvor skjærer jeg ned på rasen? Normal oppdragelse skal de da ha som alle andre hunder, og ved å si at en chi ikke trives med å være for mye alene, så fremstiller jeg den slik den er, jeg sier ikke at den må dulles med av den grunn.

    Jeg vil aldri på noen måte fremstille en rase på feil måte, bare for å få flere til å velge den. Jeg foretrekker å fremstille den ærlig.

    Generelt sett liker ikke en chi å være for mye alene, men hvert individ må da telle for seg selv.

  8. Ta det med ro, fóret er sjekket. Men som du sikkert vet med oss mennesker, så raser ikke kiloene av etter noen ukers gradvis mer trening. Ihvertfall ikke om det skal gjøres på en sunn måte.

    Det blir nok resultater å se på henne raskt nok. Men venninnen min ønsker altså at hunden sin skal få trening i å gallopere, og det gjør den ikke når hun går.

    Det er jo det som er poenget mitt! At det er ikke noe spesielt problem å ha en chi hjemme, fremfor hvilkensomhelst annen rase, såfremt individet ikke har separasjonsangst. Derfor blir det dumt at du skriver i tråden her at den mistrives ved å være alene. Og trekker det ned som noe negativt, når det faktisk er noe som gjelder alle hunder generelt.

    Travtempo for en chi på sykkel er travtemp, man klarer da å se hvilken tempo hunden er i. Den galloperer jo fortere enn den traver, så om den syntes det går for fort å trave, så vil den slå om til gallopp, og da sykler man for fort.

    Hvordan en chi kan komme mellom hjulene er meg uforstått, uansett er det jo ikke "farlig" om den løper under sykkelen (aka mellom hjulene).

    Jeg sykler masse med min phalene jeg, og den har jeg bare lært at ikke skal være i nærheten av verken hjulene eller resten av sykkelen :aww:

    Poenget mitt her er at du trekker ned chihuahuaen veldig, når dette faktisk er en rase som kan passe for Monica123 som spurte. Det er en flott rase, som de fleste kan ha, om de trives med personligheten til en chi :)

    Både husrenstrening og det å være hjemme alene er ikke problemområder hos en chi, med mindre man gjør det til det.

    Jeg er regelrett ikke enig med deg, ser jeg.

    Endel har en tendens tilø å skjære alle hunderaser over en kam, uten å ta hensyn til spesifikasjonene ved rasen. Det blir helt feil i mine øyne. Du kan gjerne forklare så mye du vil, mine erfaringer tilsier at vi ikke er helt enig.

    Må bare poste inn bilder av den desidert vakreste chihuahuaen jeg vet om. Hun ser så sterk, velbygd og sunn ut :lol:

    milli123.jpg

    milli2.JPG

    N S UCH NV-07 Betty Boop Des Patibullies, "Milli"

    (bildene er lånt fra http://www.kennelkoru.com)

    Har du spurt eier om lov til det?

    Ja, Milli er ikke bare en kjempefin tispe, hun er helt herlig også! Fantastisk gemytt på henne!

  9. Det er jo nå nylig at den har begynt med tre timers tur, dessuten har den ekstrem lav forbrenning :aww: Men det går seg til.

    Man sykler jo sakte, travtempo til chi, og så litt gallopp etapper, altså kjent som intervalltrening.

    Når jeg skriver klare, så mener jeg jo trives. Eller de "merker" ikke noe til det. Hvordan vet du at dine ikke trives?

    Ekstremt lav forbrenning eller ikke, kanskje foret skulle vært tatt en titt på også.

    Uansett, å sykle med chi er uforsvarlig, selv sakte sykling er hlyt tempo for en chi, den kan komme mellom hjulene osv.

    Og jeg kan jo stille deg spm, hvordan vet du at de trives når man går hjemmefra?

    Jeg er så heldig og har onkel og søster som nærmeste naboer, i tillegg til at jeg har overvåket dem med kamera, og merker det på dem når jeg går at de ikke vil være igjen. Det er ikke noe seperasjonsangst, (som jeg var bekymret for da de hadde hørt litt uling en håndfull ganger da jeg var borte noen ganger, derav kameraet), men det er ganske viden kjent at chi trives best der den får være med, uansett hvor. Og når jeg har med meg to og bare en er hjemme, så driver den og kaller på "flokken" etpar-tre ganger i timen. Stresser ikke, hyler ikke, tisser og bæsjer ikke inne, løper ikke rundt og har panikk, men uler noen ganger i timen, før den legger seg for å sove igjen, eller drikker litt vann, prøvde å underholde seg selv med litt. Jeg har trent hjemmealene med dem fra de var små.

    De oppfører seg også annerledes enn feks setterne jeg har vært vant til under oppveksten, når jeg drar hjemmefra.

    Jeg tror nok at alle hunder uansett trives best med eieren hjemme, og de aller fleste hunder klarer å være hjemme alene, det være seg chi, puddel, golden, nuffe, hvilkensomhelst rase. Det gjelder å trene dem. Men jeg tror også at enkelte raser vil trives mindre med det enn andre. Og selskapsrasene er vel gjerne mer i den sistnevnte kategorien, selv om det nok ikke gjelder for alle individene.

    Edit tilleggsforklaring)

  10. De klarer fint å være alene Tonia. Så lenge man er flink nok med å starte hjemme alene trening med engang (etter to-tre dager). Man skal også være flink å lukke dører etter seg når man f.eks. går på do, skal skifte osv. og tar ut søpla og lig.

    Men det hjelper jo å ha en annen hund til selskap, som med alle andre hunder så trives de i flokk.

    Man har et kjent syndrom, small dog syndrom. Det går rett og slett utpå at eieren behandler den lille duttelutten som et lite nurk heeele tiden, og aldri lar dem være hund.

    Tipset med chihuahua, og alle andre små hunder er rett og slett, la dem være hunder!

    De tåler massevis av tur, har en venninne som jobber som hundelufter, altså blir det tre timesturer hver dag, i tillegg sykler hun med hunden sin da hun prøver å få den litt ned i vekt, eller slanke den litt. Denne klarer seg helt fint :hmm:

    Det man må tenke på er da heller tempoet, fordi beina er kortere og det tar litt flere steg og dekke en distanse en f.eks collie.

    Jeg har tre stk selv, så jeg burde vite hva jeg snakker om?

    De er da alene hjemme de også, de klarer det helt fint, var jo ikke det jeg sa? Jeg sa at de ikke trives noe særlig med å være alene hjemme. Klare/trives, en liten forskjell. Det er feks forskjell på en chihuahua, avlet med tanke på selskap, og en husky i hundegården, avlet med tanke på trekk osv. Litt som det er med fuglehunder og andre jakthunder, litt instinkter og slikt har de jo.

    Klart man må drive alenehjemmetrening med dem, det må man jo med alle uansett.

    Hundene mine får fint være hunder de, men jeg tar også hensyn til hvilken rase de er og hva behov de har. Å skjære alle hunder over en kam er vel litt drøyt? De forskjellige rasene har forskjellige instinkter, gemytt osv.

    Å sykle med chihuahua ville jeg aldri ha gjort uansett. Og hvordan hunden klarer å være feit med tre timers tur hver dag, skjønner jeg ikke.

  11. Kan man ha en chihuahua sammen med en collie?

    Jeg leste på en oppdretter side og der stod at den ikke blei husren før den var godt over et år er dette sant?

    Grunnen til at jeg spørr er at jeg synes det virker litt merkelig...Er de avhengig av selskap 24 timer i døgnet av sin eier?

    Grunnen til at jeg spørr er fordi jeg har snust litt på rasen..

    Er det noen andre raser dere kan anbefale som selskap til en collie?

    Den kommer til og være tur kammerat på hovedbasis,men kan gjerne brukes i agility feks eller stilles..Jeg snuser forsatt på utstillinger og skal på min første utstilling 8 august for og se hvordan ting foregår...

    Har dere noen oppdrettere dere vil anbefale når det kommer til chihuahua?

    Ingen problemer å ha chihuahua med en collie :hmm:

    Du kan ha chihuahua med hvilkensomhelst rase, så lenge den store hunder har respekt for at den andre er liten.

    Dette med husrenhet er vanskelig hos chihuahua. eller ikke vanskelig, men de bruker en god del mer tid enn andre raser. Hvorfor? Jeg vet ikke. Mine var husrene ved rund 6 mnd alder, og det er vanlig med vanlig intensiv hustrening. Jeg har hørt om chi som var husrene ned i 4 mnd alder, men det er sjelden. Og det er ikke uvanlig at noen av dem ikke er rene før over året, men da kan eieren mye skylde seg selv, egentlig.

    Nei chihuahua kan godt være alene noen timer, men de mistrives som oftest med det. De blir veldig knyttet til eieren sin, og å være alene er det verste de vet omtrent. Mange som har chi opplever ofte at det å ha en hund til er en stor fordel for chihuahuaen mtp alene hjemme.

    De er supre turkamerater, går fint etpar timers tur i terrenget.

    Chi er kjempeflinke i ag og lp, men rasen er dessverre veldig utsatt for PL, noe som utelukker endel av dem fra ag. Dette er en multiressessivt nedarvet sykdom, så selv om du kjøper valp fra foreldre som er fri, kan valpen utvikle grad 4, det vet man aldri. Så det er ingen garantier.

    Det er mange valper til salgs for tiden, gå inn på chihuahuaklubbens sider (det var en som hadde linket over her?). Hvis du melder deg inn på et chihuahuaforum i tillegg, er nok sjansene større for at du finner valp. Der er det mange erfarne oppdrettere som sitter. Ville faktisk anbefalt deg å gå inn der for å se etter seriøse oppdrettere, der vil du kunne spørre erfarne chifolk om råd :getlost:

    Lykke til!

×
×
  • Opprett ny...