Gå til innhold
Hundesonen.no

_Solveig_

Medlemmer
  • Innholdsteller

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av _Solveig_

  1. Akkurat nå, Wilhelmina skrev:

    Valper tisser på gulvet fordi de er babyer uten blærekontroll. De må rett og slett tas med ut oftere hvis det skjer. 

    Ja, men når valpen ikke er i bur har jeg ikke greie på når den våkner. Kan jo være den tasser rundt i vaskerommet i 5 min, fullt våken uten at jeg merker det. Har ikke noe i mot å tørke opp tiss eller bæsj, men kom valpen ut til deg og "sa i fra" at den skulle på toalettet? 

  2. 3 timer siden, Ingidano skrev:

    Eg har hatt mine valper i binge ved siden av sengen, enkelt å stikke ned en hånd når de blir urolige. Det er litt slemt å forvente at en valp som flytter fra mor og søsken plutselig skal klare seg helt alene, de trenger trygghet. Når hundene blir eldre og mer selvstendige er det som regel ikke noe stort problem å la de sove i gangen eller annet egnet sted. Min erfaring er at valper som regel faller inn i døgnrytmen til familien etter 1-2 uker med litt nattevåk. 

    Ja, jeg har tenkt samme tanken. Men jeg mente at valpen kanskje ikke går og legger seg selv, eller at den våkner og tisser på gulvet (om den legger seg i et hjørne, og siden den ikke er låst inne trenger den heller ikke "signalisere" at den vil ut) og så videre, altså å føle at man ikke har helt 100 % kontroll på valpen. Eller er det litt i overkant?

  3. Vi skal snart få valp i hus, men vi har ett spørsmål angående soving, spesielt den første natta. Det er en relativt liten valp og vi har satt opp en inngjerdet krok under trappa i stua som et slags sted for valpen å sove, men er dette egentlig veldig lurt?

    Min familie hadde ei valp da jeg var i tenårene, og mot mine protester låste de den inne i et bur i gangen for å sove. Den hylte og gråt i buret sitt som livet sto om det, og det ble ikke vendt av før den var rundt 8 måneder og familien min tok vekk buret, de var så lei av at hunden sto opp på de mørkeste timene av døgnet for å gaule.

    Vi vil jo selvfølgelig ikke at hunden vår skal ha det sånn, at den skal ha det vondt og føle seg ensom. Derfor er jeg ikke helt overbevist om at hunden skal sove i bur om natta og om dagen, spesielt den første dagen hvor den trenger nærhet som mest.

    Men hvordan skal vi da mekke en konstant og konstruktiv timeplan for alle parter, om vi ikke kan "tvinge" valpen til å roe seg ned og sove i et bur? Og hunden til familien min er per dags dato en fantastisk gullunge, søt og snill som dagen er lang, kanskje litt undersosialisert, men snill som dagen er lang. Hvilken vei av disse to burde jeg gå? Hva er ulempene og fordelene med begge veier? Hva er din erfaring? 

  4. Akkurat nå, Orca skrev:

    Jeg tror at dersom dette er en normalt oppegående og flink oppdretter, vil den sosialiseres greit der, med mindre det er snakk om en useriøs kennel hvor valpene vokser opp i en hundegård uten å aldri se noe annet enn den, og at de voksne er fra nervøse linjer. Men regner med du har gjort litt research på hvordan oppdretteren er :) jeg forstår bekymringen din, jeg har hatt en omplasseringshund med mange atferdsproblemer, og man er jo livredd for å få slike ting igjen, da har man jo en stor trang til å ville forme valpen selv fra scratch. Men det går stortsett bra :) 

    Ja, oppdretteren har veldig god kritikk. Men ettersom det har vært en del aggressivitet opp gjennom i cockeren så må man liksom være bombesikker da... 

    Er det fremdeles aggressive tendenser i de røde cockerne, eller er det avlet ut? 

  5. Akkurat nå, Orca skrev:

    Så hyggelig med cocker, det er virkelig noen herlige hunder :D  De trenger en del pelsstell, og det er viktig å begynne med tilvenningen allerede fra den er valp, selv om det i starten ikke er så mye å børste på. Vende den til å stå på bord og dulles med, og lære seg å få ører sjekket, lyden av saks som klipper, og at dere får lov til å ta på poter og overalt. Best å begynne med korte økter mens den er valp :) Og masse godis!

    Jeg har ikke erfaring med cocker selv, men jeg vil tro de krever ganske mye børsting etterhvert som pelsen vokser. De fleste som ikke stiller ut cockeren sin klipper dem i en praktisk "sportsklipp" . Mange ender med å barbere dem helt ned, men dette anbefales ikke da det endrer litt teksturen på pelsen og de blir ganske stygge (min mening i allefall).  Med litt trening derimot kan man fint klippe sin cocker selv til en praktisk sportsklipp. Norsk Spaniel Klub arrangerer titt og ofte pelsstellkurs, som jeg virkelig vil anbefale! Da lærer man å klippe en praktisk klipp, som også beholder cockerutseendet :)  Så jeg vil anbefale dere å bli medlem. Man sparer jo litt penger på å lære seg jobben selv framfor å bruke hundefrisør. I tillegg er det mange hundefrisøer som ikke vet hvordan spanielpels skal stelles, og de ender opp med å skrelle ned hele hunden med maskin enda man ikke har bedt om det - dette har skjedd svært mange har jeg inntrykk av. Skal du få hjelp til klipp, har Spanielklubben en liste med erfarne spanielfolk som kan klippe hunden din slik en spaniel skal klippes :)

    Sånn ellers er det viktig å holde pelsen rundt øregangen og pels Mellom tær og poter helt kortklippet. Dette er vel det som er mest kritisk, ettersom gjengrodde ører fører til øreproblemer, og tjafsete poter drar med seg masse skitt, i tillegg til at det kan danne seg vonde floker og tover mellom tærne og tredeputene om man ikke holder dem stelt. Øregangene er det lettest å barbere rundt.

     

    Jeg har field spaniel, og de har kortere pels enn cocker, men jeg klipper ører og poter ca en gang i måneden, mulig det må til noe oftere med cocker. Jeg ville tatt kontakt med oppdretteren eller andre erfarne cockereiere.  

     

    De får ikke så mye pels at de blir for varme om sommeren, hvor lang dere vil ha pelsen kommer an på hva dere synes er praktisk. Elsker dere dulling og pelsstell, kan dere fint ha dem i full pels så lenge de stelles så ofte som det trengs. Floker MÅ børstes ut, hvis ikke dannes det vonde tover som kan floke seg helt inn til huden og lugge. De fleste velger som sagt en litt kortere sportsklipp som er mer praktisk og ikke drar med seg så mye kvist og styr. 


    Dekken må du nesten se an hvor kaldt det er der dere bor. Det er greit å ha et vinterdekken til de aller aller kaldeste dagene, eller om hunden skal være i ro når det er kaldt. Regndekken føler jeg selv er mest for min egen del - jeg bruker regndekken på mine om vi skal på besøk feks, eller om jeg vil holde dem renest mulig hvis jeg ikke orker styre med dusjing ot tørking. Mine bryr seg ikke om regn, så for dem spiller det ingen rolle. Skal vi på skogstur bruker aldri mine regndekken siden de ikke fryser så lenge vi er i bevegelse. Men det er veldig individuelt, noen er mer frysepinn enn andre og kan bli kalde om de blir våte. 

    Ja, så det er fullt mulig å ha hunden i "utstillingspels" selv om man går i skogen og ikke bruker den i utstilling? Jeg fikk inntrykk av at dette blir plagsomt for hunden, men kanskje ikke. Jeg skal også bruke regndekken på henne, det er sikkert mye enklere å stelle henne etter tur om hun ikke er helt klissvåt. 

    Jeg tenkte å gre henne etter tur og om morgenen, kan det bli for mye stelling? Selv om du ikke hadde Cocker, hvilken børste brukte du? 

  6. Vi skal snart få Cocker Spaniel valp, og har lest oss mye opp på pelsstell av rasen pga at de lett får hud- og hårsykdommer, men jeg lurer; hva er erfaringen til dere som steller langhårede hunder? 

    Hvor mange ganger steller dere pelsen om dagen, og med hvilken børste? Grov, kam eller noe i mellom? 

    Ute, bruker dere regndekken for å ta vare på pelsen og vinterdekken, eller varmer hunden seg fint opp selv?

    Må du klippe den kort om sommeren, og hvor ofte tar dere hunden med til hundefrisør? 

    Og når bør vi begynne å til venne hunden til å bli stelt med saks og børste? Tipper at den ikke trenger børste og saks med en gang den kommer, pelsen er jo enda da så kort, eller tar jeg feil? 

  7. Akkurat nå, yurij skrev:

    Kan ingenting om sånt men de tre jeg har hjemme nå kom ikke hit før det,  2 importer og en norsk ( den norske var vel 12 uker)  . 8uker er veldig smått og jeg er glad for at ikke oppdretter slapp yngste her avgårde så tidlig. De som måtte reise et stykke er jeg enda gladere for at ikke var 8 uker . 

    Ja, har hørt at de burde være lenger hos oppdretter fordi da er de mer rustet for valpelivet hos noen nye folk pga "spøkelsestiden" eller hva nå enn man kaller det. 

    Jeg er bare litt nervøs for at valpen ikke "aksepterer" sitt nye hjem eller meg som eieren sin, eller noe sånt. Det høres sikkert helt teit ut, men det er vel en reell sjanse når hunden har levd såpass lenge med mor og oppdretter? Noen folk her har iallefall sagt at den eneste og beste alderen er 8 uker, lenger enn det så blir man liksom aldri ordentlig "eier og venn" med valpen. Din erfaring? 

  8. Akkurat nå, yurij skrev:

    Korriger meg om jeg tar feil men rabies kommer du ikke utenom untatt fra Sverige ( heldigvis) Du slipper vel ormekur direkte fra Irland og Finland tror jeg . Du skriver jo at oppdretter gjør en god jobb så det går nok helt fint :) 

    Ja jeg håper jo virkelig det. Det blir mye å betale og mye tålmodighet og tillit i sånne ting som dette, spesielt siden jeg har hatt en aggressiv hund før og det er ikke noe jeg vil oppleve igjen ?

    Er det mulig å "sosialisere" valpen, selv når den er 16 uker (14 uker = rabiesvaksine og +2 uker effekt tid), eller må jeg rett og slett ta til takke med hunden som den kommer, ikke at det er noe galt i det. Er det for eksempel for sent for valpekurs?

  9. Akkurat nå, simira skrev:

    Det er ikke mulig å lovlig få en hund fra Irland til Norge før den er 14 uker gammel, på grunn av kravet om rabiesvaksine. Hunden må ha pass med bekreftet rabiesvaksine (som den ikke kan ta før 12 uker) og ormekur. Jeg tror det er to ukers karenstid på rabiesvaksinen nå.

    Du må også reise sammen med hunden for at det ikke skal regnes som kommersiell innførsel, noe som er ganske dyrt og omfattende.

    Mattilsynet har ganske greie oversikter på dette. Det skal ikke ha noe å si om du sender valpen til Sverige så lenge den har vært i Irland, de samme kravene vil gjelde.

    Ja, men kall meg et egghue, men er det da slik at det ikke er mulig å importere en valp til Norge fra andre land som er på under 14 uker (og forbipassert det kritiske sosialiseringsvinduet?). Det er heller ikke mulig å vaksinere en valp tidligere enn avtalt/normal vaksineringstid? 

    I tillegg til det, er det ikke slik at valpen kan komme inn i Norge uten rabiesvaksine fordi Ireland har lite smitte, eller er jeg ute på jordet nå?

  10. Hei! 

    Vi har planlagt å kjøpe en Cocker Spaniel valp, og har stått på venteliste veldig lenge hos en oppdretter som sosialiserer valpene godt. 

    Planen var vel egentlig at valpen på 8 uker skulle importeres rett fra Ireland til Norge, men tydeligvis må valpen være tre måneder før import? Da mister jeg hele sosialiseringsvinduet og så videre fordi valpen er så "gammel" når den kommer. 

    Er det mulig å importere en 8 uker gammel valp først til Sverige gjennom fly, så over grensa med bil til Norge? Hva kreves av pass og vaksiner til sammen (hva må oppdretter gjøre for at valpen kan krysse begge grenser?)Nå tenker jeg uavhengig av Covid-19.

  11. 19 timer siden, maysofie skrev:

    Nei, jeg bruker sykkel, ski, spark og rattkjelke, men som oftest slipper jeg bidra selv på tross av at jeg er dobbelt så tung som hvermannsen når vi bare har falt i flyt. Der finnes flere som driver med kickbike, bikejoring ol. med både enkelt- og dobbelspann av BC. Trekk er trekk, mine hadde likt seg foran kickbike også, riktignok tror jeg innsatsen i motbakker er like variert der som ellers. Ene legger liv og sjel i det, enkelte andre anser sin oppgave som utført om lina er stram :lol: 

    Hva som er for mye og for lite skal ikke jeg diktere. Sålenge man er sitt ansvar bevisst med opptrening, vedlikehold, restitusjon og mental aktivisering. Jeg vi dog vært veldig påpasselig med unge BCer og belastning. Det er en rase utsatt for OCD (osteochonrosis dissescans) i spesielt skulder, en sykdom som generelt oppstår i vekstfase og kan forværres av belastning.

    Ja apropos ung... Når skal en starte med opplæring til kickbike? Jeg går ut i fra at agility og lydighet kan trenes på relativt uansett stadie i livet men man må vel trene ryggen til en valp slik at den kan trekke som voksen, eller er jeg helt ute på jordet? 

    Samboer ønsker at vi skal være forverter fordi han liker at vi kan, om trengt, gi tilbake hunden. I tillegg får vi hunden i prinsippet gratis (hans ord, ikke mine!) 

    Men han vil ikke ha en valp. Dilemma, eller? Når fikk du dine Border Collier? 

  12. 7 timer siden, maysofie skrev:

    Border collies varierer veldig i størrelse og vekt, både innad og mellom kjønn. Man får alt fra 10-35kg, vanligvis ligger dem rundt 15-20kg, grovt estimert. Jeg har feks. en hannhund på 24kg og en tispe på 12kg, riktignok er det den på 15kg som er den som trekker best.

    Motivasjonen til trekk varierer veldig, noen tror de er husky (ref. mellomste), andre tror de er anker (moren til mellomste). Hobbyhuskyen her trekker fint en voksen mann i relativ motbakke på ski, med litt hjelp så holder hun veldig god flyt også i ulendt terreng og på sykkel, spark ol. Nå har hun ikke prøvd seg i 'langdistanse' mer enn et par 1-2 mil av gangen, men hun har måttet erfare å hvordan fordele krefter, hver gang vi starter er det som et sabla fyrverkeri. Mye kan klart trenes, men selvsagt er det noen med mer naturlig anlegg for trekk enn andre. 

    De tre voksne mine kløver også, ene føler seg litt hindret om det er mye vekt, men alle elsker å bruke kroppen for å komme seg fremover. Vekt varierer etter hvor trent dem er, samt kroppsstørrelse. Normalt regner man vell 25-30% av kroppsvekt for en trent hund. 

    Hele firerbanden min er altså border collie, et utskudd av en hannhund og en mor med to døtre. Hvis du søker opp #365daysofdogtraining på Instagram og scrollet endel nedigjennom, så finnes der video av mine både med kløv og foran ski, sykkel og spark. 

    Ja, så du har prøvd kickbike? Takk for svar, det var veldig informativt. Jeg lurer derfor på hvordan en BC egner seg på kickbike? Det var nok helst det jeg hadde sett for meg i form av trekking, fordi vi har mange naturstier på oppimot 5 km strake veien frem; gode muligheter her! 

    Hvor lang tur går du med hundene dine hver dag? Jeg har beregnet 3 t i skog og mark (slik at hunden på mesteparten av året kan få gå fritt) og med samboer som pleier å ta 1 t tur omtrent midt på dagen i tillegg. Er dette for mye om det er i tillegg til lydighet, agility og noen ganger kickbike? 

  13. Hei!

    Vi er et par som har lyst på hund av rasen border collie. Vi har erfaring med puddel, st. Bernard, svensk lapphund og corgi. Vi har passet flere, men her listet vi bare de vi har tilbrunget mer enn 1 hverdag med.

    Med den siste hunden vår gikk vi omtrent to timer tur tilsammen (15 min morgenen og kveld, 40 min tur, 1 t tur). For neste hund ønsker vi en som kan gå enda lenger og jeg ønsker å strekke det til omtrent 4 timer. En to timers tur fra meg, 1 halvtime kveld og morgentur og 1 t tur fra samboer (det kan være han sløyfer det noen dager)

    Vi ønsker også å drive med agility, spor, lydighet, kløv og kickbike. Har noen erfaringer med dette? Hvor mye vekt kan en BC bære/trekke? 

    Er border collie den rette rasen for oss? 

  14. Akkurat nå, Piglet skrev:

    Hvorfor i alle dager har du hunden din løs hvis du vet at han er aggressiv mot andre hannhunder? Ha han i bånd og hold de unna hverandre. Etter de hadde slåss, så hadde det vært lurt å ikke la ikke hunden din fortsette å oppføre seg som en bølle, ta ansvar og hold han unna. Din blir bare bedre på å være bøllete og det er dårlig gjort mot den andre hunden. Hunder skal ikke "finne ut av det selv", det er dere som hundeeiere som må ta ansvar. Siden du spør om det er noen måter å fikse vennskapet på, har de vært venner tidligere? 

    Jeg ville ha delt av inneområdet, evt hatt de (eller din) i bånd, og hatt delt utetid sånn at de ikke var ute sammen. Dette er ikke bra for hverken de to hundene eller de andre som bor sammen med de. Og en tispe med løpetid vil bare gjøre ting verre. 

    Hunden min er venn med BC og Saint Bernarden. Bestevenner, faktisk. Det var derfor jeg trodde at min hund kanskje kom til å godta den nye hannhunden; noen aksepterer han helt greit. 

    Det med å "finne ut av det selv" er noe et familiemedlem rådet meg fordi de mener det er stressende for hunden å ha eiere og halsbånd når de møter en ny hund. Min hund var i hagen med de andre da Tantehund kom. Utenfor er de ålreite venner, selv om Tantehund eskorteres litt rundt. Men nå for litt siden så trengte de seg begge inn døra samtidig, og begynte å knurre på hverandre igjen. 

    Jeg er usikker på om det er tilgitt og glemt nå (min hund er ute med de andre mens Tantehund er innendørs), men jeg har ikke lyst til å bare slippe de ut sammen, I tilfelle mer bråk oppstår. 

    I følge internettet så kjemper de om alfaplassen pga BC trekker seg veldig ut av konflikt, eller så beskytter de meg og tanta mi fra hverandre(jeg kan ikke røre Tantehund fordi da blir min hund aggressiv og det samme for Tantehund om tanta mi rører min hund). 

  15. Hei, I går kom tanta mi på besøk med sin hund, *tantehund. På samme tid er jeg også på besøk (vi er begge hos min mor) med min hund. 

    Min hund er aggressiv mot hannhunder, og begynner å knurre og vise tenner til Tantehund med en gang han kommer ut i bakhagen. De sloss og bruker lang tid på å finne en gråsone, men selv om Tantehund er rolig, så fortsetter min hund å "erte" og ikke gi Tantehund noe plass; han får ikke gå noen steder alene noe som resulterer i mye knurring og mas. 

    Innendørs så fungerer det ikke. De begynner å sloss, og med det mener jeg at min hund tar en godt tak i siden på Tantehund med tennene og så dasker Tantehund tilbake, mye knurring og mas involvert.

    Om jeg prøver å klappe på Tantehund går min hund, helt ærlig, bananas. Han begynner å knurre med en gang. Ingen av dem har reist bust enda, og ikke noe blod har blitt spilt, men slik kan det ikke fortsette de neste 12 dagene. 

    Jeg burde også nevne at moren min eier en BC og en Saint. Bernard som er i sin første kanskje-løpetid. De virker uinteresserte i henne, men de sloss foran henne (hun legger seg ned med et skremt utrykk). Bc er en hannhund og kastrert, han er eldst og trekker seg unna all slossing og mas. 

    Noe forsøk på å fikse vennskapet etter en stor slosskamp hvor vi måtte dra dem fra hverandre med time-out, eller fungerer det ikke? 

  16. 2 timer siden, simira skrev:

    Det er ikke lov å kastrere hunder i Norge uten medisinsk grunn. Dermed er det også en del ukastrerte hanner rundt om.

    Signalene hunden din gir når han hilser oppreist sier at han ikke vil hilse. Jeg vil uansett anbefale deg å ikke hilse på tilfeldige hunder du møter på tur, det kan skape både forventning og usikkerhet hos hunden. Nå er han også i puberteten, og mye hormoner påvirker oppførselen. Så dropp å hilse på tilfeldige fremmede hunder, og la ham heller leke og være sammen med trygge hunder dere kjenner. Som forhåpentligvis denne gjengen som kommer nå.

    Hvis de andre er voksne, trygge hunder så bør det gå rimelig greit. Hvor gammel er den andre hanhunden? Og hvordan er han med andre hunder?

    Uansett bør dere starte med å gå en tur sammen med alle hundene i bånd, uten å hilse, slik at de venner seg til å være i nærheten av hverandre. Du vil da kunne lese ganske fort hvordan det fungerer. Når hundene slapper av sammen på tur og kan snuse, gjøre fra seg og ha god kontakt med eier selv når de andre er i nærheten, kan dere slippe de løse sammen i innhegningen. Vær obs på at siden din hund bor er så kan det være han vil forsvare den, så jeg ville tatt alle hundene inn der i bånd og på litt avstand før de slippes løs.

    Og ja, hvis de ikke går overens kan dere ikke ha de løse der sammen. Da må minst en av hundene være adskilt fra de andre den tiden de er der, enten annet rom, veksle på å være ute, dele opp innhegningen, eller andre løsninger. Hvis hundene ikke fungerer sammen kan det gå ganske ille om du prøver å presse det gjennom likevel, og setter hunden din i en utrygg situasjon.

    Innhegningen er hos min mor, og det er min tante som kommer på besøk med hunden sin samtidig som meg. Vi har en liten innhegning på siden, kunne kanskje vært en idé å ha ham litt der først? 

    Når det gjelder BC og S. Bernarden, så kjenner han disse fra før og går veldig godt overens med begge. Bernarden er tispe valp mens Bordercollien en senior kastrert hannhund. 

    Om min hund går bak de andre hundene vil han bare trekke og ikke gjøre noe annet i det hele tatt (spesielt om han er bak s. Bernard valpen), så jeg vet ikke helt om det fungerer? 

    En mulighet hadde vært å slippe alle inn i innhegningen samtidig, eller la min hund være med de to andre i innhegningen når den fremmede hannhunden slippes inn. 

    Han er rundt 4 år gammel nå, tror jeg. 

  17. Jeg har en corgi hannhund på omtrent 1 3/4 år, og han er ukastrert. Grunnen til dette er at han brukes i avl hos oppdretter. 

    På tur legger han seg ned om han vil hilse på hunder, da er det generelt tisper eller unge valper av begge kjønn. Om han står oppreist så vil han utreagere med å snappe kjeven mot den andre hunden og knurre høylytt. Ofte så blir eierene skremt vekk rimelig fort, så vi hilser jo nesten aldri. 

    Neste uke kommer et familiemedlem på besøk, og hun eier en ukastrert hannhund. Det er umulig for meg å ikke ha dem sammen, de må gå overens ellers så må min hund tilbringe de neste 2 ukene alene mens resten av gjengen (BC, S. Bernard) koser seg i den store innhegningen. 

    Forslag til hvordan jeg kan få hunden min til å "akseptere" det nye medlemmet? 

  18. Hei! Jeg har en fullvoksen corgi Pembroke hannhund født høsten 2018. Vi har veldig gjerne lyst til at han skal hjelpe å bære ute på tur, spesielt sine egne matskåler og slikt. 

    Vi vet hvordan man venner en hund til kløv, men finnes det kløv som passer for corgi? De har veldig korte ben, og vi vil jo ikke at "posene" skal drasse langs bakken når han går, men vi vil jo ikke at posene skal være universalt små, heller. 

    Noen som vet om en kløv som passer corgi? 

×
×
  • Opprett ny...