Gå til innhold
Hundesonen.no

Marigull

Medlemmer
  • Innholdsteller

    27
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Marigull

  1. 1 time siden, Stella skrev:

    Men du vurderte havnaise, som ikke røntges i det hele tatt. Hvorfor er ikke hofteproblemer en issue for deg med havanaise? Er de friskere i hoftene bare fordi det ikke står noe sted at de har en C?

    Jeg har selv en dvergpuddel. De røntges vanligvis ikke, og hennes foreldre, besteforeldre osv er ikke røntget. Jeg er litt mot strømmen, så jeg valgte å røntge henne både foran og bak som et ledd i prosessen med å forhåpentligvis få henne avlsgodkjent, og hun har C-hofter. Uten forkalkninger og absolutt ingen plager av noe slag enn så lenge, hun er nå snart 9år, men likevel C-hofter. Hun gikk aldri i avl.

    Så det hjelper jo absolutt ikke i det hele tatt å kjøpe valp fra "rase som ikke røntges", de har antageligvis like mye HD som de som røntges, det skrives bare ikke ut på papiret, så da "synes det ikke"... Ganske stilig denne "ute av syne, ute av sinn"-mentaliteten.

     

    Noe av grunnen til at jeg gikk vekk fra havanais var blant annet at de ikke røntges. Samt at det virket som om flere slet med dårlig gemytt (separasjonsangst, lydberørthet). Jeg har jeg ikke noe sted skrevet at hofter ikke var issue ifht havanais så jeg forstår ikke hvor du henter det ifra? Synes ikke noe om tendensen noen her inne her har til å tilskrive en meninger og liksom skulle stille folk til veggs. Det blir ikke hyggelig debattklima av slikt og da vegrer man seg jo for å lufte ting man lurer på. Jeg påberoper meg ikke å være ekspert og lufter spørsmål jeg lurer på og ønsker gjerne motargumenter og informasjon, men blir litt matt av den unødig skarpe tonen. Er ikke ute etter å henge ut oppdrettere eller rasen om noen skulle tolke det slikt. Men dette er kanskje ikke riktig forum å lufte slike spørsmål? Men takker for det jeg har fått av saklig informasjon og innspill. 

    • Like 1
  2. Akkurat nå, 2ne skrev:

    Ja, men da må du nesten spørre den oppdretteren det gjelder, det kan være mange grunner til at de velger å bruke en hund med HD i avl, vi her kan neppe svare på det. 

    Arvelighet er ganske høyt på mellompuddel, i følge mine svenske kilder, den svenske kennelklubben innfører HD-index på mellompuddel fra 1. januar 2018 av. Hvilket jeg ser på som postivt, fordi enkeltresultater egentlig ikke betyr stort, selv om enkeltresultater er bedre enn ingenting. Jeg håper vi kan innføre noe lignende i Norge snart. Ideelt sett burde den svenske og norske populasjonen regnes ut under ett, fordi det er de samme hundene som går igjen. 

    Men ja. Jeg syns HD er viktig. Å velge valp etter røntgede avkom viser også at hundene ikke har Leg Perthes, noe som er et hakk eller to verre enn HD C. Men det er få som røntges, omtrent 40 % av de som røntges har HD i en eller annen grad, så det å komme utenom HD, eller risiko for HD, på mellompuddel er vanskelig. 

    Men ikke vanskeligere enn for Havanaise, eller hvilken som helst annen rase på den størrelsen eller mindre, tror jeg. Det har ikke vært vanlig å røntge hofter på småhunder, det har vært en eller annen overbevisning om at små hunder er for små til å plages med HD. 

    Det jeg leser på hjemmesidene til de oppdrettere det gjelder er dette med at 'en hund er mer enn hofter' og at tispa har godt gemytt og eksteriør. Jeg lurte bare genelt på om det var vanlig og akseptert blant oppdrettere da jeg så dette flere steder. Bør vel finnes dyr med godt gemytt og eksteriør med frie hofter liksom. Jaja. Positivt at hd-indeks innføres i  Sverige- bør innføres i Norge og ja. Ja, jeg er kanskje for streng hehe. Vil helst ha valp fra hd-frie, mh-testa foreldredyr med ok status ifht øyesykdommer også. Er kanskje utopisk. Enig i at flere småraser bør hd-rønkes og her er jo mellompuddel- opdrettere et hakk foran el del andre oppdrettere av små raser. 

  3. Akkurat nå, Wilhelmina skrev:

    Utrolig kjipt. Jeg har en sånn selv (grad D), og hun trenger ganske mye vedlikehold for å ha det bra. Kunne fått dekt 5000,- i året til rehab, men foreldrene er ikke frirøntget så de pengene ser jeg ingenting til :( 

    Uff, det var leit å høre. Ja, jeg kan ikke så mye om arvegangen men tenker at et minstekrav er at foreldredyra er frie (a eller b)..!? Og foreligger det info om andre bakover kan msn titte på det for å få et større bilde.  

  4. 17 minutter siden, 2ne skrev:

    Nei, havanaise røntges ikke. Det er 0.4 % av populasjonen som er røntget de siste 10 årene, og av de ytterst få, har halvparten av de HD. 

    Hvis man lurer på hvorfor en oppdretter bruker en hund med HD i avl, så spør man den oppdretteren. 

    Ja, det er en del HD på mellompuddel. Det er fordi det tidligere har vært en greie med at små hunder ikke plages med HD fordi de er små. Ja, det blir brukt mellompudler i avl med HD, fordi samme hva Agria og valpekjøpere syns om det, så er hunder mer enn hofter. Hvis du syns det er viktig at generasjoner bakover er røntget for HD og fritt, så må du antageligvis kompromisse på en del andre ting, det er ytterst få, om noen som har linjer det er god oversikt på. 

    Kanskje ikke mellompuddel er riktig rase allikevel? 

    Jeg skrev ikke at generasjoner bak må være fri, men at det gir et riktigere bilde enn å bare se på den enkelte hund, som andre her også påpekte. Mitt poeng er at jeg undres over at det avles på c-hofter. Ja, dyr er mer enn hofter, det vet man jo, men det betyr vel ikke at man ikke skal bry seg med hd-statusen? Og hd er vel ganske arvelig? Sikkert andre her enn meg som vet mer om dette. Prøver å orientere meg og stusset over dette med avl på dyr med hd. Kjipt å evt ende opp med hund med hd som man ikke engang får dekt på forsikringa. Men vil vel tro oppdrettere har ulike filosofier rundt dette som med så  mye annet. 

    • Like 1
  5. 21 minutter siden, Stella skrev:

    Svaret på akkurat dette skrev jeg i innlegget mitt over her. Hunder er mer enn hofter, og man må ta alle de andre faktorene med i beregningen. Om du ikke har spurt oppdretter om hvorfor vedkommende har valgt å avle på en C-hund, eller ikke selv har kunnskap om den aktuelle hundens slektningers helse, gemytt og eksteriør, så er det vel litt rart å dømme valget kun basert på C-diagnosen? Det kan godt hende en B-røntget hund har langt dårligere statistikk enn C-hunden, men det vises ikke om man kun ser på den konkrete hundens resultat.

    Det er ikke så veldig stor populasjon av mellom.

    Røntges havanaise?

    Ja, ser at det er slik denne praksisen legitimeres, men jeg synes ikke argumentet om at 'en hund er mer enn' holder vann rett og slett. Klart at man skal se helhetlig på hundene ved avl, men det forsvarer ikke etter mitt syn avl på dyr med hd. Også i tillegg kommer dette med at man ikke får igjen på forsikringa om hunden skulle utvikle hd om foreldredyra har hd. Ja, enig i at man også bør se på hd-statistikk bakover i leddene. Legitimerer likevel ikke avl på c-hofter mener nå jeg. Og selvsagt er gemytt og andre helseindikatorer viktig, i tillegg til at dyra er hd-frie.

  6. 4 timer siden, Stella skrev:

    B-hofter er fri, og er helt vanlig å avle på på alle raser. Veldig mange raser avler på C-hofter, så lenge disse avles mot en som er fri. Det er svært kort tid siden det ble krav om å røntge mellom, så det er et stort steg frem å nå avle på kjent hoftestatus, selv om det er en C mot en A eller B. Det er også veldig forskjell på en C uten forkalkninger og en C med, og man bør også ta med slektningene til denne C-hunden i regnestykket om man skal si noe om det er smart å avle på denne C-en eller ikke. Og så er resten av hundens egenskaper viktig, hunder er ikke kun hofter. Jeg sier ikke at alle de som avler på C-hunder gjør rett, jeg sier bare at det kan være langt mer bak valget av avlshund enn akkurat denne C-diagnosen. (En bekjent har nå et kull på en mastiffrase, der tispa har C-hofter. Langt verre enn en lett liten mellompuddel vil jeg si..)

    Når det kommer til lyd på småpudlene varierer dette veldig, og en god del av "gneldrepudlene" er et resultat av manglende oppdragelse/sysselsetting mer enn at rasene er gneldrete. Jeg har selv en dverg som svært sjelden bjeffer, det kan gå dager mellom hvert bjeff. Mellompuddelen er generelt grovere i målet enn dvergene ja, de er jo større.

    Svart er helt klart enklest å finne, det er flest av dem.

    Ja, b er jo også fri og jeg hadde kunnet kjøpe hund med et foreldredyr med b-hofter om historikk bakover var bra, og den ble paret mot hund med a-hofter. C-hofter forstår jeg imidlertid ikke at det avles på når det ikke er snakk om en liten populasjon. Ja, klart værre med c -hofter på større hunder, men hvorfor avle på svak hd i det hele tatt...

  7. 1 minutt siden, Wilhelmina skrev:

    Vær bare klar over at dersom en (eller begge) foreldrene har C-hofter (eller ikke er røntget i det hele tatt) så får du ikke en dritt dekket på forsikringa hvis din blir plaget med hoftene.

    Å, det var greit å vite! Undres hvorfor folk avler på c- hofter uansett hvor bra hunden er ellers.

  8. Etter en runde i tenkeboksen er det mellompuddel som frister mest. Men etter å ha titta på en del hjemmesider til oppdrettere blir jeg litt overraska over at det virker som om flere avler på dyr ikke bare med b-hofter, men også c. Stusser litt. Forstår at det er hd -problematikk på mellompuddel men nettopp derfor bør man vel avle på hd-frie dyr..Også dette med farge da. Ikke det viktigste, helse og gemytt er første prioritet, og svarte og brune har vel størst genpool så kanskje best å gå for det? (brune blir dog fort grå synes jeg..) Lurer også på hvordan mellompuddelen er ifht lyd. Støtte på to dvergpudler her om dagen som bjeffa infernalsk og høyfrekvent *grøss* Håper mellompuddelen genelt har mindre lyd og også dypere bjeff. 

  9. Akkurat nå, QUEST skrev:

    Veldig enig her. Det er nok mye 'kamuflert' sep.angst ute og går, enten fordi de stapper det stakkars dyret i bur( hvilket på ingen måte minsker angsten..) eller så er det en flerhundhusholdning. Jeg er ganske sikker på at set er vesentlig mindre sjans for sep.angst med flere hunder i hus. 

    Ja ser at mange har flere havanaiser for å holde hverandre med selskap. Det gjelder forresten mange selskapshunder, også pudler, separasjonsangst er vel ikke akkurat fremmed der heller 

    • Like 4
  10. Akkurat nå, Siri skrev:

    Nå vil jo ikke en MH avsløre et problem som separasjonsangst dessverre, men det du kanskje kan se etter, er oppdrettere som normalt sett er ute i jobb (utenom når de har valper f eks), og som ikke har hundene i bur. De vil antakelig ha større forutsetning for å si om egne hunder sliter med å være alene hjemme, enn dem som er hjemme hele tida, evt har hundene i bur når de er borte. Hunder i bur - og evt mange hunder hjemme - vil fort kunne kamuflere om hundene har problemer med å være hjemme alene. 

    Takk for godt innspill, det skal jeg ha i bakhodet. Men lurer bare på; jeg tenker at en hund som går en MH som f eks viser at den ikke reagerer sterkt på overraskelser og spøkelser, avreagerer godt, er ganske 'modig' og nysgjerrig, lite lydberørt etc,vil si noe om at denne hunden er ganske 'mentalt sterk' og således har større forutsetning for å ikke utvikle separasjonsangst,eller..? Selv om det selvsag ikke er direkte overførbart. Men at en hund med en slik MH profil vil kunne ha større sjanse for å kunne trenes til å være noen timer hjemme alene enn en hund som viser store redsler,  dårlig avreagering, og stor lydberørhet (for å sette det på spissen). Men å se på oppdretteres hundehold og høre deres erfaringer og refleksjoner rundt dette med om hunden kan være noe alene er jo en god indikasjon også ja.

  11. 15 timer siden, SandyEyeCandy skrev:

    Kimer bare inn for å si at havanisen absolutt er kjent for seperasjonsangst, og at flere oppdrettere av den grunn helst ikke selger hund til dem som ikke kan være sammen med hunden store deler av tida. 

    Tibetansk terrier har fryktelig mye lyd, men her er det mulig at de drar hverandre opp i flokk, og at det er årsaken til at jeg aldri noensinne har hørt så mye bjeffing fra en rase noen gang, men om det er lytt mellom enhetene ville jeg styrt unna. 

    Godt å vite, tusen takk! Kan det være at det kan være forskjell mellom linker på havanais ang separasjonsangst? Leser på forum at noen har havanaiser som klarer en arbeidsdag alene; den har jo blitt en populær hund så er jo flere i jobb som har den. Men så er det å vite hvilke linjer så oppdretter hvilke linjer; vanskelig å vite for en utenfor miljøet. Ser at noen oppdrettere både i sverige og Danmark har begynt med mh på havanaiser og det er jo interessant, kan jo gi en pekepinn om mentalitet på rasen.

  12. Akkurat nå, Wilhelmina skrev:

    Hadde jeg vært oppdrettet så hadde ikke jeg heller solgt valp til noen i full jobb. Dessverre. Det har ingenting med separasjonsangst å gjøre, men jeg synes 8+ timer alene 5 dager i uka er for mye.

    Ja, ser den, men det er forskjell på åtte timer + og f eks fem-seks timer (som det vil bli i vårt tilfelle). Det burde vært formulert litt mer nyansert. Slik det står nå virker det jo som om havanaiser ikke bør være alene overhodet liksom, og det virker jo litt spesielt..Forøvrig mener jeg at de færreste hunder har godt av å være hjemme alene 8 timer pluss i ukedagene, men de fleste hunder bør kunne klare noen timer alene på dagtid (5-6 timer).

  13. ..leser forresten dette på norsk bichon havanais forenings hjemmeside; 'En bichon havanais trenger masse menneskelig kontakt og fortjener ikke å være hjemme alene om dagen mens familien er på jobb eller skole. Derfor er det mange oppdrettere som prioriterer hjemmeværende. ..'

    http://www.nbhk.info/sider.php?s=30&m=7

    Synes dette er litt spesielt - skal liksom havanais kun være for hjemmeværende eller de som kan ta den med på jobb? Forsterker inntrykket om en rase med separasjonsangst, men handler kanskje mer om holdninger i rasemiljøet (eller en unnskyldning for å kunne avle på mentalt svake hunder og ikke ta det mentale på alvor?) I mitt hode skal alle 'normale' hunder - selv typiske selskapshunder- kunne trenes til å være hjemme alene noen timer.

  14. Mh virker som et nyttig verktøy ja, og veldig bra at noen oppdrettere bruker det bevisst i avl! Skulle ønske det ble mer gjennomgående brukt ifht avl. Da blir det også enklere for oss kjøpere som ikke kjenner linjer personlig å kunne gjøre noenlunde informerte valg (for alle sier jo at tispa er trygg og flott, og å se en hund i hjemmemiljø er ikke det samme som å se hvordan de fungerer utenfor den settinga). Aktive hunder er flott, såfremt av-knappen finnes:). Vokste forøvrig opp med finske støvere. Aktive hunder som var skikkelig 'på' ute, men med god av- knapp og rolige kosegriser inne? Så liker godt hunder med futt, så lenge de ikke spinner og stresser rundt inne (såfremt de har fått nok mosjon selvsagt).

  15. Akkurat nå, Pixie skrev:

    Min tibbe har jo også merket av på mh at han flyktet fra spøkelsene. Han rygget også akkurat så langt at jeg måtte slippe båndet, og der ble han stående. Så kom han frem når jeg hadde kledd av spøkelset nok til at han så det var et menneske, da var det helt greit å hilse på.

    Da var han jo ganske flink da!? Personlig må jeg si, etter å ha sett noen mh-videoer-at det faktisk kan se ganske skummelt ut når spøkelsene kommer sigende..Flukt (eller kamp) er kanskje ingen dum reaksjon, mulig jeg hadde gjort det selv,hehe 

  16. 1 time siden, 2ne skrev:

    Vel, jeg har tre mellompudler i huset akkurat nå, og alle tre ligger strødd, så jeg kjenner ikke helt igjen det at de har en dårlig avknapp. Det er en del stress på to av dem (mor og datter), og de er veldig aktive, men de kobler helt fint av når det ikke skjer noe. Den tredje er en roligere sjel med mindre stress i seg, hennes avkom er vel også forholdsvis ustressa, så det er fullt mulig å finne mellompudler som er rolige også. Jeg personlig foretrekker de sånn som de to som bor her fast, og jeg har ikke hatt problemer med manglende avknapp på mine, så det er en smakssak det og :) 

    Det er forøvrig ingen som sier at en hund ikke kan være bra mentalt selv om det ikke er vanlig å gå MH med rasen. In fact, den hunden jeg har hatt som har vært "best" mentalt og friskest, var alaska huskyen. Hans forfedre var hverken mentaltesta eller helsesjekka, uten at jeg tror at noen mener at det er den lure veien å gå i hundeavl generelt. 

    Takk, det var godt å høre at mellompudlene kan ha god av-knapp; da kan jo jeg ha fått feil inntrykk. Jeg mener forøvrig ikke at det ikke kan stå bra til mentalt med en rase uten mh, men at mh gir et verktøy ifht å vite hvordan ståa er mentalt -både i rasen og i linjer. Men som andre har påpekt her kan jo mh'er gi feil inntrykk .. Men det er jo et av verktøyene man har for å danne et beslutningsgrunnlag.. Bortsett fra det gode gamle med å besøke oppdrettere og hilse på foreldredyr selsagt?

  17. Hei, nei, det har jeg dessverre ikke, har bare sett et par videoer på enkelte oppdretteres hjemmesider, men har sett på mh- statistikk for bl.a mellompuddel (Sverige) som gir indikasjon på hvordan det står til mentalt med en større populasjon. Takk for godt poeng, enkeltstående mh'er kan være misvisende ja:)

    • Like 1
  18. Tusen takk, ja man skal ikke se bort fra det ?Mellompuddelen har driv, og er sjarmerende og familievennlige hunder, er bare redd for 'stress' og dårlig av-knapp innendørs. Men dette avhenger kanskje av linjer.. fordel med mellompuddel er at de har litt lengre bein enn havanaisen og slik sett enklere å ha med på tur (hvertfall i snø;))

  19. Tusen takk! Havanaisen din høres jo herlig ut og var da også utrolig skjønn ? Som den perfeksjonist jeg er kommer jeg til å gjøre research på oppdretter etc før kjøp, og sjekke litt rundt. Ja ikke sant; hva som er god mh vil avhenge av bruk; det jeg synes er viktigst i en hund er god avreagering. Greit å bli litt redd av 'spøkelsene', men hunden må evne å hente seg kjapt inn liksom..

  20. Akkurat nå, Kaisen skrev:

    Det var nytt for meg i hvertfall, men da er det kanskje noe i det. 5-6 timer alene vil jeg ikke si er mye for en voksen hund. Sett at de ikke har problemer selvslagt. Det å sjekke oppdretter og linjer nøye, er aldri feil. Uansett rase. Vi vurderte selv havanais. Men så fikk noen bekjente av oss blandingsvalper. Vi var der ofte og klarte ikke å motstå fristelsen. Dummeste valget jeg har tatt forøvrig:sleep: men jeg er glad vi ikke valgte havanais fordi pelsstell er overhodet ikke noe for meg.

    De er små, men ikke la deg lure av det. De blir gjerne med på fjelltur, sykkeltur og hva enn du måtte ønske. Så er de jo små nok til at barna dine klarer å håndtere dem. :) puddel som dere også vurderer kan jeg ikke så mye om. Men det er noen her inne som har mellompuddel, og du finner sikker en del i formasjon ved å søke på forumet

    Ja vi har mange blandinger rundt her, mye såkalte cobberdogs; her er det alt fra møkkabikkjer til skikkelig fine bikkjer, men mye 'bingo' og synes mye av doodleavlen er useriøs og profittdrevet  (men har intet imot blandingshunder per se). Så bra - havanaiser virker fine altså! Pelsstell gjør meg ikke så mye så lenge bikkja er relativt liten..

  21. Tusen takk! Ja, tibetansk terrier er en rase jeg tittet på tidligere, men fikk inntrykk at det var en del varierende gemytt og også her virker mh som verktøy ifht avl ganske fremmed, så uten kjennskap til linjer så er jeg redd for å kjøpe katta i sekken. Har to tibber her i nærheten, den ene er en drøm av en hund, bortsett fra at hun nok ikke er særlig førerorientert;) Den andre er engstelig og utagerer mot andre hannhunder og misliker særlig barn.. Men er kanskje verdt å titte nærmere på igjen..De har jo fin mellomstor størrelse og er robuste.

×
×
  • Opprett ny...