Jump to content
Hundesonen.no

Tyttebæra

Medlemmer
 • Content Count

  434
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Posts posted by Tyttebæra


 1. Dersom du ikke er sikker på at det er ok for dem, bør du spørre vertskapet om det er greit at du tar med fryst kong og andre ting å tygge på. Har erfaring med at noen synes det blir grisete på gulvet (av sleiking, ikke nødvendigvis matrester). Evt. ta med matte, kurv ol. de kan ligge på.

  Har ingen tips til aktivitetsleker annet enn ting å tygge på, men jeg tror jeg ville forsøkt å binde hundene sammen med meg der jeg satt. Noen hunder roer seg lettere om de får være "med" og er inkludert. Om det ikke fungerer kan du prøve å sette dem på eget rom og bestikke dem med noe, men jeg ser for meg at det kan oppstå protester hos hunden som ikke er vant med å bli avskilt på et rom. Særlig siden det er et fremmed sted og huset er fylt med folk og en annen hund.

  • Like 1

 2. Skal snart kjøpe nye halsbånd sydd på mål til hundene. Er veldig fornøyd med Arkoz, men tenkte jeg skulle kikke litt rundt hos andre som også syr halsbånd for å se om de har annet utvalg av farger og materialer.

  Tar gjerne i mot tips om hvor andre har kjøpt fra, og om dere er fornøyde med kundebehandling og kvaliteten på halsbåndene. :)


 3. Jeg har ikke handlet noe på black friday, jeg. :sleep: Hadde håpet det skulle være salg på garn, men ... Sjekket akkurat garnbutikken igjen og jammen har de ikke oppdatert om salg nå! Da skal jeg visst handle likevel. :lol:

  Ellers har jeg og Flisa trent på dekk i dag. Hun er veldig passiv når vi trener og gir raskt opp. Litt krevende å få henne til å gjøre det jeg vil slik at jeg kan belønne det, samtidig er det vanskelig å belønne noe feil når jeg først har ledet henne inn på rett spor. :P


 4. 1 hour ago, Nettan said:

  Har ikke plass til 20kg blokk, så har enten kjøpt 5kg eller 500g pølser. På Oslo City sin dyrebutikk er det 188,- for 10 pølser. Så ikke krise dyrt, og han vil få det om jeg ikke finner noe tørrfôr til å blande med.

  Tenker også at tørrfôr er enkelt når vi er borte 🙈

  Samboer tar helt feil ang lite bæsj, men synker jo ikke inn 🙄

  Han er 25kg. Han er Staff mix (naboens labrador er nok synderen), og akkurat fylt ett år. Han blir nok litt under 30kg ferdig utvokst. Han trenger ca.800g om dagen for å ikke bli for tynn. Han ble for tynn da han fikk 2% i starten. Han er veldig aktiv, så han får 3% av kropps vekta pluss. Ikke fult 1 kg altså, men går jo nesten to pølser om dagen. 

  De skal jo ha 3% av vekta fra 80% av forventet kroppsvekt som voksen, til de er ferdig vokst. 

  Har gitt 50/50 hittil med Vom og tørrfôr. 

  Skal se på ingrediens lista til Eucanuba, og se om jeg finner ut noe der. Kan ikke fortsette sånn stakkars 😢

  Ah, ja hvis han er 25 kg som ettåring gir mengden selvsagt mening. :P

  Du bør prøve forskjellige fôr og se an holdet på hunden. Noen typer er drøyere i bruk enn andre, og med så stor hund eller flere hunder blir jo fôrutgiftene raskt høye. Mulig noen av variantene med høyenergi blir rimeligst om han sliter med å holde vekta på vanlig mengde av andre fôr.
   

  Vom selger også 9 kilos esker med 250grams klumper nå. :) Veldig praktisk om målet ikke er å spare mest mulig, og det er noen hundrings billigere enn Mush på FK.


 5. V&H har byttet ut 20kg blokkene sine med en 18kg kartong (3x6kg pølser). Hos min forhandler betaler jeg like mye for 18kg som jeg gjorde for 20kg, så prisen har jo steget litt men ikke uoverkommelig mye.

  I underkant av 1 kg vom om dagen høres veldig mye ut da for en staff?

  Når det gjelder tørrfôr må du nesten bare prøve deg frem. Jeg er ikke fan av de kornfrie tørrfôrene da jeg synes hundene mine fungerer dårligere på det, men andre foretrekker disse fôrene så for noen hunder må de åpenbart fungere bra.


 6. Har endelig fått tid til å se denne (med unntak av paneldebatten). Jeg synes det var en deprimerende konferanse som bare understreket det jeg tenker: ingenting skjer.

  Mattilsynet og myndighetene tar ikke noe ansvar for å håndheve det lovverket vi har for å hindre avl på, og av, syke dyr. Jeg forstår at NKK ikke gjør mer, for hvordan skal de regulere noe som ikke en gang øverste myndigheter anerkjenner som lovbrudd? Jeg er enig med NKK-representanten i at alle har sine roller, og NKK har ingen reell makt når verken myndigheter eller raseentusiastene er med på laget. Uansett hva NKK gjør eller ikke gjør, vil avlen på disse deformerte og syke hundene fortsette. Valget NKK har er egentlig bare om avlen skal skje i mer organiserte former eller ikke.

  Det er opprørende å tenke på at det finnes så mange som enda oppdretter og kjøper hunder som ikke har de mest grunnleggende funksjonene i behold. Jeg lurer oppriktig på hvordan folk ikke klarer å se hvor syke og hemmet hundene deres er av sin egen anatomi, det er snakk om helt åpenbare, graverende avvik som vi kan se og høre. Vet de ikke hvordan en funksjonsfrisk hund beveger seg og puster?

  Jeg lurer også på hvorfor ikke flere stiller spørsmål ved mye annet som framelskes i utstillingsringen og som vi vet medfører risiko for problemer, sykdom eller skader. Hva er det som gjør at man fortsetter å avle på trekk som man ser gir hundene unødvendige problemer? Er det fordi det er mindre åpenbart hvor hemmende det er for hundene når de ikke brukes til noe?

  Så for å svare på hvor raseavlen er på vei: For mange raser, eller utstillingslinjene av disse, har det allerede gått rett i dass. En god del av de andre rasene er på god vei til samme destinasjon, og jeg ser ikke hvordan disse skal klare å endre kurs. Heldigvis er det fremdeles en del raser, eller brukslinjer, som det enda er liv laga for og som man kan stå for med god samvittighet.

  • Like 2

 7. Jeg savner definitivt ikke det lille nurket, er så vanvittig glad for at hun er blitt unghund nå. Det er først de siste par ukene at jeg føler meg noenlunde trygg på at jeg kan forlate henne uten at det bare er lurver igjen av tapeten på veggene når jeg kommer tilbake. :lol:🙊

  11 hours ago, Miloficent said:

   Det jeg derimot lurer på er hvordan løser dere med voksen & valp feks kveldsturer? Og hovedturer for den saks skyld? Har familie som kan ta med Milo (eldste) på lengre turer noen dager, men ikke hver dag. Tenker at hvis valpis blir med i sekken på tur (og får utforske litt på fire bein på egenhånd når det passer), så er jo valpen ganske kaputt i forhold til å drive med sosialiering og miljøtrening senere/tidligere på dagen - eller? Milo klarer seg også fint med liten tur og mental aktivisering gjennom dagen altså, men tenker mer «in the long run».

  På morgen- og kveldsturene er valpene alltid med, jeg går kun 5-10 minutter morgen og kveld. Utfordringer er egentlig at det tar mye tid å ha en liten bebis med seg. Blir en del bæring, særlig når jeg har dårlig tid.

  Mens valpene små blir det mindre intensiv mosjon på de voksne hundene her, det er bare for noen måneder og de takler det helt fint. Hovedaktiviteten deres blir som regel det jeg skal gjøre med valpen. Noen ganger har jeg valpepass, men ikke ofte. På tur sitter valpen i sekken på litt lengre turer, men vi går også en del korte turer for valpens del sånn at den får tumle og undersøke. Ofte leker de voksne hundene mye med valpen så de får inn noe aktivitet der. Ellers får de litt mental stimuli og sånt. Straks valpen kan sitte alene en liten stund i bilen, åpner det seg flere muligheter for å trene de voksne.


 8. Har du mulighet til å filme en eller flere av disse episodene? Trenger ikke å legge dem ut åpent på forumet om du ikke ønsker det, du kan evt. sende dem videre til dem du vil. Tror det hadde vært enklere å komme med noen tanker og råd om man kan analysere valpen litt ut fra film i tillegg til det du skriver, for det du beskriver er ganske spesielt hos en så ung valp.

  Ser du noen andre tegn på at valpen er redd eller ber de andre hundene om avstand? Unngåelsesadferd, stiv kroppsholdning, bust, blikk, hodebevegelser ol.?

  • Like 4

 9. 3 hours ago, Wilhelmina said:

  Takk! Kanskje jeg kan driste meg til å se den på dagtid :lol: Var den bra, synes du?

  :lol:  Tja ... både ja og nei? :P Det er så lenge siden jeg så den, så den på kino, men det jeg husker er at jeg ble litt skuffet. Filmen er bra laget, gode skuespillere og skummel nok, det var utviklingen av plotet og slutten som ikke var helt min kopp te. Den er absolutt verdt å se da, det blir nok en klassiker innen sjangeren. :)


 10. @Mrs.Fisken Fryktelig leit at det ble som det ble. Sender deg noen varme tanker på etterskudd. :heart: Ærke jager nok på de evige jaktmarker nå sammen med mange andre dachser og jakthunder.

  4 hours ago, Wilhelmina said:

  Er det tilfeldigvis noen som har sett Hereditary? Er den veldig skummel? Har så lyst til å se den etter å ha sett Midsommar av samme regissør, for den syns jeg var knallbra (og ikke skummel i det hele tatt). Men traileren til Hereditary sier meg at den kanskje blir litt i overkant for min smak...

  Jeg tenker den er litt midt på treet i skummelhetsgrad. Vil si den stiller i samme klasse som Annabelle-filmene og Haunting of Hill House. Litt tammere enn Conjuring, Insidious og Marianne.

  • Like 1
  • Thanks 1

 11. Jeg har en gang kjøpt to hunder med 1 år imellom og av to ulike kjønn. Det meste går om man er interessert og dedikert, men man kommer ikke unna at det er stor sjanse for at det blir mye mer arbeid enn å ha voksen hund/valp eller to av samme kjønn. For min del var det en krevende periode å ha to valper rett etter hverandre, valp og unghund i en periode og så to unghunder samtidig.

  Som andre sier, det er enklere å ha valp når den eldste hunden er helt voksen og satt i hodet. To unge hunder blir ofte dobbelt opp med arbeid. De har hver sine utfordringer, girer hverandre opp og drar ofte hverandre med på unotene til hverandre. De voksne lar seg ofte påvirke mindre av valpe- og unghundsprell, og derfor blir det også mye enklere å håndtere og trene valpen/unghunden. Hjemme er det ikke vanskelig å ha to unge hunder, det er når man skal ut å ferdes blant folk og fe at to unge pubertetslus kan bli utfordrende.

  En hannhund er gjerne 3-4 år før han er ferdig med alt av hormonelle perioder. Samtidig er alle hunder forskjellige og noen er enkle hele livet. Hvilken erfaring du har med hund, hvilke raser det er snakk om, hva hundene skal brukes til og hvor du bor har jo også noe å si. Hva som passer for deg kan bare du avgjøre.

  Jeg vil fraråde å holde både intakt tispe og intakt hannhund, det er mer pes under løpetiden enn det finnes fordeler. De må holdes adskilt på noe vis og hannhunden kan være av den typen som mister hodet fullstendig. Særlig når det er snakk om hunder som potensielt skal leve sammen i 10-12 år vil jeg fraråde det, det er veldig mange perioder med løpetid. Når det er snakk om hanner av omgjengelige raser, vil neppe 1 år i aldersforskjell føre til trøbbel mellom dem.


 12. Fryktelig leit at det skulle bli slik, sender deg og lille en klem. :heart:

  Jeg tenker ditt beste trekk er forbrukerrådet. Send oppdretter forbrukerrådet sitt klageskjema. Dersom oppdretter sier nei, eller 1-2 dager etterpå uten svar, melder du inn saken til forbrukerrådet. De har flere ukers ventetid, så viktig at du gjør dette raskt.

  • Like 2

 13. On 11/11/2019 at 5:39 PM, tillien said:

  Selvfølgelig kan det sammenlignes. Nettopp fordi ulv anses som spesielt verdifull, skal det sannsynliggjøres at det var siste utvei å drepe. Hvis ikke kan man bli dømt. Det betyr ikke - slik du påstår - at ulv som  "forsyner seg av husdyr" spares. For det er lov å skyte ulv, uansett ulv, dersom den gjør slikt. Det betyr at man kritisk går gjennom forklaringen til den som drepte ulven, og dersom den ikke henger på greip så kan man risikere å bli dømt. Jeg har argumentert for hvorfor jeg mener en hund også anses som spesielt verdifull. Det er riktignok andre grunner til det enn for ulven, men poenget blir det samme. I dag kan man skyte først og tenke etterpå om man kommer over en hund, uten å måtte ta ansvar for det. Noe som er ille uansett, men spesielt ille når det er et dyr som fungerer som familiemedlemmer. 

  Joda, det er tillat å skyte ulv - uansett ulv - om den skytes under et direkte angrep på bufe. På akkurat det punktet skiller ikke loven mellom verken hunder eller ulver. Forskjellen er at ulven er sky og man sjeldent ser den under direkte angrep, mens det derimot oftere skjer med hunder som ikke er redde for folk.

  Jeg regner med at politiet tar forklaringene til alle som skyter i nødverge like alvorlig, om det er en ulv eller en hund det dreier seg om. De er nok like lite interessert i å ha folk som er lette på avtrekkeren uten gyldig grunn rundt seg i samfunnet som alle oss andre. Jeg vil tro de er kompetente nok til å se om forklaringen henger på greip med hvor dyret ble skutt og andre beviser på stedet. Ikke minst vet de alle fakta i saken, noe vi som spekulerer ut fra en avisartikkel ikke vet.

  Quote

  Mulig det finnes slike hundeeiere, men jeg har ikke sett noen som er i nærheten av å argumentere for det her inne i alle fall. 

  Du slår inn åpne dører. Det er ingen som mener noe annet. Poenget er at når begge typer dyr selvsagt har egenverdi, og det for den ene typen - hunden - jevnlig ender med døden uten at den som drepte den trenger å komme med noe annet enn påstanden "den angrep", så er det en ubalanse. En ubalanse som i tillegg går på tvers av den verdien hunden har som familiemedlem.

  Jevnlig? Hvor mange saker kan du nevne der hunden har blitt skutt under et angrep på husdyr og i hvilke saker mener du at det har vært helt usannsynlig at hunden jaget? Jeg må bare si at jeg ser langt flere saker om fortvilede bønder med skadde husdyr etter hundreangrep enn jeg ser saker om skutte bikkjer.

  Hundens rettsvern i forhold til (hva som bør regnes som) skader på mennesker blir en annen diskusjon.

  On 11/11/2019 at 5:39 PM, tillien said:

  Det blir en urimelig generalisering basert på en enkelt situasjon du har vært i. Det kan godt være det faktisk var umulig å få tak i hunden i dette gåsetilfellet, men når det står i motstrid til hvordan hundeeier mener hunden oppfører seg, så bør det diskuteres og vurderes grundigere enn man får inntrykk av i saken. Konklusjonen kunne blitt den samme, for all del.

  For alle hundeeiere har et heelt objektivt og nyansert bilde av egne hunder, mener du?  At dama kjenner hunden sin, betyr ikke at den faktisk reagerer som hun tror i alle situasjoner med alle typer mennesker. Ifølge han som skjøt ble flere ting forsøkt før han gikk til det drastiske tiltaket som var å skyte. Jeg vil tro han som var til stede vet bedre hva som skjedde enn hundeeieren som var langt borte og "kjenner" hunden sin.

  On 11/11/2019 at 5:39 PM, tillien said:

  Nå er det vanskelig å konkludere med at oppdretter nødvendigvis gjorde noe galt i denne situasjonen, det kan godt hende skyting var eneste utvei. Derfor hadde det vært interessant å vite mer. Jeg skjønner imidlertid ikke hvordan det, på generelt grunnlag, basert på etterhvert mange slike historier, er mulig å ikke se at hunder stiller ekstremt svakt i slike saker. Dette på tross av hundens sterke bånd til oss mennesker. Det er relativt mange helt uforståelige hundedrap etter påståtte husdyrangrep som har skjedd senere år, inkludert begjæringer om avliving.

  Som du skriver øverst i dette avsnittet, det er vanskelig å avgjøre om den som skjøt gjorde det med god begrunnelse eller ei. Det blir opp til hva man selv tror og mener, og du har helt klart en oppfatning av disse sakene som "uforståelige hundedrap etter påståtte husdyrangrep". Jeg tenker at det kan godt hende at disse "hundedrapene" var helt nødvendig for å beskytte andre dyr, like godt som de var fullstendig unødvendige. Uansett er det hundeeiers ansvar å overholde båndtvangen, ikke slippe hundene sine løse i nærheten av sau/andre dyr og sikre dem tilstrekkelig. Jeg tror mange av disse sakene kunne vært unngått om folk hadde vært litt mer fornuftige med hvor de slapp bikkjene sine løse.

  • Like 1

 14. 14 hours ago, tillien said:

  Poenget er at i dag tolkes lovverket så til de grader i den som "stopper" hunden sin favør, og at det som var "nødvendig" - eller om det i det hele tatt var nødvendig - er helt opp til den som griper inn. Det later til at det i praksis ikke gjøres noen som helst sannsynlighetsvurdering over om det den som griper inn forteller eller om andre tiltak enn avliving var mulig eller rimelig å forvente. Når ulv skytes gjør man det i større grad, og det burde vært tilfellet for folks familiemedlemmer også.

  Det kan overhode ikke sammenlignes. Vi har en veldig liten populasjon av ulv i Norge, selvfølgelig må man da være mer kritisk ved uttak av individer for å forvalte denne lille populasjonen på en mest mulig bærekraftig måte. Noen individer er verdifulle, genetisk sett, for populasjonen og da tar man dem ikke ut selv om de forsyner seg av husdyr.

   

  Jeg synes det er litt spesielt at flere hundeeiere forventer at det skal være greit at hundene deres jager og stresser andres dyr. En hund som kommer seg inn i en innhegning/gjerde og jager på dyrene, vil påføre skade om den er i fysisk kontakt med dyrene eller ei. Jaging påfører byttet stress og potensielle skader under flukten. Dessuten må man også tenke over at mange dyr er opprinnelige byttedyr og derfor gode til å skjule smerter, det skal ganske omfattende skader til for at man kan se det med en gang på en del arter når det ikke gjelder overflatiske sår.

  Selv om dyrene holdes i hovedsak for kjøtt, egg eller pels, så har de egenverdi, skal behandles godt og skjermes for unødvendige påkjenninger. Mange er glade i dyra sine selv om de holdes for slakt, og man må også ta med i beregningen at enkeltdyr kan ha en annen type verdi for eierne enn bare følelsesmessig: stamtavle, genetikk osv. Et dyr er altså ikke nødvendigvis erstatningsbar, akkurat som at bikkjene våre ikke kan erstattes av en hvilken som helst annen hund av samme rase og farge.

  Og nei, det er ikke enkelt å få tak i en hund som har brutt seg inn i en innhegning. Jeg har hatt en hund i en liten kaninginnhegning og jeg fikk ikke tak i den. Man kan tenke seg for et kaos det ville vært om det var snakk om mange kaniner og de ikke hadde hus de kunne løpe inn i for å komme seg unna hunden. De fleste innhegninger er store nok til at bikkja vil klare å smette unna en person, så alt en person tilfører i innhegningen er mer stress for dyra som jages og større risiko for at disse skader seg.

  Jeg forstår at det som regel er snakk om uhell fra hundeierens side når sånt skjer, men samtidig ser jeg det som ganske sannsynlig at i mange situasjoner er å skyte hunden den eneste måten å redde egne dyr på uten å ofre noen av dem.

  • Like 5

 15. 4 hours ago, Mrs.Fisken said:

  Sitter midt i et vekterkurs. 10 timer i dag, 10 timer i morgen. Mens jeg drømmer om å kjøpe ny hund😁

  Tøft, så du er altså ikke en av oss som bare gleder seg til valpen blir voksen? Jeg gruer meg allerede til å kjøpe ny valp om noen år.  :P

  Just now, Rufs said:

  Jeg sitter her og lurer på hvorfor maller er så utrolig populære 🤔😄

  Og jeg sitter i sofaen sammen med min perfekte hannhund og lurer på hvorfor tisper er så mye mer populære enn hanner. :icon_confused:

   

  Første dag det er skikkelig frost her hos oss. Flisa fant ut at snø er skikkelig kult og har insistert på å gå ut flere ganger bare for å løpe og spise snø. :Snowman1::lol:

  • Haha 1

 16. 16 hours ago, spot said:

  Nå var min kommentar som du siterte, kun i forbindelse med kloklipp.  Det finnes hunder som gjerne tar i mot f. eks. mat når man viser frem klotanga, når man tar tanga ned mot labben, når man holder tanga inntil labben osv., osv., og man legger ned masse jobb og tolmodighet, men likevel klikker hunden i vinkel når man skal utføre selve klippingen.  Hva gjør man da?  Jeg har nemlig hatt en slik hund, og jeg løste det, og nå klippes alle klør uten problemer.  Og hunden gis godbit etter hver labb.

  Ah, tolket innlegget ditt til at hunden ikke var motivert for noen form for belønning i det hele tatt. Det du beskriver høres, for meg, ut som en hund som var mottakelig for positiv forsterkning, men at det kanskje krevdes mer trening rundt akkurat selve "klippingen".

  Min yngste hund er veldig redd for beina sine og fortsatt noe utrygg på selve klippinga. Det jeg har gjort med henne er å la henne ha noe i munnen ved hvert klipp, da holder hun seg rolig. Jeg brukte en medhjelper til å gi godbiter ved hvert kutt de første gangene jeg klippet, deretter har jeg gått over til å kline noe godt på håndbaken min eller over nesa hennes rett før jeg klipper (det er praktisk slik jeg holder henne når jeg klipper). For hver positive erfaring hun får med klippinga, blir hun tryggere, så selv om det tar tid er vi inne i en god spiral som fører til at jeg gradvis kan redusere frekvensen på belønningen. 

  Dette er en metode som fungerer for akkurat denne hunden og trenger jo ikke gjøre det for alle andre, men det er et forslag til hva man kan forsøke i en slik problemstilling. Uansett er det flott at du fant en løsning som fungerte for deg og din hund.

  46 minutes ago, Shokata said:

  Noen som har gjort seg opp tanker på hvorfor enkelte hunder er så redde for kloklipp? Det er faktisk ganske så ille når hunden må sederes i forkant... Hvis de tisser på seg, eller bæsjer, eller tømmer analkjertler. Da er det virkelig, virkelig ille å være hund i øyeblikket. Men hvordan er de andre øyeblikkene i livet? Er dette en hund som har det godt i hverdagen, og om det er det, hva har utløst den sinnsyke panikken for kloklipp? Jeg tror at dette er et småhundsproblem, statistisk sett (jeg tror, jeg vet ikke). Og jeg tror ikke at kloklipp er det eneste majoriteten av disse sliter med. Har registrert at noen også har store problemer med å bli børsta. Og dette er også et problem å ikke gjøre, om man har pelshund. 

  Innser at de jeg har hatt, som har mislikt kloklipp, ikke er i nærheten av de casene nevnt lengre opp... De lot meg i det minste klippe, uten å gå i dødsmodus, de bare likte det ikke. De fikk fett betalt for tilliten, men det ble aldri en "aktivitet" de syntes var rasende festlig. 

   

  Gjetter det er en blanding av at hunden er redd for beina sine eller ikke liker å bli nappet/klipt/brøstet i utgangspunktet, og så har den fått ytterlige negative erfaringer med situasjonene. Tvang fungerer på hunder som gir opp og faller til ro, men det er en del hunder som ikke gjør det. For disse kan jeg tenke meg til at tvang er en god oppskrift på å lage hunder som biter og/eller gjør fra seg i frykt under kloklipp/stell.

  • Like 1

 17. On 10/27/2019 at 7:24 PM, Stjerneskinn said:

  Jeg mener det var en amerikansk studie jeg så for en tid tilbake som jo konkluderte med at leverfargede labradorer hadde kortere forventet levealder samt høyere forekomst av div sykdommer enn de to andre fargene. 

  Jeg antar at dette bunner i at det er/var en populær farge og at det dermed finnes useriøse oppdrettere (spesielt i USA) som avler frem denne fargen, der helse kommer i andre rekke, og ikke at fargen i seg selv fører med seg noe større risiko for sykdom, eller?

  Vil tro at det bunner i innavl/linjeavl da lever/brun nedarves recessivt. Både mor og far må være bærere av brunt eller brune selv for at det skal bli brune valper. Dersom man fargeavler er det mye mer lettvint å pare to brune hunder eller brunt mot bærer. Dessverre er brunfargen ikke det eneste som nedarves recessivt, dermed vil det kunne komme andre, mer skadelige gener med recessiv nedarving til uttrykk også når man dobler på brunt.

  Så ja, det er neppe fargen i seg selv som fører med seg større risiko for sykdom. Den større risikoen kommer nok fra liten genetisk variasjon blant de brune.

  • Like 1

 18. On 10/26/2019 at 1:10 AM, spot said:

  Jo, er ikke uenig med deg i det, men hva gjør du med de hundene hvor pf / godbiter og evt annen belønning ikke fører frem?  (For de hundene finnes!)  

  Jeg har aldri hatt eller trent en hund som ikke har vært mottakelig for noen form for positiv forsterkning, så det kan jeg strengt tatt ikke svare på. De fleste hunder har vel en viss selvoppholdelsesdrift som gjør at de vil ha en eller annen form for mat, om de ikke opplever andre ting som forsterkere. Men så er jo alt innen trening veldig komplekst, og det er ganske mange faktorer som påvirker om det fungerer eller ei. Velger man å bruke denne metoden må man jo i møte med en slik hund spørre seg: hvorfor har ikke det jeg tilbyr (tilstrekkelig) verdi for hunden?

  - Har det jeg tilbyr generelt ingen verdi for hunden? Er bikkja født med et genetisk utgangspunkt for å ikke ville ha noe som helst i absolutt alle sammenhenger og situasjoner? Sistnevnte tror jeg gjelder svært få hunder, nettopp på grunn av den selvoppholdelsesdriften som alle levende individer (med ønske om å leve) har. At hunder som har svært lav motivasjon for både mat, lek og andre kreative ting man kan tilby, er vanskelige å trene med positiv forsterkning? Ja. Akkurat som at positiv straff er vanskeligere å bruke på hunder som ikke opplever straffen ille nok eller havner i en sinnstilstand der de «glemmer» konsekvensen.

    - Har det jeg tilbyr ikke høy nok verdi i akkurat denne situasjonen? Det er vel den største utfordringen med positiv forsterkning, når man setter hundene i situasjoner der de stresses, har smerter, redsler, instinkter og/eller drifter som slår inn og overskygger lysten på det vi tilbyr.

   - Hva gjør jeg selv som trener? Er det noe jeg gjør som hindrer framgang? Hvor flink er jeg til å se hunden og hva akkurat denne hunden liker? Hvor kreativ er jeg når det gjelder å finne nye måter å belønne hundene på? Kan jeg gjøre mer for å øke verdien på belønningene? Hvor flink er jeg til å legge opp treningen, se an hvor rask progresjon vi kan ha, velge riktig forsterker til riktig situasjon/sted i treningen og forsterke på rette tidspunkt? Finnes det andre innfallsvinkler som jeg ikke har tenkt på?

  Det er altså ganske mange faktorer som påvirker motivasjonen hunden har for å oppnå det vil tilbyr, noe er genetisk men noe er nok også hva vi selv velger å gjøre og hvordan vi velger å gjøre det. Min yngste hund er på flere områder den mest tungmotiverte hunden jeg har hatt så langt, hadde hun vært min første hund hadde jeg nok ikke klart å trene henne like godt med positive metoder som jeg gjør i dag. Jeg vil også tro at mye av det arbeidet jeg har lagt ned i henne når det gjelder preging, erfaringer, lek og moro bidrar til at hun opplever ting som forsterkere. Uten dette grunnlaget hadde hun antagelig vært enda vanskeligere å motivere enn hun allerede er.

  Så summa summarum, etter å ha skrevet meg langt bort: jeg tenker at det ikke finnes en universal metode som fungerer for absolutt alle hunder eller absolutt alle eiere/trenere. Men at dette er en god metode for de det fungerer for, og at den er verdt et forsøk før man bruker hardere midler, det er jeg overbevist om. Jeg ser at positive metoder, proaktiv tenking og minst mulig bruk av harde metode gir bedre utkastning enn andre metoder på flere områder i hundeholdet, derfor bruker jeg det der det er praktisk og hensiktsmessig.


 19. Jeg vet ikke hvilken grad av frivillighet det er snakk om i podcasten, men går ut i fra at det gjelder å tvinge hunden mot dens vilje ved å holde den fast mens den protesterer (eller til den gir opp) vs. å trene den til å akseptere håndtering den i utgangspunktet ikke liker med positiv forsterkning? Å holde fast potene mens man klipper er jo nødvendig for egen og hundens sikkerhet, men det er jo forskjell på en hund som synes det er ok og en hund som stritter imot.

  Jeg holder ikke bikkjene mine fast til de slutter å protestere og tvinger gjennom kloklipp. Jeg trener mot at de skal godta det ved å belønne når jeg holder i labbene og de ikke prøver å trekke foten til seg. Jeg prøver også å håndtere labber litt tilfeldig når de slapper av eller har vært ute, bare for å generalisere håndtering litt.

  Jeg tror ikke man nødvendigvis traumatiserer hundene ved å bruke tvang, men jeg tror det finnes bedre metoder som gir hundene færre negative assosiasjoner til håndtering og ikke ødelegger noe av tilliten hunden har til eier. Vi lever i en tid der det hele tiden kommer nye og mer effektive metoder å trene hund på, jeg ser ingen grunn til å tviholde på gamle metoder og avskrive alt nytt som "dilling" bare fordi de gamle metodene er "sånn vi alltid har gjort og det har fungert i alle år". Jeg opplever at å bruke positiv forsterkning i håndteringstrening gir et mye større utbytte enn tvang, både ved kloklipp, pelsstell, sårstell, dyrlegebesøk osv. Hundene har ingen negative assosiasjoner med situasjonen, de aksepterer håndteringen og er glade både før, under og etter, - easy peasy.

  • Like 6
  • Thanks 2

 20. Jeg lar min hann tisse på alt av gresstuer, busker og trær. Er ikke egentlig så streng med ham, han er lav og treffer ikke annet enn gress uansett om han skulle snike seg til å markere ved en påle eller lyktestolpe. Å tisse på ting som sykler, biler, søppelbokser, blomsterpotter ol. er ikke lov.

  Noen turer har vi god tid og han får snuse markere så mye han vil, på andre turer gidder jeg ikke vente og sier bare "kom" og går videre. Når han er løs markerer han ikke på annet enn busker og trær, han har aldri vært en "pissenisse" som tisser på alt mulig.

×