Jump to content
Hundesonen.no

Hva ønsker dere på et valpekurs


Recommended Posts

Jeg skal sette opp valpekurs, men hva er viktig for dere som har valper å få trent på. Hva synes dere er viktig?? 

1. Hvor lange skal kursene være??

2. vil dere ha ren lydighet, feks: gå pent, passering, osv

3. har dere lyst til å bli introdusert og sjekket ut andre sporter???

4. Vil dere ha mer turer- og hvilke turer??

5. Annet som dere synes er viktig. 

 

Hilsen ho som ikke har hatt valp på 10 år, og ikke hatt valpekurs på 8.:)

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Det er kanskje krevende for mange, men i grunnkurs/valpetreningsperioden synes jeg faktisk kurs med to kvelder i uken er bra. F.eks. Mandag eller tirsdag + torsdag. Da rekker man ikke å gjøre noe feil mellom kveldene, og får tett oppfølging i en krevende periode.

Ellers tror jeg mange trenger veiledning på de vanlige tingene. Valpebiting, alenetrening, båndtrening. Og ikke minst hva som er og ikke er god sosialisering og miljøtrening.

En god teoritime synes jeg er viktig, med en basis innføring i adferd og læring hos hund, samt ansvaret rundt det å ha hund, og hundeloven.

Her er en gammel tråd om samme tema:

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Debbie said:

Fin tråd, men litt gammel kanskje?? Er folk mer opptatt av noe annet nå??

 


Ja, jeg mener absolutt at ting har endret seg, spesielt med tanke på saker som har vært i media siden den gang.

Saken med rottweileren viser viktigheten av en god innføring i hundeloven, samt mattilsynets regler rundt burbruk. Læringsteori og snakk om positive og negative assosiasjoner er alltid viktig, og jeg ville snakket mye om hva som er normal valpeadferd, og hvor forskjellig helt normale valper kan oppføre seg. Mange tror at valper er betraktelig roligere enn det de vanligvis er. Jeg ville også snakket om turlengde, for mange er redde for å la valpen bevege seg på grunn av Turid Rugaas sin teori (som er det første som kommer opp når man googler). Også ville jeg snakket om puberteten, og at valper som endelig har blitt relativt lydige plutselig blir pubertetspøbler og "glemmer alt.

Når det gjelder kurskvelder med valp, så er jeg enig med Simira at det ville vært greit med 2 kvelder pr. uke. De kursene jeg har gått på var 1 uke i mellom, det er leeeenge i valpetia.

Når det gjelder treningen så ville jeg bladd litt igjennom trådene på Sonen for å se hva folk plages med. De kursene jeg har gått på har stortsett fokusert på sitt, dekk, bli, innkalling, og rett og slett innføring i læringsteori og hvordan kjefting ikke fungerer når valpen ikke vet hva du ber den om. Det er bra, men det jeg har savnet er  hvordan man takler valpebiting, masebjeffing, biting/rykking å båndet og den slags. Jeg har aldri snakket med en valpeeier som er frustrert fordi de ikke klarer å lære hunden sitt og dekk, men har snakket med mange som føler de ikke orker mer fordi valpen hopper, biter, stjeler og bjeffer. Tenker at kontakttrening, impulskontroll og innlæring av slipp-kommando gjennom lek er noe av det viktigste man kan lære på valpekurs. 

Jeg har forresten gått på et valpekurs som hadde 2 dager til en mini-innføring i hundesport. Det var veldig artig! Vi var til og med i skogen og gikk spor. Kjempeartig, og jeg vet det var et par eiere som fikk blod på tann og skulle melde seg på begynnerkurs. 


 

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Debbie said:

Fin tråd, men litt gammel kanskje?? Er folk mer opptatt av noe annet nå??

 

Det eneste som har forandret seg siden mitt innspill er at hundeloven er oppdatert. Folk har for lite fokus på adferd, læring og ansvaret med å ha hund.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Debbie said:

Jeg skal sette opp valpekurs, men hva er viktig for dere som har valper å få trent på. Hva synes dere er viktig?? 

1. Hvor lange skal kursene være??

2. vil dere ha ren lydighet, feks: gå pent, passering, osv

3. har dere lyst til å bli introdusert og sjekket ut andre sporter???

4. Vil dere ha mer turer- og hvilke turer??

5. Annet som dere synes er viktig. 

 

Hilsen ho som ikke har hatt valp på 10 år, og ikke hatt valpekurs på 8.:)

 

1. 45min - 1 time, alt ettersom hvordan det er lagt opp. 

2. Ja, for meg som er litt mer rutinert enn en helfersk hundeier så er øvelser man trenger andre til å gjennomføre ønskelig, så f.eks passering liker jeg godt. 

3. Ikke et must, men er nok kjekt for gjennomsnittet. Samt fin utfordring for valpene med f.eks tunell, eller å vise hva man kan gjøre gratis/billig utav det man har tilgjengelig rundt seg. (Brusflasker fylt med vann som slalomhinder/kjegler, avkapp som "kasse" eller target, post it lapp/gryteunderlag/gryteklut som target, håndtarget etc) Lære å legge spor med godbiter f.eks. 

4. Jeg liker Siddis sin metode med å ha valpeslipp hvor man beveger seg frem og tilbake som en minitur midt i kurset så valpene får en liten pause uten krav og blir sosialisert litt med andre. Dette krever dog at man kan dele opp i grupper med valper som fungerer sammen mtp størrelse/lekemåte. Jeg tenker man også kan lage en praktisk trening med passering utav en tur i så måte. Ellers kan man heller oppfordre gruppen til å arrangere turer i lag utenom kurskveldene kanskje? 

5. - Pauser, pauser, pauser. Lagt opp til korte økter med 1 øvelse og så i bilen/bur med valpene mens neste øvelse blir presentert. Eventuelt at kursdeltagere blir introdusert for roøvelse som brukes med valpene mellom økter. 
- Teori, enten ved å linke til en video man har laget i forkant av kurset. Det gjør siddis, er vel en video på 3 timer eller noe. Slik kan de med en travel hverdag finne tid til å se teorien før man starter opp med de fysiske kursene. De kjører også en privat time først som en del av kurset. Jeg følte det nok er for å introdusere klikker til de som ikke har brukt det før. Jeg har også vært med på kurs hvor man deler opp teorien med en liten prat på hver eneste kurskveld om div tema + "lekser" det vil si mail med div info etter hver gang, link til hundeloven, giftige ting, valpens skjelett, aktivitet, læringsteori el. Kan gjøres på utrolig mange måter, men man må få igjennom de viktige temaene på ett valpekurs synes jeg da det oftest er der nye hundeeiere starter. 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Er veldig fan av å bytte kurssteder for de siste kveldene, inkludert bytur. Å få trent ordentlig i mer utfordrende, dog kanskje mer dagligdags, miljø er kjekt. 

 • Like 4
Link to post
Share on other sites
15 hours ago, maysofie said:

Er veldig fan av å bytte kurssteder for de siste kveldene, inkludert bytur. Å få trent ordentlig i mer utfordrende, dog kanskje mer dagligdags, miljø er kjekt. 

Det var lurt!! Absolutt noe jeg hadde likt også! 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Vi overlevde🤣 jøss har oppnådd at som var planen. Albert har jrg starta i rally med. Men det gikk jo så som så 🤣   Mål 2024 Overleve.  Må vel være og komme seg tilbake på banen
  • Mål 2023: - Konkurrere i Smeller (hvis det nye regelverket godkjennes) - Mellomtittel i Smeller Nei, dette ble det ingenting av. Det kom ikke noe nytt regelverk i Smeller, og starten på året ble vel dramatisk da frøkna endte opp innlagt med blodforgiftning etter at livmora sprakk. Hjertet hennes fikk kjørt seg skikkelig av dette, og hun ble satt på hjertemedisin, så vi kan uansett ikke konkurrere i noen offisielle grener lengre. Dermed konverterte vi til Nosework, som er uoffisielt i Norge. I sommer bestod vi LGT, og vi deltok også på et par merkeprøver. Mål 2024: Nosework - Trene inn en tydeligere markering - Delta på merkeprøver - Gå kurs - Kanskje starte NW1?  
  • 1. Tja, spørs hva man mener med lokal?? Alle mine dyr har nå 60.000 i forsikring. 2. Fått 1 napp, har ikke deltatt på så mange stevner, både pga punkt 1 og fordi det har blitt så fort fullt på lokale stevner. Har dog gitt opp, og startet Hopp3 med ham. 3. Yoshi har startet agilitytrening. Han har det gøy, mor leter stadig etter mini hunden som er bak ryggen. 4. Vi har startet ett par blåbær stevner. Han har det gøy, gøy, gøy. Fått litt mer kontroll på det ukontrollerte kaoset jeg startet med. Har fått en 3. plass da. 5. Shero har begynt å gå blåbær med mamma. Pleier å spørre om han kan få være med utenfor konkurransen, men de har vært på pallen for det. Mål for 2024. Mindre veterinær besøk!!! Hundemål. Få det siste nappet i AG med Max. Komme igjennom ett Hopp3 løp. Starte med Yoshi. Planen er å starte med ham i mars, men får se hvordan han har modnet. At Shero fremdeles har det moro.  Kanskje prøve Nosework med Yoshi. Har gitt opp å starte med de eldste da de mener esker skal stås på eller spises opp, og jeg har ikke klart å overbevise dem om annet. Driver litt søk for moro med dem da.  
  • Jeg kan begynne jeg 😊 Liker å lese om målene vi alle har om hundeholdet vårt 🥰 2023: «Hvis det blir mulig å få tittel i eliteklassen i rally, så kan det gi oss en grunn til å trene og starte flere ganger. Kommer uansett til å trene inn nye øvelser. Skal bli gøy med noe nytt. Ellers så kan jeg kanskje forsette å trene mer på kl 3 i LP. Men vet ikke om det er såpass gøy at jeg kommer til å starte. Siden hunden min kan lage lyd, så vil vi få mye i trekk. Uansett hvor flink og lydig han er 😕 Hovedmålet blir å ha motivasjon for å trene og konkurrere litt i rally. Trives utrolig godt i hundeklubben, og hunden er utrolig herlig å trene 🤩 Kanskje trene mer bruks?» Rally: Tittel RLE fikk han jo, men det var fordi han allerede hadde oppnådd kravet (trengte ikke samle nye 1. premier) - Har startet noen ganger med varierende hell 👍 Lydighet: Har vi lagt på hylla. Er blitt en hundesport som straffer lydige hunder som lager lyd alt for mye. Bruks: Nei, vi startet aldri. Men trener litt og vi koser oss med det   Mål for 2024: Kommer nok til å starte flere ganger i rally, men vi har ikke flere mål der enn vi allerede har oppnådd. NoseWork: Kommer vi forhåpentligvis bruke mer tid på. Satser på å starte i NW2 i løpet av året Ellers har en venninne nettopp fått noen herlige valper. Jeg vurderer om jeg skal kjøpe en ❤️ Men har jeg tid til to hunder? 🤔 Må tenke nøye på dette 😉  
  • Noen av mine favoritter her på forumet er disse måltrådene, så var det endelig på tide å oppsummere 2023 og sette seg nye mål for 2024  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...