Jump to content
Hundesonen.no

Førstegangs avl på Blå Chihuahua tispe, trenger råd om søk av hanne og avl!


Recommended Posts

Hei hei ☺️ Lenge lærer man ✌ Er en ganske erfaren hunde-eier og bor i Vestfold. Jeg har stortsett hatt omplasserte, store hunder, Rottweilere, Bulldog osv med stort behov for hjelp så avl var aldri et tema og de var kastrert/sterilisert ASAP.

Nå er vi på ett annet sted i livet, eget hus, ungene er vokst og dratt og vi innvisterte hjertene vårs i ei nydelig blå Chihuahua jentevalp som nå har blitt 1 år med rolig og vakkert lunne som vi vil gjerne avle på når hun er i mellom 2 og 3 år. Tanken er å beholde ei datter fra henne og forhåpentligvis får ho valper som arver hennes ufattelige rolige og herlige natur som gir andre denne gleden i hverdagen vi opplever med henne. Jeg har prøvd å få informasjon hos NKK og klubber men virker nesten som at dette er én hemmelig verden og vanskelig å få noen informasjon, veiledning eller startsted. Oppdretter er fra polen og de avler på egne linjer som de henter derifra. De er også reserverte men de insisterer på å at avle sunnere og  større Chihuahuaer så jenta våres er stor. 4.9kg men i følge dyrlegen, helt perfekt! Ho er ei korthåret chihuahua med eplehode. Vi har et håp om ar finne stor gutt i samme fargen men skjønner at blå fargen er sjelden samt at gutten er i lignende størrelse. Brun, hvit, svart, tricolor.. Det er kanskje ett fett når det kommer til syvende og sist, men at han er frisk og stor. Dette blir våres første avl og jeg er mildt sagt uerfaren så at begynne å søke info samt forberede oss tenkte jeg at var lurt.

Jeg setter innmari pris på all verdens informasjon of tips, råd, dues and don'ts om du kan avse noen historier og erfaringer. Jeg tar imot all hjelp med takknemlighet for at vi kan sette jenta våres trygghet og helse foran alt annet. At hun får en "Partner" vi kan sosialere med på forhånd som ho er trygg på og har helst noen parring erfaring fra før er viktig for oss. Jeg har skjønt at første gangs parring kan være vanskelig for snuppene om de er bare hived ut i det så det er ikke ett tema, alle skal ha det bra!

Med stor takknemlighet på forhånd og håpScreenshot_20211007-130013.thumb.jpg.074b0f2cd0695dbec82ecde9e898167a.jpgSnapchat-1268308440.thumb.jpg.28598cca21128fc92117320981d84bab.jpger dette hjelper oss at starte i hverfall. Med vennlig hilsen Saga, Rona og Anders 🐾💙

Snapchat-855855081.jpg

Edited by Rona82
Alder ble feil
Link to post
Share on other sites

NKK har en oppdretterskole som er fin informasjon for alle som tenker å få et kull. Du finner masse informasjon om avl og oppdrett her: https://www.nkk.no/avl-og-oppdrett/category971.html

Men for at det skal ha noe for seg å bidra til avlen på chihuahua med denne tispen så må hun være registrert i NKK, eller en FCI-kennelklubb, som May Sofie nevner over her.

Link to post
Share on other sites

Ett lite tips, ser du nevner at du ønsker å finne en blå hanne, på div andre raser som staff f.eks anbefales det ikke å avle blå mot blå pga hudsykdommer etc oftere forekommer hos dem, dårligere pelskvalitet bl.a. Sjekk med raseklubben din om dette er et problem for Chihuahua også! 
Om du ønsker blå avkom så hadde jeg nok da avlet mot en sort/tricolor hund, iom blått "bare" er sort med et gen som bleker fargen. Husker ikke i farten % andelen som i teorien vil arve fargen, men det kan du eventuelt søke opp om du er interessert. Genetikk er spennende! 
Ellers er det vel noen helsetester som må eller i det minste burde gjennomføres, patella er vel en av dem og øyelysning. Lenge siden jeg vurderte chihuahua så jeg er ikke oppdatert der. Sjekk ut NORSK CHIHUAHUAKLUBB (nchk.no) for info!

Ser du skriver hun er fra Polen, om hun er registrert i raseklubb der som er forbundet med FCI, så får du omregistrert henne til NKK. Og det anbefaler jeg om hun ikke allerede er det! Er det noe alle raser trenger så er det registrerte individer i avlen slik at genpoolen kan utnyttes til det fulleste! 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Har en valp på 3 måneder, har trent litt på hjemme alene trening. Treningen så langt har vart i 20 min til 1 time. Han virker trygg og selvstendig, finnes ikke redd eller usikker ellers. Han fotfølger meg ikke til badet eller soverommet, kun for å finne på sprell og å utforske rommet. Jeg kan lukke dørene uten at han bryr seg, han er på stuen og leker med lekene sine eller biter i ledninger jeg ikke får sikret på stuen   Han har en hel avsperret og valpesikret gang når han er alene hjemme. Han bruker gangen om dagene også, leker og herjer der men det blir noe annet når stuen stenges av.  Jeg ser (med mine uprofesjonelle øyne) ingen tegn på stress, panikk eller separasjonsangst når han forlates helt alene.  Hva tenker dere om dette; Det første kvarteret så hopper han opp på døren (hopper på døren når vi skal gå tur også, må læres vekk) og syter høylytt etter meg, men ikke bjeffing og han virker ikke redd. Han kan så vandre litt mens han syter og klynker og synes synd på seg selv. Men det er som om at han er på utgikk etter noe å leke med, noe å ødelegge og å utforske og ikke panikk og frykt-vandring. Akkurat slik han gjør hele dagen mens jeg er hjemme også, alltid på utgikk etter pøbelstreker å finne på. Ene gangen gnagde han på foten på kommoden i ca 2 minutter før han gikk lei. Det fremsto ikke som panikk-gnaging eller noe, bare helt vanlig "skal bite og ødelegge alt jeg ser fordi jeg er en valp"-adferd, for det å bite på kommoden forsøker å han å gjøre ellers også. Etter 10-15 min med hopping på døren, syting og vandring så legger han seg ned ved døren og ligger der og venter til jeg kommer hjem. Etter det første kvarteret så kan det komme et bittelite klynk her og der en sjelden gang mens han ligger der, men ikke høylytt syting som i starten og ellers ingen lyder. Han ser og høres rolig ut.  Er dette et godt tegn på at han er klar for 3 timer alene? 1 time vs 3 timer, er det egentlig noe forskjell nå når han roer seg ned innen et kvarter hver gang han er alene?  
  • Jeg hadde en hund som var allergisk mot midd, og han fikk V&M og ris ved siden av så han ikke skulle bli så hard i magen.  Synes i dag at RAW funker bedre enn V&H. De blir ikke så harde i magen av det   Vet om noen som bruker kokt/stekt søtpotet som godbit. 
  • Støv og lagermidd er vanskelig. Veldig mange dyrleger og dyrebutikker selger allergifor, men lagermidd er noe som oppstår i alt tørrfor (og tørre godbiter). Jeg anbefaler vom og hundemat, samt ting som agurk og gulrot som godbiter. Her må man prøve seg frem til man finner noe hunden liker godt nok til å bruke som belønning. Man må også se på hvordan livet til hunden er. Hvis den sover på soverommet, så er det kjempeviktig å få den tilvendt å sove et annet sted, for det er den verste plassen en allergihund kan oppholde seg. Avhengig av hvor alvorlig allergien er, så må man kanskje ta en del grep rundt hundekurv, sofabruk, støvsuging og husarbeid. Dersom det er proteinkilder hunden reagerer på i tillegg, så er det bare utprøving/utelukking som funger for å finne ut nøyaktig hva som er problemet, sånn at man kan unngå det. Allergi hos hund er kjipt og kan være vanskelig å håndtere, men det er viktig å gjøre det man kan.  
  • Hun skulle ikke bruke det lengre når jeg sa hvor dårlig Frolic var. 😊
  • Det er iallefall støv allergi og midd også tror jeg.  Og mye annet. Husker ikke alt som sto på arket.   
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...