Gå til innhold
Hundesonen.no

Hva kan oppdrettere sette i kontraktene?


Stjerneskinn
 Share

Recommended Posts

«Solgt er solgt» hører man gjerne, og jeg har tidligere hørt bl.a her inne at dersom en oppdretter setter div krav i kontakten så er det ikke juridisk bindende ved salg, da hund går under «vare» ifølge loven og at oppdrettere ikke har makt til å sette seg over kjøpsloven. Men slik er det ikke allikevel?

Så nylig i en avlsgruppe på FB at en oppdretter gikk til sak mot valpekjøper da hun hadde i kontakten at valpen skulle brukes til avl hos henne (solgt og ikke en fôrkontrakt), men hunden ble av eier kastrert, oppdretter vant saken og eier ble dømt til å betale erstatning av det som kom frem. 

Så, kan oppdrettere i teorien stille alle slags mulige krav i sine kontrakter og det skal da være juridisk bindende selv om man altså eier hunden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kunne personen linke til dommen? Finner ingen dommer av denne arten.

Har sett folk påstå lignende på avlsgrupper, uten at de har kunnet bevise det. I noen tilfeller har det vist seg å være saker som ble løst via ande instanser, ikke rettssak.

 

Endret av Tyttebæra
Lenke til kommentar
Del på andre sider

39 minutes ago, Tyttebæra said:

Kunne personen linke til dommen? Finner ingen dommer av denne arten.

Har sett folk påstå lignende på avlsgrupper, uten at de har kunnet bevise det. I noen tilfeller har det vist seg å være saker som ble løst via ande instanser, ikke rettssak.

 

Leste gjennom nå og det var ikke en rettssak, det som står er «Nå har saken gått gjennom Forliksrådet, og dommen ble enstemmig i min favør: Innklagde må betale meg erstatning».

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig interessant, hvis dette faktisk stemmer. Jeg vet om folk som bryter det som står i kontakten uten å være litt bekymret for konsekvensene.

som F.eks at «hunden skal HD-røntges», «hunden skal ikke kastreres» osv

Kanskje jeg bør sjekke hva som står med liten skrift i min hunds kjøpekontrakt ??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg ingen juridisk kompetanse, bare sånn at dere vet det.

Forliksrådet er det laveste leddet i rettssystemet, saker man tar dit er siviltvister som ikke gjelder større beløp og som man gjerne vil løse uten store kostnader. Det er ikke et krav til at de som sitter i Forliksrådet og avgir dom, har juridisk kompetanse. Ofte har de det ikke, siden det finnes et forliksråd i hver kommune.

En dom fra forliksrådet er altså ikke et eksempel på hva utfallet i tingretten kunne blitt.

Så vidt meg bekjent finnes det ingen slike saker som har vært prøvd i tingretten, dermed har vi ikke noe eksempel på dom i saker som dette. Av det jeg har lest, kan et eventuelt utfall i framtiden avhenge av hvor vidt oppdretteren havner under forbrukerkjøpsloven eller kjøpsloven. Forbrukerkjøpsloven stiller strengere krav til hva som kan avtales fritt mellom partene enn det kjøpsloven gjør. Noen vil argumentere for at små oppdrett konsekvent faller innunder kjøpsloven, men selv småskala oppdrettere kan falle innunder forbrukerlovens definisjon av næringsvirksomhet da de er organiserte selgere i et marked.

Quote

Hva er så næringsvirksomhet?

Det er ikke lenger slik at alt oppdrett av hund alltid vil anses som hobbyvirksomhet, jf Klagenemnda for merverdiavgifts vedtak fra 2014: KMVA 8207
Vilkår: aktivitet med økonomisk karakter
Rt-1985-319: «[d]et sentrale i virksomhetsbegrepet […] er at virksomheten objektivt sett må være egnet til å gi overskudd, om ikke det år ligningen gjelder, så iallfall på noe lengre sikt.»
Rimelig å anta at skattemyndighetene på sikt vil kunne få tall fra DogWeb, slik de får det fra banker m.v. Har man 2-3 kull med valper pr år, med 6-8 valper pr kull, pris pr valp kr 15.000,-så gir dette en bruttoinntekt på minimum kr 180.000,-(2 kull à 6 valper)… Med 3 kull à 8 valper blir bruttoinntekten kr 360.000,-Da blir det vanskelig å hevde at dette ikke er næringsvirksomhet i forbrukerkjøpslovens forstand (og skattelovens også, selvfølgelig).
Det har ingen betydning om oppdretter har eller ikke har registrert kennelnavn, men Forbrukertvistutvalget har vektlagt dette
Markedsføring på hjemmeside m.v. kan også trekke i retning av næringsdrivende iflgForbrukertvistutvalget
Loven kan ikke fravikes til ugunst for forbrukerkjøper, jflovens §3, første ledd
Vesentlig mindre rom for avtaleregulering, må forholde seg til lovens regulering.

Hentet fra https://retrieverklubben.no/kjop-av-hund-hvilke-lover-gjelder/

 

Endret av Tyttebæra
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette med kastrering av hund kommer litt an på. Dersom kjøper for eksempe har fått prisavslag for dette og har gått med på avtalen så er det en bindende avtale som sådan. Det er noe annet hvis en kjøpskontrakt begrenser kjøpers bruk av "varen" i forhold til det man kan forvente.

Men det er uansett vanskelig å vurdere og si i en del av disse sakene uten å faktisk kjenne detaljene og kanskje ha litt formell juridisk kompetanse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Lurer på om dette er løsningen? Rett og slett at jeg gjør det selv  - Nå fikk jeg noe å tenke på. Takk for tips 👍😊
    • Jeg klipper min selv. Har kjøpt en billig klippemaskin på Biltema som fungerer helt supert, med flere ulike innstillinger for pelslengde. Klipper henne 3 mm på kroppen og 6mm på hale og ører. Når hun skal klippes tar jeg frem en slikkematte med leverpostei som hun koser seg med mens jeg klipper. Gjør dette ca. 5 minutter om dagen, så det tar en stund før hun er helt nedklippet, men hun slipper det stresset hos frisøren i hvert fall, og hun rekker ikke å bli lei ettersom det er såpass korte økter.
    • Sommeren nærmer seg (håper jeg), og jeg har begynt å tenke på om jeg skal klippe ned hunden i år også (som tidligere somre), eller ikke: Han blir så fin med kort lettstelt pels, Han takler varmen så mye bedre, han tørker fortere etter han har badet osv. Men; Han liker absolutt ikke denne timen det tar å klippe han ned. Hundefrisøren sier han er grei, oppfører seg bra. Men pistrer og piper. Og jeg må dra han inn "med makt". Og da blir jeg litt sånn; "Er det verd det? Skal han få slippe klippingen?" Skal / Skal ikke 
    • Haha ja, så sant man har fryser på forhånd. 😂 Jeg kjøpte meg fryser ene og alene mtp råfôr når jeg kjøpte leilighet. Blir billigere i lengden uansett. 😁
    • Jeg «har» også en hund som er usikker på fremmede mennesker og dyr (hun måtte bli igjen hos foreldrene mine da jeg flyttet, men jeg tok meg av treningen av henne). Hun har alltid vært tilbaketrukken og skeptisk, helt siden hun var valp. Så har iallfall et par ord å meddele. Det er en sterk genetisk komponent til dette, og ulldotten min kommer nok aldri til å bli den sosiale hunden som oppsøker andre. Uavhengig av om vi hadde vært enda bedre på å sosialisere henne i oppveksten, ville nok det genetiske utgangspunktet hennes uansett begrenset hvor komfortabel hun ville vært med fremmede.  Erfaringsmessig så tror jeg at det beste man kan gjøre i en slik situasjon er først og fremst å eksponere valpen for positive opplevelser med andre, under kontrollerte forhold. Kanskje har du venner eller familie som kan hjelpe til med treningen, og la alt foregå på valpens premisser.  Vel så viktig tror jeg det er å lære valpen at den IKKE trenger å forholde seg til andre hvis ikke den ønsker det. Nå vet ikke jeg om dere sliter med f.eks. passering av andre folk eller hunder pga. skepsisen, men det gjorde iallfall vi. Kinderegg-metoden kan være veldig effektiv for å få valpen til å ta kontakt med deg når andre mennesker/hunder kommer til syne, men også for å skape positive assosiasjoner til å møte på andre på tur.    EDIT: Sånn ang. selve bjeffingen, så ville jeg kanskje trodd at dette hadde roet seg av seg selv dersom den generelle tryggheten rundt fremmede mennesker og dyr ble bedre, for å konkludere. Men nå var jo dette bare en enkeltsituasjon. Hvorvidt bjeffingen i situasjoner med fremmede er et generelt problem hos dere vet jo ikke jeg
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...