Gå til innhold
Hundesonen.no

Finsk lapphund - bjeffing?


Hundebruker
 Share

Recommended Posts

Hei,

Jeg får en finsk lapphund senere i år, og vet at mange av dem kan være ganske bjeffete. Er det noen som har erfaring med dette? eventuelt, hvordan trener man hunden fra den er valp til å ikke bjeffe? passet min venninne sin chihuahua i helgen, og den bjeffer av hver eneste lyd utenfor vinduet -  og det takler jeg ikke at min hund skal gjøre. Trenger tips, for bjeffing er skikkelig uaktuelt 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis jeg feks. syntes at overdreven interesse for vilt var en stor ulempe, tenker du at jeg burde satset på en typisk jakthundrase? 
 

Hvis du ikke takler bjeffing, avbestill hvalpen  og sats på en annen rase. Både for din egen del og ikke minst for hundens del! Hvis man har sterke aversjoner mot en eller annen egenskap, er det ingen god ide å skaffe en rase som er kjent for nettopp en eller flere av disse egenskapene.  Å satse på å ‘trene’ bort en velkjent egenskap i en rase, er en dårlig ide..

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det er uaktuelt for deg å ha en hund som bjeffer noe særlig så har du nok dessverre valgt feil rase. Det går an å jobbe med å forebygge bjeffing/gneldring fra valpestadiet, men du vil aldri bli kvitt det hos en rase som er avlet for å bjeffe.

Spør du meg er det også urettferdig mot hunden å skaffe deg den for å trene bort de naturlige egenskapene de har. På samme måte som at du ikke bør kjøpe en hund med masse pels om du ikke orker røyting eller børsting, du bør ikke kjøpe st.bernhardshund om du ikke orker sikling, osv.

Når valpen er i hus kan du jobbe med å ta den bort fra vindu hver gang den bjeffer , f.eks., eller jobbe inn en god "legg deg på plassen din"-kommando. Men dette tar tid (vi snakker konsekvent jobbing til hunden er voksen), og du vil som sagt uansett aldri få en hund som ikke bjeffer. Så hvis det virkelig er uaktuelt med en hund som bjeffer så håper jeg at du er fornuftig og avbestiller denne valpen, og finner en rase som passer deg bedre.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

går helt fint med litt lyder her og der, var ikke sånn ment. Men bjeffing for enhver lyd utenfor og om natten osv. synes jeg det er fornuftig å trene bort. Hunden har godt av å lære hva som er greit og ikke. Har hatt en gordon setter- og selvom dette var en jakthund som elsket å fly i fjellet var den lært til å være rolig innendørs. Tenker heller på å ha en kommando på at det er lov å bjeffe utendørs og når den leker. Har et vennepar med denne hunden og den er helt stille hele tiden, så det er jo veldig individuelt! kanskje vi får en valp som ikke bjeffer i det hele tatt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De fleste hunderaser gir litt lyd her og der, spisshunder er (som oftest) i en helt annen liga ? Man kan absolutt si det er fornuftig å trene det bort, men om hunden er uenig i det så kommer man ikke så langt dessverre.

Det er ulikt hva folk oppfatter som mye og lite lyd også, og mange trives jo med disse hundene selv om de bråker ? Jeg personlig kommer nok aldri til å ha spisshund igjen, selv om jeg er glad i mange av rasene og liker det meste utenom lydnivå.

Ville kanskje hørt med venneparet om hvordan de har trent med sin hund, så har du en plan til valpen kommer. Her er det veldig viktig å være konsekvent og holde seg til en metode selv om det kan virke håpløst til tider.

Det går også an å høre med oppdretter om hva slags lydnivå det er hos foreldrene til valpen. Det kan jo si litt om hva man kan forvente. 

Det kan absolutt hende dere får en valp som ikke bjeffer i det hele tatt, men det er lett å bli overveldet om det ikke skulle bli sånn. Det kan være lurt å være forberedt på worst-case scenario for sikkerhets skyld tenker jeg da.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 hours ago, Hundebruker said:

Har et vennepar med denne hunden og den er helt stille hele tiden, så det er jo veldig individuelt! kanskje vi får en valp som ikke bjeffer i det hele tatt

Dette. Jeg fatter ikke hvor «lapphund er en skikkelig bjefferase» kommer fra. Ikke min erfaring i det hele tatt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 months later...
På 5/9/2021 at 11:24 AM, Maskot skrev:

Dette. Jeg fatter ikke hvor «lapphund er en skikkelig bjefferase» kommer fra. Ikke min erfaring i det hele tatt. 

Vi var på utstilling nå i helga, og det var støy og bjeffing fra de finske lapphundene hele dagen! Virket som gneldring, for det var vedvarende bjeffing uten noe tydelig formål.. Så er litt uenig der ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...