Gå til innhold
Hundesonen.no

Valp i 2022


Valpi22
 Share

Recommended Posts

Så begynner det øyeblikket jeg har ventet på. Siden jeg flyttet fra mor og barndomshund nærmer seg.

 

Min yngste begynner på skole høsten 2022 og endelig skal vi kjøpe hund.

Rasen er skrevet i stein det blir en flat Coated retriever. Oppdretter er jeg usikker på. Gjør litt research i det små nå og kjenner det kribbler.

Driver og ser bådde på retriever klubbens valpelister og oppdretter listen der.

Ser på websiden til oppdretter i mitt fylke med tanke på kanskje å kunne delta på søsken treff.

 

Hvor lenge før man ønsker å kjøpe hund er det lurt å begynne å kontakte oppdretter. Ser jo det er ikke lagt ut info om påtenkt kull lenger enn vår 21, men vet at mange valpelister er fulle lenge før kullet fødes. Så bør man vente til tispe og Hanne annonseres eller gå i dialog opptil et år i forkant?

 

Hvilken informasjon om seg selv bør man gi i første kontakt for å framstå best mulig for oppdretter. Vet mange oppdrettere er veldig kravstore til kjøpere. Ønsker ikke å kjøpe fra en oppdretter som ikke er det.

 

Flere som venter?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir spennende!

Kontakt oppdrettere så snart som mulig. Noen har lange ventelister, andre bruker ikke ventelister men velger blant aktuelle kjøpere når kullet er født. Generelt er det ENORM interesse for valper nå, så dere må belage dere på at ting kanskje ikke går helt etter tidsplanen.

Fortell litt om dere selv, hvorfor dere ønsker flat og hva dere har å tilby hunden. En gjennomtenkt plan for valpetiden og vis at dere har forstått at hund tar mye tid. Har dere planer for hunden? (ustilling, hundesport ...), så fortell om det.

Når det gjelder valg av oppdretter bør dere være oppmerksomme på at forskjellige oppdrettere har forskjellige mål for sitt oppdrett. Om dere tar kontakt med en oppdretter som avler brukshunder (jakt, redning ...) og dere først og fremst ønsker en aktiv tur og familiehund så kan du forvente at du knapt får svar feks. Så vis at dere har gjort hjemmeleksa der også.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har dagens situasjon med korona ført til ekstrem etterspørsel etter valper, så tenker du på valp dette året (og særlig før høst/vinteren), bør du ta kontakt med alle oppdrettere som er aktuelle for å forhøre deg om de har planer. Vanligvis er ikke flat en rase som man har trengt å være særlig tidlig ute for å få tak i (med mindre du skal ha jaktlinjer), så venter du til 2022 er nok situasjonen helt annerledes og du kan ta kontakt når du ser kull bli annonsert på retrieverklubben eller hjemmesider og facebook.

Jeg vil anbefale deg å sende en mail med spørsmål om de har planer og med en presentasjon av deg. Presenter hvem du er og litt om livssituasjonen din (arbeid, bosted, familieforhold), din tidligere erfaring med hund, hvorfor du ønsker denne spesifikke rasen og hva du skal bruke hunden til. Det bør være en kort og lettlest tekst som viser hva du kan tilby en hund, ikke en lang avhandling. Hvordan du planlegger å legge opp valpeperioden, alenetrening, trening/oppdragelse, kostnadene ved å ha hund og lignende er sånt man snakker om senere. Får du svar på at de planlegger kull, anbefaler jeg å prøve å ta initiativ til å prate på telefon så tidlig som mulig. Man får en mye bedre flyt samtalen på telefon, man får et bedre inntrykk av oppdretter og deres ønsker, og de får også et bedre inntrykk av deg og ditt. Vær også forberedt på å ikke få svar på mailen, noen oppdrettere følger ikke med på mail, noen har ikke oppdatert til riktig mailadresse og noen svarer ikke om du ikke virker aktuell for dem eller de har for mange interessenter allerede. Andre igjen bruker uker og måneder på å svare på mail.

Lykke til med jakten på oppdretter og nytt familiemedlem! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så da har jeg skrevet til 3 kenneler. 1 skal ikke ha valper i det aktuelle tidsrommet og har en venteliste som er veldig lang.

1 svarte bare at de har veldig lang venteliste. Så tolket det som at de muligens har valper da, men at jeg kommer for langt ned på listen.

 

1 har ikke svart enda bare gått noen timer, men når begge første valgene har venteliste på over 1 år kjenner jeg at jeg ventet for lenge. Samtidig som at jeg sannsynligvis sikter meg inn mot oppdrettere som har skapt tillit.

 

Er det innafor og sette seg på venteliste hos flere oppdrettere?  Sånn da tidspunkt er litt viktig for oss i og med at vil vil legge det til ferie slik at hunden for god tilknytning før den må være rolig med på jobb  eller hjemme alene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er helt innafor å stå på flere ventelister.  :)

Som sagt er ikke dette det beste tidspunktet å se etter valp på, da det er så ekstrem høy etterspørsel. Det sagt, når man har ventelister så langt fram i tid, er ikke den listen satt i stein. Noen får valp fra et annet sted i mellomtiden, noen finner ut at de ikke skal ha valp likevel av ulike grunner og noen ser ut fra parringstidspunkt at valpene kommer til å bli leveringsklare på feil tidspunkt og trekker seg. Så må du huske på at vi forhåpentligvis er på vei ut av pandemien, jeg vil tro at flere kommer til å trekke seg fra ventelister når hverdagen blir mer normal igjen og folk flest har mindre tid til hund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...