Gå til innhold
Hundesonen.no

Valp - hva prioriterer du av trening i starten?


litchi
 Share

Recommended Posts

Hei! 
I disse valpetider har jeg sittet og tenkt mye på hvordan jeg skal gå frem med treningen. Det hadde derfor vært interresant å høre hva dere prioriterer av trening med valpen deres. 

Jeg kan jo starte med hva jeg selv har vektlagt med min 11 uker gamle valp. I disse ukene jeg har hatt han har han fått være en nysgjerrig liten valp uten noen særlige krav fra meg. Vi har kun trent på å skulle gå på do ute, kontakt med meg og rotrening. Vi har også lekt mye og prøver å bygge opp forventninger rundt lek, for å sterke båndet oss i mellom og forhåpentligvis få en hund som tar lek som belønning. Nå videre tenker jeg det er viktig å begynne med å trene bli og innkalling. 

Jeg tenker dette kan være en fin tråd for folk med valper som trenger litt inspirasjon, meg selv inkludert. Hva lærer dere valpen først? Hva fokuserer dere mest på under valpetiden?:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det aller første jeg begynte med å trene på var håndtering (ta over alt på valpen, mellom tærne mens vi koste, venne seg til en våtserviett i stussen, å dusje, kose med halen, ta litt i gommen, i ørene, ligge på ryggen i fanget mitt osv osv). Og så har vi øvd og øver vi fortsatt veldig på det å kunne roe seg, både inne og ute. Samt mye sosialisering med andre hunder og valper (positive opplevelser), jeg ønsker å gjøre det jeg kan for å få en hund med godt utviklet hundespråk og som går overens med de aller fleste andre hunder.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sosialisering, miljøtrening, kontakt med meg i alle slags miljø, innkalling,  passeringstrening og vende seg til nødvendig håndtering som kloklipp og børsting. Det er hverdagslydigheten, og den har aller mest fokus. Så trener vi litt på lekeregler, frysmarkering på gjenstand, sitt, target og litt andre småting når det passer seg.  Vi har også gått noen spor. 

Endret av Sprettballen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det åtte år siden jeg hadde valp, men jeg husker spesielt innkalling og håndtering la jeg mye vekt på i starten. Jeg pelte på henne overalt, føtter, ører, øyne, tenner, hale osv. Idag kan hvem som helst, inkludert veterinærer, gjøre som de vil med henne uten protester. 

Edit: Og så klart sosialisering og miljøtrening. :P

Endret av Th3a
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, Th3a said:

Nå er det åtte år siden jeg hadde valp, men jeg husker spesielt innkalling og håndtering la jeg mye vekt på i starten. Jeg pelte på henne overalt, føtter, ører, øyne, tenner, hale osv. Idag kan hvem som helst, inkludert veterinærer, gjøre som de vil med henne uten protester. 

Edit: Og så klart sosialisering og miljøtrening. :P

Glemte også å legge til det siste der. :P Men foreløpig hvertfall samme her (bortsett fra at han sjelden har tid til å stå stille dog) og det er SÅ utrolig deilig! Forrige hund hadde litt issues med dette helt fra vi fikk han som valp (og som førstegangseiere trente vi nok ikke nok på det den gang heller). 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Sosialisering, miljøtrening, innkalling, lek, enkel lydighet (i veldig korte positive økter). Det aller viktigste for meg er å terpe på kontakt. På forrige valp hadde jeg også ofte med godbiter på tur, og ga henne godbit når jeg sa navnet hennes og hun så på meg. Og når valpen kan kontakt og enkel lydighet hjemme synes jeg det er greit å dra på hundeklubben og trene i nærheten av andre hunder, så valpen lærer å fokusere på meg og ikke de andre hundene.  Jeg har også gitt godbiter ved passering av andre hunder, for å holde fokuset vekk fra andre hunder. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kontakt og relasjon er første pri.

Ro(ute) er en god 2 nå når jeg har barn, men det kommer jo ganske naturlig siden hunden må finne seg i å være med rundt,  vente mens vi er på lekeplassen eller når minstemann skal utforske noe spennende. 

Båndtrening. 

Det er vell det stort sett,  sitter det har man et godt grunnlag for det meste. Sosialisering/miljøtrening osv kommer nå bare på plass gjennom tur og trening rundt om.  Og er vi mest i skogen så går det erfaringsmessig sett veldig bra det og. Ikke noe å stresse med.

Det er kanskje litt innbefattet men vi bruker mye tid på å kose oss,  leke og utforske. På å bygge opp styrke, koordinasjon og kondisjon og alt slikt. Og vi gjør stort sett det som faller seg inn.  Ingen plan. Også putter vi inn litt mer "seriøs" trening som spor/søk, lydighetsmomenter osv der vi har lyst/tid/ork, for det meste veldig godt kamuflert i lek og morro. Tissing og slikt kommer seg og tenker jeg,  valpen blir jo luftet,  men føler det er mer jobb en trening :P når blæra holder så holder de seg lengre og ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg jobber massemassemasse med å legge ansvaret over på henne i forhold til det med å holde seg i nærheten, ikke stikke av, velge meg, velge trening, etc. Utover det gjør vi ikke så veldig masse foruten de selvsagte tingene som å ikke tygge på alt mulig, tisse ute, etc. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hm, nja, alt og ingen ting - som Malamuten sier: litt det som faller oss inn og som vi (jeg) har lyst til der og da.

Vi bor midt i byen, så sosialiseringen skjer litt av seg selv (dog ikke så mye med hunder, hilser ikke på fremmede hunder med mindre han selv tar kontakt og de virker veldig trygge). Tissetreningen går i hans tempo, vi går ut når han har sovet eller vært alene og det ser ut til å begynne å fungere veldig bra. Han blir utrolig stolt når han gjør fra seg ut og får ros, så det har plutselig kommet litt på plass.

Han er min første valp, så jeg begynner nå etter en måned å forstå hvor mye jeg har stresset unødvendig.

Det jeg gjør veldig bevisst er å ta han med på "alt". Han forholder seg heeelt rolig til alle situasjoner hvor man som student og "alenemor" plutselig må ha med hunden.

Ting vi har gjort mer bevisst er å trene kontakt, enkle kommandoer og hva man kan tygge på å ikke. Samt å sitte før man før mat og slikt som kan bli hendig senere i livet. 

Bruker mye tid på å kose, snakke sammen, bli kjent med hans kroppspråk, signaler og behov og å lære han å trene og lytte. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kontakttrening, lekeregler, innkalling, bitehemming som forøvrig er en seiglivet problemstilling :P , miljøtrening, sosialisering og gradvis fysisk styrke og kondisjon, passering, båndtrening, impulskontroll, ro og såklart dotrening som har gått helt av seg selv med den jeg har nå. Så trener vi grunnøvelser, men det er litt sånn på siden for hovedfokuset er på at han skal lære seg å velge meg rundt andre fristelser. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det 11år siden jeg hadde valp sist, men jeg har nå gjort meg opp noen tanker om hva jeg skal gjøre når nestemann kommer i hus. 

Innom forskjellig miljø, ta buss/tog, turer nye steder. 
Kontakt, kontakt og atter kontakt. 
Klikkerlyd.
Jeg er driiiitkul/lekelyst.
Generell håndtering/negleklipping/børsting etc. 
Innkalling.
Gå pent i bånd. 
Så div andre øvelser etterhvert. 

Endret av Rocket
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lar valpene mine stort sett bare få være valper. Rana (4 mnd) kan ikke en eneste kommando annet enn å komme når jeg roper navnet hennes. Utover det tar jeg mine valper med overalt og sosialiserer de masse med hunder utenfor flokken og andre mennesker i alle aldre. Valpene må også lære å være selvstendige og falle til ro i hundegård og i bånd ute. Hovedfokuset vårt er likevel å la de få utfolde seg i naturen. De får løpe løs i fjellet og skogen hver dag. Koordinasjon, muskulatur og kondisjon er mitt største fokus hos valpene. De skal få oppleve at det å være aktiv ute er meningen med livet :wub:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns kontakt er veldig viktig :) 

penny, som er min yngste er en skikkelig triksehund, og når hu var bittebaby og jeg tok frem godbit gjorde hun altslags morsomme ting, hun lærte å sitte bamse den første uka :wub: (hun er fremdeles like motivert å kjekk å trene med)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ikke at det hjelper problemet, men om dere ønsker å få bukt med lukt især på sommeren, så finnes det luktfjerningsprodukter også til utendørs bruk. Tjoppe kvittering og krav i posten til naboen er ikke dumt heller, selv om det trolig aldri skjer noe…
    • Jeg ville blitt så sinna at dette hadde jeg gjort: Tatt hundebæsjen deres og kastet (ikke lagt den pent) inn mot inngangspartiet deres. Opp etter dør og vegger. Hver enste bæsj! Og jeg hadde aldri gitt meg. De skulle virkelig fått oppleve hvor ekkelt dette er!   Men siden vedkommende er agressiv/voldelig så hadde jeg kanskje gjort det litt i smug...
    • Hei! Jeg har en whippet som har blitt syk, og ingen vet foreløpig hva som feiler han. Lurer derfor på om noen av dere har erfaring med det samme. Han har alltid vært litt merkelig i magen, men det siste året har det tatt av med 5 omganger heftig diaré. Det har gått over etter noen dager skånefôr og probiotika, men i desember kom første runde hvor han fikk en kraftig infeksjon i mage/tarm som krevde behandling med antibiotika. Da ble det også oppdaget b12-mangel, så det har han fått tilskudd av. Det ble mistenkt fôrintoleranse, så han startet på et veterinærfôr for sensitiv mage som han har gått på siden. Han ble frisk igjen, og magen har vært ok (men fortsatt ikke helt bra.) For en uke siden ble han syk igjen. Først diaré, og etter hvert ble formen verre og verre. På torsdag måtte vi dra til veterinær, og det ble bekreftet en ny infeksjon i tarmene og denne gangen har han også fått sår i slimhinnen på innsiden av leppene (hele veien på begge sider). Han har ikke matlyst og vil ikke drikke noe særlig. Det hører også med til historien at han ble operert for urinstein (struvitt) i januar, i tilfelle det kan kobles opp mot noe som er relevant for infeksjonen han har fått. Det er jo nødt til å ligge en sykdom bak som fører til at dette er et tilbakevendende problem - er det noen som har peiling på hva det kan være? (Han får selvfølgelig oppfølging av en dyktig veterinær, men er veldig interessert i å høre om noen har lignende erfaringer)
    • Port så den ikke kommer inn til dere om det er mulig? Antar porten blir pissa ned uansett, men er i hvert fall ett hakk bedre enn inngangspartiet.  Du kan jo også politianmelde, spørs om de gjør så mye, men da har du hvert fall ett papirspor om hendelsene hvor eier har vært truende. Vet ikke om det finnes noen form for tvisteråd etc man eventuelt kan kontakte om sånt.  Du kan prøve med citrus i innkjørselen din, det er jo en lukt mange hunder ikke liker og dermed unngår. Eventuelt så finnes det jo mange slike sprayer å få kjøpt som skal hjelpe mot tisselukt i det minste, sånn at de ikke går på do der igjen. Spørs hvor bra det funker ute da. Må nok eventuelt føres på, på nytt ganske ofte.  Ikke den kjekkeste eller første løsningen, men det er jo et alternativ om eier ikke er tilsnakkende og voldelig. Ser folk i statene bruker noen sånne "fuglekasser" med veldig høy/lys/ultrasonisk tone på som bare hundene hører som de skrur på når nabohundene er ute hvis de bjeffer kontinuerlig. Kanskje noe sånt kan fungere som aversiv for å gå på do i hagen dere også? Kan kanskje fungere med bevegelsessensor istedenfor lyd sensor?  Ryom Ultralyd Dyreskremmer: Solcelle & IP44 utendørs (skadedyrbutikken.no)  eller  RYOM Dyreskremmer: Beskytt mot uønskede dyr! (skadedyrbutikken.no) Sprinklerannlegg som har bevegelsessensor? Bonus om naboen får seg en dusj, og i det minste får du spylt bort/vannet ut tisset så det ikke lukter så altfor ille.  🙈 Dog synes noen hunder at vann er hysterisk morsomt også, så det kan jo få motsatt effekt ifht å ikke få den inn i hagen. Er du skikkelig desperat så finnes denne saken også: Både vann og lyd. Skremme bort uønskede dyr? Da blir det dette produktet! (skadedyrbutikken.no) Disse er jo ikke direkte skadelige for hunden, men den kan klart bli redd. Det er jo tross alt et aversiv uansett hvordan man ser på det. Riktig plassering så uskyldige ikke blir "offer" er viktig med slike løsninger tenker jeg. Disse vil jo også utløses av alle andre dyr som vandrer forbi, dere, barn og andre(postbud, gjester f.eks). Så om dere ender opp med noe slikt så må det plasseres lurt tenker jeg. 
    • Hei! Jeg har et stort problem! Flyttet inn i huset vårt for 1 år siden. Nabohunden bæsjer og tisser ned veggen/pottene med inngangspartiet vårt, dette skjer flere ganger iløpet av uken.  Jeg og samboer har flere ganger prøvd å gå i dialog med naboen uten bedring.Uansett hvor mange ganger vi må si ifra så blir det ingen bedring, naboen gir fulstendig fa@#€n !   Naboen har vært vanskelig,agressiv og vist en truende atferd når vi har tatt kontakt. Jeg synst dette er svært ubehagelig da en annen nabo informerte  oss om en voldsepisode mot en annen . Vi instalerte ringerklokke kamera grunnet problemet. har flere opptak der hundeeiern er tilstede og lar hunden pisse/bæsje uten å gripe inn/ opptak når hunden er uten tilsyn.  hunden går ned  innkjørselen vår og helt inn til inngangspartiet for å tisse/bæsje.   Vi synst dette er helt forferdelig ekkelt! Vi har flere småbarn som går inn og ut dørene som drar med seg dette inn i gangen. Jeg har brukt mange timer/dager  på skrubbing/vasking for å fjerne lukten i gangen!  sommeren var værst! Kunne ikke oppholde oss med innkjørselen da lukten var ekstrem og varm pisselukt slo oss rett i ansiktet. Spylte veggene,trappa,pottene og bakken flere kvelder og helte på med flere liter eddik for å døyve lukten mest mulig 🤢🤢🤢 kjøpte 2 dyre Potter rett før 17 mai som ble nedpissa etter 2 uker. Forsatt pissemerker som jeg ikke får bort.    Jeg ORKER ikke mer. Dette er uutholdelig!!    Hva kan vi gjøre for å få slutt på dette ?           
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...