Gå til innhold
Hundesonen.no

Hunderaser med mye pels foran øynene og lang bart og skjegg


Helena
 Share

Recommended Posts

Jeg vil anta at schapendoes'en er utvilsomt den som vil trekke inn minst bøss, tørke raskest i telt/hytte på fjellet og sånn. Simpelthen bare fordi den har minst pels, og har beholdt den opprinnelige strukturen og ruheten som de alltid har hatt.
En puli vil nok være et mareritt på den måten - i alle fall hvis man tenker utstillingspels. Selvsagt blir det fukt og lukt av en slik pels hvis den går fuktig over tid. Jeg har dog bare møtt noen få pulier på nært hold, noen har luktet veeeldig stramt (selv om den har vært badet/stelt for utstilling), mens andre har jeg ikke oppdaget noe på. Så dette kan kanskje være individuelt også.

:-)
Susanne

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har bearded collie, og naboen har shapendoes. Begge hundene drar med seg lyng, sand, kvist og kvast. Begge hundene er lekene, barnslige, sosiale og krever pelsstell. 

Shapendoesen er mindre. Sett bort i ifra nabohunden, så er en del andre jeg har møtt skarpere og har mye mer lyd enn beardisen. Særlig ved passering av andre hunder. Men mitt inntrykk er fortsatt at de er greie og morsomme familiehunder med en hendig størrelse. Noe mer "ville i ånden" enn beardisen, men det går vel så mye på individ tror jeg. 

Jeg har inntrykk av at beardisen er ukompliserte. Jeg har nå bare en stk. Men jeg har hilst på drøssevis ? Min beardis er en sosial dumsnill livsnyter som ser gleden i alt. Vi trener agility en gang i uken, og går masse lange turer. Når han løper løs løper han hit og dit, tygger på greiner og ruller seg i lyngen. Inne er han rolig og bedagelig. Han krevde litt mer mental aktivisering frem til han var 2 år, men ikke noe mer enn det som er vanlig for alle hunder. Noen pingle er han ikke. 

Old English sheepdog er ikke akkurat en brukshund slik som briard. Man kan ikke forvente at man kan oppnå de store titlene i lydighet osv. Det er ikke fryktelig mange av dem heller egentlig. Hadde det ikke vært for størrelsen kunne jeg hatt en slik. 

"Labbetusshunder" er ikke veldig populære, det er så morsomt når noen sier de har lyst på en bustette hund ? Lykke til med valget. Jeg ville møtt noen hunder på utstilling hvis jeg var deg. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan er pelsstellet til Puli?

Er det å kun å dele snorene?

Må man nappe vekk den løse pelsen mellom hver snor?

Bades en gang i måneden og å tørke den godt med hårføner?

Må man fjerne masse kvist og kvast i snorene etter hver eneste tur? Hvor lang tid tar dette? Eller detter dette av om hunden rister seg selv? 

De andre rasene jeg nevner er vell kun børsting hver uke. Og å vaske dem en gang om måneden? Detter det kvist og kvast ut av denne pelsen om hunden rister seg selv? Eller må man fjerne hver enkel kvist etter hver tur?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei
Jeg tror at PON har mer ull-pels enn schap. og derfor vil jeg tro at den tørker saktere i alle fall. Jeg kjenner jo rasene mest fra utstilling,og da er i alle fall PON'en mer pelset og da den er lavere på bena (forholdsvis) så antar jeg den krever mer pelsstell enn en schap. som i sin tur, selv på utstilling, skal stilles mer rufsete og ru i pelsen sin.
Silyeah - "dumsnill livsnyter" - et fantastisk uttrykk for hva en bearded collie er!! Jeg stjeler det og kommer til å bruke det massevis! :-)
Jeg har hatt beardiser siden 1981 og det finnes såklart ingen rase over eller ved siden av disse...

MEN tilbake til ts spørsmål - børsting og bading ukentlig er helt sikkert mer enn tilstrekkelig for de alle med unntak av puli (det aner jeg ikke). MEN utstillingspels kan være noe helt annet. For på de langpelsede rasene så må man ikke nødvendigvis børste eller stelle de oftere, men man burde være mer forsiktig med dekkhårene så man beholder lengen og sunnheten på pelsen.  Personlig mener jeg at man må fjerne kvist og kvast fra hundepelsen etter tur uansett rase - det kan jo aldri være spesielt deilig for en hund å ha sånt i pelsen sin som stikker og strammer...

Snøklumper - et evig tilbakevendende problem.. På beardisene er den hvite pelsen aller værst til å dra til seg slikt (vet ikke hvordan det er med de andre- men jo striere pels = jo mindre fester det seg). Dette er dog et probem kun ved kram nysnø - så mine beardiser har fått slikt i MENGDER noen få dager - men så går det ukesvis før man opplever det igjen. Jeg vil gjette og anta at det er det samme med de andre hunderasene nevnt ovenfor her.

Også vil jeg jo si at hvis man tenker seg sånn ut-i-villmarkentur med hunder, så er kanskje ikke langpelsede hunder noe godt forslag sånn generelt. Går man på stier/skogsveier er en annen ting - da funker de fleste raser helt fint!

Men, igjen, ta og koste på deg en tur på en eller flere utstillinger eller treff hvor du kan møte hunder av de forskjellige rasene du tenker at du ønsker deg. Det kan hende at valget da blir mye, mye enklere!

Susanne

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...