Jump to content
Hundesonen.no

Plastikkproblemet


Recommended Posts

Tenkte vi kunne ha en egen tråd om problemene rundt plastikk og hva vi som forbrukere kan gjøre! 

På NRK kan man nå ser en kort serie som heter Planet Plast. 

NRK arrangerer også en nasjonal ryddedag torsdag 3 mai. 

https://www.nrk.no/mr/slik-kan-du-rydde-i-more-og-romsdal-1.14011992

 

Edited by Teserere
La til link
 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Jeg så en del av planet plast. Veldig bra. Og jeg liker at de ikke har ensidig fokus på at man MÅ SLUTTE Å BRUKE ALL PLAST NÅ! Men heller se på hvaslags plast man bruker, og når man bruker det, og ikke minst - kvitte seg med det på riktig måte. 

Vi er jo storsynder som har rundballer pakket i plast. Den blir riktignok henta av fias, men det er mye søl likevel. Så der kan vi helt klart bli flinkere til å få og plukke opp plastbiter på avvei. Ellers har vi blitt mye flinkere til å kildesortere plasten. Det var ikke gode på før. Mangel  på godt system og kombinert med ren latskap var grunnen. Men nå ser vi jo hvor vanvittig mye plast det er i avfallet, som vi ikke har tenkt over. 

Vi har alltid brukt plastposer til søppelposer, og det er en fornuftig bruk av plastposer, så tror ikke vi kommer til å slutte med plastposer. Men kan definitivt redusere antallet. Jeg bruker endel pappesker hos kaninene så tar gjerne med varer i det når det står passende esker ved kassa på butikken. 

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Helt enig @Raksha ift det å ikke bli helt antiplast!

Jeg synes planet plast er et lærerikt program - jeg visste ikke at det er et tynt lag med plast i pappkrus feks! Her synder jeg mye, men skal jaggu prøve å ta med termokoppen min og se om jeg får kjøpt kaffe i den. Jeg kan også bli flinkere til å ta med handlenett på butikken, jeg har det jo. :P 

Ellers fikk jeg et lite sjokk over hvor mye plastavfall jeg som en person produserer når jeg begynte å sortere plast :ustol:

Jeg følger "spisoppmaten" på instagram, tips til å redusere matsvinn. Der er det gode tips til feks matnett som bevarer frukt/grønsaker istedet for plast. Og så har du "radicalbroccoli" som er to norske søstre som prøvde å leve en måned uten å kjøpe plastikk. De er ikke helt ekstreme, og fortsetter med "plastic awareness" :) 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

For de som bor i/nær Bergen, så har Råvarene veldig mye forskjellig uten plast/i løsvekt. Ellers har www.reduse.no gjenbruksposer til frukt og grønt, hundeposer uten mikroplast ++.

 

A plastic ocean er også en dokumentar på Netflix som kan være verdt å se.

I tilfelle det var nytt for noen :flowers:

Edited by WelshenNemi
La til noe.
Link to post
Share on other sites

Veldig bra! :D Jeg må sjekke ut dette programmet på NRK og denne netflix dokumentaren!

Jeg er ganske nøye på handlenett! Jeg har 2 stk, slik at hvis jeg har brukt et og glemt det inne i leiligheten før jeg drar på butikken, så skal det alltid ligge et i bilen. Hvis jeg glemmer begge i leiligheten, så kjøper jeg plastikkpose i butikken, men det går med til å ha søppel i senere som andre her sier, så da har jeg ikke så dårlig samvittighet.

Han ene jeg bor med jobber i barnehage og de har hatt en del "plukke-søppel" dager og sett videoer om dette. Han kom hjem og var superengasjert og fortalte meg om dette. Han har lånt handlenettet mitt en del ganger og har tenkt til å kjøpe sitt eget nå! :ahappy: Han syns også det er mye mer behagelig å bære varer i handlenettet, så det burde jo spres til alle som må bære varer et stykke, som studenter f.eks. Man sparer nok en del kr på det også i lengden! 

Da jeg flyttet inn i kollektivet mitt innførte jeg plastsortering og de jeg bor med har virkelig hoppet på den! Det er skummelt hvor mye plast som går, det er plastsøppelet som fylles opp fortest :huh: Jeg og han som jobber i barnehage har også snakket om å ta oss en tur for å plukke søppel! Kanskje det må bli på denne plukk-søppel dagen?

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Så fint initiativ. Jeg tenker at det er mange små tiltak vi som enkeltpersoner kan gjøre. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. :) 

Jeg har lenge vært inspirert av No waste bevegelsen, men det er pr i dag ikke mulig for meg å gå så langt. Så jeg gjør heller litt småting mens jeg prøver å bevisstgjøre forbruket mitt. Jeg kjøper lite klær, bytter heller med søsteren og vennene mine. Jeg prøver å kutte ned på matsvinn og handle kortreist uten for mye emballasje. Også resirkulerer og komposterer jeg.

Jeg har begynt å bruke bambus tannbørste, på min nærmeste Rema har de bambustannbørster med medium eller soft bust. Og ikke er de så veldig mye dyrere enn vanlig tannbørste heller. Siden plastikktannbørster ikke kan resirkuleres er det et greit sted å starte synes jeg.

Q-tips er jo egentlig ikke et produkt jeg trenger, men jeg liker å bruke de så nå kjøper jeg bare de som er laget med papp-pinne. Q-tips plast er overalt på alle strender så det er en grei sak å enten slutte med Q-tips eller bytte til pappbasert.  Pappbaserte q-tips er å finne i alle matvareforetninger som jeg har hvert i hvert fall.

Jeg har som regel min kjære Känken sekk på ryggen når jeg handler så enten bruker den eller handlenett - jeg har sekken full. :) Jeg har også sånn små stoffposer til grønnsaker og frukt, de synes jeg er helt geniale for der merker jeg veldig godt at jeg bruker mye mindre plast.

Jeg har også begynt å ta med meg en kaffekopp. så hvis jeg har lyst på en mokka kan jeg kjøpe det uten å bruke mer plast. Jeg har en Joco kopp og når jeg spør om å få kaffen i den er det aldri et problem, baristaene synes bare det flott. Jeg har også en vannflaske i sekken, kjekt til meg og hunden. :) 

Jeg plukker søppel på tur med hunden og for å få litt mer motivasjon har jeg hentet meg to sekker og da også to lodd i Kystlotteriet. Jeg må bare komme meg til stranda en dag. 

Jeg har også en menskopp og selv om det tok litt tilvenning til så er jeg veldig fornøyd. :) 

Jeg synes Planet Plast er veldig bra! :)

Glemte at jeg bruker biologisk nedbrytbare bæsjeposer og kjøper kortreist hundemat (V&H). Kjøper også bare svanemerkede vaskemidler og kosmetikk som ikke er testet på dyr og uten mikroplast.

Edited by Lemen
 • Like 4
Link to post
Share on other sites

Det er bra å begrense bruk av plast, men det utgjør i realiteten knapt en marginal forskjell. For å komme en vei må de største bidragsyterne stanses. Det hjelper ikke å takke nei til sugerør når flere millioner tonn plast pumpes ut i naturen i øs - det blir som å tømme et overfylt basseng med fingerbøl, mens bassenget samtidig fylles ved hjelp av brannslange... 

Asiatiske nasjoner utgjør 13 av de 20 største bidragsyterne, og Kina er på topp når det gjelder plastforurensning...

verdensbilde.PNG.aab4772a412339a6400097c54ecb52c9.PNG

 

Største bidragsytere

Merk at coastal EU countries (totalt 23) ville blitt rangert som nr 18 på listen dersom de ble slått sammen til en bidragsyter.

verdensbilde2.PNG.92d25cecbb55f60c38e38fa15f2b7866.PNG

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Ellers er dette ganske interessant. Det er ikke sikkert at plastikk vil forbli ikke-nedbrytbart for alltid. Plasten må selvsagt fremdeles håndteres, slik at den ikke havner i havet...

"Scientists have created a mutant enzyme that breaks down plastic drinks bottles – by accident. The breakthrough could help solve the global plastic pollution crisis by enabling for the first time the full recycling of bottles."

https://www.theguardian.com/environment/2018/apr/16/scientists-accidentally-create-mutant-enzyme-that-eats-plastic-bottles


"Scientists recently discovered a strain of bacteria that can literally eat the plastic used to make bottles, and have now improved it to make it work faster. The effects are modest – it’s not a complete solution to plastic pollution – but it does show how bacteria could help create more environmentally friendly recycling."

https://www.independent.co.uk/news/science/plastic-eating-bacteria-chemist-science-pollution-pet-recycling-a8311811.html

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Jeg ble helt skremt av å se den planet plast og prøver å tenke litt mer fornuftig. Samtidig ble jeg ganske obs på hvor mye plast som er på alt også. 

Mest skremmende var alle som kjøpte takeaway kaffe og hvor mye kopper det ble :o

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Etter jeg fikk barn er jeg blitt mye mer bevist på miljø. 
Så her bruker vi tøybleier så mye som mulig, har også begynt å tenke en del på plastikkbruken, og den skremmer meg mye!
Jeg har gjenbrukbare sugerør til kaffen min, takker nei til plastpose om jeg kan ta det med på en annen måte, på kiwi vil jeg helst ha papirpose om jeg kan få det. 
Men noen ganger stopper økonomien hva jeg ønsker. Vært innom råvarene noen ganger, og jeg elsker den butikken! 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

I stedet for å bruke vanlige plastposer fra butikken til søppel kan man kjøpe tynnere poser på rull og bruke nett når du handler. Da går det med mye mindre plast. :)

Edited by mushi
 • Like 2
Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Teserere said:

Likte spesielt godt de individuelt innpakkede jelly beansene :sleep:

Fantastisk :lol:  Og sokkene... og og og! 

Link to post
Share on other sites

En politiker sa på radioen idag at han synes man kunne droppe å plukke opp all hundebæsjen da det genererte store mengder plastikk. Han var fra bærum og var dønn seriøs :P

Link to post
Share on other sites
Akkurat nå, Anette skrev:

En politiker sa på radioen idag at han synes man kunne droppe å plukke opp all hundebæsjen da det genererte store mengder plastikk. Han var fra bærum og var dønn seriøs :P

https://www.dagsavisen.no/fremtiden/lokalt/mdg-politiker-foreslo-a-la-hundemokka-ligge-folk-ringer-og-er-rasende-pa-meg-1.1138662

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
22 minutter siden, Anette skrev:

En politiker sa på radioen idag at han synes man kunne droppe å plukke opp all hundebæsjen da det genererte store mengder plastikk. Han var fra bærum og var dønn seriøs :P

Vel, ut ifra de artiklene jeg har lest så sa han at innimellom, dersom det lå på øde steder, kunne man droppe det. Men at man i utgangspunktet skulle bruke poser, og han presiserte også viktigheten i tettbebyggelse og rundt skoler etc. 

Link to post
Share on other sites
Akkurat nå, Teserere skrev:

Vel, ut ifra de artiklene jeg har lest så sa han at innimellom, dersom det lå på øde steder, kunne man droppe det. Men at man i utgangspunktet skulle bruke poser, og han presiserte også viktigheten i tettbebyggelse og rundt skoler etc. 

Jeg er helt enig i det, og har tenkt sånn lenge. Hvorfor putte noe nedbrytbart i plast når det ligger utenfor der folk kan plages. 

(Jada unger går overalt, jeg har unger selv og mener det fremdeles. )

Link to post
Share on other sites

Ble veldig imponert i dag,  henta pakke fra skinnlåven.no og der hadde de pakket inn tingen i makulert papir og ikke plastikk! :D

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Dette er jo bare veldig veldig tragisk. 😥 Har jo selv hatt lignende rase i mange år, og at den hunden der ikke har blitt avlivd før synes jeg er utrolig uansvarlig av eier. (om det er tilfelle at den har biti så mange ganger før).  Har man en krevende hund, eller en hund som er skarp eller usikker/ikke liker barn/ikke trygg i div situasjoner osv. så er det vårt ansvar som eiere å ha kontroll, kjenne vår hund, og å skjerme hunden fra potensielle vanskelige/skumle situasjoner.  Jeg synes det virker som om vi har en skummel trend hvor folk mer og mer forventer at alle hunder skal være snille og mest mulig nøytrale i alle situasjoner, og man har lite forståelse for adferd og instinkter, eller forskjellen på rasene. Man leser jo over alt at det er oppdragelsen som er viktigst, og som former bikkja, akkurat som om du kan trylle vekk instinkter med riktig oppdragelse.. 🤪 Som flere andre sier, man ønsker seg visse raser men er ikke klar for, eller klar over, driftene eller adferden til rasen. Også har vi useriøse eller uerfarne oppdrettere som ikke har godt nok fokus på riktig mentalitet eller riktige valpekjøpere. Kanskje heller ikke nok kunnskap. 
  • Vær obs på at de kan bli litt harde i magen av det. Så ville ikke gitt flere dager etter hverandre 😊 Jeg måtte slutte å gi til min, for hun tålte det ikke så bra, så de er forskjellige 😊
  • Vi har enda ikke tatt IGP1. 😂 Men vi har klart SL1! Så nesten da. Har enda ikke fått tatt mentaltest.. 🙈 Vi har absolutt prioritert spor, og fikk 94 av 100 poeng i sporet på prøva vår, som jeg er ekstremt fornøyd med og stolt av! 💪 Lyden i lydigheten var veldig mye bedre i sommer. Så fikk jeg korona, og vi hadde treningsfri nesten en mnd, og da kom lyden tilbake. Nesten borte igjen nå, men det er nok en ting vi må jobbe bevisst med hele tiden.  Er litt usikker på mål for 2023 ift hva som er realistisk. Lexi datt helt ut av det i lydigheten på prøva og jeg har blitt rett og slett litt usikker på hvordan vi skal løse det, da det er en adferd jeg kun ser i prøvesetting. Men vi må jo klare en IGP1! Og derfra er det forhåpentligvis kort vei til en IGP2.  Men kan vel egentlig si at det største målet mitt nå er å gå en prøve hvor lydigheten er like bra som på trening! 
  • Ja, ikke sant. Det blir jo til at valper skal være rolige både inne og ute i disse dager. Og jeg synes så synd på nye valpekjøpere som prøver så godt de kan å gjøre alt rett, også er dette rådene de får. Tror både valp og eier blir kjempestresset av alle disse begrensningene. 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...