Gå til innhold
Hundesonen.no

Tips til eier av hannhund - parring


Nora Kristine
 Share

Recommended Posts

Heisann! Litt info først.

Tarzan er min første hund, og han skal brukes i et-to kull til sommeren.

Vi skal da reise til Oslo, og Bergen.
Han er helsesjekket og er frisk på alle måter (Tester for rasen er tatt)

 

Det jeg lurer på er, hva burde jeg som eier hannhunden tenke på?

Er det noe jeg burde være klar over? 

Alt av tips tas med stor takk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sørg for å ha en skikkelig avtale med tispeeier på forhånd. En avtale som begge er enige om og kan undertegne (pris for paringen, pris pr valp, hvordan man gjør dersom tispa går tom eller det blir veldig få valper sammenlignet med gjennomsnittet for rasen, når betaling skal være på konto, hvilke utgifter for reisen dekkes av tispeeier - normalt sett reiser jo tispeeier til hannhunden). Dette ble mye ang økonomi, men det er ofte der det skjærer seg mellom folk dersom det blir uenigheter. Og selv om dette er mennesker du kjenner godt, så er det like vel lurt å ha en skriftlig avtale. Det er så mange eksempler på at vennskap har gått dukken pga slike ting. 

  • Like 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Husk at hannhundeier er like ansvarlig som tispeeier når det gjelder å sjekke at det er en god kombinasjon. Det forutsetter at ikke bare hannhund og tispe har gjennomført tester, men at du som hannhundeier setter deg inn i helseproblemer bakover på både tispe- og hannhundlinjene. Og sannsynligheten for at begge sider er helt rene og det ikke eksisterer noe sykdom, er uhyre liten.

  • Like 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest *Kat84*

Jeg må bare si meg enig med Siri her. 

Jeg har lånt ut hannhund selv, og selv om det virket bra der og da skar det seg kraftig til slutt. 

Alt var nevnt i kontrakten. Utenom når parringsavgift og pris pr. valp skulle betales ut. Jeg endte opp med å måtte mase i et par måneder ETTER valpene var leverte for å få betalingen. Da fikk jeg tilbud om å kjøpe ene valpen som var igjen billig, så kunne vi bare trekke av den prisen jeg skulle ha for parring og valper... 
Jeg ble nødt til å trekke inn min oppdretter og forklare og spørre  hva jeg skulle gjøre. Da kom pengene omsider inn. 

Mitt råd: Ikke skriv under på papiret for registrering som hannhundeier før du har fått pengene inn på konto! 

Og ikke bruk veldig ung hund. Min hadde en autoimmun sykdom som ikke viste seg før etter denne parringen. Det var ikke noe som var sett på linjene bakover så langt vi kunne se. Men faren til min var importert, så kan være mye lureri og hemmelighold der også som vi ikke kunne finne ut. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vær veldig tydelig på alle utgifter. Hvis hannhunden ikke er utstilt, så kreves testikkelattest fra veterinær for å få registrert valpene - hvem skal betale det? Hvem dekker utgiftene om tispa står senere enn forventet og dere må bli tre dager ekstra, og kanskje bor på hotell eller må skaffe mat, eller ta fri fra jobb? Hvem dekker eventuelle veterinærutgifter i forbindelse med parring?

Som hannhundeier forventer jeg i utgangspunktet at tispeeier kommer til meg, og som tispeeier tar jeg det for gitt at det er jeg som skal ha bryet og utgiftene med reise, osv. Det er ikke alltid så lett å planlegge i god tid når en må reise, da en tispe kan stå til ulike tidspunkt på ulike løpetider, så jeg ville som hannhundeier i dette tilfellet forlangt progesteronprøve så dere får en viss gefühl på når det er vits i å reise, framfor å bli borte ei uke fordi noen trodde at hun sikkert står på dag 12.

Skal du til erfarne oppdrettere?

Det er greit med ro og fred der hundene skal parre, at det ikke skjer et sted med for mye styr og bråk som kan distrahere - om de bor i et boligfelt inntil en ungdomsskole så finner man kanskje et annet sted. 

Hvis både hannhund, tispe, hannhundeier og oppdretter er uerfarne kan det være greit å ha alliert seg med noen med mer erfaring i nærheten, hvis en trenger litt assistanse under parringen, det er ikke alltid de får til helt på egenhånd, men kan trenge en bokstavelig talt hjelpende hånd for å treffe.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Det er normalt sett IKKE hannhundeier som reiser i forbindelse med paring. Tispene kommer til hannen. Det er normalen. Dersom du skal kjøre til tispene så skal du ha betalt for den biten, reise og opphold.. Sørg for å avtal på forhånd.
Sjekk hva som er normalen for rasen i forhold til paringsavgift, og IKKE under NOEN omstendighet skriv under på paringsbevis før de har betalt alt.
Normalen er vel at dette skal betales når valpen er ca. 5 uker gamle, når dette er betalt skriver du under paringsbeviset du får fra NKK, og sender.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 years later...
35 minutter siden, Helen1 skrev:

Kan eier av tispe kreve at eventuelle veterinær utgifter, valpepakker o.l skal trekkes av salgs-summen slik at jeg får 10 % av summen som hun sitter igjen med etter hun har trukket utgiftene i fra?

Det kommer ann på hva dere har avtalt i parringsavtalen. Det er ikke normalt å variere parringsavgift, den bruker være fastsatt ved avtaleinngåelse. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Helen1 skrev:

Kan eier av tispe kreve at eventuelle veterinær utgifter, valpepakker o.l skal trekkes av salgs-summen slik at jeg får 10 % av summen som hun sitter igjen med etter hun har trukket utgiftene i fra?

Det vanlige er at tispeeier står for alle utgiftene.  Hannhundeier får avtalt sum (paringsavgift + en sum for hver levende valp ved f.eks. 5 uker) Prisen avtaler man før paring. Har ikke vært borti at tispeeier trekker fra sine utgifter.  Har drevet med oppdrett i en del år og har både tisper og hanner i avl.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...