Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvorfor kjøper du ikke økologisk melk?


Lola Pagola
 Share

Recommended Posts

Begynte å lure på en ting da jeg var på butikken her om dagen, hva er grunnen til at folk velger bort økologisk melk? Jeg er genuint nysgjerrig på det faktisk (alt man kan lure på :lol: ), så fortell gjerne hvorfor DU kjøper "vanlig" melk istedenfor økologisk.

Er det prisen? (På Rema koster en lettmelk fra tine 16.90, mens en økologisk melk fra rørosmeieriet koster.... 16.90. Jeg har ikke lagt merke til store prisforskjeller i butikkene, men så sjekker jeg sjeldent prisen på melk må jeg innrømme). Dette er et argument jeg hører ofte, at økologiske produkter er så dyre. Mens i realiteten er det svært liten forskjell, iallefall på meieriprodukter, det er snakk om maks to kroner, og den forskjellen går begge veier. 

Er det tilgjengeligheten? I mange butikker står den økologiske melken bortgjemt blant laktosefritt og spesialprodukter. Jeg har tydeligvis gullfiskhukommelse, for jeg tar meg selv i å stå litt for lenge å lete etter ø.melk noen ganger, blant "vanlig" melk. Kudos til bla. rema som har merket skapet med økologiske produkter med grønn teip. Lurer på om de merker noen økning i salg nå?

Er det fordi økologiske produkter ikke har noe for seg?

Smaken?

Andre grunner? 

 

Jepp... jeg er nysgjerrig på akkurat dette :lol: Synes liksom det er så rart at Norge henger så langt etter, i Danmark er det jo nesten vanskelig å finne melk som ikke er økologisk. Jeg lurer rett og slett på om valget av melk er et bevisst valg, eller om det går litt på autopilot? Edit: altså vet ikke om jeg fremsto litt dømmende nå, men det er jeg absolutt ikke altså. Har ingen skjult agenda etc, bare nysgjerrig. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 103
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Uten plantevernmidler og kunstgjødsel er ikke grunn til å velge økologisk. Naturlig er ikke alltid bedre, og det er vel også vist nå at en del økologiske midler er mer skadelige for naturen enn kunsti

Jeg må bare spørre siden flere sier at de kjøper Q fordi de vil støtte oppom de mindre. Tenker dere over at Q-meieriene for det meste kun får melk fra de største gårdene fordi det er det som lønner se

Akkurat det med at kalven får være med kua i noen dager, i steden for å bli skilt med en gang, er jo bare stygt gjort. Rekker akkurat å knytte bånd, før de skilles. Nå finnes det økologiske bønder som

Jeg drikker ikke melk... :aww: 

Men til litt fakta om økologisk kontra vanlig melk :) 

Sitat
Økologisk melk - hva er egentlig forskjellen?
Melkeglass. Foto: iStockphoto.com

Ei ku som produserer økologisk melk, spiser mer rødkløver enn sine medsøstre i konvensjonelle gårdsdrift. Det gir utslag i en annen fett-sammensetning og høyere innhold av såkalte omega 3 –syrer.

Kilde: Nibio

http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/forside/nyhet?p_document_id=96939 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 minutter siden, Pringlen skrev:

I melkeproduksjon ser jeg ikke at økologisk drift utgjør noen stor forskjell for dyra, slik det gjør hos feks eggleggende høns. 

Slik tenker jeg også... så lenge økologisk ikke innebærer bedre dyrevelferd, så er det ikke så interessant faktisk. 

  • Like 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, Polfarer skrev:

Vi leverer "vanlig" melk til Tine fra jobb og jeg tørr å si at dyra våre har det ganske så bra så da kjøper jeg også den melka :) 

Det tenker jeg også, besøkt mye av melkefjøsene rundt her som driver konvensjonell. Liker hvordan dyrene har det, trivelige fjøs og trivelige dyr. Ønsker også å støtte oppunder melkebønder.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruker minimalt med melk i husholdningen. Dermed kjøper jeg laktoseredusert da den har lengre holdbarhet og dermed kaster jeg mindre. 

Har aldri sett laktoseredusert som økologisk i mine butikker. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Siri skrev:

Slik tenker jeg også... så lenge økologisk ikke innebærer bedre dyrevelferd, så er det ikke så interessant faktisk. 

 

1 time siden, Pringlen skrev:

I melkeproduksjon ser jeg ikke at økologisk drift utgjør noen stor forskjell for dyra, slik det gjør hos feks eggleggende høns. Bruker også laktosefri melk, vet ikke engang om man får kjøpt økologisk laktosefritt?

Kanskje ikke en stor forskjell, men en liten forskjell gjør det da, ikke bare for dyrene, men for miljøet og ikke minst vi som drikker melka? I det store bildet klarer jeg ikke helt å se hvorfor konvensjonell drift er bedre, eller like bra. 

I TINE er det økologiske landbruket en viktig, alternativ driftsform – og en verdifull læringsarena for bærekraftig landbruk. De største forskjellene på våre to produksjonsmåter finner du inne i fjøset eller ute på enga. Det er der du oppdager hva våre 300 økologiske melkegårder gjør annerledes:

  • Her dyrker bøndene jorda helt uten plantevernmidler eller kunstgjødsel, og bruker i stedet naturens egne metoder for å sikre gode avlinger.
  • Kyrne er mer ute på beite, og får alltid økologisk dyrkede råvarer i fôret som serveres inne.
  • Minst halvparten av fôret skal komme fra egen gård, eller fra andre økologiske gårder i nærheten.

Hver ku får dessuten ekstra plass i fjøset, og båskyr får lufte seg utendørs flere ganger hver eneste uke, også på vinteren. Kalvene på økologiske melkegårder får være lengre sammen med moren, og gis også fersk melk de tre første månedene – der melkeerstatning er lov i konvensjonell drift.

 

Dette med at kuene får komme ut hele året synes jeg er veldig fint, sier ikke at alle konvensjonelle melkebønder holder dem inne ett halvt år, men her i området er det iallefall stor stas med kuslipp, der man ser de glade kuene endelig få røre på seg etter 6 mnd uten å se himmelen. Det er bare trist synes jeg. 

Og igjen, jeg tviler ikke på at de fleste melkebønder som driver konvensjonelt er glad i dyra sine og behandler dem bra, men jeg kan ikke helt se hvordan man kan si at økologisk landbruk ikke har sunnere aspekter ved seg enn konvensjonelt? Med tanke på både miljø og (om enn de små) forskjellene når det gjelder dyrevelferd?

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gammel vane og produktplassering regner jeg med? Bruker så lite melk at jeg ikke har tenkt over det faktisk. Bruker stort sett kokosmelk til middager som trenger slikt, rett og slett fordi det er det jeg ofte har stående. (Hermetisk) 
Har vurdert laktoseredusert eller fritt pga holdbarhetsdato, men har hørt man kan bli intolerant om man ikke får i seg laktose også. Så har droppet det. :P 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat det med at kalven får være med kua i noen dager, i steden for å bli skilt med en gang, er jo bare stygt gjort. Rekker akkurat å knytte bånd, før de skilles. Nå finnes det økologiske bønder som løser det på en bedre måte, men det står jo ikke akkurat på kartongen. Stort minus til økologisk!

  • Like 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutter siden, Pringlen skrev:

Akkurat det med at kalven får være med kua i noen dager, i steden for å bli skilt med en gang, er jo bare stygt gjort. Rekker akkurat å knytte bånd, før de skilles. Nå finnes det økologiske bønder som løser det på en bedre måte, men det står jo ikke akkurat på kartongen. Stort minus til økologisk!

Ok, kan si meg enig der.

Hva med resten da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutter siden, Lola Pagola skrev:

Ok, kan si meg enig der.

Hva med resten da?

Resten syns jeg stort sett bare er positivt med økologisk, akkurat det økologiske aspektet med kunstgjødsel osv kan jeg for lite om. Men båsfjøs er min kjepphest i konvensjonell drift, jeg misliker intenst båsfjøs. :aww:   Nå har vi løsdriftsfjøs og kyrne har god plass, si den det er dimensjonert for betraktelig flere dyr enn vi faktisk har. At kalven får pulver fremfor fersk melk ser jeg ikke på som noe big deal - melkerstatning i dag er av god kvalitet og går ikke utover kalven på noe vis så vidt jeg har fått med meg, så lenge kalven får råmelka fra mor først.

 

Når det er sagt så er det ikke bare positive sider med løsdrift, kyr har ganske heftig rangordning, og det blir skader og "krangling". Det er og forsket lite på trivsel i løsdriftsfjøs. 

 

 

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...