Gå til innhold
Hundesonen.no

Veterinærer slår alarm om fedme bølge blant norske hunder


Guest Maries
 Share

Recommended Posts

Endelig! Alt for mange veterinærer som ikke sier noe i frykt for å miste kunden til konkurrerende klinikk.

 

3 minutter siden, Pixie skrev:

Mange vi snakker med sier jo at valper godt kan være ganske runde, men blir ikke det ekstra belastning på ledd når man i tillegg vokser mye? 

 

Ja det er vel gammel tro at det er "sunt". Men det er motbevist gang på gang, tidlig overvekt kan skape vektproblemer gjennom hele livet.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 119
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Det er jo heller ikke så merkelig at folk holder hundene sine overvektige så lenge mange veterinærer bare snakker eierne etter pipa og sier at hunden er i sååå fint hold, så... for det er jo faktisk r

Jeg påpekte engang at en hund var litt overvektig og kanskje burde fått litt mindre mat. Eieren ble fryktelig fornærma, løfta opp ryggskinnet til bikkja og sa "NEH! Se her da! Masse plass!".  

Normalen spenner over et ganske stor område, rent helsemessig sett, og tynn er ikke ensbetydende med sunn! En sunn kropp er trent fast og muskuløs, og selv om det finnes et fettlag utenpå, så er det s

Posted Images

46 minutter siden, Teserere skrev:

Ja det er vel gammel tro at det er "sunt". Men det er motbevist gang på gang, tidlig overvekt kan skape vektproblemer gjennom hele livet.

Jeg fikk beskjed om å holde Inya "på den runde siden" da hun var valp, for da fikk hun mer masse når hun ble voksen.
Næh, jeg holder valpen min normalt slank, og satser på at genetikken er der uansett:P

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, yurij skrev:

Akkurat det der med kommentarene syns jeg er litt pussig.... Både når det gjelder mennesker og - noens dyr er det helt på høyden å kommentere tynne folk og dyr - ala " nå er du altfor tynn" og "nå må du begynne å spise"  evt " gir du ikke hunden din mat?"   Mens andre veien får man ikke åpne munnen. Ingen har lov å kommentere at "nå er du altfor stor" eller " nå må du stoppe å spise"  evt " du gir hunden din altfor mye mat! "  Veldig pussig for det burde jo være like mye lov begge veier?    Nå er ikke verken hundene eller meg for tynne altså , det er bare noe jeg funderer over i hverdagen :)     Jeg får argumenter som at cockeren ikke er en mynde, derfor skal ikke de være like tynne og har blitt forklart at mine er så store så det er klart ribbeina også er store og mer fremtrende på større hunder enn små. Små ribbein er mye vanskeligere å kjenne! Sukk...

Cockeren er ikke mynde nei, men den skal da ikke rulle likevel. Det er jo egentlig ei jaktbikkje!! Jeg får kjeft av oppdretter for at bikkja er for tynn, jeg tror ho er ca der ho skal være. Kunne kanskje vært ørlite granne lettere til og med. Litt over ti kilo tispe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, SandyEyeCandy skrev:

200 gram over matchvekt på en så liten hund er ekstremt mye, er det ikke? Det utgjør i alle fall ganske mye på min hund som nå har gått ned akkurat det og veier rett under 13 kg.

 

2 timer siden, Lillekrapyl skrev:

Jo, 200 gram på en chihuahua er mye spør du meg.

Jeg vet det høres mye ut, men det verken ser eller kjennes så mye ut. Det samme har flere veterinærer sagt. Hun har litt polstring på ribbeina, og et bittelite lager mellom skulderbladene, men hun har ingenting rundt magen.

EDIT: Før dere får inntrykk av en blind og naiv forsvarstale, så er vi overhodet ikke av den typen. Vi har flere katter som sliter med vektproblemer, og vi jobber konstant med å holde vekten av Ayla, hvilket er grunnen til at hun går på Metabolic. Men vi får ikke vekk den lille polstringen, samme hva vi prøver på. Hun får mosjon, hun er godt trent, og i veldig god fysisk form, og det er tross alt det viktigste. 

Jeg prøvde å ta et bilde, som ikke var så enkelt, men kanskje det går an å se noe. EDIT: Hun er smalere rundt magen enn det ser ut som på det bildet.

 

20160126_130029.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden min er i helt normalt slank, burde heller gått ned noen gram enn opp mener jeg, og kjenner jeg faktisk blir irritert når folk mener han er for tynn, spesielt når veterinærer eller folk som faktisk burde hatt mer peiling gir bemerkning på det. Får meg til å innse at dette virkelig er et problem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes det til tider er vanskelig å holde hunder i rett vekt. Pigg som vokser en del enda kan være nesten for tynn en uke og plutselig så er han nesten litt rund uka etter, på samme mengde mat, samme mengde mosjon... Jeg har hatt to hunder som har vært på kontinuerlig slankekur fordi de la på seg av alt de så på, mens Pigg virker som han har mer normal forbrenning. 

Det jeg har hørt som jeg synes virker vettig når det gjelder valper er at de skal være slanke, men i sånt hold at de kan tåle to dager med faste eller diare. Rett og slett for at ikke kortvarig sykdom skal gå utover veksten deres. Men noe over det er ikke nødvendig. 

Så forresten en av de feteste hundene jeg har sett på vei til hundeklubben idag. En liten sak på kanskje 40 cm (så ut som en cavalier/griffon blanding), men den hadde bare 3-ish cm klaring fra bakken for den var totalt tønneformet... :o 
Når jeg var liten så pleide vi å gå tur med en hund som ble sendt på sommerferie på landet. Den bodde i Oslo hos en gammel dame og ble sendt på slankekur om sommeren. En labrador. Første gang vi gikk tur med den (vi var to 7-8 år gamle jenter) fikk vi beskjed om at den ikke måtte sette seg, vi skjønte ikke hvorfor helt til den satte seg... Den kom ikke opp igjen og vi slet som helter med å få den på beina igjen. Husker at jeg dro i båndet og hun dyttet på den til vi fikk den opp igjen... 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 timer siden, Pringlen skrev:

"Den er kraftig bygget"

"Den har så mye muskler" 

:pinch:

Hihihi, det der er meg :teehe: 

sier det innimellom når noen spør om størrelse er lignende på hunden (feks når jeg skal kjøpe noe utstyr) og jeg svarer "35 cm høy og 19,5 kg". Ser jo omtrent hva enkelte tenker, av de som ikke kjenner til dreveren. Så da må jeg jo bare tilføye at han ikke er tykk, men jeg lurer egentlig på hvor mange som tror meg, og hvor mange som tenker jeg er fedmeblind :lol: 

jeg tror ikke jeg er fedmeblind iallefall, han er jo muskler :P 

image.jpg.c652db48593d7d697257a6fe9fdc08

 

image.jpg

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@LeneS Jeg syns den ser ganske overvektig ut for å være ærlig. Når dvergpinscheren min er feit har den omtrent samme fasong, tønneformet og valker ved nakke og halerot. Det er selvsagt vanskelig/nesten umulig å bedømme utifra bilder hvilket hold en hund er i, med mindre man har å gjøre med et ekstremtilfelle :P

Ene whippeten vår var tjukk her:

Spoiler

12607271_10156402264300109_2131432356_n.

12625737_10156402280945109_2025835624_n.

(Hun er også dårlig muskulert på disse bildene)

 

Ikke så lett å se fra siden, men ovenfra derimot.... Hun er en av dem som legger fettet over ryggen, slik at hun fra siden omtrent ser helt lik ut når hun er i fin kondisjon som når hun er overvektig.

Spoiler

12607340_10156402264255109_831109307_n.t

 

 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Lene_S skrev:

Jeg vet det høres mye ut, men det verken ser eller kjennes så mye ut. Det samme har flere veterinærer sagt. Hun har litt polstring på ribbeina, og et bittelite lager mellom skulderbladene, men hun har ingenting rundt magen.

La oss ikke gjøre dette til en tråd hvor vi fatshamer bikkjene til hverandre, men hun ser ganske godrund ut, altså. :P 200 gram er som sagt ganske mye på enhver hund som ikke er av stor størrelse. At veterinæren synes hun er i fint hold understreker jo bare det flere av oss påpeker, at mange synes det er vanskelig å se eller melde tilbake at noen hunder er litt runde.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, 2ne skrev:

Syns det er altfor mange som uttaler seg om vekt på bikkjene jeg, enten de blir spurt om det eller ikke :P 

Det synes jeg også. Har en som et tjukk her og det skal alle kommentere. Begynner å bli lei. Ja vi vet det og ja vi jobber med saken. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er helt, helt sikker på at enhver veterinær ville ha sagt at Luna var i superduper form den ene vinteren hun lå på over 30 *grøss* Lite muskler og litt for mye mat :(

1167328_10203370800979011_252724048_o.jp

Sjekk valkene ved låret og nakken liksom! *grøss*

 

Her er hun derimot godt muskelsatt, slank og med definert midje. :wub: 

11154676_10207075340070173_6283799849816

 

 

RED:
Fløffedyret har alltid vært "litt" tynn, men det begynner å bli ganske så bra nå. Folk har tatt på henne og skreket "ÅHERREGUUUD SÅ TYNN HUN ER!" Jeg synes ikke hun har vært såå ille, men man har lenge kunnet kjenne begge hoftebeina godt, samt ribbein og ryggrad. Men i mitt hode så er et bedre for dyrene å være litt slanke enn litt for tjukke mtp belastning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Snøfrost skrev:

Denne fedmebølgen er faktisk et problem på annet hold også.  Mine unghunder er innimellom litt i slankeste laget, men ingen fare akkurat.  Men det er visst ikke tillatt at hunden er litt tynn. Den tjukkeste hunden jeg har, som faktisk veier for mye,  derimot.  Hun er i fint hold.  Nei hun er ikke det tenk! Når fettet tidvis kan rulle rundt ribbeina når du løper så er du for tjukk. Hun er selvsagt på slankekur og ikke fornøyd med den saken :P 

 

:lol: Talli har gått alderstillegg og jeg syns hun veier 1 kg for mye. Men sliter litt med å få bort "valpekull" fettet og at hun samtidig ble kastrert. Men "alle" andre syns hun er kjempe fin nå :lol: 

Jeg har faktisk rullevalp for første gang, brått måtte den ned på maten også :o 

Det å kommentere vekt er ikke bare forbeholdt bikkjer. Jeg har gått ned 10 kg og gud bedre hvor mange kommentarer jeg får på jobb. Jeg tror det har holdt på 6 mnd nå. og etter den vektnedgangen så har jeg gått litt opp igjen, men fortsatt får jeg stadig en sleng "nå må du ikke gå ned mer, nei nå har du gått ned noen kg til - du må være forsiktig (altså da jeg har gått opp igjen 3 :lol: ) Nå var du blitt veldig kantete i ansiktet, kinnbeina skal ikke syns så godt" Vekt nedgang er tydeligvis veldig lov til å kommentere og være bekymret over i lang tid, og så det er sagt: jeg er normalvektig nå, jeg var tjukk før :P Det minner mistenktelig om samme måte man kommenterer bikkjer *fniser* 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

25 minutter siden, MonicaT skrev:

Det synes jeg også. Har en som et tjukk her og det skal alle kommentere. Begynner å bli lei. Ja vi vet det og ja vi jobber med saken. 

Nå skal det sies at det er forbausende mange som ikke ser at bikkjene deres er feite :) Men ja, jeg skjønner at det er irriterende å høre. 

Jeg er ikke så opphengt i at bikkjene skal være så tynne at de er på grensa til undervektig jeg, så jeg syns jo at denne fatshaminga av chihuahuaen til Lene_S er fjollete. 200 gram har ikke så innmari mye å si, hvis bikkja ellers er aktiv og har kondis. Nei, ikke engang på chihuahua. Det er ikke skadelig overvekt, ikke engang på Tereseres bikkje ville 8 % "overvekt" vært skadelig. Men sånn er samfunnet nå, vi skal alle se ut som om vi spiser halvparten av det vi trenger, enten vi går på to eller fire.. Det er på grensa til hysteri innimellom :P 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Lene_S skrev:

 

Jeg vet det høres mye ut, men det verken ser eller kjennes så mye ut. Det samme har flere veterinærer sagt. Hun har litt polstring på ribbeina, og et bittelite lager mellom skulderbladene, men hun har ingenting rundt magen.

EDIT: Før dere får inntrykk av en blind og naiv forsvarstale, så er vi overhodet ikke av den typen. Vi har flere katter som sliter med vektproblemer, og vi jobber konstant med å holde vekten av Ayla, hvilket er grunnen til at hun går på Metabolic. Men vi får ikke vekk den lille polstringen, samme hva vi prøver på. Hun får mosjon, hun er godt trent, og i veldig god fysisk form, og det er tross alt det viktigste. 

Jeg prøvde å ta et bilde, som ikke var så enkelt, men kanskje det går an å se noe. EDIT: Hun er smalere rundt magen enn det ser ut som på det bildet.

 

20160126_130029.jpg

Jeg har jo hatt flere chihuahua, og synes absolutt 200 gram er mye, på så små hunder.

Tror hun hadde hatt godt av å være i normalvekt jeg da ;) Litt mindre mat, og litt mer mosjon.. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutter siden, 2ne skrev:

Nå skal det sies at det er forbausende mange som ikke ser at bikkjene deres er feite :) Men ja, jeg skjønner at det er irriterende å høre. 

Jeg er ikke så opphengt i at bikkjene skal være så tynne at de er på grensa til undervektig jeg, så jeg syns jo at denne fatshaminga av chihuahuaen til Lene_S er fjollete. 200 gram har ikke så innmari mye å si, hvis bikkja ellers er aktiv og har kondis. Nei, ikke engang på chihuahua. Det er ikke skadelig overvekt, ikke engang på Tereseres bikkje ville 8 % "overvekt" vært skadelig. Men sånn er samfunnet nå, vi skal alle se ut som om vi spiser halvparten av det vi trenger, enten vi går på to eller fire.. Det er på grensa til hysteri innimellom :P 

Jeg tenkte akkurat på det, at i noen miljøer er det nesten større fare for at hundene er undervektige enn overvektige. Og kanskje i samme slengen overtrent?

Men ja, man blir fort blind. Eine fikk noen kilo ekstra uten at jeg la merke til det, da var det noen som påpekte det på en hyggelig måte og jeg fikk slanket ham.

Overvekt på katter er et annet kapittel! Der tror jeg det er vanlig at kattene er overvektige og at de har hengemage. De er jo ikke akkurat enkle å slanke heller, særlig om de går ute. Jeg har brukt flere år på å slanke Max og nå endelig har han gått noe ned i vekt. Husker jeg så hos veterinæren en plansje over vekt på katter, fra tynn til overvektig og stakkars Max var jo enda større enn den største katta på plansjen...!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er vel kanskje ikkje så rart at det blir ei fedmebølge, når veterinærane ikkje gir beskjed. 

Har ei venninne som overtok ein Labrador for eit år eller to sidan, og han har, sidan dei overtok bikkja, vert overvektig. Eg har påpeikt det, men sidan veterinæren meinar vekta er som den skal vere, så blir det med det. 
Når eg har med meg Catania på besøk, så får ho vere hans "personlige trener" ute på jordet. Sjølv om stakkarn sliter med og holde følge, og han (eller magen?) kjem med mange rare lydar :P 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 minutter siden, Poter skrev:

Jeg tenkte akkurat på det, at i noen miljøer er det nesten større fare for at hundene er undervektige enn overvektige. Og kanskje i samme slengen overtrent?

 

Jeg syns ikke undervektig og overtrent passer sammen. En (over)trent hund er da ikke undervektig selvom den er strippet for fett? Mangelfull ernæring er hovedårsaken til undervekt, og en hund bygger ikke muskler uten riktig ernæring. 

  • Like 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

20 minutter siden, Teserere skrev:

Jeg syns ikke undervektig og overtrent passer sammen. En (over)trent hund er da ikke undervektig selvom den er strippet for fett? Mangelfull ernæring er hovedårsaken til undervekt, og en hund bygger ikke muskler uten riktig ernæring. 

Først tror jeg det vil være nyttig å avklare hvordan man definerer overtrent. Jeg tenker hvertfall når hun nevner de to sammen at da er det en hund som får for lite mat vs mengden den blir (veldig mye) trent. Men det kan jo også bety som du sier; ekstremt sprek. Og da passer det ikke sammen.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var hos vet for to uker siden pga en tann, og i den forbindelse veide vi staffen. Og det var først da vi innså at han var blitt litt tykk. Han har alltid vært i overkant ift rasestandard, men har en fin form på 22-23 kg. Nå veide han 26, og jeg må innrømme at jeg ikke så det på midje og ribbein før jeg så tallene på vekta..... Så han er nå på diett, stakkars.

Vekta ble oppgitt til veterinær, og hun sa ingenting. Egentlig litt skuffende. Staffen hilste jo overivrig på henne med all sin vekt (og litt for lange klør), så hun hadde jo en god mulighet til å nevne det..... ;) 

Samtidig spurte hun jo om staffen var samme hund som hadde vært hos henne litt før jul - og det var dogoen på 60 kg som var hos henne før jul, såh, ehm, hun var kanskje ikke helt med.

Ellers glad for at det blir satt fokus på overvekt. Trodde aldri jeg skulle gå i den fella selv...... 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...