Gå til innhold
Hundesonen.no

DOBLING av kyllinghold! wtf?


Gjest
 Share

Recommended Posts

Jeg synes også dette hørtes horribelt ut, fikk beskjed om følgende av en kompis som er stortingsrådgiver:

Dette er ikkje rett presentert. Arealkrava blir like strenge som i dag, det vil seie at det ikkje "blir tettare med kylling". Altså: vil ein bonde ha fleire dyr må han/ho bygge ut. I tillegg er krava til veterinærbesøk dobla, og bonden kan med dette forslaget drive kyllingproduksjon på heiltid (i staden for halvtid som i dag). Begge desse forslaga bidrar til betre dyrevelferd og mindre risiko for spreiing av multiresistente bakteriar. Det er ikkje slik at ein får auka bruk av medisin i fôret sjølv om anlegget er større, det er andre reglar som regulerer slikt. Generelt er konsesjonsgrenser eit lite treffsikkert virkemiddel mot antibiotikaresistens (hugs for øvrig at dette er _konsesjonsfritt_ kyllingoppdrett det er snakk om, vi tillet større anlegg under konsesjon i dag). Dyrevelferdsalliansen har også uttalt at det ikkje blir betre eller dårlegare dyrevelferd av denne endringa (konsesjonsgrenser) isolert sett.

Er i grunn mer interessert i hva Veterinærforeninga mener enn Dyrevernsalliansen, men det er nå så.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 83
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg tror nok at kyllinger som har fått leve et kyllingverdig liv ville blitt dyr mat. Men før i tiden var ikke kylling hverdagsmat, og det trenger det ikke å være nå heller. Vi har blitt et grådig og

Kyllingkjøttet er så billig fordi det allerede er overproduksjon av det (det var iallefall?).. Så hvorfor Listahug vil doble konsesjonsgrensa kan jeg virkelig ikke skjønne! Annet enn at hun vil ha kyl

Jepp, boikott. Jeg spiser ikke kylling før jeg får tak i noen som er produsert på skikkelig vis. Måtte Listhaug få et kjempeproblem med resistente bakterier i sin tid som landbruksminister.

Oki - kan jo være verd å sjekke, for vi har jo ikke lov til å slakte dyr selv og selge. Kaniner tar de ikke inn i det heletatt på slakteri. Men then again, så er vel slaktemetoden på slakteriene også et ankepunkt mot slaktekylling?

Forøvrig så er det mulig å få kjøpt kaninkjøtt her utovet våren/sommern, men jeg bor i gokk da, sende rått kjøtt vet jeg ikke helt om er mulig på en forsvarlig måte. :aww:

Nei, sant.. Verdt å sjekke opp ja! :) men hvorfor er det ikke lov å slakte selv og selge, når det er lov å selge egenskutt vilt?

Jeg synes også dette hørtes horribelt ut, fikk beskjed om følgende av en kompis som er stortingsrådgiver:

Dette er ikkje rett presentert. Arealkrava blir like strenge som i dag, det vil seie at det ikkje "blir tettare med kylling". Altså: vil ein bonde ha fleire dyr må han/ho bygge ut. I tillegg er krava til veterinærbesøk dobla, og bonden kan med dette forslaget drive kyllingproduksjon på heiltid (i staden for halvtid som i dag). Begge desse forslaga bidrar til betre dyrevelferd og mindre risiko for spreiing av multiresistente bakteriar. Det er ikkje slik at ein får auka bruk av medisin i fôret sjølv om anlegget er større, det er andre reglar som regulerer slikt. Generelt er konsesjonsgrenser eit lite treffsikkert virkemiddel mot antibiotikaresistens (hugs for øvrig at dette er _konsesjonsfritt_ kyllingoppdrett det er snakk om, vi tillet større anlegg under konsesjon i dag). Dyrevelferdsalliansen har også uttalt at det ikkje blir betre eller dårlegare dyrevelferd av denne endringa (konsesjonsgrenser) isolert sett.

Er i grunn mer interessert i hva Veterinærforeninga mener enn Dyrevernsalliansen, men det er nå så.

Jeg skjønner ikke heeelt hvordan dette vil gi bedre dyrevelferd? Greit nok at det blir flere vetbesøk, men dyra har det vel ikke stort bedre fordi?

Problemet mitt er vel heller at det i det hele tatt må brukes antibiotika i fôret.. Hjelper ikke at det ikke trengs mer antibiotika ved økt konsesjon.. 36kg kylling per kvadrat er helt sinnsykt etter min mening!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Still doesn't make sense to me. Jo flere dyr du har jo mindre oversikt. Fint hvis det stemmer at de må bygge ut.

"Begge desse forslaga bidrar til betre dyrevelferd og mindre risiko for spreiing av multiresistente bakteriar" - på hvilken måte økes dyrevelferden ved å bygge ut arealet parallellt med økt antall kyllinger?

La oss si noen har 20 hunder i dag, og kjøper 20 til, for å ha 40. Bygger ut dobbelt så stor hundegård. Gir det bedre dyrevelferd?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, sant.. Verdt å sjekke opp ja! :) men hvorfor er det ikke lov å slakte selv og selge, når det er lov å selge egenskutt vilt?

Det vet jeg ikke, til humankonsum så må dyret (kaninen - kan ikke reglene på andre dyr, men mener det omfattet høns og ender også) selges som livdyr, men med en gang pengene har skiftet hånd så kan selger hjelpe til med slakt da.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spiser verken kylling, kjøtt eller egg jeg :ahappy: Men jeg har i det siste lurt på om de kyllingene som blir brukt i hundefor også er foret med narsin? Med tanke på at 99% av kylling i de norske butikkene er det. :huh:

V&H lages vel blant annet av slakteavfall, så det kan du nok banne på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare å hyle ut om du skal forbi eller så kan jeg si fra om vi skal nedover. Har ikke noe særlig nå, men det blir når ungesesongen setter i gang igjen. :)

Det skal jeg gjøre :). Det er liksom ingen bråhast nei - bare et fint alternativ til annen kost :).

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det i det heletatt mulig å levere "hobbykylling" til slakt eller tar de ikke inn høns fra andre enn de med konsesjon?

Jeg skal ikke si noe 100% , men tror det skal litt mer enn hobbyhøns til for å levere til slakt. Men som du sier; slakteopplegget på fjørfe er jo et av ankepunktene. Både gubben og ene sønnen hans har jobbet på Prior i en periode... Og, nei, det er ikke sånn dyr skal dø :(

Men mulig mobilslakt tar "hobbyhøns oppdrag"?? Verdt å sjekke ut?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal ikke si noe 100% , men tror det skal litt mer enn hobbyhøns til for å levere til slakt. Men som du sier; slakteopplegget på fjørfe er jo et av ankepunktene. Både gubben og ene sønnen hans har jobbet på Prior i en periode... Og, nei, det er ikke sånn dyr skal dø :(

Men mulig mobilslakt tar "hobbyhøns oppdrag"?? Verdt å sjekke ut?

Vi kan slakte selv til eget forbruk, men tenkte om eventuelt overskudd skulle kunne selges lovlig og greit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.nrk.no/norge/vil-doble-kyllingproduksjonen-1.12099012

Jeg kjenner jeg får S P A D E R av det regjeringa holder på med. Økning av andel midlertidige ansatte skal være lov, og i kjølvannet av norges største "kyllingskandale" så går de RETT MOT STRØMMEN og sier, pft. Bedre produksjonen av kyllingkjøtt? **** it, det må jo bety at vi må ØKE ANDELEN KYLLINGER. Mokk DOBBELT så mange inn i samme tidsrom, yes, da blir det sikkert bra! Og BELLI.

Landbruksminister Sylvi Listhaug på si side meiner bøndene treng friare spelerom:

Ja, ja du dæven. Det er BØNDENE som trenger friere spillerom, ikke kyllingene. Gud forby at de skal ha noe spillerom som helst. La oss heller proppe de fulle av antibiotika og la de slite med å puste hvert minutt de lever.

Boikott av kyllingbransjen i norge, anyone?

Om antallet dobles, må også arealet dobles. Det er ikke snakk om å doble antallet dyr i samme fjøs samtidig. Antibiotika får de ikke med mindre de blir syke, men de får et parasittmiddel (mot koksidier, encellet organisme). Det virkemiddelet som brukes, har også antimikrobiell effekt. Eu klassifiserer stoffet som parasittmiddel.

Sånn bare for å skyte inn med noen opplysninger (se debatt på vgtv feks).

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi kan slakte selv til eget forbruk, men tenkte om eventuelt overskudd skulle kunne selges lovlig og greit.

Ja, vet dere slakter selv :) Men slakt fra mobilslakt er vel godkjent for salg? Mulig det blir uøkonomisk for smådyr, men verdt å sjekke ut. Tror de skal ha hyggelige priser. Og så er de jo mer på Tolga enn noe annet sted i landet, iflg kalenderen deres :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, vet dere slakter selv :) Men slakt fra mobilslakt er vel godkjent for salg? Mulig det blir uøkonomisk for smådyr, men verdt å sjekke ut. Tror de skal ha hyggelige priser. Og så er de jo mer på Tolga enn noe annet sted i landet, iflg kalenderen deres :P

Åh det er det kanskje. Kjenner ikke til det i det heletatt - kan sjekkes ut etterhvert ja.

Mener bonden eg leide hus av solgte dyrene levende og hjalp til med slakting for å omgå regelverket. Men dette er noen år siden, så kan være endret. Var snakk om sau og geit.

Det gjøres på sau og geit og ja? vet det gjøres sånn på kaniner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skumleste reglene anngående selvslakt og selging istad, før så kunne man visst selge livdyr for så å hjelpe den nye eieren til å ta livet av dem rett etterpå. Men man har visst gjort noen endringer der, så man kan kun slakte dyr man skal bruke selv, man kan altså ikke selge et dyr for så å slakte selv. Hvis jeg forstod det rikti. Men mobilslakt er jo et alternativ da :) Meeen then again så tror jeg at du må søke noe for å få lov til å videreselge, ifølge sidene til Nortura så kan du kjøpe tilbake opp till 300 kg slakt for å bruke selv, kjøper du tilbake mer enn det så må du søke Mattilsynet om noe videreselgingsgreier... Sånn tatt rett ifra egen hukommelse seint på kvelden :P

Vi har pratet om det endel idag, flytter vi ikke så har vi plass til både ett par sauer, noen purker, endel høner og kaniner her. Så det er noe vi skal prøve å få til ihvertfall.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om antallet dobles, må også arealet dobles. Det er ikke snakk om å doble antallet dyr i samme fjøs samtidig. Antibiotika får de ikke med mindre de blir syke, men de får et parasittmiddel (mot koksidier, encellet organisme). Det virkemiddelet som brukes, har også antimikrobiell effekt. Eu klassifiserer stoffet som parasittmiddel.

Sånn bare for å skyte inn med noen opplysninger (se debatt på vgtv feks).

Stoffet som tilsettes fôret heter narasin. Dette er klassifisert som tilsetningsstoff i Norge, noe som gjør at det kan brukes i fôret. MEN stoffet fungerer som en antibiotika, og er klassifisert som dette i f.eks USA. Fiffig måte å omgå norsk lov som sier det er forbudt å gi antibiotika forebyggende, man bare klassifiserer stoffet som noe annet! Problemet er bare at siden stoffet fungerer som en antibiotika kan det hende det også kan gi antibiotikaresistens. Medisinen man gir kyllinger om de får koksidiose ER antibiotika.

Så, man kan kalle det hva man vil, men dette er en antibiotika, og kyllingene får dette i fôret ene og alene fordi uten dette ville størstedelen dø av koksidiose pga dyretetthet og at strøet ikke skiftes gjennom hele oppveksten.

Så ang. dette med å sende "hobbykyllinger" til slakteriet så vil jeg si at dette ikke er mulig. Jeg VET ikke, men jeg kan tenke meg at dette ikke er mulig. Både pga at hobbyfjørfehold skjer uten særlige kontroller og potensialet for å få inn smitte av ulike slag ville være mye større, men også fordi vanlige kyllinger fra vanlige høns ser helt annerledes ut enn slike slaktekyllinger. Og siden slaktingen skjer maskinelt vil jeg tro at kyllinger med "annen form og størrelse" enn slaktekyllingene ikke vil fungere i disse maskinene. Men som sagt, jeg VET ikke dette, bare tror.

Så kan jeg si som Raksha at jeg har både kanin, høns og kanskje and her, så ulike produkter av dem for hundene er sikkert mulig å få herfra. Endene blir stort sett menneskemat da, men jeg pleier spare halsen, føttene, noe innmat og eventuelt vinger som hundemat her. Fet og bra mat. Har enn så lenge kun en dvergpuddel, så det er stor sannsynlighet for at det blir mer "hundemat" her enn hun kan spise. Blir først utover våren da, men er mulig å ta kontakt. Bor i Våler (Hedmark), men er i Oslo i blant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kylling er liksom ikke et utbredt tema hos oss, her spises det ekstremt små mengder kjøtt..

Men det med egg er vanskelig.

Vi fikk en periode kjøpt egg fra høns som fikk tusle rundt i skogen på en av butikkene, men de var såpass dyre at de selges åpenbart ikke her lengre.

Nå kjøper vi bare økologiske, fullt innforstått med at det sannsynligvis ikke betyr en dritt :(

Egne høner hadde vært noe, men det blir ikke før A flytter hjemmefra og vi kan bosette oss på gården i Kongsberg :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kylling er liksom ikke et utbredt tema hos oss, her spises det ekstremt små mengder kjøtt..

Men det med egg er vanskelig.

Vi fikk en periode kjøpt egg fra høns som fikk tusle rundt i skogen på en av butikkene, men de var såpass dyre at de selges åpenbart ikke her lengre.

Nå kjøper vi bare økologiske, fullt innforstått med at det sannsynligvis ikke betyr en dritt :(

Egne høner hadde vært noe, men det blir ikke før A flytter hjemmefra og vi kan bosette oss på gården i Kongsberg :P

Dere som bor så sentralt, med mye folk rundt dere (men ikke i storby), har helt sikkert hobbyhønsholdere i hopetall rundt dere. Så egg bør ikke være noe problem å få tak i! Spør i hønsegrupper på FB, så får du helt sikkert kontakt med noen :) Jeg vet ikke om man har lov til å anbefale konkrete grupper på FB her inne, så ta det bort om det ikke er lov, men gruppa "Høner og andre fjærfe" er en stor gruppe med mye aktivitet. Det finnes også grupper for de som er interessert i egenproduksjon av kjøtt, f.eks "Kjøttkaniner og fjørfe", der kan man kanskje også spørre, bl.a om å få kjøpe kjøtt (dvs kjøpe levende dyr og bli med/overvære slakting f.eks) om man ikke har mulighet til å ha dyra selv. Man kan altså få til en god del om man leter litt, og bor litt sentralt til (avstanden mellom hønseholdere øker vel jo mer grisgrent man bor).

Selv skal jeg ut og slakte ender i dag. Drittjobb (jeg hater slakting..), men nødvendig skal jeg lage egen mat. Og maten blir veldig god! Ureist kjøtt. Dette er klekket og vokst opp langs husveggen her, og slaktes 20 meter fra der de har vokst opp. Og alt tas vare på. Fjær og dun blir brukt i håndarbeid, føtter, hals, innmat blir dyrefôr, kjøttet menneskemat, skrog og noe innmat kokes til kraft. Men jeg gruer meg, slaktedager er aldri bra dager :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå i disse juletider går det an å lete etter økologisk kalkun i butikkene. Meny kan skaffe om de ikke har inne og Coop obs har hatt Homlagård kalkun. 3 fullvoksne kalkun pr kvadratmeter er ganske trangt.... De økologiske skal ihverfall få tilgang på uteareal og Homlagård kalkunene har det bra. http://www.homlagarden.no/index1.php?artid=1 De er også på fb

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kylling er liksom ikke et utbredt tema hos oss, her spises det ekstremt små mengder kjøtt..

Men det med egg er vanskelig.

Vi fikk en periode kjøpt egg fra høns som fikk tusle rundt i skogen på en av butikkene, men de var såpass dyre at de selges åpenbart ikke her lengre.

Nå kjøper vi bare økologiske, fullt innforstått med at det sannsynligvis ikke betyr en dritt :(

Egne høner hadde vært noe, men det blir ikke før A flytter hjemmefra og vi kan bosette oss på gården i Kongsberg :P

I Sande, 20 minutter unna Drammen, selges det egg fra "Glade høner" i alle (?) matbutikkene :) Det er rart hvis det ikke finnes noe tilsvarende nær deg?

Selges her: http://www.gladehoner.com/untitled.html

Bra smak i Hokksund

og

Axel Andersen AS

Nedre Eikervei 49, Drammen

Slakteri som stort sett tilbyr økologisk storfekjøtt fra en gård i nærheten.

Tlf 32 80 76 80

Sakset fra:

http://www.renmat.no/okoguide/okoguide-for-vestfold-telemark-og-buskerud.aspx

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I Sande, 20 minutter unna Drammen, selges det egg fra "Glade høner" i alle (?) matbutikkene :) Det er rart hvis det ikke finnes noe tilsvarende nær deg?

Selges her: http://www.gladehoner.com/untitled.html

Bra smak i Hokksund

og

Axel Andersen AS

Nedre Eikervei 49, Drammen

Slakteri som stort sett tilbyr økologisk storfekjøtt fra en gård i nærheten.

Tlf 32 80 76 80

Sakset fra:

http://www.renmat.no/okoguide/okoguide-for-vestfold-telemark-og-buskerud.aspx

Vi hadde som sagt, men ikke lengre nå.

De i området har kjøtt, ikke egg.

Vi spiser sjelden kjøtt..

Edit: ser det står det selges på cc naturkost. Der er vi ca 1 gang i uka og jeg har vel aldri sett egg der...

De er stadig tomme for soyakjøtt der også forsåvidt.

@Stella: skal sjekke rundt på sånne fb - grupper! Kjøper vi store kvanta trenger vi ikke reise for å handle for ofte, og egg holder seg jo leenge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...