Gå til innhold
Hundesonen.no

Dine tips for en fremtidig stjerne


Helianthus
 Share

Recommended Posts

Drar opp igjen denne jeg, og håper flere har gode tips på lager :) Og gjerne utdyp, dere som allerede har skrevet. F.eks angående det å lære opp en god lek, hvordan går dere fram der?

Kanskje vet dere om blogginnlegg, gode bøker, eller andre linker som er lure å lese også - bare tips og råd generelt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 years later...
  • 4 years later...

*bump*

Denne gangen vil jeg tilbringe flere dager, gjerne en uke med valpen hos og i miljøet rundt oppdretter for å bygge opp en tillitsrelasjon før jeg permanent tar den med meg hjem. Å bare bli kidnappet og bortført alene av en vilt fremmed, til et helt ukjent miljø uten familien, sånn helt plutselig, det er jo helt sykt traumatisk for valpen, selv om oppdretter har forberedt den med litt alenetid borte fra de andre i korte stunder. Etter en sånn plutselig kidnapping trenger en bruke flere dager hjemme for å få den til å glemme traumet og utvikle Stockholm-syndrom før man kan ut og sosialisere. De dagene der er veldig verdifulle, og den tillitsrelasjonen er helt essensiell når vi skal på kollektivtransport i rushtiden, møte skrålete ungeflokker i alle aldre, fulle bar- og discogjengere, høy musikk, trafikkstøy, nye hunder i alle former og fasonger og alt annet vi skal bli helt trygge på og nonchalante ifht., så jeg vil gjøre den overgangen der så soft som jeg kan.

Ellers er det alt det vanlige, og fortsette hva oppdretter har påbegynt: 

  • Bli kompis med kam, saks og barbermaskin oppi ansiktet og øynene, børsting, labbehåndtering og kloklipp, sko/sokker, dekkenfølelse, sele og bånd, ... generell håndtering.
  • Belønne all kontakt unntatt biting på folk og fe.
  • Prøve å finne ut hvordan valpen rangerer ulike leker og godbiter så jeg kan treffe bedre med riktig belønning til riktig tid.
  • Gjøre den trygg på å hvile/sove i armene og på fanget og finne ut hvordan den liker/evt. ikke liker å bli kost med, så vi har en god safe space til akutt nødvendige avbrekk i heavy sosialiseringstrening.
  • Starte forsiktig med shaping på alle tendenser til noe som kan bli noe kult, i håp om at valpen vil tilby enda mer adferd fordi den opplever å få masse «random» belønning bare av å være i bevegelse.

Jeg ser ingen annen grunn enn evt. tidsklemme til å ikke starte så tidlig som mulig med bakpartskontroll og target, og bygger fort derfra til de første konkrete øvelsene til helt vanlig lydighet. Da tar jeg bare 2-3 av gangen, litt om hverandre for variasjon, i flere korte økter, til de sitter godt med verbal kommando før jeg begynner bygge på med noe nytt konkret. Jobber bare så lenge valpen digger det. Det er totalt kontraproduktivt om den ikke synes det er kjempegøy. 

Nytt med denne er at den «må» digge musikk om jeg skal få viljen min ang. sportsgren vi skal trene mest, så det vil sikkert gå mye tid på å føle seg frem og lage spillelister den liker. Spennende :) 

 


 

 

Endret av Maskot
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...