Gå til innhold
Hundesonen.no

Terapihunden Arthur og aspiranten Siri


Alvira
 Share

Recommended Posts

15 timer siden, Pixie skrev:

Håper det går greit at jeg spør, men hvordan starter man om man kunne tenke seg å bruke hunden til dette?

Helt greit at du spør - bare kjekt det :) Jeg tenker at det aller viktigste er miljøtrening, miljøtrening og miljøtrening. Hunden bør være trygg og stabil i mange ulike situasjoner og være komfortabel med håndtering - også "hardhendt" håndtering.  Selvfølgelig, det er ikke slik at hunden skal tåle ubehagelig håndtering på daglig basis som besøkshund, men i en testsituasjon presser de hunden litt for å se hvordan den reagerer. Ingen aggresjon, hunden får selvfølgelig lov å blir redd (for eksempel ved momentene høy lyd og truende person), men de skal ikke reagere med aggresjon og bør avreagere relativt raskt. Det aller viktigste er at hunden er sosial, og veldig glad i mennesker og kos. Grunnleggende lydighet er også forventet (sitt - bli, ligg - bli og gå pent i bånd), men det er ikke det de legger mest vekt på - fordi det kan trenes på ila kurset. Den må også håndtere å passere, og hilse på, fremmede hunder.

Det er også viktig å huske på at dette er et KURS, ikke rett på en eksamen. Det betyr at både fører og hund skal utvikle seg ila kurset :) . Men de ser etter hunder som har forutsetninger for å kunne gjennomføre kurset.

Hvis du føler deg klar, er det vel egentlig bare å melde på kurs- men hunden må være minimum 1 år gammel før den kan testes. Er hunden under 1.5 år gjennomgår den en forenklet egnethetstest hvor det ikke legges vekt på lydighetsdelen. Jeg valgte å vente helt til nå (Arthur er 3 år) fordi han han har brukt laaang tid på å bli voksen og "lande" i hodet sitt.  Det er Norske terapihundskolen som arrangerer kurs. De arrangerer i Stavanger, Bergen og Oslo. Ca ett kurs i året de forskjellige stedene (sjeldnere i Bergen - derfor tar jeg kurs i Stavanger selv om jeg bor i Bergen).

Du kan lese mer på Norske terapihundskolen og Firbent terapi sine sider på facebook og nettsider, både om egnethetstest, besøkshund- og terapihundkurs :) 

Her har jeg klippet og limt fra Norske terapihundskolen sine nettsider vedrørende egnethetstest:

Hva er en egnethetstest?
Formålet med egnethetstesten i forkant av kursstart er å undersøke hund og førers forutsetninger for å gjennomføre og bestå utdanningen. Egnethetstesten kan i så måte kalles for en opptakstest.

Testen er utarbeidet for å kartlegge om hunden takler utfordringene hundene kan utsettes for i arbeid som sosial tjenestehund. Det er en enkel mentaltest hvor vi ser på om hunden har tendens til å reagere med aggressivitet, redsel og om hunden helt enkelt vil kunne ta skade av å arbeide som besøks- eller terapihund. Hundens velferd er vår hovedprioritet. Etter gjennomført test får man en tilbakemelding på hva man burde trene mer på, eventuelt om hunden må komme tilbake å testes igjen på ett senere tidspunkt. Hunden kan få plass på kurset selv om den ikke består alle lydighetsmomentene. Enkelte momenter tillater vi ikke at hunden ikke består, som at hunden ikke er bekvem med å bli håndtert.

Testmomenter
Når vi utfører testen ser vi på din og din hunds allmenne lydighet. Hunden skal kunne sitt og bli, ligg og bli, gå pent i båndet og takle møte med fremmed hund. Vi ser på hvordan hundens sosialitet både med deg tilstede og alene med testleder, vi ser på hundens evne til å samarbeide, lydhørhet, miljøsikkerhet og lek. Vi ser også på hvordan hunden tar i mot godbiter, hvordan den takler en person med annerledes kroppsspråk og røff håndtering.
Ta med hundens favorittleke. Dersom lokalet tillater det ser vi også på om hunden trives med å kjøre heis (dersom dette ikke kan utføres på grunn av lokalet blir det gjort i løpet av kurset)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 238
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hei og hopp! Nå er vi godt i gang med besøkshundkurset, og siste helgesamlig er i slutten av januar. Samlingene har vært veldig kjekke, og Arthur har oppført seg eksemplarisk. Vi har fått god inn

Da er det på tide med en oppdatering som faktisk er relatert til trådens tittel!  Advarsel: skryteinnlegg!  I dag har Arthur vært på egnethetstest, første steg på veien mot besøkshund og dere

Ok, så nå har jeg vært litt vill og gal ? Jeg har henta hjem en ny hund - på prøve riktignok  Relativt impulsivt var det også, så annonsen, og to dager etter hev jeg meg i bilen og kjørte t/r over fje

Posted Images

  • 4 months later...

Hei og hopp!

Nå er vi godt i gang med besøkshundkurset, og siste helgesamlig er i slutten av januar. Samlingene har vært veldig kjekke, og Arthur har oppført seg eksemplarisk. Vi har fått god innføring i mange ulike tema , og hundene har fått trent på ulike øvelser som er viktig for en besøkshund - slik som å hilse pent og å rygge. Kursholder Helle fra Firent terapi er fantastisk grei og dyktig, og alle de andre deltakerne er herlig. Skikkelig koselige hundehelger, rett og slett! Vi har fartet tur/retur Bergen - Stavanger en del helger nå, og jeg gleder meg litt til det er over :P Det er litt slitsomt å hive seg i bilen rett etter endt arbeidsuke og returnere søndag kveld etter en innholdsrik helg.

Det nærmer seg straks prakisperiode (15 besøk), og jeg har, etter intens lobbyvirksomhet de siste 2 årene, fått godkjent prakis på jobben! :D Jeg jobber i TSB (tverrfaglig spesialisert rusbehandlig) og gleder meg til å kunne tilby dyreassisterte aktiviteter på jobben. Arthur ble tatt meget godt i mot da han fikk godkjent prakis. Noen av mine kjære kolleger endret posthyllen min til å inkludere hans navn, og la alt av "nyansattmateriell" (inkludert taushetserklæring med poteavtrykk som signatur) og gave med gratulasjonskort :wub: i posthyllen vår.

Etter endt besøkshundkurs er planen å starte med terapihundkurs så snart som mulig! Håper det blir ila året det også :) 

 

Legger ved to bilder fra samlingene :) 

IMG_6391.JPG

IMG_6568.JPG

  • Like 19
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 weeks later...

Ok, så nå har jeg vært litt vill og gal ? Jeg har henta hjem en ny hund - på prøve riktignok :D Relativt impulsivt var det også, så annonsen, og to dager etter hev jeg meg i bilen og kjørte t/r over fjellet for å hente Frøken dings. Hun er en clumber spaniel på 3 år, planen er at hun også skal bli terapihund. Jeg må bare finne ut om hun passer til det først, derfor prøvetiden. Hun er helt herlig! Rolig, trygg og veldig ukomplisert - og ikke minst vakker! Hun har også gjort det bra på utstilling. Jeg kom over annonsen ved en tilfeldighet, og tenker litt at dette er skjebnehunden min! Enn så lenge ser det ut til at hun har alt jeg leter etter: en rase jeg liker (er ikke så mange av dem), terapihund-gemytt og nydelig eksteriør! Også en dritsøt liten egenrådig, litt arrogant prinsesse som elsker kos :wub:. Har hatt henne i snart to uker nå, to igjen av prøvetiden. Jeg er 95 % sikker på at jeg beholder henne, derfor tør jeg å skrive her :P

IMG_6720.JPG

IMG_6748.PNG

IMG_6728.JPG

  • Like 16
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, Siri skrev:

Å, men så herlig! Grattis :) 

 

Takk! Hun heter forresten også Siri :lol:

7 timer siden, Mardina skrev:

Så søt :) Clumber spaniel har jeg alltid vært så facinert av, de virker så herlige :heart: :wub:

Takk! Ja, jeg også! Så gøy å ha en i hus, herlige vesen ?

6 timer siden, SandyEyeCandy skrev:

Gurimalla, de der clumberne er så innmari rare, altså! :lol: Livet er best med to hunder, så dette var en veldig hyggelig oppdatering å lese. :) 

Ja, de ER det! :wub: nå bor jo jeg med @Emilie og hennes monstre, så egentlig er det slik at livet er bedre med 4 hunder og 2 katter :P

5 timer siden, Toril skrev:

Så herlig å lese de siste oppdateringene!!! Arthur:wub: går jo rundt som en av mine favoritter!! Nydelig Dings også,det blir stas for gutta med egen dame :ahappy:.

Takk! :wub: Ja, de synes det er veldig kjekt - og hun har stålkontroll på dem. Naturligvis :sleep:

5 timer siden, Kokospaniel skrev:

Ta gjerne frøkna med på Myrbø en torsdag på spanieltreff. Lenge mellom hver gang jeg ser clumbere...

Det skal jeg gjøre! :)

5 timer siden, Poter skrev:

For et skjønt vesen! 

Takk :wub:

1 time siden, WelshenNemi skrev:

Gratulerer :)

Takk! :):) 

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

SUPRISE SUPRISE! Jeg beholdt Siri :P Fy fader den hunden er fantastisk! Helt totalt head over heels forelska! :wub: Hun imponerer meg mer og mer, og jeg ser frem til egnethetstest for terapihundutdannelsen til sommeren. Jeg skal teste henne samme dag som Arthur skal ta eksamen - det blir en nervepirrende dag! 

Arthur er for tiden i praksis på jobben min, og han imponerer meg hver eneste gang! Han viser seg fra sin beste side hver gang og gjør ting med pasientene han ikke gidder å gjør med meg - som å leke :P Vi har fremdeles noen utfordringer, som overdreven slikking og det å hilse pent. Dette er spesielt vanskelig fordi pasientene liker å ase ham opp :P Han er flink å hilse når mennesket ikke hopper og spretter og snakker med babystemme.

Bildespam av nykommeren

Som liten valp :wub: (HAP foto)IMG_7018_zpsqwwpkkox.png

IMG_7017_zpsfzq4y0qm.png

Store Arthur og pittelille Siri

IMG_7014_zpsto01hhpd.jpg

IMG_6975_zpsw5sa7bgn.jpg

Vakker! 

IMG_6924_zpsx3i8dmxw.jpg

IMG_6863_zpsoxrw8w7c.jpg

 

 

 

 

  • Like 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 minutter siden, Siri skrev:

Med så fint navn er hun selvfølgelig helt fantastisk :ahappy:

Naturligvis :aww:

10 minutter siden, SandyEyeCandy skrev:

Hun er dritsøt, og det blir spennende å følge teamet deres videre. :heart: Har du røntga henne enda? 

Takk! :D Du, hun ble røntget av gamle eier - B. Så det er supert! :D Drømmer om et kull på henne om hun viser seg egnet!

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

56 minutes ago, Alvira said:

Naturligvis :aww:

Takk! :D Du, hun ble røntget av gamle eier - B. Så det er supert! :D Drømmer om et kull på henne om hun viser seg egnet!

Så godt å høre at hoftene er fine! Om hun fortsetter å være like super, så skjønner jeg at du vurderer det! :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, SandyEyeCandy skrev:

Så godt å høre at hoftene er fine! Om hun fortsetter å være like super, så skjønner jeg at du vurderer det! :) 

Ja :D Ja, jeg tenker hun har mye positivt å tilføre -  meget bra eksteriør, god helse, god apportlyst og nese og viktigst av alt, mentalt meget godt skrudd sammen. Så jakter allerede litt på en passende hannhund... :P

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
    • Har briard, hun nærmer seg 9 år nå men er sprek ennå. Kunne tenkt meg en briardvalp mens min nåværende er sprek og rask! Hun har så herlig personlighet at jeg vil hun skal være med å prege valpen. Har forsåvidt sett litt på andre raser også som border collie (har ei på 4,5 år nå) og toller, men synes briarden har så herlig personlighet! Nå ligger det ut lite informasjon om oppdrettere i landet så jeg lurte på om noen visste om noen oppdrettere og evt kunne sende meg en pm om man ikke vil legge ut her? Vet av cathrine i trondheim men de er bortlovet, ble for sen der. 😅 men noen må da vite av noen oppdrettere? Står lite på briard/picard hjemmesiden. Litt dårlig det. 😬
    • Hvis du skal bruke folk som "hjelp", så pass på at de holder avstand og ikke tar kontakt med hunden først. Jeg ville oppholdt meg i områder med en del folk (ikke tette mengder) hvor det er mulig å regulere avstanden, og belønne ro og kontakt. Det valpen først og fremst trenger å erfare er at han ikke trenger å forholde seg til folk om han ikke vil. Hvis du skal trene sammen med folk, still dere på avstand og hold en samtale. Belønn all interesse hunden viser for den andre personen, hos deg selv, slik at han må søke ut igjen mot dem for å få belønning. Om han faktisk viser interesse for å gå bort til dem, la ham gjøre det, og la de kaste godbiter til ham (ikke bøye seg over ham!). Du kan hjelpe ham å hilse på folk du vil han skal møte (besøk, familie, venner osv.) med target-trening evt., så fokuset er på targeten og ikke på dem. Vær tydelig når han ikke trenger å forholde seg til folk og belønn kontakt med deg. Det skal ikke være opp til ham å måtte ta valget.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...