Gå til innhold
Hundesonen.no

Første løpetid, drektig?


Bombini
 Share

Recommended Posts

Nå har min første hund nettopp hatt sin første løpetid og jeg er litt bekymret for at hun kan være drektig. Det er pausibelt fordi hun har hatt kontakt med to hannhunder - en rottweiler/pointer/retriever og en welsh corgi. Min er gårdshund. Har hørt fra flere at jeg ville hørt det om det skjedde noe rett og slett fordi disse hannenes private deler er kjempestore sammenliknet med min lille hund, og så er det noen som sier at "det er ikke sikkert..". De har som regel vært innafor synsvidde, men det har vært tilfeller hvor de har sneket seg rundt låven. Min har ikke vist noen tegn til å stå og hannhundene har vært bare passe interessert. En dag reagerte rottis/point/retrieveren på meg da hunden min ikke var med og da forandret han personlighet totalt - rullgardina gikk ned og jeg måtte holde han unna med et greip for ikke å bli regelrett voldtatt. Sånn var han aldri rundt hunden min.

Egentlig tror jeg ikke noe har skjedd og mange er enige med meg der, men så googler jeg jo symptomer hele tiden og er usikker mtp pattene hennes. Hun begynte løpetida 18.juni og var ferdig tre uker etter. Omtrent samtidig som hun var ferdig ble pattene hennes litt større og det er små kjertler bak dem. Er dette normalt for pubertet eller tegn på valper? Selve brystknoppene er litt større, men ikke svære, og ørlite grann røde i riktig lys uten at de er knallrøde. Hun spiser normalt og er like aktiv som før, og jeg vil ikke si at magen er noe særlig større enn vanlig. Like sosial som alltid uten å være overkosete. Så av symptomene jeg har funnet på nettet er det kun pattene som kan være et tegn, men de kan også bare være puberteten..

Hva tror folket?

(Jadda, jeg kunne vært mer påpasselig, men det er min første hund og angående dette her har jeg fått så mye forskjellige råd hvorav majoriteten har vært at "han der kommer ikke inn uansett" og "hun står ikke, det går bra" og "du hadde hørt det" osv. Så jeg har slappet litt av mens det pågikk og så blitt stressa etterpå. Neste løpetid blir jeg en hauk om jeg så må ha bikkja i bånd rundt livet mens jeg møkker beitet.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På mange drektige tisper vil du ikke se noen synlig endring på magen, eller se endring i magemålet når du bruker målebånd, før etter både fem og seks og syv uker - avhengig av kullstørrelse, valpestørrelse og tispas størrelse og fasong.

Blandingshunder mellom stor hannhund og liten tispe finnes det flere av, så jeg ville ikke brukt det som "prevensjonsmiddel" - en corgi er jo heller ikke betydelig større enn en DSG. Selv om de ikke henger etter parring, holder det at hannhunden får tømt seg i henne, for å få valper. Og det trenger ikke ta mange minuttene.

Jeg ville ikke latt min løpetidstispe gå alene med hannhund om det så var med en hannhund hun skulle parres med, fordi det kan oppstå stygge skader om de forsøker å komme seg løs fra hverandre mens de henger - kjønnsorganene deres svulmer for å låse seg fast og øke sjansene for befruktning, og det er ikke pent om tispa river seg løs fra en slik posisjon. Om hun hyler til når hannhunden trenger inn, er det for sent å løpe ut og avbryte noe. Og jeg sier ikke dette for å være slem eller vifte med pekefingeren, men for å forklare biologien bak, hva som skjer ved parring og hvorfor det er mange gode grunner til å være påpasselig.

Min yngste tispe fikk større brystvorter da hun fikk sin første løpetid, og det dukket opp to jeg hittil ikke hadde sett/kjent hos henne. Disse har hun beholdt, og brystvortene er i dag større enn de var før løpetiden (hun har hittil bare hatt en) - så det skjer en kjønnsmodning som kan påvirke kroppen fysisk.

Du sier løpetiden varte i tre uker - betyr det at hun sluttet å blø etter tre uker? For de fleste tisper slutter å blø når de står, og mang en tispeeier har latt seg lure av at de tror tispa er trygg, mens hun er på det mest fertile. En tispe kan også stå på vidt forskjellige tidspunkt fra løpetid til løpetid.

Tispa di kan altså ha blitt parrret så sent som rundt 9. juli, altså for under to uker siden - og det er altfor tidlig å kunne se sikre drektighetstegn nå da.

Ultralyd kan taes fire uker etter parring.

Jeg vet det finnes en abortsprøyte, men jeg har ikke brukt den selv, kjenner lite til den, og vet ikke om det er noen tidsfrist for å bruke den, og hva slags bivirkninger en kan oppleve.

Kontakt din veterinær, er mitt tips.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

kontakt veterinær, ta blodprøve/UL (veterinæren vil anbefale deg hva du burde gjøre) for å finn ut om hunden er drektig og sett eventuelt abortsprøyte. Abortsprøyta (alizin) kan settes inntil 45 dager etter parring. Her kan du lese mer om Alizin og bivirkningene. Du finner ut mer om disse ved å lese på Felleskatalogen (søk etter Alizin vet)

Det er noen bivirkninger som kan forekomme. Men det å bære frem et kull når hunden selv bare er en unghund, er heller ikke heldig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! Tusen takk for gode svar! Han hunden i stallen ble ikke gæren på meg før helt på slutten så det høres logisk ut, det med at det skjer uhell helt på slutten..

Vi var hos veterinær i dag og hun har melk og kjertler, men ikke noe på ultralyd så vi tror det er innbilt. Skal sjekke igjen når vi kommer hjem fra England om to uker for sikkerhets skyld. Veit dere om et sted i Oslo/Fet kommune hvor det ikke er så altfor dyrt? Der jeg pleier å gå koster det en liten tusenlapp - og her i England var det £32! :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! Tusen takk for gode svar! Han hunden i stallen ble ikke gæren på meg før helt på slutten så det høres logisk ut, det med at det skjer uhell helt på slutten..

Vi var hos veterinær i dag og hun har melk og kjertler, men ikke noe på ultralyd så vi tror det er innbilt. Skal sjekke igjen når vi kommer hjem fra England om to uker for sikkerhets skyld. Veit dere om et sted i Oslo/Fet kommune hvor det ikke er så altfor dyrt? Der jeg pleier å gå koster det en liten tusenlapp - og her i England var det £32! :P

450 for røntgen i sætre (mer presist)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Der ser du :P Alt kan man ikke tenke på

Har en hatt valper selv, har en jo NEDTELLING til den dagen det er hensiktsmessig å ta røntgen, for å få vite antall. Mens en desperat drømmer om 3D-ultralyd på hund, så en kan se kjønn og tegninger og sånt også... :whistle:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hihi, jeg får ringe litt rundt når vi kommer hjem :) Veldig mange her sier at det er veldig vanlig med innbilt svangerskap, spesielt hos små raser, men jeg vil være helt sikker så ikke hun enten må ha en sen abort eller valper på første løpetid. Og jeg har jammen lært leksa mi! Det her får meg til å svette.

Edit for å si at "her" er England, ikke sonen ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
    • Har briard, hun nærmer seg 9 år nå men er sprek ennå. Kunne tenkt meg en briardvalp mens min nåværende er sprek og rask! Hun har så herlig personlighet at jeg vil hun skal være med å prege valpen. Har forsåvidt sett litt på andre raser også som border collie (har ei på 4,5 år nå) og toller, men synes briarden har så herlig personlighet! Nå ligger det ut lite informasjon om oppdrettere i landet så jeg lurte på om noen visste om noen oppdrettere og evt kunne sende meg en pm om man ikke vil legge ut her? Vet av cathrine i trondheim men de er bortlovet, ble for sen der. 😅 men noen må da vite av noen oppdrettere? Står lite på briard/picard hjemmesiden. Litt dårlig det. 😬
    • Hvis du skal bruke folk som "hjelp", så pass på at de holder avstand og ikke tar kontakt med hunden først. Jeg ville oppholdt meg i områder med en del folk (ikke tette mengder) hvor det er mulig å regulere avstanden, og belønne ro og kontakt. Det valpen først og fremst trenger å erfare er at han ikke trenger å forholde seg til folk om han ikke vil. Hvis du skal trene sammen med folk, still dere på avstand og hold en samtale. Belønn all interesse hunden viser for den andre personen, hos deg selv, slik at han må søke ut igjen mot dem for å få belønning. Om han faktisk viser interesse for å gå bort til dem, la ham gjøre det, og la de kaste godbiter til ham (ikke bøye seg over ham!). Du kan hjelpe ham å hilse på folk du vil han skal møte (besøk, familie, venner osv.) med target-trening evt., så fokuset er på targeten og ikke på dem. Vær tydelig når han ikke trenger å forholde seg til folk og belønn kontakt med deg. Det skal ikke være opp til ham å måtte ta valget.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...