Gå til innhold
Hundesonen.no

Våteksem


Recommended Posts

Tenkte jeg skulle lage en liten tråd her som man eventuelt kan sette som sticky. Søkte litt etter våteksem på forumet her, men fant ikke noe fornuftig, så da ordner jeg opp selv :huh:

Dette er kun en sammenfatning av min oppfatning av våteksem, basert på det jeg har vært borti det, og det jeg har funnet rundt om på nettet. Jeg er ingen dyrlege. Dette er kun en guide til hva du kan gjøre selv for å identifisere og evt. behandle våteksemet. Har du egne tips, så post i tråden, så kan jeg legge det til i denne posten :-)

Våteksem er en samlebetegnelse på sår/eksem som væsker. Det er mer vanlig på langhårede hunder enn på korthårede. Det virker som om det er en kombinasjon av årsaker som skal til for at det kommer. Et lite rift i huden, at pelsen er våt, at det er bakterier i pelsen (eller på halsbåndet), det ligger igjen shampo etter sist vask. I sommerhalvåret går ofte hundene mye våte når de får bade, pelsen under ørene tørker ikke så raskt.

Stedene det oppstår mest på er ved ørene, i "armhulene", på innsiden av lårene, og på hannhunder ved pungen. Jeg har også sett det på ryggen, så det kan oppstå de fleste steder.

Du merker det på hunden at det klør og den vil kanskje bite seg på stedet. Huden blir rød og infisert, og det vil væske. Etterhvert vil det også lukte.

Behandling

Først må området klippes rent for pels. Klipp pelsen nedtil så godt du greier (det er greiest med hjelp). Rens så såret med klorhexidin, pyrisept eller annen antiseptisk væske. Er det veldig lite og ikke væsker noe særlig, så kan dette være nok, men i mange tilfeller så er det ikke det. Derfor må du på med noe som tørker ut såret, jeg har meget god erfaring med bacimycinpulver som fåes på apoteket. Andre ting som virker er potetmel(!), optimaPH hudspray (felleskjøpet/dyrebutikker), bacimycin-salve.

Sørg for at hunden ikke kommer til for å klø/slikke/bite på såret, det vil gjøre vondt mye verre. Det er kjekt å ha en skjerm tilgjengelig da.

Det absolutt viktigste er å holde såret tørt, da er det verste over på en dag eller to.

Utvider det seg, stopper ikke å væske, eller er du usikker på noe, så ring dyrlegen din.

Gjør du ikke noe med det, så vil det spre seg. Det vokser skremmende raskt i størrelse.

Våteksem heter på svensk fukteksem, kan også kalles hotspots.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Våteksem kan også behandles med grønnsåpe vann noe jeg har gjort på både simba og nana.

Først klipper du ned pelsen så godt du kan/klarer, vasker det med bomull og grønnsåpe vann. og holdt det tørt hele tiden. dette gikk bort etter tre dager på mine hunder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sinksalve! Et vidundermiddel når det kommer til våteksem. Vaske, klippe rundt, tørke og KLINE på sinksalve :huh:

Fordelen med salven er at den er så klissete at den sitter på lenge slik at man ikke trenger å legge på flere ganger om dagen. Den tørker også ut såret og den er virkelig effektiv!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg behandler med Brulidine krem som man får kjøpt på apoteket, eller Aloe Vera krem.

Før jeg smører dette på er området klippet ned og vasket med Pyrisept eller Klorhexidin.

Min pleier å få det på mellom potene så da tar jeg på små barne sokker som jeg kjøper på H&M billig og taper med legetape (sånn hvit tape man får kjpt på apoteket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg behandler med Brulidine krem som man får kjøpt på apoteket, eller Aloe Vera krem.

Før jeg smører dette på er området klippet ned og vasket med Pyrisept eller Klorhexidin.

Min pleier å få det på mellom potene så da tar jeg på små barne sokker som jeg kjøper på H&M billig og taper med legetape (sånn hvit tape man får kjpt på apoteket.

Barnesokker. Genial ide. at jeg aldri har tenkt på det før. Jeg eier jo snart ikke tennissokker igjen og 2 av disse rådyre posesokkene har fosvunnet i skogen :)

Forrige retrieveren min var mye plaget med våteksem så kunne ikke bruke de streksete kremene i lengden. Det som fungerte best var å klippe bort pels (selvfølgelig) også kline på aloe vera rett fra aloe vera plante, ellers bruker jeg potetmel eller sånn pulver til såre barneromper rett og slett :)

Ikke rart bikkja er så fasinert av små unger i bleie,hehe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei :)

Jeg har opplevd mange forskjellige raser med våteksem. Felles for de alle er at de fleste reagerer veldig bra ved bruk av Aloe Vera ! :)

Ja, ser ikke vekk ifra at det høres ut som en reklame ;) , men jeg er ingen selger av produktet altså ;)

Våteksem,brannsår mm. Aloe Vera for hund, er veldig bra, etter min erfraring. For å få det best egnede for våteksem for hund, lønner det seg å kontakte spesialforhandlere av Aloe Vera. Jeg har intet navn å komme med her og nå, men det lar seg sikkert finne via søk på nettet.

To konkrete eksempler jeg selv har sett/opplevd, har vært så ille plaget av våteksem, at det iflg veterinær, har vært grunnlag for å vurdere avlivning. Èn annen hund(shæfer) hadde vært i en brannulykke, hvor eieren omkom,men hunden ble reddet i siste liten, men var meget stygt brannskadet. Veterinær ville avlive på stedet, men det var noen som ba om å få gi den en sjanse. To uker senere, var ikke hunden til å kjenne igjen. Brannsår,hud var raskt blitt betraktelig leget med bruk av Aloe Vera på sårene.

Min tidligere hund, en schæfer (Raya) var også plaget, middels, av våteksem. Aloe Vera fikset det :-)

Rottweiler som jeg tidvis har hos meg, det samme. Aloe Vera-planten i stua, knekkes det noen blader ifra,som så å smøres på eksemet,og vips..! :-)

Viktig som du skriver, fjern pelsen rundt eksemet først, smør deretter på !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg klipper min selv. Har kjøpt en billig klippemaskin på Biltema som fungerer helt supert, med flere ulike innstillinger for pelslengde. Klipper henne 3 mm på kroppen og 6mm på hale og ører. Når hun skal klippes tar jeg frem en slikkematte med leverpostei som hun koser seg med mens jeg klipper. Gjør dette ca. 5 minutter om dagen, så det tar en stund før hun er helt nedklippet, men hun slipper det stresset hos frisøren i hvert fall, og hun rekker ikke å bli lei ettersom det er såpass korte økter.
    • Sommeren nærmer seg (håper jeg), og jeg har begynt å tenke på om jeg skal klippe ned hunden i år også (som tidligere somre), eller ikke: Han blir så fin med kort lettstelt pels, Han takler varmen så mye bedre, han tørker fortere etter han har badet osv. Men; Han liker absolutt ikke denne timen det tar å klippe han ned. Hundefrisøren sier han er grei, oppfører seg bra. Men pistrer og piper. Og jeg må dra han inn "med makt". Og da blir jeg litt sånn; "Er det verd det? Skal han få slippe klippingen?" Skal / Skal ikke 
    • Haha ja, så sant man har fryser på forhånd. 😂 Jeg kjøpte meg fryser ene og alene mtp råfôr når jeg kjøpte leilighet. Blir billigere i lengden uansett. 😁
    • Jeg «har» også en hund som er usikker på fremmede mennesker og dyr (hun måtte bli igjen hos foreldrene mine da jeg flyttet, men jeg tok meg av treningen av henne). Hun har alltid vært tilbaketrukken og skeptisk, helt siden hun var valp. Så har iallfall et par ord å meddele. Det er en sterk genetisk komponent til dette, og ulldotten min kommer nok aldri til å bli den sosiale hunden som oppsøker andre. Uavhengig av om vi hadde vært enda bedre på å sosialisere henne i oppveksten, ville nok det genetiske utgangspunktet hennes uansett begrenset hvor komfortabel hun ville vært med fremmede.  Erfaringsmessig så tror jeg at det beste man kan gjøre i en slik situasjon er først og fremst å eksponere valpen for positive opplevelser med andre, under kontrollerte forhold. Kanskje har du venner eller familie som kan hjelpe til med treningen, og la alt foregå på valpens premisser.  Vel så viktig tror jeg det er å lære valpen at den IKKE trenger å forholde seg til andre hvis ikke den ønsker det. Nå vet ikke jeg om dere sliter med f.eks. passering av andre folk eller hunder pga. skepsisen, men det gjorde iallfall vi. Kinderegg-metoden kan være veldig effektiv for å få valpen til å ta kontakt med deg når andre mennesker/hunder kommer til syne, men også for å skape positive assosiasjoner til å møte på andre på tur.    EDIT: Sånn ang. selve bjeffingen, så ville jeg kanskje trodd at dette hadde roet seg av seg selv dersom den generelle tryggheten rundt fremmede mennesker og dyr ble bedre, for å konkludere. Men nå var jo dette bare en enkeltsituasjon. Hvorvidt bjeffingen i situasjoner med fremmede er et generelt problem hos dere vet jo ikke jeg
    • Yuhu! Valpen min er litt småskeptisk til fremmede og det er noe vi jobber mye med. I stad var det en som fikk hilse på han, satte seg på huk og lot Melvin komme bort for å si hei på eget initiativ. Jeg så at han var litt usikker (halen), men han gjorde alt på eget initiativ og hadde all mulighet til å trekke seg unna når han følte for det. Mannen satt helt stille. Plutselig så trekker han seg bakover og bjeffer til som bare det. Da hadde han hilst og fått kos av denne mannen i en gooood stund, luktet rundt og virket ok med situasjonen. Mannen nevnte at han hadde hund selv og at det sikkert luktet av klærne. Kan lukten av en hund være grunnen til at han plutselig bråsnudde sånn? Han er ikke slem på noe vis, bare bjeffer og trekker seg unna. Han er også usikker på andre hunder og dyr, noe vi også jobber mye med. 🫠
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...