Gå til innhold
Hundesonen.no

Polfarer

Medlemmer
  • Innholdsteller

    784
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    4

Innlegg skrevet av Polfarer

  1. 1 time siden, Debbie skrev:

    Enig, kjempegøy:)

    Var på NKK i helga, for et kaos. Men savner utstillingsringen. 

    Ler godt av kritikkene også:)

    En fikk bla : Fine blodårer på benet... WHAT..

    Hadde ikke dommeren noe annet pent å si om hunden? 

    Men altså, synlige blodårer på en sterk hundekropp er absolutt pent 😋

    • Like 2
  2. Jeg vil nok påstå at beste forebyggende tiltak er å sørge for å holde hunden i god kondisjon med gode muskler som støtter opp og avlaster. Skånsom trening som svømming er for eksempel et fint sted å begynne om hunden allerede viser symptomer. Det at hunden allerede viser symptomer er i og for seg ikke helt heldig, så å sette i gang med et opptreningsprogram sammen med en rehabterapaut eller fysioterapeut er nok lurt.

    Av tilskudd så har enkelte effekt av glukosamin og forskjellige leddtilskudd, men det er veldig varierende forskningsresultater, så om det hjelper eller ikke er umulig å si. 

    • Like 2
  3. 9 timer siden, Nire skrev:

    Har briard, hun nærmer seg 9 år nå men er sprek ennå. Kunne tenkt meg en briardvalp mens min nåværende er sprek og rask! Hun har så herlig personlighet at jeg vil hun skal være med å prege valpen. Har forsåvidt sett litt på andre raser også som border collie (har ei på 4,5 år nå) og toller, men synes briarden har så herlig personlighet! Nå ligger det ut lite informasjon om oppdrettere i landet så jeg lurte på om noen visste om noen oppdrettere og evt kunne sende meg en pm om man ikke vil legge ut her? Vet av cathrine i trondheim men de er bortlovet, ble for sen der. 😅

    men noen må da vite av noen oppdrettere? Står lite på briard/picard hjemmesiden. Litt dårlig det. 😬

    Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.

  4. Isj, stakkars! 

    Det er ikke uhørt at enkeltpersoner mager blir svært sensitiv etter å ha vært tomme en stund, og at hunden føler seg kvalm når magesekken utvides. Passasjehastigheten på bare vann er så rask at med mindre hunden overdriver vanninntaket så bør det passere. 

     

    Jeg hadde begynt med å blande inn våtfôr i små små mengder i vannet og gitt i små mengder flere ganger om dagen. For at tarmene skal få noe næring. Trapp opp sakte og forsiktig. Om det er noe urinary fôr eller ikke regner jeg med veterinæren er enig i at ikke er det viktigste så lenge hunden får i seg noe næring. Den overgangen kan tas når magen er ok. 

  5. 2 timer siden, Amalieelarsen skrev:

    Ok takk! Jeg står mellom Gjensidige og Agria. Har du noe erfaring ?

    Jeg har hatt gjensidig på både hund, hest og katt i flere år. Og byttet til Agria nå som jeg bare har en hund og en katt. Begge deler har vært like smertefritt for min del. Jeg har ikke raser som er dyre å forsikre, så jeg har maksimal dekning på alle dyr. Vil tro at du må ut med en hel del mer enn meg i året og vil ha flere restriksjoner i forhold til hva som blir dekket. 

    Agria er for min del billigere (450kr mnd, 90 000 i dekning per egenandelsperiode) enn  Gjensidige (fikk tilbud på 800kr mnd med 50 000 i dekning per skade), og gir dekker utgifter per egenandelsperiode istedenfor per skade som jeg personlig ser som en fordel.

    • Like 1
  6. 1 time siden, Schnuffelhund skrev:

    Har fått tilbud om å prøve Kaisa tørrfôr. Tenkte meg å gi den en sjanse siden den er Norsk produsert. Men innholdet virker litt billig samsatt. Hunden spiser denne maten, men har lite og veldig fast avføring i henhold til tidlligere fôr som vi har brukt. 

    Har noen samme erfaring? Jeg tror det er ikke helt fint. 

    Hva gjør at du tenker at dette er et "billig sammensatt" fôr? 

    Ernæringsmessig er dette riktig bra etter min mening. Har ikke testet det selv, men generelt; at hunden har lite og fast avføring er et godt tegn. Det tyder på god fordøyelighet.

    • Like 1
  7. 35 minutter siden, Amalie8 skrev:

    Hei jeg har lyst på en hund som aussie men jeg har aldri hatt hund før jeg lurer på om de har noen store atferdsproblemer som er anskelig å hontere og om det er en god førstegangangs hund jeg vil trene agility og ønsker meg en gjerne en gjeterhund🥲

    Det er store variasjoner innad i rasen. Jeg skal ikke påstå at de jeg møter jevnlig er goder representanter (heller det motsatte), men generelt vil jeg si at det er stor sjanse for å ende opp med usikker/veik aussie hvis en ikke er nøye på å velge valp etter riktig foreldre. De jeg har møtt som ikke har en medfødt usikkerhet er virkelig herlige hunder og egner seg godt som en aktiv førstegangshund gitt at en faktisk bruker hunden til noe mer enn bare tur :) 

  8. 20 minutter siden, Rufs skrev:

    Jeg har hørt om en oppdretter som avlivet et helt kull med schæfer-valper. Ingen ble solgt fordi hun mente at mentaliteten på valpene var så dårlig at dette kunne hun ikke selge. Både mor og far til kullet hadde hatt normale valper tidligere, men sammen ble det en veldig dårlig match. 

    Da jeg hørte dette, så tenkte jeg "For en seriøs oppdretter ❤️" - Hadde det vært i dag så hadde hun nok blitt hetset og trakasert på SoMe :no:

    (At man ikke lenger avliver valper med utstillingsfeil, som man kanskje gjorde tidligere, er en selvfølgelighet)

    👏 til oppdretteren som var oppegående nok til å både kjenne igjen og ta ansvar for et helt kull med mentalt dårlige valper. 

    Hadde flere hatt "mot" nok og ikke minst kunnskap nok til å gjøre det samme, men også kunnskap nok til å sette sammen kombinasjoner som mentalt er en god match (her mener jeg at mange oppdrettere går for fort frem og kombinerer to "litt for gode" hunder som hver for seg er ypperlige, men sammen blir kaos. "Å skynde seg sakte" er en kjent strategi innen det meste av avlsforskning, selv når avlen er basert på genotype-informasjon og ikke bare fenotype-informasjon).

     

    Jeg er helt enig i at valper med en funksjonsnedsettelse, eller defekter som garantert blir en utfordring fortjener å slippe fra livet. 

    Valper med fargefeil og andre kosmetiske avvik som ikke påvirker hunden er åpenbart noe helt annet! 

    • Like 1
  9. 32 minutter siden, Sallie skrev:

    Burde jeg avslå det da? Når det er ett problem for rasen.

    Er det godkjent å avle på fra raseklubben sin side? Har foreldrene egenskaper utover snittet på rasen som tilsier at dette er en kombinasjon som tilfører noe godt? Tilfredsstilles de egenskapene du er ute etter? Får du potensielt en like god hund etter andre foreldre uten å måtte gå på kompromiss med helse? 

    Det er som du skjønner ikke veldig lett å svare direkte på. 

    Hvis det er et problem på rasen og du ikke kan få alle andre egenskaper du ønsker etter friske foreldre så ville jeg antagelig tatt sjansen. Hvis det er et "gjennomsnittlig" godt kull for rasen som ikke har noe veldig spesielt som jeg ønsker hadde jeg fortsatt å lete etter den helt riktige kombinasjonen.

    • Like 1
  10. 16 timer siden, Sallie skrev:

    Er Hovawart en veldig brukshund? Eller kan den også fungere som en familiehund pluss trening i hundeklubben? Og gåturer i skogen.

    Det står både at howavart er en tydelig brukshund samt at den også er en familiehund og derfor ble jeg usikker.

    Trenger dem mere aktivitet enn spisshunder?

    Nå har jeg bare min første hoffe, og hun er ikke mer enn 9 mnd så erfaringene er begrenset selv om jeg kjenner noen fra før og har gjort det jeg kan av research. 

    Generelt; ja, Hovawarten er en brukshund med store bokstaver. Men det er veldig store variasjoner på linjene, og i likhet med mange andre bruksraser har du de oppdretterne som fokuserer på hyggelige familiehunder med litt ekstra, og de som avler mot gode brukshunder. Samt mye midt i mellom. 

    Jeg vil dog si at en hoffe fungerer fint som familiehund, med litt ekstra hodebry/trening. Min er etter brukslinjer og de fleste av min sine søsken går som aktive familiehunder uten spesielle mål. Så har du min som trenes mot bruks og er den helt perfekt treningspartner og hverdags-hund. 

    Det viktigste er at du er ærlig med en eventuell oppdretter når det kommer til hva du kan gi så at ikke feil individ havner hos deg. En oppdretter som bruker valpetest er også en fordel, og vær nøye på hvilke kombinasjon du eventuelt velger å kjøpe etter. Det har vært, og er fortsatt noe ymse mentalt enkelt steder selv om det har vært en enorm god progresjon når det kommer til mentalitet det siste tiåret. En hoffe skal være en ordentlig stødig hund uten stress og nerver. De kan (og skal) vokte, men ikke på alt som rører seg. Min reagerer for eksempel ikke på om det går i dører eller kommer folk inn på tunet normal sett, men kan si ifra om det er unormal trafikk seint på kvelden eller tidlig på morgenen. Selv når elghundene til naboen bråker ved hver minste bevegelse er min stille og bare observere til det faktisk er noe å varsel om. 

     

    • Like 1
  11. På 1/24/2024 at 8:13 PM, Gjesten skrev:

    Tusen takk for svar, setter stor pris på det❤️ Både far og mor er selvsagt fri, men noe ligger vel et eller annet sted i genene. Vi leste oss godt opp på dette med valpetid og forebygging av skader i vokseperioden og føler vi har gjort det vi kan, men føler likevel at vi har feilet pga denne diagnosen🥺 

    Men diagnosen er der, og nå må vi bare krysse alt vi har for at symptomene uteblir lengst mulig.. 

    Fikk egentlig ikke så mye råd fra veterinæren annet enn at de har leddfor og tilskudd(som vi kjøpte), og at om det skulle bli smerter etterhvert så finnes det injeksjoner som kan hjelpe. 
    Hun er ikke tykk, men ikke mager heller, så er i gang allerede med å få av henne et par kg. 
     

    Tar gjerne i mot noen solskinnshistorier som kanskje kan vekke et lite håp🥰

    Om hunden har D- eller C-hofter spiller helt ærlig fint liten rolle. En hund med C-hofter, som er dårlig muskelsatt og med biomekanisk dårlige forutsetninger, en "dårlig" bygd hund etc. kan ha større problemer enn en hund med D-hofter som er godt bygd og som har god muskulatur som støtter og avlaster hoftene.

    Ikke se røntgenbildene, se hunden 😉

    Uansett så skal en selvsagt ha HD-statusen i tankene og kanskje spesielt holde øye med vekt, muskelmasse osv. Pass på ekstra oppvarming og nedkjøling, selv etter tur. Sørg for at kroppen til hunden ellers er i god stand med jevnlig sjekk av kiropraktor for å forebygge eventuelle belastningspåkjenninger. Har dere tilgang på vannmølle eller temperert basseng så utnytt det for skånsom trening osv.

     

    • Like 1
  12. 15 timer siden, Bjørnar skrev:

    Hei. 

    Jeg er helt ny i dette forumet og vet ikke om dette emnet har blitt tatt opp før. Jeg sitter med en flaske lakseolje for hunder som er helt full men desverre er utgått på dato. Det jeg lurer på etter å googlet uten å finne noe godt svar er: Er holdbarhetsdato eller 3mnd etter åpning virkelig noe en bør holde, eller er dette nok et produkt hvor man har datostempling for økt salg og ikke fordi varen blir dårlig? Vil gjerne ha en forklaring og ikke en synsing om dette. Synes det virker rart at en olje skal vare så kort tid. Kan det være skadelig å bruke? Hunden vår elsker oljen men om den faktisk ikke bør brukes så kaster jeg og kjøper ny. 

    Det er helt umulig å svar på uten å vite hvilke type olje det er snakk om (lakseolje er ikke bare lakseolje), hvilke tilsetninger som finnes i produktet for å unngå oksidering osv. 

    Hvor lang holdbarhet oljer/fett har avhenger av mettningsgrad og lengde på fettsyrene. Har produktet vært utsatt for oksygen så er antagelig 3mnd holdbarhet ikke feil, men det avhenger også av hvordan det har vært oppbevart. Er det tilsatt antioksidanter så kan holdbarheten også øke noe. 

    Er dog flasken uåpnet og oppbevart kaldt og mørkt så kan du trygt bruke oljen selv etter utløpsdato. Men lukter det harskt så bør den kastes. 

    • Thanks 1
  13. 2 timer siden, Emlilua skrev:

    Hei!

    Jeg synes dette med HD/AD er så vanskelig, så jeg håper det er greit at jeg spør her. Dette er på ingen måte ment for å henge ut noen eller kritisere oppdrettere, jeg spør rett og slett av ren uvitenhet.

    Jeg er på utkikk etter valp, og har funnet et kull som blir leveringsklare i "fin tid" for meg og min jobb.

    Mor er HD/AD-røntget med HD A og AD 0, øyelyst uten funn og hjerteundersøkt uten funn. I stamtavlen hennes er kun mor HD/AD-røntget med HD B, AD 0 og øyelyst uten funn.

    Far er HD/AD-røntget med HD C (venstre: B, høyre: C), AD 0 og øyelyst uten funn. Utenom dette så er ingen i stamtavlen testet i følge Dogweb, men det ser også ut som at øvrig stamtavle er utenlandsk. Det er kanskje derfor jeg ikke kan se resultater?

    Spørsmålet jeg stiller meg selv er om det er dumt å kjøpe hund hvor et av avlsdyrene har HD C?

    Som sagt så er dette ikke for å kritisere eller tvile på oppdretter, men jeg har ikke nok kunnskap om HD til å kunne uttale meg noe om det. Jeg vil jo aller helst ha en hund som kan være med meg i mange mange år, som sikkert alle andre vil også. Setter pris på all hjelp! :)

    Hvilken rase er det snakk om? 

    Problemet med HD og AD er blant annet at det ikke er en enkel lineær arvbarhet. Kort oppsummert vil samlet status hos foreldres søsken osv måtte tas med i beregningen. Er derfor søsken, foreldres søsken, besteforeldre og deres søsken osv affisert så er også sjansen større for at valpen får noe. Miljø har også noe påvirkning, men her er det ikke klart hva som er arvbarheten (forskning sier alt i fra 0,15 til 0,8. Som vil si at alt i fra 20-85% er miljø avhengig av hvem du spør) eller hvilke gener som styrer (noen gener er identifisert for enkelte raser, men det er stor variasjon). 

    Selv hadde jeg styrt unna. Men er det en rase med mye HD så hadde jeg heller valgt en valp etter en forelder med en C-hofte hvis foreldres søsken ellers har A- eller B-hofter fremfor valp etter forelder med A- og B-hofter hvor flere av deres søsken/foreldre og søsken bakover har C/D-hofter. 

    Så skal en også være obs på at det kan føre til at forsikringsselskapet du velger ikke dekker eventuelle problemer knyttet til hofter om ikke begge foreldre er fri. 

     

  14. Kjøper ofte kyllinghjerter og lever på Meny som tørkes i ovnen over natta. Musti har også fryste kyllinghjerter, men jeg foretrekker ferskt. Lever lukter ikke godt om det tørkes etter at det har vært fryst eller på for høy varme, men fersk lever som du får skylt av blodet på har lite lukt.

    • Like 1
  15. Her er første steg å kontakte veterinær for en grundig sjekk, deretter bør en trener involveres og hunden bør optimalt sett gjennomgå en mentaltest for se hvilke egenskaper hunden har. Når dere har fått klarert hunden hos veterinær og forhåpentligvis mentalt er det ingen tvil om at hunden bør omplasseres til et hjem der de utløsende stressfaktorene kan minimeres (alternativt avlives om stresset er så stort at hunden ikke har det godt). Som Simira skriver så har hunden antagelig tydelig prøvd å si ifra før den har blitt presset nok til at det har tippet over.  

    Det er flere måter å få det gjennomført en mentaltest på. I tilfeller som dette er det etter min mening viktig at det er en test som legger nok (men ikke for mye) press på hunden til at en tydelig får sett hvilke grenseverdier en har å forholde seg til. Det finnes antagelig flere som jeg ikke kjenner til som kan tilpasse tester men Hund helt på grensen kan anbefales.

     

    Masse lykke til!!

  16. Hunder er gjerne mer oppmerksomme på de som sitter på flest "ressurser". Hvis samboeren din ikke allerede gjør det så ville jeg passet på at det er han som fôrer og gjør det "morsomme" med hunden en stund, Pass på at det er samboeren som har de beste godbitene og de beste lekene eller er den som går de hyggelige turene.

     

  17. 7 timer siden, Hundelufteren skrev:

    Om man følger linken til "studien" i artikkelen så er konlusjonen her følgene:

    ...

    7. Conclusion: The welfare state of modern companion dogs compared to village dogs


    Compared to the typical village dog, the typical modern suburban or urban companion dog experiences good welfare in a number of respects. This is especially the case when it comes to security, satisfaction of nutritional needs (though companion dogs have problems with a high prevalence of obesity), and proper veterinary care. As a result, the median life expectancy of companion dogs across breeds is greater than ten years (Lewis et al., 2018) while it is roughly a third of that for the typical village dog.

    However, in other ways the modern companion dog often experiences poor welfare, suffering from breeding-related diseases, loneliness, and unrealistic social demands that can contribute to anxiety, depression, or aggression. In this paper we have documented these problems based on existing literature and suggest that, perhaps counter intuitively, companion dogs do not have a welfare advantage over village dogs in all respects. As such, we have demonstrated how comparison between the two can highlight potential initiatives to improve the welfare of companion dogs.

    ...

    En veldig vag konklusjon, som ikke tar høyde for at angst, depresjon, aggressivitet og ensomhet også eksisterer blant landsbyhunder.

    Det kan virke som om journalisten her har prøvd å få klikks ved å lage en artikkel som spiller på folks følelser. 

     

    Med tanke på hva problemstillingen i artikkelen (den faktiske vitenskapelige artikkelen, ikke den publisert på forskning.no) er så er vel et litteraturstudie absolutt passende. Jeg synes de har gjort en godt balansert vurdering uten å ha lest mer enn noen få abstracts fra noen av de mest siterte kildene. 

    Hva synes du skulle stått i konklusjonen?

    Jeg synes det er en ok+ konklusjon ut i fra de funnene de gjorde og ikke minst type studie. De svarer på problemstillingen og beskriver også begrensningene for studiet i artikkelen godt. 

    Når det gjelder Forskning.no sin artikkel så ser jeg heller ikke noe direkte feil der. Det er en populærvitenskaplig artikkel som har fokus på det "viktigste"/mest relevante som kommer frem, og det er ikke veldig lett å presenter forskning på den måten uten å måtte ta ut viktige detaljer (snakker av erfaring) fordi det skal kunne leses og forstås av almenheten.

    • Like 1
  18. 16 timer siden, Ciaá skrev:

    Heisann tusen takk for svar!

    Hun er verdens snilleste, roligste, lydigste hund. 

    Har lest meg godt opp på Avel, og har testet hunden for sykdommer.

    Har veldig lyst på at hun får et kull, da vi har lyst på en hund til.

    I likhet med resten her så er ikke jeg heller veldig positiv til å planlegge kull på en blandingshund på denne måten. 

    Skjønner veldig godt at du/dere ønsker valper på en hund dere selv synes er verdens beste. Hvem gjør vel ikke det? ?

    Til syvende og sist så kan vi sitte her og mene det ene og det andre, men det er du som tar den endelige avgjørelsen uansett. Dog synes jeg dere virkelig bør vurdere å se etter en oppdretter som avler gode (renrasede) hunder med de egenskapene dere verdsetter høyt hos deres nåværende hund. Da er sjansen mye større for at dere faktisk får den hunden dere ønsker sammenlignet med å "eksperimentere" selv ?

    Så i tilfelle andre ikke har "skremt" nok så er det noen ting jeg håper du/dere tenker ekstra nøye over:

    - Har dere kapasitet til å følge opp valpene i 8+ uker? Valpene skal sosialiseres og utfordres med nye ting for å bli hyggelige og miljøsterke individer. Her synes jeg personlig at mange oppdrettere gjør en slakk jobb, selv om mentalt sterke valper ikke tar noen særlig skade kan det gå hardt utover de som i utgangspunktet er litt svake.

    - Har dere kunnskapen og kapasitet til å følge opp valper og valpekjøpere i etterkant? Hva hvis en eller flere av valpene til slutt må omplasseres fra kjøperen. Kan dere da ta tilbake valpen så den ikke havner i enda et feil hjem? 

    - Har dere økonomi og muligheter til å potensielt bli sittende med flere valper dere ikke får solgt? Markedet er rimelig mettet med hunder for øyeblikket, og enkelte sitter med valper som er 5+ mnd de ikke finner Kjøpere til.

    - Har dere overveid risikoen med å ha valper for tispa sin del? Som hos mennesker så er det en del risiko knyttet til drektighet, og enkelte av de rasene din er blanding av har ikke den beste statistikken der.

     

    Som andre anbefaler jeg sterkt å for eksempel gå NKK sin opdretterskole før dere går videre med planene. Der får dere en generell innføring i det å ha kull og ansvaret dere sitter med som oppdrettere.

    Om dere allikevel skulle gå videre med planene så er det sterkt anbefalt å ikke dobble blåøyde gener når du ikke har full oversikt over linjer og sykdommer bakover. Blå øyne er en mutasjon som hos mange er knyttet til andre helseproblemer. Du vil risikere helsen til valpene allerede før de er født. I tillegg bør hunden ikke bare sjekkes for arvelige sykdommer, men både deres og eventuell hanhund bør mentalbeskrives for å sjekke at egenskapene deres passer sammen.

    • Like 3
    • Thanks 1
  19. På 8/20/2023 at 1:10 PM, simira skrev:

    Tror dere det er interesse for et slikt program? Mannen min var med og laget PC-horse i sin tid, og har vurdert å lage noe  lignende for hund, men jeg tror ikke egentlig det er noe marked for det.

    Helt ærlig så er energiberegning til hund så simpelt at jeg tror ikke det er verdt investeringen ? Men jeg har hele "PC-horse" i Excel også ?

    På 8/20/2023 at 9:58 PM, insolita skrev:

    Det var PC-horse jeg brukte ja. Var fôringsnerd på hest, men det var litt nøyere med de som tross alt var toppidrettsutøvere. Hadde et slikt program eksistert hadde jeg nok brukt det hvis prisen ikke var helt hinsides. Alternativt betalt en fôringsveileder for å utarbeide noen alternativer for meg som var sikre, men da måtte det vært en som hadde fagkompetansen til det. Er det tall som er «opplest og vedtatt» når det gjelder behov på hund på samme måte som PC-horse hadde tallgrunnlag?

    Tar gjerne en kikk på Excel-arket selv om det ikke dekker vitaminer og mineraler, Polfarer. Sender deg PM. 

    Ja, det er tall som er "vedtatt" gjennom utallige fôringsforsøk på samme måte som hos hest. Fôring av hund er dessuten veldig mye enklere fordi de har et mye enklere fordøyelsessystem og det derfor er mye mindre variasjon i hvordan ting fordøyes/påvirker utnyttelsen.

    På 8/21/2023 at 9:41 AM, simira skrev:

    Nei, problemet er nok at hunder fôres på en litt annen måte enn hest, og at fullfôr er mer vanlig, så man kan "regne med" at hunden får det den trenger, sånn i all hovedsak. Jeg ville kontaktet Antrozoologisenteret på Ås, de kan sannsynligvis en del mer enn mange veterinærer om dette.

    Antrozoologisenteret har nok ingen spisskompetanse på ernæring, men det finnes forskere ved NMBU som har ?

  20. Det finnes ikke noe tilsvarende til PC-horse for hund (antar at det er det du brukte til hest), men det er svært enkelt å sette opp i et regneark. Jeg har satt opp noen selv, men der tas det ikke hensyn til vitaminer og mineraler. Dog, om du ønsker det så kan du sende meg en PM med mailadresse så kan jeg sende over det jeg har brukt. 

  21. Selv om en stor andel av Norske drøvtyggerprodusenter ikke driver økologisk så er det sånn at veldig mange faktisk oppfyller kravene til økologisk drift når det kommer til dyrevelferd. Det som ikke gjør produksjonen økologisk er krav til sprøytemidler osv i fôrproduksjonen etc. Jeg ville definitivt sett etter produkter basert på norske råvarer (VoH eller Apetitt for eksempel) og en stor andel drøvtyggere eller vilt. 

  22. 3 timer siden, Blouberg skrev:

    @tillien

    Du sier at jeg ikke forholder meg til dem, det du mener er at jeg ikke har gjort knefall for dine argumenter. Jeg har svart med mine meninger underveis i tråden, men jeg skjønner jo at det ikke vil påvirke dine meninger, til det er de nok alt for fastgrodd. Vi kommer nok aldri til å bli enige om dette ?  Verden endres, endringer skjer hver dag og i økende takt. At dette også gjelder oppdrett av hund er åpenbart for de mange.

    Jeg undres over at flere her velger å henge ut en navngitt oppdretter på denne måten, spesielt når dere selv er anonyme. Jeg har ikke noen annen informasjon om denne spesifikke oppdretteren enn det jeg har lest her inne. Ut fra det skulle man nesten tro det er en pelsdyroppdretter man snakker om. Dersom det er så forferdelig hadde vel både mattilsynet og dyrevernere marsjert utenfor portene deres? Det virker som det å skrive ordet Doodle i en tråd her utløser en automatisk fordømmelse av denne ene oppdretteren, og i samme slengen erklære at alle som bedriver slikt er noe kynisk kjeltringpakk helt uten tanke for dyrevelferd. Jeg tror kanskje bildet er noe mer nyansert enn dere legger til grunn.

    Etter alle innlegg i tråden her slår jeg fast at min initiale påstand om fordommer mot Doodles fortsatt er valid.

    PS: Doodle er ikke synonymt med  Cobberdog selv om mange her tilsynelatende tror det. DS:

    God kveld

    Nå er ikke doodle- eller cobberdoggavl noe å sammenlikne med pelsdyroppdrett. Pelsdyroppdrettere har en avlsplan med avlsmål, i tillegg til mange generasjoner med kartlagte feno- og genotyper og arvbarhet på disse.

    Mattilsynet får dessverre gjort lite når det ikke er dokumenterte brudd på dyrevelferdsloven.

    Jeg har egentlig lite imot blandingshunder, men skal det ha noe for seg så er det de beste individene som må brukes. Selv om du kan være heldig å få en positiv heterosiseffekt så er det ikke slik at denne effekten gjentar seg gang på gang når det avles videre på halvgode individer. 

    Lett forklart så vil det være en sannsynlighet for at avkom etter to forskjellige raser bli litt bedre (friskere genetikk) enn foreldrene. Når neste generasjon av samme blanding da får avkom så blir den effekten mindre og mindre fordi genetikken blir likere og likere. Og det absolutt største problemet her er at veldig mange av de som avler blandingshunder driter langt i hvilke individer de faktisk avler på. 

    Eneste blandingsavelen på hund jeg kjenner til som positiv er avl på AH hvor det stort sett (har jeg inntrykk av) avles på de beste individene for å faktisk få en genetisk fremgang og øke prestasjon.

    • Like 3
×
×
  • Opprett ny...