Gå til innhold
Hundesonen.no

C.J

Medlemmer
  • Innholdsteller

    1,674
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    1

Innlegg skrevet av C.J

  1. Jeg kommer nedover med en gjeng fra Stord (en kar fra Arendal skal også joine oss og møter oss der vi skal bo) :) Seks personer og syv hunder. Vi har leid en rorbu i Borshavn, ca. 3 km fra stevnet, med stor inngjerdet terrasse, sjø like nedenfor og matbutikk rett over veien - jeg er superklar for late kvelder med grilling, bading og kos! :D

    Vi kjører i tre biler grunnet usikkerhet rundt når enkelte av oss drar hjem (jeg skal selvsagt være der hele uken!), og er på plass lørdag ettermiddag. Jeg og Killi starter i alle offisielle løp i kl. 2. Agilityuken blir vårt tredje stevne etter opprykket fra kl.1 så vi er ennå ferske, men håper på et napp eller to :) Gleder oss vilt!

    • Like 2
  2. Hvorfor skulle det ikke være naturlig for hunder at negative konsekvenser også kommer fra oss tobeinte, C.J?

    Du snakker om hva som er naturlig i naturen. Om hvordan hunder på eget initiativ tester ut ting som vil ha konsekvenser for dem. I trening mellom hund og menneske er det vi som setter krav til hunden. Hunden skal utføre atferd fordi VI ønsker det. Er det naturlig for en hund å motta straff fra oss fordi den viser, i våre øyne, feil atferd i forhold til hva vi krevde og så for oss at hunden skulle vise?

  3. Jo, det finnes masse straff og belønning i naturen. Det er jo slik dyr lærer seg hva de som lønner seg og hva de bør unngå.

    Jeg tror kanskje @spot tenker mer i den retning at hunder ikke ser på konsekvensene av en atferd som enten straff eller belønning. Det er bare ord vi har laget oss. Hundene filosoferer nok ikke over hvor vidt de "vant" eller "tapte", de endrer vel bare atferden som følge av læring etter å ha opplevd konsekvensene den første atferden resulterte i.

    • Like 1
  4. Av ren nysgjerrighet, kunne jeg fått vite hva ingredienslisten sier på den? :D

    Ingredienser: Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Zinc ricinoleate, Triethyl citrate, Parfum, Lauryl glucoside/Polyglyceryl-2 dipolyhydroxystearate, Glycerin, Cetearyl alcohol, Glyceryl caprylate, Sodium bicarbonate, Polyglyceryl-3 stearate, Sodium stearoyl lactylate, Isocetyl palmitate, Cetraria islandica extract, Glycyrrhetinic acid, Citrus medica limonum oil, Tocopherol/Helianthus annuus seed oil, Chondrus crispus extract, Xanthan gum, Sodium phytate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Citric acid, Citral, Limonene.
    • Like 1
  5. Sunkost har tatt inn en ny hud- og hårpleieserie som heter dr.Organic. De bruker økologiske ingredienser så langt det lar seg gjøre, tar avstand fra dyretesting og har mange veganske produkter, tilsetter ikke skadelige kjemikalier (ikke syntetisk parfyme, kunstige fargestoff eller parabener) og har flere ulike serier å velge mellom; aloe vera, kokosnøttolje, arganolje, vit. e-enriched osv.

    Deodorantene er uten aluminium :) Jeg bruker den med aloe vera og er kjempefornøyd!

  6. Men hva er spm egentlig? :) Jeg får ikke helt tak i hva som egentlig funderes på.

    Jeg trodde det kom tydelig frem i startinnlegget:

    • Er det virkelig bare på grunn av individuelle ulikheter blant hundene våre at treningsmetodene i dag er så polariserende?
    • Kan det ikke ha en hel del med førers ønske om raske, synlige resultater å gjøre, at man velger å benytte seg av litt hardere metoder? "Målet helliger middelet?"
    • Hva med det etiske synet vårt? Noe jeg har tenkt en del på i lys av de mange diskusjonene, er hvordan våre ulike synspunkt på etikk og dyrevelferd bidrar til valgene vi gjør i hundetrening.

    Kort sagt; hvorfor trener man så ulikt? I hvor stor grad spiller førers etiske verdier inn på valg av treningsmetode? Jeg får meg f.eks aldri til å påføre en hund ubehag fordi den legger seg når jeg sier "sitt". Eller fordi den ikke ser på meg når den går fri ved fot. Eller fordi den er mer interessert i kattepiss enn å sitte i utgangsstilling. Men det er fordi jeg har så pass stor respekt for dyr og fordi jeg er fullt klar over at det er min egen egoisme som ligger bak ønsket om en lydig hund. Hvorfor skal hunden lide for det?

  7. Hvis man skal blande etikk i metodevalg, så skjønner ikke jeg hvordan man kan skille hverdag og trening. Hvis man trener 100 % positivt fordi man har et etisk problem med å bruke straff, hvordan kan man da straffe hverdagsoppdragelse uten å følge de samme etiske rammene man har for trening?

    Som MegaMarie påpeker; i konkurranse er det heder og ære det kjempes om, i hverdagen kan man havne i situasjoner som kanskje setter hundens liv i fare og der hundens atferd er direkte skadelig/farlig. For å raskt få bukt med slike problem vil gjerne mange ty til hardere metoder - straffe skikkelig èn gang og forhåpentligvis være ferdig med det. Jeg påfører ikke min hund fysisk ubehag verken i hverdagen eller i treningen, men jeg ser på det som "verre" å trene (som i konkurransetrening eller bare LP/AG/RLP m.m. på hobbybasis) med positiv straff enn det er å en sjelden gang bruke det i oppdragelsen i hverdagen.

    Greit, vi har som regel hund i det hele tatt av egoistiske grunner. Vi liker bikkjer og vi liker å dele livet med dem. Men å velge å konkurrere med dem er i mine øyne hakket mer egoistisk. Vi synes det er dødsfett å vise oss frem og vinne rosetter. Når vi gjør dette, aller mest av egen interesse, så synes jeg det er riv ruskende gale å påføre hundene ubehag, bare fordi vi ønsker at dem skal prestere.

    Ser at flere misforstår meg. Tanken min var aldri å ta utgangspunkt i klikkertrenere VS tradisjonelle trenere. Disse to gruppene ble nevnt som et eksempel på ytterpunkter. Jeg skrev i startinnlegget at jeg ønsket tanker fra hundetrenere i flere ulike "leirer". Det skrev jeg nettopp for å unngå at dere trodde jeg utelukkende snakket om klikkertrenere og "traddiser", som om sistnevnte gruppe liksom trente helt likt. Jeg er jo fullt klar over at det er mange veier til Rom og at graden av positiv straff er svært varierende i de ulike miljøene.

    • Like 4
  8. Jeg mener hele utgangspunktet for diskusjonen er urimelig når du tar utgangspunkt i en metode: klikkertrening mot alle andre treningsmetoder. Du kan ikke si at alle som ikke klikkertrener er en gruppe når det er så enorme variasjoner i hvordan alle disse trener.

    Du misforstår meg :) For det første tar jeg ikke utgangspunkt i èn metode (nå er heller ikke klikkertrening èn metode, men det er en annen diskusjon), for det andre har jeg aldri påstått at alle ikke-klikkertrenere trener likt.

    @Tabris beskriver egentlig emnet ganske bra:

    Slik jeg ser spørsmålet til TS så går det mer på hvilken etikk og syn på dyrevelferd som ligger til grunn for de valgene man tar når man trener hund, og om de som trener med positiv straff har et annet etisk grunnlag enn de som ikke gjør det, og at det er mer poenget med tråden enn om man klikkertrener eller ikke.

  9. Den evinnelige diskusjonen vedrørende treningsmetoder i hundemiljøet har fått meg til å filosofere litt over hva som egentlig ligger bak de mange ulike innfallsvinklene på problemløsning og de like mange ideene om hvordan innlæring best foregår.

    Mange klikkertrenere kjører beinhardt på argumentet om at klikkertrening funker for "alle" fordi prinsippene bygger på universelle læringslover, mens "traddisene" på sin side mener at "å vente ut bikkja" og å bygge læring på hundens eget initiativ på langt nær kan sies å være effektivt på alle hunder med tanke på deres individuelle forskjeller.

    Flere mener, basert på egne erfaringer, at hundene noen ganger trenger å bli fortalt hvor skapet skal stå og at disse hundene blir tryggere av rammer (les: positiv straff er nødvendig i treningen).

    Merk at jeg med denne tråden ønsker å ta TRENING av hund som utgangspunkt for diskusjon, ikke OPPDRAGELSE. Altså, trening mot konkurranser (hundesport) og ikke hverdagslydighet. Bare sånn siden forskjellene mellom disse tingene også har blitt diskutert i debatter som dette.

    Jeg forstår mange av synspunktene som begge "leirer" legger frem, men jeg stusser litt over bakgrunnen for de ulike valgene som gjøres i trening av hund:

    • Er det virkelig bare på grunn av individuelle ulikheter blant hundene våre at treningsmetodene i dag er så polariserende?
    • Kan det ikke ha en hel del med førers ønske om raske, synlige resultater å gjøre, at man velger å benytte seg av litt hardere metoder? "Målet helliger middelet?"
    • Hva med det etiske synet vårt? Noe jeg har tenkt en del på i lys av de mange diskusjonene, er hvordan våre ulike synspunkt på etikk og dyrevelferd bidrar til valgene vi gjør i hundetrening.

    Jeg har ytret min mening om dette tidligere, men gjør det gjerne, i grove trekk, igjen. Når vi velger å trene hunden frem mot konkurranser innen hundesport, gjør de aller fleste, om ikke alle, dette på grunn av egne interesser og konkurranseinstinkt. Joda, vi trener som oftest hund fordi hunden også synes det er kult og fordi det stimulerer den psykisk og fysisk, men om vi gjør det på klubbens treningsbane eller tar steget ut i konkurranseringen, bryr vel ikke hunden seg om. Vi derimot, liker å vise oss frem, vinne rosetter og pokaler, få heder og ære.

    VI bestemmer hvilke øvelser hunden skal gjøre, hvordan den skal utføre disse og når den skal gjøre det. Jeg mener ganske bestemt at å påføre en hund ubehag i treningen, kun for å nå våre egoistiske mål, er uetisk. Det er galt og urettferdig overfor vår beste venn.

    Jeg håper alle, i ulike "leirer", vil dele sine tanker her. Til dere som trener konkurranserettet og som i treningen påfører hundene ubehag, har jeg ett spørsmål: hvordan forsvarer dere det? Hva er deres etiske synspunkt?

    • Like 9
  10. Misunner deg virkelig Costa Rica. Et sted jeg virkelig drømmer om å reise til uten å kunne sette helt ord på hvorfor :P Dette blir litt OT men lyst til å fortelle om planene på CR (bortsett fra surfecamp, som også høres utrolig morsomt ut)? Hvor lenge skal du være der?

    Ja, jeg føler også en dyp tiltrekning til Costa Rica. Dette blir min første backpackertur, første utenlandsreise på egenhånd og første gang utenfor Europa...! Sykt skummelt og sykt spennende på samme tid! Sør- og Mellom-Amerika har lenge fascinert meg og jeg landet på Costa Rica på grunn av landets mange naturreservat, aktive vulkaner, flotte strender og den omtalte "pura vida"-livsstilen :)

    Jeg ankommer hovedstaden San José sent 15. januar og blir der i tre netter. Planen er i hvert fall å bestige den aktive vulkanen Volcán Poás, muligens også Volcán Irazú, samt få til en tur til Monteverde og besøke et naturreservat. Kommer jeg meg ikke dit, blir det et annet naturreservat nærmere San José.

    18. januar går turen til Santa Teresa i Peninsula de Nicoya hvor jeg deltar på surfecamp i 8 dager. Deretter blir det en ekstra natt tilbake i San José før jeg tar fly til New York og tilbringer tre dager på Manhattan :) Hjem igjen 30. januar.

    Så du Balto når du var ung? Mitt eneste mål når jeg drar til New York blir å finne Balto-statuen i Central Park :D

    Jeg elsker Balto! Tanken slo meg, men så var jeg litt usikker på om det faktisk er i Central Park statuen står. Glemte å sjekke det ut, så dette var jo en gladnyhet! Skal definitivt ta en selfie med helten ;)
  11. Hahaha! Jeg har ikke gjort hjemmeleksen hva angår Manhattan og forventet vær, nei :P Hovedreisemålet er jo Costa Rica hvor jeg skal på surfecamp, så jeg er liksom innstilt på sol og varme og glemmer at NYC ligger et godt stykke unna :P Da blir det rusletur med skjerf i stedet ;)

    Takk for de andre tipsene!

    • Like 1
  12. Nå blir min backpackerdrøm endelig en realitet! I januar drar jeg alene til Costa Rica og USA. Costa Rica er fullbooket av planer, men jeg har tre dager på Manhattan som jeg foreløpig ikke har et spesifikt program for. Hva MÅ jeg få med meg? :) Jeg skal selvsagt ta en piknik i Central Park, men utenom det har jeg ingen planer.

  13. Jeg leste en studie for en tid tilbake, som "avslørte" at hunder som bor med andre hunder, faktisk knytter seg mer til eieren enn til øvrige firbente. Men det er kanskje logisk, siden vi sitter på alle ressursene, trener og går turer med dem. Det betyr jo IKKE at hundene ikke verdsetter hverandres selskap. I min familie har vi aldri hatt mer enn én hund om gangen. Nå som jeg bor for meg selv har vi tre. Og jeg er ikke i tvil om at de setter stor pris på hverandre. Jeg kommer nok aldri til å ha bare én hund igjen.

    • Like 2
  14. Jeg hadde to border collie valper under 3 mnd som ble bitt av huggorm, de veide vel knapt 6 kg, begge overlevde helt fint uten men. Derimot vet jeg om flere hunder som har dødd som reaksjon på prednisilon tablettene. Veterinærforeningen har nå trukket tilbake anbefalingen om å gi tabletter før man kommer seg til veterinær.

    Jeg personlig syns folk generelt er litt hysteriske for huggorm.

    Man må vel se an situasjonen ifht. om prednisolon er hensiktsmessig å gi eller ei. Blir hunden bitt i hode-/halsregion og du har et stykke til veterinær, vil jeg tro at å gi kortison for å dempe en hevelse som godt mulig kan blokkere lufttilførsel, ikke er en dum idè. Det antas at 30% av alle bitt er tørre, det vil si bitt uten at hoggormen injiserer gift. Det er også forskjell på bitt fra unge og voksne dyr. Unge hoggormer har mindre gift, men har gjerne ikke lært seg å dosere giften slik at det er en risiko for å få mer gift i seg etter et bitt fra en unge.

    Jeg er enig i at folk er litt vel hysteriske, da det skal litt til før hoggormen biter. Den er normalt sky og angriper ikke før den føler seg truet.

    Egentlig synes jeg at man kunne få tak i et eller annet apparat som kan suge ut gifta - tenker at det kanskje vil kjøpe en litt mer tid? eller er det dumt å prøve å fjerne giften? Hva gjør egentlig vetrinæren i behandling av bitt? spør fordi jeg er nyskgjerrig altså - har aldri opplevd huggormbitt.

    Slik jeg har forstått det finnes det en risiko ved bruk av motgift også, det er liksom siste utvei når annen behandling ikke funker, eller dersom hunden er i livsfare når den ankommer klinikken. Som @MonicaT nevner, får hunden vesketerapi/intravenøs behandling hos veterinæren. Dette skal skylle ut toksinene i systemet.

    • Like 1
  15. Jeg er visst ikke noe flink til å oppdatere denne tråden... Siden november i 2012 har det skjedd en del, kan man si ;) Killi sin epilepsi har vi hatt god kontroll på siden starten på 2013. Hun har gått på en forholdsvis høy dose Fenemal, men fra i fjor høst en gang startet vi å trappe ned. 1. mai i år fikk hun sin (forhåpentligvis) siste tablett og vi krysser alt for at hun har vokst fra seg monsteret som forårsaket så mye dritt i oppveksten hennes :)

    Ellers har Killi vokst seg til å bli en staselig, livlig, oppmerksom og flott hund! Hun og broren, Karras, er nå 2 år og 7 måneder. Begge konkurrerer i agility og gjør det ganske OK der :) Jeg og Killi har rukket å få noen pallplasseringer i hopp, men ingen napp grunnet dumme førerfeil :P Vi har uansett ikke hastverk med å krype oppover i klassene. Det er mye som fortsatt må jobbes med, som fart, slalom og den fæle vippen.

    Jeg og Killi har også gjennomført og bestått Canis sitt KlikkerTRENERkurs som gikk over fire helger i 2013, med avsluttende eksamen i oktober. Jeg har også tatt NKK sitt instruktørkurs, trinn 1, så nå gjenstår praktiske krav før jeg blir autorisert.

    Utenom det har jeg og Killi gått noen agilitykurs, vi trener en del konkurranserettet lydighet, men spor har det dessverre ikke blitt så mye mer av. Nå ser vi frem til 10 dagers road trip i slutten av mai, der vi skal kjøre opp til Salangen i Troms for konfirmasjon, deretter inn i Sverige og hele veien ned til Ivö-sjøen i sør (spesialutstilling for belgisk fårehund ;) ) for deretter å kjøre til Drammen der NKK står for tur :) Google estimerer 64 timer i bil totalt. Det er leeeenge på en uke! Men det blir mye stopp underveis - vi har goood tid! Kanskje blir det fjelltur på hundene oppe i nord. Jeg er så spent på naturen der oppe! :D

    Karras gjør det for øvrig rimelig greit i utstillingsringen og er nå både norsk og dansk champion :) Sånn, nok skryt. Dere vil kanskje ha litt bilder også?

    post-1249-0-39588700-1399100936_thumb.jp

    post-1249-0-34903200-1399100956_thumb.jp

    post-1249-0-75336100-1399100978_thumb.jp

    post-1249-0-10703700-1399100995_thumb.jp

    post-1249-0-91395000-1399101016_thumb.jp

    post-1249-0-54258500-1399101197_thumb.jp

    post-1249-0-16679700-1399101056_thumb.jp

    post-1249-0-95479500-1399101076_thumb.jp

    post-1249-0-57412200-1399101108_thumb.jp

    • Like 3
  16. Noen som har vært borti det finske "agilitysamfunnet" OneMind Dog (www.oneminddogs.com)? Synes disse folkene virker utrolig dyktige og vurderer å bli Premium member. Koster 330,- NOK i måneden og synes det virker litt dyrt, men man får da tilgang til mange videoer og artikler som folk virker å være meget godt fornøyd med.

    Har noen av dere vært borti dette? Verdt pengene? :)

  17. Hvorfor synes alle å tro at vi klikkertrenere mener at alle som ikke klikkertrener 100% bruker positiv straff i treningen? Det finnes da virkelig en mellomting her. Det er ikke liksom to grupper av trenere, de som kjører ren klikkertrening og de som påfører hundene ubehag? Jeg har i hvert fall ikke fått med meg at noen i denne tråden påstår det.

  18. Jeg ser hvorfor politiet har høyere terskel for å avlive en tjenestehund, med tanke på hvor verdifull den kan være, all trening og penger som ligger bak godkjenningen osv. Men en politihund skal vel ikke gå til angrep/i forsvar på eget initiativ? Jeg spør fordi jeg lurer. Jeg vet ikke hvordan dette fungerer. Jeg antar at familiemedlemmet som slapp hunden ut forsøkte å kommandere hunden til å slippe, skal ikke da en korrekt trent og kontrollerbar tjenestehund lystre rimelig kjapt og gå inn i "bevoktning"? Jeg vet at det er mye drifter i disse hundene, men jeg forventer mer av en tjenestehund enn dette.

    • Like 4
×
×
  • Opprett ny...