Gå til innhold
Hundesonen.no

Havalapp

Medlemmer
  • Innholdsteller

    75
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Havalapp

  1. Lapphundtisper er ofte mindre enn hannene ja. Eg ville forhøyrt meg med styret i raseklubben og spurt kva oppdrettere som avler på mindre hunder. Eg veit at Kennel Dompel Dimpel har hatt ein del mindre tisper. Eg sjøl har to tisper, eine veier 17 kg og den andre veier 18 kg, 45 og 49 cm høge. Har også ein hannhund som på 8 mnd som kjem til å bli ganske stor; 50 cm og 21,5 kg per no.

  2. På 23.6.2018 at 10:47 PM, Piding skrev:

    Hei! 

    Ser det er en stund siden siste aktivitet her, men prøver meg med noen spørsmål :) 

    Etter mye leting og lesing og spørsmål til oppdrettere har vi landet på finsk lapphund som førstegangs (egeneid) hund i familien. Jeg har vokst opp med hund, og vi er vant med hund, men FL (og spisshunder forøvrig) har vi liten praktisk erfaring med.

    Det er fortsatt lenge til kullet kommer, men vi har det ikke travelt, og bruker ventetiden til å prøve å forberede oss til det beste for hunden. Så da lurer jeg på; er det noe spesielt dere ville fremhevet som overraskende/tungtveiende i forbindelse med rasen FL i valpetid/unghunder? Er det visse punkter dere ville jobbet mer eller mindre med? Med andre ord: er det noe en som fersk FL-eier bør være obs på for at starten på resten av livet sammen skal bli så bra som mulig? Kontakt-trening og hverdagslydighet, valpekurs og slike «generelle» saker i valpetiden - som gjelder for alle valper - har vi fokus på å spørre og lese oss opp på altså (herunder også all info vi kan få tak i om rasen generelt). 

    Jeg skjønner også at individuelle forskjeller vil spille en rolle her, men hadde vært interessant å høre om noen kunne delt erfaringer fra egenopplevd lapphundvalpetid ? 

    Eg ville nok fokusert mykje på rotrening og rolege aktiviteter med hunden. Få inn rutiner. Eg har ein følelse av at ein del finske lapphunder får nokre linjer kan vere litt stressa som unghunder. Begge mine er/var det, men eldste har no utvikla seg til å vere ein super hund, rolig og fin. Ellers fokuser mykje på kontakttrening i møtesituasjon med andre hunder. Veit om fleire som har problemer med det. 

  3. For dei som ikkje veit, så regnes finsk lapphund som allergivennlig. Den røyter, men mangler et allergen som border collie avgir. Dvs at samboeren din kan reagere på BC, men ikkje på FL. Test ut allergien på rasene før dåkke kjøper. Lån gjerne ein lapphund over ein periode. 

  4. Svensk lapphund er enklere å trene enn finsk, har eg inntrykk av, men det er meir hund i svensk enn i finsk. Har også inntrykk av at den svenske er meir eierkjær enn den finske som godt kan ta seg en tur på egenhånd og kanskje har litt enkelt for å lukke ørene. Dog syns eg finsk lapphund er ein herlig rase, og eg kunne aldri tenke meg ein betre rase. Mange bjeffer ein god del, men det er en vakthund, og en bjeffende gjeterhund, så det ligger i innstinkta deira at dei skal bjeffe. 

     

    Svensk lapphund er vel og ørlite mindre enn den finske. Trur og den finske er meir hardfør og tåler betre kulde, men dei er nok ganske like der. Kan godt bu ute i hundegård, men trivast nok då isåfall best i selskap med en anna hund :)

  5. 4 timer siden, maysofie skrev:

    Er det bevegelsene mellom stå og dekk du lurer på, eller hele sulamitten med sitt innblandet? :) 

    Personlig så bruker jeg begynne på et teppe, ikke glatt gulv, med forbeina plassert helt inntil leggen min jeg har krysset foran.

    Stå til dekk er en relativt enkel bevegelse, de skal bare falle bakover. Bruk en godis for å lokke ned noe bakover og mellom forbeina, slik at de faller bakover med stumpen og albuene. Etterhvert når de forstår bevegelsen og du er påpasselig at hunden ikke sniker forover, så blir det låste bein.

    Opp i stå er nett det samme, bare omvendt, lokker opp i stående fra dekk. Her er det beinet vårt foran veldig kjekt for å unngå sniking med forbeina.Om hunden kan hva stå innebærer fra tidligere, er det veldig greit for å unngå at det blir en sitt hvor de drar med seg bakbeina forover. Samtidig for å få en effektiv bevegelse opp burde hunden ha en fornuftig grunnmuskulatur.

    Jeg gjorde litt av dette med Lyn på Snapchat i dag, om du følger Hundesonen der så finnes video.

    Stå og dekk kan mine, men ikkje med låste bein, så det var det å få beina låst eg lurte på. Takk, skal forsøke dette :) 

  6. Driver stadig å tenker på fine navn til framtidige hunder. Skal muligens ha et kull på yngste tispa mi dersom ho viser seg å vere bra, og då må eg jo ha superfancy finske navn til ein finsk rase! Ho heiter Päivi, skulle eigentleg heite Taiga, og det angrer eg litt på, då eg syns Taiga har ein litt større betydning enn Päivi (som er ein form for Päivä som betyr dag, Taiga betyr boreal barskog som er eit belte som strekker seg over heile den nordlegaste delen av verden). 

  7.  

    - Eg foretrekker pels med rikelig mengde med lange dekkhår og god tjukk underull fordi dette ser eg på som praktisk - isolerer mot kulde på vinteren og mot varme på sommeren. Er pelsen skikkelig slik den skal vere, så setter den seg heller ikkje fast i kvist og kvast, og får heller ikkje snøballer om vinteren.

    - Finsk lapphund, og andre spisshunder har pelstypen eg liker best. Ser også så himla flott ut med pene pelsmanker og halvlange faner på beina.

    - Syns også Havanaisen min har supergod pels, men den er dog klipt. Blei lei av pelsstell, så eg klipte han ned for å forenkle pelsstellet. Kjempedeilig å ha en havanais under dyna, tett inntil kroppen!

    - Eg liker IKKJE pelsen på strihårede hunder som Jack russel terrier. Stikker og er kjempeekkelt å ta i. Er heller ikkje då glad i for eksempel pinscher pels, for man kan ikkje rufse i den. Tenk om man får «pelsflis»? ? Liker heller ikkje pelser som blir fort oljete, som Border collie, Labrador og Flatcoated Retriever - disse pelsene er eg også allergisk mot og gud som dei lukter!?

  8. 13 timer siden, Klematis skrev:

    De hadde kull før i år i hvert fall, og er fortsatt på utstilling:-) Hvorfor hjemmesiden er nede vet jeg ikke. Har du Mallalasse-hund kan du jo melde deg inn i kennelgruppa for eiere av hunder derfra, på facebook:-)

     

    Nei, har ikkje Mallalasse hund. Oppdretter til mi eldste brukte hannhund derfrå på tispa si. 

    Søkte litt no i sta, dei skriver den oppført med .com, men sida er visst med .no, men lite innhold då. Såg dei dreiv visst med utstilling. Er visst berre eg som tuller litt...;) 

  9. Var det deg eg snakka med på PM? Oppdretterne i Vintervidda er jo veldig opptatt, så mange hunder dei har og så mye utstillinger dei reiser på. Så får dei nok maaaange henvendelser daglig vil eg tru.

     

    Yngste mi er frå Vintervidda, og eldste er frå Lappekoia. Veit og at lappekoia nylig har parret eine tispa si med en hannhund frå Vintervidda. 

×
×
  • Opprett ny...