Gå til innhold
Hundesonen.no

Ordet «nei» ved belønningsbasert trening/oppdragelse


Ivrig
 Share

Recommended Posts

Bruker dere det? 

Eller bruker dere kun avledning Osv?

Skjønner at det skal uansett komme en handling etter man har sagt «nei», men ble usikker på om ordet/kommandoen «nei» ikke brukes?

(får valp på tirsdag og stresser med alt mellom himmel og jord?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg sier nei, men gir alltid en kommando etter som gjør at hunden vet hva som forventes videre, så det ikke bare blir nei. Og roser når hunden gjør som den får beskjed om. Noen ganger får han bare ett nei til uønsket adferd og lignende. 

 

Du kan nok egentlig bare slappe helt av, dere blir kjent og dere lærer av hverandre ? blir man usikker, gå på kurs, finn en treningsmåte DU liker og ikke bry deg om resten av verden ❤️

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker «nei» ofte. Også under trening.

Først har jeg lært hunden hva «nei» betyr (vi drev på med innlæring av «nei» på grunnkurs i lydighet). Og nå vet han at «Nei» betyr (=bryt det du gjør, ta kontakt med fører) Og så prøver vi igjen.

Jeg vet at noen er så hysterisk på at «Nei» ikke skal brukes, så de bruker ett annen ord som «obs» «uff» e.l. Men det betyr jo nett det samme... ?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker ikke nei (bevisst, men i praksis kan både det og banneord komme ut innimellom ?). Hensikten er å bryte av en atferd, så det jeg egentlig vil er at han skal ta kontakt med meg for ny beskjed. Så da sier jeg heller "Du?" som er mye lettere for meg å si uten å være sur i stemmen, og siden hensikten er kontakt med meg vil jeg ikke høres sur ut. Ellers sier jeg bare det jeg vil han skal gjøre i stedet uten kontakt først, men det er jo litt avhengig av situasjon. Uansett fokuserer jeg på alternativ atferd når han gjør noe jeg ikke vil han skal gjøre, for det er mye lettere for meg å konsentrere meg om hva jeg vil han skal gjøre enn hva jeg ikke vil han skal gjøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fordelen med å bruke ett annet ord istedenfor «nei», selv om det betyr akkurat det samme, er at i F.eks rallylydighet får man trekk hvis man sier «nei». Men ofte ikke trekk hvis man Istedenfor sier «oi», «du» eller noe annet. Noe å tenke på...

Grunnen til at vi lærte inn «nei» på kurset er at det er et ord man spontant bruker hvis F.eks hunden plutselig stikker av etter en katt, mot en trafikkert vei. Da vil man spontant rope nei. Og ikke «oi» eller «uff»

Nei er heller ikke et ord jeg bruker sint på trening. Det er bare et ord. Og betyr Ikke «din dritthund!!»

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker «nei». Er helt avhengig i å ha en stopp-kommando (noe nei betyr her i hus) hvis de finner på ting de ikke skal, eller hvis de plutselig skulle tatt avgårde etter noe. Under trening bruker jeg ordet «feil» når de gjør noe feil, men er helt nøytral i stemmen og ikke sur. De bare syns det er greit å ha noe å forholde seg til. «Feil» = okei, prøv på nytt, tilby annen atferd ol. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, Rufs said:

Fordelen med å bruke ett annet ord istedenfor «nei», selv om det betyr akkurat det samme, er at i F.eks rallylydighet får man trekk hvis man sier «nei». Men ofte ikke trekk hvis man Istedenfor sier «oi», «du» eller noe annet. Noe å tenke på...

Joda, det får man. Jeg har punchet en del stevner, og "oi" er en gjenganger som det ofte trekkes for  ;) Ordet i seg selv har lite å si, hvis dommer opplever at hunden tar det som en korrigering spiller det liten rolle hva du sier. Toneleiet derimot er veldig viktig, er du streng i stemmen får du sannsynligvis trekk uansett hvilket ord du bruker.

----

Jeg sier ikke nei til min hund. Hun har aldri lært hva det betyr så det ville vært ganske meningsløst. Red: Og det har vært helt bevisst fra min side, ettersom "nei" gjerne kommer spontant i visse situasjoner og dermed (etter min mening) egner seg dårlig som kommandoord.

Endret av Wilhelmina
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er litt motstander av å bruke "nei", men det kommer nok innimellom her også. Dyra her har lært at det betyr "slutt med det du holder på med og ta kontakt med meg", men det er fort et ord som blir misbrukt, som @Wilhelmina også er inne på. Jeg gjør så godt jeg kan for å finne alternative kommandoer, og har funnet ut at i 95% av tilfellene er det helt kurant å bruke andre kommandoer for å få hunden til å gjøre noe annet enn det den driver med. Som oftest å peile den over på riktig adferd for situasjonen...

I trening bruker jeg ALDRI nei. Når jeg shaper kan jeg bruke feilsignal ved å snu ryggen til kort e.l., eller om hunden gjør noe den absolutt ikke skal så gir jeg andre kommandoer som den kan, eventuelt tar den ut/bort fra situasjonen om det er noe som er alt for vanskelig.

I rallylydighet får du trekk for alt som tolkes som negativt utsagn/korreksjon, så det hjelper ikke om du sier "hurra!" hvis hunden krymper seg i frykt for straffen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker ikke "nei" bevisst, og har ikke innarbeida det som kommandoord, siden jeg bruker det mye i andre sammenhenger og har en hund som lytter veldig aktivt til det jeg sier, selv når jeg ikke snakker til han. I trening bruker jeg "neimen", for å signalisere at han skal avbryte det han gjør og komme tilbake til meg. Jeg valgte det ordet fordi jeg veldig lett sier det med positiv stemme, det høres hyggelig ut. Hunden ser ikke ut til å forstå at det er en slags korreksjon, men heller en sånn "heisann hoppsann nå skal vi prøve igjen tjohei!". 

  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo bare et feilsignal som kan læres inn ved positive metoder. Hadde ikke klart meg uten hverken i dagliglivet eller under trening (stort sett kun når hun forsøker seg på knalling). Er enig i at ordet «nei» i seg selv kan være et dårlig kommandoord siden det brukes så ofte i dagligtale, men samtidig er det et veldig naturlig ord å gripe til akkurat når en virkelig trenger det. Det virker som min skiller greit på kommandoen «nei» og andre «nei» som surrer rundt i alle fall, men jeg har en annen variant - type «e-ee» - som hun også skjønner og som jeg har forsøkt å bruke mer.

  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden min har ingen forståelse av Nei, og jeg har bevisst unngått å bruke det. Jeg har en kontaktlyd, innkallingslyd og hundens navn for å få den til å stoppe å gjøre noe(med påfølgende kom-til-meg). 

"Nei" kan fort følge til at hunden skremmes til å lye, hvor ofte sier man lystig nei når hunden spiser på 2000-kroners solbrillene dine?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg brukte nei i min trening. Det er jo bare et ord, og det får den betydningen du lærer hunden det har. Problemet er jo dog som andre her nevner at det fort blir misbrukt iom det er et ord vi fort bruker i hverdagen. For meg og min hund så var nei i trenings situasjon bare en "feil svar, ikke den atferden jeg var ute etter" signal. Navnet hans i streng tone var mer spontan korrigering fra min side i div situasjoner enn nei noengang var. 
Jeg kjenner folk som bruker Fy istedenfor nei, da det er et mindre brukt ord for dem. 

Hva jeg blir å gjøre på neste hund vil tiden vise. Kommer hvert fall til å fortsette med prinsippene i klikkertrening/shaping iom jeg trives best med det selv. :) 

EDIT: Kom forøvrig på dette. Jeg brukte "nok nå" som en avslutt lek etc kommando. Var veldig konsekvent på at "nok nå" så ble jeg helt passiv, og han lærte kjapt at da var vi ferdige med leken. Funket etterhvert i andre situasjoner der jeg hadde behov for en slik kommando. :) 

Endret av Rocket
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ikke at det hjelper problemet, men om dere ønsker å få bukt med lukt især på sommeren, så finnes det luktfjerningsprodukter også til utendørs bruk. Tjoppe kvittering og krav i posten til naboen er ikke dumt heller, selv om det trolig aldri skjer noe…
    • Jeg ville blitt så sinna at dette hadde jeg gjort: Tatt hundebæsjen deres og kastet (ikke lagt den pent) inn mot inngangspartiet deres. Opp etter dør og vegger. Hver enste bæsj! Og jeg hadde aldri gitt meg. De skulle virkelig fått oppleve hvor ekkelt dette er!   Men siden vedkommende er agressiv/voldelig så hadde jeg kanskje gjort det litt i smug...
    • Hei! Jeg har en whippet som har blitt syk, og ingen vet foreløpig hva som feiler han. Lurer derfor på om noen av dere har erfaring med det samme. Han har alltid vært litt merkelig i magen, men det siste året har det tatt av med 5 omganger heftig diaré. Det har gått over etter noen dager skånefôr og probiotika, men i desember kom første runde hvor han fikk en kraftig infeksjon i mage/tarm som krevde behandling med antibiotika. Da ble det også oppdaget b12-mangel, så det har han fått tilskudd av. Det ble mistenkt fôrintoleranse, så han startet på et veterinærfôr for sensitiv mage som han har gått på siden. Han ble frisk igjen, og magen har vært ok (men fortsatt ikke helt bra.) For en uke siden ble han syk igjen. Først diaré, og etter hvert ble formen verre og verre. På torsdag måtte vi dra til veterinær, og det ble bekreftet en ny infeksjon i tarmene og denne gangen har han også fått sår i slimhinnen på innsiden av leppene (hele veien på begge sider). Han har ikke matlyst og vil ikke drikke noe særlig. Det hører også med til historien at han ble operert for urinstein (struvitt) i januar, i tilfelle det kan kobles opp mot noe som er relevant for infeksjonen han har fått. Det er jo nødt til å ligge en sykdom bak som fører til at dette er et tilbakevendende problem - er det noen som har peiling på hva det kan være? (Han får selvfølgelig oppfølging av en dyktig veterinær, men er veldig interessert i å høre om noen har lignende erfaringer)
    • Port så den ikke kommer inn til dere om det er mulig? Antar porten blir pissa ned uansett, men er i hvert fall ett hakk bedre enn inngangspartiet.  Du kan jo også politianmelde, spørs om de gjør så mye, men da har du hvert fall ett papirspor om hendelsene hvor eier har vært truende. Vet ikke om det finnes noen form for tvisteråd etc man eventuelt kan kontakte om sånt.  Du kan prøve med citrus i innkjørselen din, det er jo en lukt mange hunder ikke liker og dermed unngår. Eventuelt så finnes det jo mange slike sprayer å få kjøpt som skal hjelpe mot tisselukt i det minste, sånn at de ikke går på do der igjen. Spørs hvor bra det funker ute da. Må nok eventuelt føres på, på nytt ganske ofte.  Ikke den kjekkeste eller første løsningen, men det er jo et alternativ om eier ikke er tilsnakkende og voldelig. Ser folk i statene bruker noen sånne "fuglekasser" med veldig høy/lys/ultrasonisk tone på som bare hundene hører som de skrur på når nabohundene er ute hvis de bjeffer kontinuerlig. Kanskje noe sånt kan fungere som aversiv for å gå på do i hagen dere også? Kan kanskje fungere med bevegelsessensor istedenfor lyd sensor?  Ryom Ultralyd Dyreskremmer: Solcelle & IP44 utendørs (skadedyrbutikken.no)  eller  RYOM Dyreskremmer: Beskytt mot uønskede dyr! (skadedyrbutikken.no) Sprinklerannlegg som har bevegelsessensor? Bonus om naboen får seg en dusj, og i det minste får du spylt bort/vannet ut tisset så det ikke lukter så altfor ille.  🙈 Dog synes noen hunder at vann er hysterisk morsomt også, så det kan jo få motsatt effekt ifht å ikke få den inn i hagen. Er du skikkelig desperat så finnes denne saken også: Både vann og lyd. Skremme bort uønskede dyr? Da blir det dette produktet! (skadedyrbutikken.no) Disse er jo ikke direkte skadelige for hunden, men den kan klart bli redd. Det er jo tross alt et aversiv uansett hvordan man ser på det. Riktig plassering så uskyldige ikke blir "offer" er viktig med slike løsninger tenker jeg. Disse vil jo også utløses av alle andre dyr som vandrer forbi, dere, barn og andre(postbud, gjester f.eks). Så om dere ender opp med noe slikt så må det plasseres lurt tenker jeg. 
    • Hei! Jeg har et stort problem! Flyttet inn i huset vårt for 1 år siden. Nabohunden bæsjer og tisser ned veggen/pottene med inngangspartiet vårt, dette skjer flere ganger iløpet av uken.  Jeg og samboer har flere ganger prøvd å gå i dialog med naboen uten bedring.Uansett hvor mange ganger vi må si ifra så blir det ingen bedring, naboen gir fulstendig fa@#€n !   Naboen har vært vanskelig,agressiv og vist en truende atferd når vi har tatt kontakt. Jeg synst dette er svært ubehagelig da en annen nabo informerte  oss om en voldsepisode mot en annen . Vi instalerte ringerklokke kamera grunnet problemet. har flere opptak der hundeeiern er tilstede og lar hunden pisse/bæsje uten å gripe inn/ opptak når hunden er uten tilsyn.  hunden går ned  innkjørselen vår og helt inn til inngangspartiet for å tisse/bæsje.   Vi synst dette er helt forferdelig ekkelt! Vi har flere småbarn som går inn og ut dørene som drar med seg dette inn i gangen. Jeg har brukt mange timer/dager  på skrubbing/vasking for å fjerne lukten i gangen!  sommeren var værst! Kunne ikke oppholde oss med innkjørselen da lukten var ekstrem og varm pisselukt slo oss rett i ansiktet. Spylte veggene,trappa,pottene og bakken flere kvelder og helte på med flere liter eddik for å døyve lukten mest mulig 🤢🤢🤢 kjøpte 2 dyre Potter rett før 17 mai som ble nedpissa etter 2 uker. Forsatt pissemerker som jeg ikke får bort.    Jeg ORKER ikke mer. Dette er uutholdelig!!    Hva kan vi gjøre for å få slutt på dette ?           
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...