Gå til innhold
Hundesonen.no

Svart elghund


Wilhelmina
 Share

Recommended Posts

Noen her som har erfaring med svart elghund? Har et familiemedlem som ønsker seg ny hund til elgjakt, men som ikke har lyst til å være hundeeier på heltid. Vedkommende foreslår at vi kan eie hunden sammen, men jeg ser for meg at jeg vil ha ansvaret mesteparten av tiden, dvs. når hunden ikke er på jakt. Hos meg vil hverdagen bestå av relativt lange turer, men ønsker også å trene og konkurrere i blodspor (det vet jeg rasen egner seg godt til) og søk. Hva tror dere? Kan dette fungere? Må legge til at jeg bor i blokk, og det er ikke aktuelt med en hund som er veldig glad i sin egen stemme. Og dette er jo en spisshund... Men er det like mye lyd i de svarte som de grå, for eksempel?

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde en kollega med en svart elghund, den var helt fantastisk. Lite lyd, skikkelig leken, kom på innkalling hver gang - jeg tror hun var et unikum. Hun var absolutt en hund jeg kunne tenkt meg. De jeg har møtt ellers har vært trivelige hunder, men ofte preget av å ha eiere/trenere som ikke helt vet hva de gjør, og lite aktivisering. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har aldri hørt lyd i de jeg kjenner til, men har aldri sett dem i hjemmemiljø så kan ikke si hvor pratsomme de er innomhus (edit: kan legge til at en av disse lager lyd i hundegård, de andre vet jeg ikke hvordan er).

Det er en bandhund og til det bruket vil man ha hunder som ikke lager lyd, så jeg ser for meg at de er trenbare på dette punktet og/eller at oppdretterne har selektert på stillere individer.

Endret av Tyttebæra
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min erfaring er at det generelt er mye lyd i elghunden, uansett farge ? Om de får muligheten så klarer de fint å bjeffe fra morgen til kveld, men jeg har inntrykk av at lyden ofte er når de er utendørs og at det skal være mulig å ha stille elghund innendørs ?

Tidligere fikk jeg beskjed om at svart elghund var hakket skarpere enn den grå, at den grå jevnt over hadde bedre gemytt ? Men vet ikke hvordan ting er i dag. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

20 hours ago, Shlush said:

Tidligere fikk jeg beskjed om at svart elghund var hakket skarpere enn den grå, at den grå jevnt over hadde bedre gemytt ? Men vet ikke hvordan ting er i dag. 

Det er mitt inntrykk også. Eller, om ikke akkurat skarpe, så i alle fall litt "mer" hund enn de grå, hvis man kan si det sånn. Gråhunden er jo egentlig veldig enkel, og stort sett stødige i gemyttet. Bare synd de bjeffer 30 timer i døgnet :thumbsdown:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er oppvokst med både NEG og NES. Hatt begge deler i hele barndommen opp til jeg ble 14 år. Stor morsside hvor flesteparten drev med jakt i en eller annen form :)

Svarthund er avlet for å være bandhund. Den skal derav være stillere, og av den grunn skal det ikke være mye lyd i den. Finnes selvsagt individer her også, men jevnt over er svarthund rolige i stemmebåndet sitt.

NEG derimot er avlet for å være løshund. Den skal lose og "frakte". De har MYE lyd. Altså, av alle de x antall individene vi har hatt opp igjennom, hvor jeg kan kalle at noen har vært stillere, så er det fremdeles MYE lyd. Når jeg sier at en svarthund bråker, så er det ett bjeff i ny og ne. Ikke sammenlignbart ?

Opplevde svarthunden som enklere å trene f.eks innkalling og litt morsomheter. Enklere å ha løs, holder seg litt mer i nærheten. NEG er mer selvstendig, og den skal også være det mtp formålet sitt.  

Jeg selv driver ikke med jakt, og derav har jeg ikke bruk for jakthund, men hadde jeg holdt på med jakt og skulle hatt meg en hund som hadde passet i hverdagen ved siden av også, så hadde jeg utvilsomt valgt svarthund. Det er morsomme hunder som er mulig å gjøre litt med uten at de stikker nesa i bakken og sier "jeg tror jeg luktet en elg, snakkes aldri" ?

  • Like 2
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...