Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvilken rase skal man velge? Kom med forslag..


FredrikF
 Share

Recommended Posts

Jeg spør her i håp om å få litt hjelp/innspill til hvilken rase vi bør kikke på. 

Vi er en familie på 4, (far 34, mor 35, barn 5&9år) + katt 5år. Vi har aldri før hatt hund, men jeg (far) er vokst opp med hund. 

Tiden passer for hund, både jobb og privat, så letingen etter den perfekte rasen er igang. 
Ønsket er en mellomstor hund, litt sånn som Jack russel, cocker spaniel el. Størrelsen er fin der fordi den tar ikke så mye plass i bil og på tur. Vi skal ha en hund som kan være med oss på tur i alle årstider, både snaufjell og sko, sommer og vinter, fotballcup og bading. I uke dagene skal den kunne trenes opp til å være noe alene hjemme, med være med mye på jobb da det er andre hunder der. 
Jeg ønsker en hund som man kan ha gående rundt uten bånd å ikke være redd for at skal stikke av, selvfølgelig skal båndtvang følges, men i sommer lånte vi en beagle, det var bånd hund. 
Har som sagt kikket mye på Jack, men også DSG og Podengo, men er dette familie hunder til å ha med på tur? Møtte en samojed? i helgen, den bare gravde seg ned i snøen å hadde det helt topp, det gjør ikke en DSG. 

Hvilken rase ville dere her inne anbefalt til en familie som ønsker seg en hund som kan passe litt til alt? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En dsg kan nok passe fint. Den er litt mykere enn jack russel, selv om dere uansett må være nøye på oppdretter at de har stødige, trygge hunder. Det kan være en del jakt i dsg, og selv om de fleste holder seg i nærheten så er det vanskelig å få god nok innkalling på dem til at de kan gå løse "overalt".

Hvis dere vil ha hunder som lettere holder seg i nærheten er det nok bedre å se på selskapshunder, gjeterhunder eller jakthundtyper som er avlet for å samarbeide med fører. Cocker spaniel er jo et klassisk eksempel, og jeg synes rasen har blitt mye bedre de siste årene. Det er en del pelsstell, og om vinteren må de ofte kles på for å unngå snøballer i pelsen. Men veldig fine familiehunder som godt kan passe til det du beskriver.

Om dere tåler litt bjeffing så kan kanskje sheltie (shetland sheepdog) eller finsk lapphund være gode alternativer? Sheltien er mer førerorientert og lettere å trene, mens lapphunden kanskje er litt mer robust, men også mer selvstendig.

Noen andre enkle familiehunder er bichon frisé/havanaise. Cavalier er også fine, men mye sykdom så da ville jeg nok heller valgt cocker eller springer spaniel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har omtrent samme ønskeliste som dere når det kommer til hund. I tillegg til rasene du nevner har vi kikket nærmere på puddel, cavalier og welsh terrier. Har nå dvergschnauzer og de kan også passe godt til listen deres. Mange andre  terrier som Norfolk og Cairn kan kanskje også være aktuelle? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, puddel burde selvfølgelig vært med. Når det gjelder terriere og schnauzere så har de ofte en del jakt, og er ikke nødvendigvis så enkle å ha løse. De er også ofte vanskeligere/særere å trene generelt sett. Om man liker typen og er klar for det så absolutt, men ikke noe om man vil "safe" på enkel familiehund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har dere en hundeklubb i nærheten dere kan ta kontakt med? Der vil dere få muligheten til og kanskje møte opp, og snakke med forskjellige hundeeiere, De lokale dyrlegekontorene kan kanskje også sette opp en samtale om dere spør? ?

 

Det er jo viktig og finne ut hva dere vil ha i en hund, vil dere ha en hund som er lagd for og jobbe eller vil dere ha en hund som tar livet litt mer med ro? Stor og liten, mye eller lite pelsstell ?

Samme med om man ønsker og ha en hund som kan være løs, så er det jo veldig individuelt, og det kan jo ofte kreve endel jobb med hunden, samme når den skal være med på ting, så må det jo vennes til ?

Jeg er jo veldig glad i korthåret Collie, de er allsidige og blir gjerne med på tur, samtidig som de kan ta det rolig. Våre blir gjerne med på alt, og to av dem elsker mennesker og barn over alt på jord, mens den siste helst ikke vil ha noe med mennesker og barn og gjøre annet enn oss i huset. ? 

 

Jo flere raser du oppsøker/hilser på, jo fler muligheter vil du se på hva du liker og ikke, om dere er i nærheten av Bodø må dere gjerne komme innom og hilse på våre Kortiser. ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, Avani said:

Jeg tenker at en Nuffe(Newfoundlandshund) eller Landseer kan være midt i blinken, robuste rolige hunder. Kan for det meste gå løse og vil jeg tro.

Uh, du leste det med størrelseskravet, ikke sant? Hvis ikke er det jo en god del flere aktuelle raser ja. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Takk for gode svar alle sammen! 
Desember, jul og mye jobb fikk meg til å glemme å følge opp tilbakemeldinger her, men kan nå melde at det blir Podengo ? Minste typen i kort/glatthåret versjon! Nå er det bare å finne navn, noe som har visst seg å være vanskeligere enn å finne navn til barna våre ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 11/10/2019 at 10:00 PM, simira skrev:

Ja, puddel burde selvfølgelig vært med. Når det gjelder terriere og schnauzere så har de ofte en del jakt, og er ikke nødvendigvis så enkle å ha løse. De er også ofte vanskeligere/særere å trene generelt sett. Om man liker typen og er klar for det så absolutt, men ikke noe om man vil "safe" på enkel familiehund.

Tror nok at terriere har mer jakt enn schnauzer generelt sett, selvom instinkter hos hund er veldig individuelt. Schnauzeren min har stukket av en eneste gang på 6,5år. Holder seg alltid i nærheten, veldig grei hund å ha løs. Det er ikke en hund jeg vil anbefale om man ikke tåler bjeffing, vokting og pelsstell.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 1/26/2020 at 12:51 AM, Seibbo skrev:

Så spennende! Hvilket oppdrett kommer den fra? Tispe eller hannhund? ?

Hannhund fra Elisabeth Lærum, Kennel Lulubelle i Andebu ? Var i kontakt med andre også, men bor i Tønsberg så det føltes veldig riktig å velge fra henne for å kunne ha muligheten til å få ta litt del i valpe tiden ? Foreldrene er flotte hunder så vi gleder oss veldig til reisen videre! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Så er det jo koselig å planlegge og drømme litt også Har du noen tanker om hvilken rase du kan tenke deg i fremtiden?
    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...