Jump to content
Hundesonen.no

Hvilken rase skal man velge? Kom med forslag..

Recommended Posts

Jeg spør her i håp om å få litt hjelp/innspill til hvilken rase vi bør kikke på. 

Vi er en familie på 4, (far 34, mor 35, barn 5&9år) + katt 5år. Vi har aldri før hatt hund, men jeg (far) er vokst opp med hund. 

Tiden passer for hund, både jobb og privat, så letingen etter den perfekte rasen er igang. 
Ønsket er en mellomstor hund, litt sånn som Jack russel, cocker spaniel el. Størrelsen er fin der fordi den tar ikke så mye plass i bil og på tur. Vi skal ha en hund som kan være med oss på tur i alle årstider, både snaufjell og sko, sommer og vinter, fotballcup og bading. I uke dagene skal den kunne trenes opp til å være noe alene hjemme, med være med mye på jobb da det er andre hunder der. 
Jeg ønsker en hund som man kan ha gående rundt uten bånd å ikke være redd for at skal stikke av, selvfølgelig skal båndtvang følges, men i sommer lånte vi en beagle, det var bånd hund. 
Har som sagt kikket mye på Jack, men også DSG og Podengo, men er dette familie hunder til å ha med på tur? Møtte en samojed? i helgen, den bare gravde seg ned i snøen å hadde det helt topp, det gjør ikke en DSG. 

Hvilken rase ville dere her inne anbefalt til en familie som ønsker seg en hund som kan passe litt til alt? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

En dsg kan nok passe fint. Den er litt mykere enn jack russel, selv om dere uansett må være nøye på oppdretter at de har stødige, trygge hunder. Det kan være en del jakt i dsg, og selv om de fleste holder seg i nærheten så er det vanskelig å få god nok innkalling på dem til at de kan gå løse "overalt".

Hvis dere vil ha hunder som lettere holder seg i nærheten er det nok bedre å se på selskapshunder, gjeterhunder eller jakthundtyper som er avlet for å samarbeide med fører. Cocker spaniel er jo et klassisk eksempel, og jeg synes rasen har blitt mye bedre de siste årene. Det er en del pelsstell, og om vinteren må de ofte kles på for å unngå snøballer i pelsen. Men veldig fine familiehunder som godt kan passe til det du beskriver.

Om dere tåler litt bjeffing så kan kanskje sheltie (shetland sheepdog) eller finsk lapphund være gode alternativer? Sheltien er mer førerorientert og lettere å trene, mens lapphunden kanskje er litt mer robust, men også mer selvstendig.

Noen andre enkle familiehunder er bichon frisé/havanaise. Cavalier er også fine, men mye sykdom så da ville jeg nok heller valgt cocker eller springer spaniel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi har omtrent samme ønskeliste som dere når det kommer til hund. I tillegg til rasene du nevner har vi kikket nærmere på puddel, cavalier og welsh terrier. Har nå dvergschnauzer og de kan også passe godt til listen deres. Mange andre  terrier som Norfolk og Cairn kan kanskje også være aktuelle? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, puddel burde selvfølgelig vært med. Når det gjelder terriere og schnauzere så har de ofte en del jakt, og er ikke nødvendigvis så enkle å ha løse. De er også ofte vanskeligere/særere å trene generelt sett. Om man liker typen og er klar for det så absolutt, men ikke noe om man vil "safe" på enkel familiehund.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Har dere en hundeklubb i nærheten dere kan ta kontakt med? Der vil dere få muligheten til og kanskje møte opp, og snakke med forskjellige hundeeiere, De lokale dyrlegekontorene kan kanskje også sette opp en samtale om dere spør? 😁

 

Det er jo viktig og finne ut hva dere vil ha i en hund, vil dere ha en hund som er lagd for og jobbe eller vil dere ha en hund som tar livet litt mer med ro? Stor og liten, mye eller lite pelsstell 😊

Samme med om man ønsker og ha en hund som kan være løs, så er det jo veldig individuelt, og det kan jo ofte kreve endel jobb med hunden, samme når den skal være med på ting, så må det jo vennes til 😍

Jeg er jo veldig glad i korthåret Collie, de er allsidige og blir gjerne med på tur, samtidig som de kan ta det rolig. Våre blir gjerne med på alt, og to av dem elsker mennesker og barn over alt på jord, mens den siste helst ikke vil ha noe med mennesker og barn og gjøre annet enn oss i huset. 😂 

 

Jo flere raser du oppsøker/hilser på, jo fler muligheter vil du se på hva du liker og ikke, om dere er i nærheten av Bodø må dere gjerne komme innom og hilse på våre Kortiser. 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg tenker at en Nuffe(Newfoundlandshund) eller Landseer kan være midt i blinken, robuste rolige hunder. Kan for det meste gå løse og vil jeg tro.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Avani said:

Jeg tenker at en Nuffe(Newfoundlandshund) eller Landseer kan være midt i blinken, robuste rolige hunder. Kan for det meste gå løse og vil jeg tro.

Uh, du leste det med størrelseskravet, ikke sant? Hvis ikke er det jo en god del flere aktuelle raser ja. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Akkurat nå, simira skrev:

Uh, du leste det med størrelseskravet, ikke sant? Hvis ikke er det jo en god del flere aktuelle raser ja. :)

Eh nei 🙈

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm. Hva med Whippet? Veldig fin nybegynnerhund, eneste er nok kanskje litt dumt å slippe helt løs, og lurt med litt klær/dekken i kulda. Eller Irish softcoated wheaton terrier? Flott familiehund. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Kanskje ikke akkurat det du vil høre, men Lita holdt på på samme vis, fikk løst opp noen låsninger hos kiropraktor, følte hun ble noe bedre, men utover høsten kom det tilbake... Snakket med flere som mente hun bare skulle få noen uker med total ro og smertestillende fordi det sikkert bare var en strekk eller betennelse som ikke ville gi seg og ble slått opp igjen ofte fordi hun ikke kunne ta det med ro, men når det ikke ga resultater så ble det full halthetsutredning. Var halt etter rundering noen ganger, merket det første gang etter søksprøvene til NRH, og litt etter å ha trent lange søk i hardt terreng og kastet ball - kun etter å ha sovet en stund etterpå. Viste seg å være korsbånd, så det passet dårlig... Var ikke røket, men slitt nok til at det ville røket etterhvert, så da ble det operasjon, istedenfor å vente på at det skulle ryke...  Merket ingenting når jeg selv klemte osv på ulike steder, og hun så stort sett helt fin ut, om enn noe stiv innimellom bare.  Men når du uansett skal til fysio og vet så er det vel bare å vente å se, satser på at det er ingenting
  • Når det er så sjelden så tenker jeg sovnet bein eller bare litt sliten og groggy. Lykke til med helsesjekkene!
  • Nei, jeg har igrunn ikke vært så bekymret, føler ikke det er noe akutt iallefall. Men for hver gang det skjer så blir det litt mer merkelig og mindre sannsynlig at det er en strekk eller noe og mer sannsynlig at det kan være et eller annet. Husker ikke akkurat når drt startet for jeg la ikke spesielt mye i det første gangene men kanskje 5 ganger på 4-5 mnd. 
  • Skrev litt her i høst om problemer rundt hormoner, hyppig løpetid og innbilt svangerskap, og nå er det i morgen som er dagen hun skal kastreres. Passer perfekt, i og med at en av oss har fri helt til 6. januar.  Har snakket mye med veterinær om tilpassing i forhold til lite aktivitet og hvile, men kom til å tenke på andre praktiske tilpasninger vi kan gjøre hjemme? Hun sover i senga si på gulvet, men hopper gjerne opp til oss i løpet av natta. Tenker kanskje det er lurt å legge henne rett i senga vår nå i starten så vi unngår at hun hopper? Hun har vært i narkose en gang tidligere og da mener jeg at det lakk litt urin rett etterpå. Tenker med denne operasjonen at det kan kanskje lekke litt, ville dere evt kjøpt inn tisselaken til plassen hennes i sofaen?  Er det andre ting som burde kjøpes inn til hverdagen nå i starten? Sånn som eventuell rensing av sår/bandasjebytting/smertestillende regner jeg med at vi får god info om.   
  • Jeg tenker at når røntging og fysio står på planen i nær fremtid så er det ingen grunn til å bekymre seg før det. Har det vært ofte/lenge? Det kan jo også bare være at hun har fått seg en strekk eller noe.
 • Nylig opprettede emner

×