Gå til innhold
Hundesonen.no

Tankespinn - aktiv brukshund/stabil familiehundn


Aya
 Share

Recommended Posts

For morro skyld vil jeg se om jeg kan utvide horisonten min litt med tanke på fremtidig rasevalg. Jeg har vært en ganske konservativ blodfan av gjeterne, og har som noen av dere vet, mange års erfaring med BC/Sheltie/BC-blanding. Jeg er også veldig glad i aussie og belger, og det er jo nærliggende å tenke i den retningen igjen. Men med små barn tenker jeg noen ganger at det kan være en fordel med noe som kanskje er  litt mer «stødig» ...? 

Det jeg vil ha er:

- Mellomstor-ish

- Stødig, større sannsynlighet for å få en mentalt stabil hund enn omvendt

- Førerorientert og lett-trent

- Lite gneldrete

- Sunn fysikk

Evt. jaktlyst eller vokt er av mindre viktighet enn kriteriene over, men er jo med i helhetsbildet. Så. Hva er det første du tenker?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om jeg skulle skiftet rase med lignende kriterier så hadde jeg tenkt jakt golden/labbe, working springer/cocker, kelpie, bc, Og kanskje langhårsbelger om jeg fant et interessant kull. Jeg skal ikke påstå at disse her er perfekte nødvendigvis, men det er vell sjeldent noen, så jeg tenker at disse er de som med stor sannsynlighet kunne gitt meg en god/artig brukshund som også er rimelig enkel å implemnetere i dagliglivet. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det første jeg tenkte på var engelsk springer spaniel, er nok litt farga av å ha blitt kjent med så mange herlige ESS på jaktkurs, ulike stevner og treninger. :) Hadde jeg ikke vært så glad i retrieverjakt og retrieverne, så kunne jeg fint tenkt meg en ESS selv. Meen, jeg er nok stuck med retrievere enda noen år fremover. :P

Labradortispe kunne nok også vært noe, fra rette kombinasjonen (finnes endel bra som ikke blir svære tønner eller er fra heftige jaktlinjer). 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 timer siden, Betty skrev:

 

Labradortispe kunne nok også vært noe, fra rette kombinasjonen (finnes endel bra som ikke blir svære tønner eller er fra heftige jaktlinjer). 

Jeg har (for tiden) en drøm om å få meg en labradortispe en gang. Men orker ikke tanken på jaktvarianten, for neste gang skal jeg ha meg en roligere og mindre aktiv hund enn de jeg har nå ? 

Men standard-labradoren virker så store og tunge at jeg blir helt skremt av de bildene jeg ser av disse. Finnes det virkelig seriøse oppdrettere som avler på hunder som trolig ikke gjør det så bra på utstillinger ? (regner med at det er de største og tyngste hundene som gjør det best på utstillingene ?)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja! Det finnes dual som er en blanding av jakt og utstillingsvarianten, og rene "utstillingsvariant" eller "ikkejakt" som ser det jeg vil kalle normal ut. Det er tidvis langt mellom dem, men de finnes. Jeg husker dessverre ikke navnet på oppdrettere jeg har kommet over nå, siden det er lenge til det evt er aktuelt for min del.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Haha ja, så sant man har fryser på forhånd. 😂 Jeg kjøpte meg fryser ene og alene mtp råfôr når jeg kjøpte leilighet. Blir billigere i lengden uansett. 😁
    • Jeg «har» også en hund som er usikker på fremmede mennesker og dyr (hun måtte bli igjen hos foreldrene mine da jeg flyttet, men jeg tok meg av treningen av henne). Hun har alltid vært tilbaketrukken og skeptisk, helt siden hun var valp. Så har iallfall et par ord å meddele. Det er en sterk genetisk komponent til dette, og ulldotten min kommer nok aldri til å bli den sosiale hunden som oppsøker andre. Uavhengig av om vi hadde vært enda bedre på å sosialisere henne i oppveksten, ville nok det genetiske utgangspunktet hennes uansett begrenset hvor komfortabel hun ville vært med fremmede.  Erfaringsmessig så tror jeg at det beste man kan gjøre i en slik situasjon er først og fremst å eksponere valpen for positive opplevelser med andre, under kontrollerte forhold. Kanskje har du venner eller familie som kan hjelpe til med treningen, og la alt foregå på valpens premisser.  Vel så viktig tror jeg det er å lære valpen at den IKKE trenger å forholde seg til andre hvis ikke den ønsker det. Nå vet ikke jeg om dere sliter med f.eks. passering av andre folk eller hunder pga. skepsisen, men det gjorde iallfall vi. Kinderegg-metoden kan være veldig effektiv for å få valpen til å ta kontakt med deg når andre mennesker/hunder kommer til syne, men også for å skape positive assosiasjoner til å møte på andre på tur. 
    • Yuhu! Valpen min er litt småskeptisk til fremmede og det er noe vi jobber mye med. I stad var det en som fikk hilse på han, satte seg på huk og lot Melvin komme bort for å si hei på eget initiativ. Jeg så at han var litt usikker (halen), men han gjorde alt på eget initiativ og hadde all mulighet til å trekke seg unna når han følte for det. Mannen satt helt stille. Plutselig så trekker han seg bakover og bjeffer til som bare det. Da hadde han hilst og fått kos av denne mannen i en gooood stund, luktet rundt og virket ok med situasjonen. Mannen nevnte at han hadde hund selv og at det sikkert luktet av klærne. Kan lukten av en hund være grunnen til at han plutselig bråsnudde sånn? Han er ikke slem på noe vis, bare bjeffer og trekker seg unna. Han er også usikker på andre hunder og dyr, noe vi også jobber mye med. 🫠
    • Nå må jeg faktisk klage litt. Tiden går jo alt for fort 🥲 Jeg synes ikke det er mer enn noen uker siden jeg hentet hjem den lille krabaten min jeg, og nå er han snart 10kg tyngre og 30cm høyere 😂❤️ Melvin, 5,5mnd gammel ❤️
    • Gratulerer med valp! Vær forberedt på en fantastisk, men også veldig krevende tid 🤭 Jeg hentet min valp ca. 3,5t unna. Han lå i fanget hele veien hjem, og fikk ingen tissepauser faktisk. Han sov store deler av veien, så det var ikke nødvendig 😄 Planen var at han skulle få sitte i sele, men ingen av selene jeg hadde med passet. Helt unødvendig: engangs-kladder! Kjøpte en stor pakke med kladder, men jeg tror jeg brukte 1 eller 2. Jeg ville ikke forvirre han med at det var OK å bruke "tøy" innendørs som toalett, så jeg tok heller hyppigere turer ut med han så han fikk gjort fra seg ute. Det ble noen uhell i starten, men han var så og si renslig ved 3mnd alder. 😃 Noe jeg har brukt mye: GJENBRUKBARE tisseunderlag!! Disse har jeg brukt i bilen (han satt i sele i baksetet til han var ca. 4,5mnd) og i buret på jobb. (Der har han et ullunderlag jeg ikke vil at han skal tisse på, det kan ikke vaskes). Disse har vært helt supre, og har han tisset på de så har jeg bare hevet det i vaskemaskinen. Kan f.eks. brukes hvis hunden lett kaster opp i bilen. For vår del så var både bur og inngjerding helt bortkastet. Han er ekstremt klistremerke og takler ikke at burdøra lukker seg. Han har et stort bur på jobb som alltid er åpent, der kan han gjerne gå inn og legge seg. Ellers så nekter han bur 🤭 Kjøp deg også en sele med masse justeringsmuligheter! Jeg har Musti sin feel active padded sele i SMALL, og den har jeg brukt fra han var ca. 5kg til nå hvor han er ca. 12-13kg. Jeg tror jeg fint kan bruke den til han er voksen hvis han ikke plutselig vokser masse 😆 MASSE LYKKE TIL, og husk at det er lov å ha blandede følelser når valpen kommer i hus! Jeg var i ekstase mens jeg ventet, men hadde det helt fryktelig når valpen min først kom i hus. Har i etterkant lest meg opp på noe de kaller "puppy blues", og jeg var veldig preget av det. Nå ville jeg ikke vært uten! ❤️
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...