Gå til innhold
Hundesonen.no

NKK og tisper med løpetid.


tillien
 Share

Recommended Posts

9 hours ago, Tyttebæra said:

Jeg mener at agility ikke kan sammenlignes med lydighet. I agility løper bikkjene rett gjennom en bane og den sinnstilstanden de fleste hundene er i når de går er helt forskjellig fra LP. I lydighetsøvelsene risikerer man at hannhundene får trykt en blodflekk rett i trynet under dekk. Da luker man ikke ut de mest ovrerhomonelle men ødelegger for helt normale hannhunder.

Jeg ser at aktivitetene er forskjellige, dog usikker på hvordan det blir i praksis for hundene. Men la gå. Det blir likevel veldig søkt å sammenligne med worst case scenario i lydighet med "blodflekk rett i trynet under dekk". Da helt uten noen form for tilrettelegging som bruk av tispetruse, duk eller startrekkefølge. Det blir litt sånn skyttergravsdiskusjon. 

Smeller tillater bruk av tispetruse, og man må formode at det fungerer greit. Det kan vanskelig sammenlignes med agility.

Sånn ellers:

Jeg skjønner virkelig ikke denne motstanden (generelt, ikke rettet mot noen bestemt person) mot å søke løsninger her, eller hvorfor noen insisterer på å underkjenne at det som minimum kan oppleves både urettferdig og problematisk for folk.

Det er knapt noen (av de som synes alt er vel) som klart har anerkjent at tispeeiere får sine muligheter innskrenket. Noen eiere mer enn andre avhengig av sport og geografi, men likevel. Anerkjent at de likevel betaler det samme for medlemskap. Og at de risikerer økonomisk tap grunnet det diskriminerende regelverket. Det er knapt noen som har erkjent at en del hannhundeier trener for lite på å håndtere løpetid (det har vel mest vært nevnt at man kan ikke trene bort alt). Eller gått videre med tanken om hvordan man faktisk kan tilrettelegge - eksemplene som velges er heller worst case scenario under dagens praksis eller eksempler på den ene øvelsen hvor alle ser at det kan bli vanskelig. Det er litt rart synes jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det vil ikke fungere med en matte i lå og rally hvertfall iom at hunden skal sitte og ligge rundt om gjennom programmet. Eneste gode løsning vil være å la løpetidstispen starte til slutt ? Noe som ikke nødvendigvis vil være noe stress med mindre det er flere tisper fordelt i flere klasser... Dette vil da gjøre det vanskeligere for arrangøren, praktisk!

Med et lp eller rally vil man fort ende opp med å legge hunden eller stå å henge på nettopp plassene der tispa har sittet/ligger. Det er realiteten ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minute ago, yurij said:

Men mister man så mye da? Det er bare snakk om noen få dager i året ..

Med løpetid? Min løper tre ganger i året, så det er over to måneder sammenlagt hvis man går ut i fra at hver løpetid varer i 3 uker. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ingenting imot å trene med løpsk tispe, men jeg syns ikke de skal ha fri tilgang til alle konkurranser. Da spesielt i LP.

Hvis NKK ga løpske tisper fri anledning til å starte, så hadde det nok blitt langt færre som hadde meldt seg på. En tispe har gjerne 2 løpetider i året som ødelegger for dem. Men når man som hann-hund eier kan møte en (høy-) løpsk tispe hver eneste gang man skal starte, ja da er det ikke mye poeng i å melde seg på. Det er jo alltid en eller annen tispe som har løpetid. 

Endret av Rufs
  • Like 5
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

18 hours ago, Shlush said:

Det vil ikke fungere med en matte i lå og rally hvertfall iom at hunden skal sitte og ligge rundt om gjennom programmet. Eneste gode løsning vil være å la løpetidstispen starte til slutt ? Noe som ikke nødvendigvis vil være noe stress med mindre det er flere tisper fordelt i flere klasser... Dette vil da gjøre det vanskeligere for arrangøren, praktisk!

Med et lp eller rally vil man fort ende opp med å legge hunden eller stå å henge på nettopp plassene der tispa har sittet/ligger. Det er realiteten ?

Jeg er litt av typen, som kanskje noen har forstått :D , som ikke alltid er mulig å overbevise med "sånn er det"- eller "det er realiteten"-argumentasjon basert på erfaringer jeg har null oversikt over. Spesielt når jeg jevnlig treffer folk som sier det motsatte. Min oppdretter, som har trent flere hunder til øverste klasse i LP, er en av dem som mener det motsatte. Det er hverken vondt ment, personlig ment eller et ønske om å kverulere, jeg bare genuint ønsker å forstå hvordan ting henger sammen og hvorfor de er som de er. Så jeg respekterer både erfaringene og meningene dine og tar de med meg, bare så det er sagt, selv om jeg ikke nødvendigvis blir umiddelbart overbevist. 

Og jeg er i alle fall ikke overbevist om at ikke MER kan gjøres for å komme tispeeiere i møte. Kan godt hende det er øvelser og/eller klasser hvor det ikke er mulig, men det er åpenbart at det er øvelser og/eller klasser hvor noe kan gjøres. Eller stevner/prøver. Om feks arrangøren mener det er greit å kjøre løpetidstispegruppe til slutt, hvorfor skal NKK ikke tillate det? Om ikke annet for en av klassene. I deler av landet er det ikke så sinnsykt mange påmeldte, så det er overkommelig. Det var derfor de forsøkte seg på det i min klubb en gang og fikk kjeft så det holdt. Og de forsøkte det blant annet fordi de tidligere har måttet avlyse prøver grunnet for få påmeldte. De fikk kjeft da også :D

Hva skulle til for å overbevise meg helt da? Systematisk utprøving med et åpent sinn og etterfølgende grundig evaluering i regi av NKK.

Endret av tillien
Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 hours ago, yurij said:

Men mister man så mye da? Det er bare snakk om noen få dager i året ..

Som sagt tidligere. 3-4 uker kan i praksis gjøre sesongen over før den har begynt i enkelte deler av landet. I alle fall i enkelte sporter. Det er en høyst reell problemstilling for retrieverjakt her hvor jeg bor feks, ikke bare teoretisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 4/30/2019 at 10:44 AM, simira said:

Og jeg har ikke tispe fordi jeg ikke orker masse blodsøl og humørsyk hund flere uker før og etter løpetid minst to ganger i året. :P

Konklusjonen min er at det finnes hanhunder som blir helt satt ut, ikke spiser og ikke fungerer så lenge det er løpetid innenfor en km omkrets, og så er det tisper som er humørsyke og ikke fungerer i to måneder for hver løpetid og blør overalt, og så er det hanhunder som fungerer relativt som normalt, kanskje litt ukonsentrert og lite matlyst, og tisper du ikke ser en bloddråpe på eller merker noe på humøret. De to første er slitsomme uansett kjønn, og de to siste forholdsvis uproblematisk. Usikker på om det er relatert til rase, linjer eller individ, men dette er en av grunnene til at jeg mener at massekastrering av hormonelle hunder (og å fortsette å avle på foreldre/søskenene deres) er en uting.

som jeg poengterte så handlet ikke dette om ulemper hannhund vs tispe. Men det at min erfaring/oppfatning er at det er veldig enspora fokus hos de fleste hannhunder(jeg har møtt). I varierende grad, Og i de fleste tilfeller ikke noe problematisk. Men noe jeg tenker tyder på at det er en ubalanse her som med fordel kunne vært satt fokus på. Om de er såpass på når tispa ikke engang er i nærheten av løp så er det neppe noen fordel under faktisk løp heller. At tisper blør under løpetid får man liksom ikke gjort noe med og det er helt naturlig. Likeså innbilt svangerskap og de plagene som kan følge med der. Dog kunne det nok garantert vært fokus på den biten og, men det har ikke så mye med tema å gjøre så det er en annen diskusjon?

On 4/30/2019 at 12:13 PM, Tyttebæra said:

 

Stridens kjerne er ikke at tisper generelt er problematiske, problemet oppstår når hun står. Hvilke andre arter er det som ikke lar seg påvirke av hunkjønnets brunst? Når ei tispe står kan du liksom ikke skylde på «griseadferd», da har han en ganske rimelig grunn til å ikke være helt på nett. Uansett hvor pent en hannhund oppfører seg rundt løpetid, er det urimelig å forvente at han skal være helt upåvirket når han skal gå et lp-program på samme bane rett etter ei høyløpsk tispe.

Det du beskriver stemmer ikke overens med det jeg anser som normal hannhundadferd. Joda, noen hannhunder er limt i dåsa på tisper hele livet, men som regel er dette en periode under kjønnsmodningen. De jeg kjenner holder ikke på slik i voksen alder, noe er sikkert arv, noe er oppdragelse og noe er erfaring med løpetisper. Jeg tror de mest avbalanserte hannhundene på dette punktet er de som bor med inntakte tisper, som har opplevd x-antall løpetider og vet at det er bortkastet energi å oppvarte tispene før de står.

Nei, og det er derfor jeg ikke snakker om hvorvidt tisper er problematiske eller hvem som er mest eller minst problematisk eller at hannhunder generelt har problemer.. Jeg sa bare at min erfaring er at mer eller mindre alle hannhunder jeg har møtt er mer opphengt i tispe/rompe/tisseflekker m.m. uavhengig av hvor i syklusen tispa er, enn det at det står en lekekompis eller noe der foran dem. Selv i lek så lar de seg gjerne distrahere litt når rompa plutselig kommer innen rekkevidde, selv om det ikke trenger å være ille eller problematisk.. Nei, som regel ikke på et slikt nivå at det er et problem i feks konkurranse, men det jeg sier er at når det er sånn uten at det er løpetid eller noe som helst i sikte så er det neppe noen fordel når løpetiden faktisk kommer, ergo kunne det nok gå vært en stor fordel å hatt mer fokus på det og ikke tatt hensyn utover noen enkle grep som burde vært mer enn nok. Og som jeg poengterte har tispene sine ting de og, men det har ikke noe med hannhunder vs tispe med løpetid i konkurranse å gjøre, derfor poengterte jeg det og lot det ligge.

Endret av Malamuten
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, tillien skrev:

Som sagt tidligere. 3-4 uker kan i praksis gjøre sesongen over før den har begynt i enkelte deler av landet. I alle fall i enkelte sporter. Det er en høyst reell problemstilling for retrieverjakt her hvor jeg bor feks, ikke bare teoretisk.

Ja, altså jeg driver med en sport som antakelig er mindre enn retrieverjakt(?) , det er 3 norske prøver i året . To på våren og i år en på høsten ser det ut til. . Men da må man reise litt da for å få startet. Har du ikke muligheter for det?  Evt gi galastop for å prøve fremskynde løpetid litt

Endret av yurij
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 hours ago, yurij said:

Ja, altså jeg driver med en sport som antakelig er mindre enn retrieverjakt(?) , det er 3 norske prøver i året . To på våren og i år en på høsten ser det ut til. . Men da må man reise litt da for å få startet. Har du ikke muligheter for det?  Evt gi galastop for å prøve fremskynde løpetid litt

Ja, din sport er nok veldig mye mindre enn retrieverjakt! :)

Jeg ser på dette som en prinsipiell diskusjon, og uavhengig av om jeg (eller noen andre) kan reise eller ikke. Man er likevel frarøvet muligheter og blir evt "tvunget" til å reise. Bor man sørpå så er det kanskje ikke allverdens problem i praksis (dog likevel prinsipielt problematisk), men med 30 mil til Alta, 30 mil til Narvik og 60 mil til Bodø (som er nærmeste alternativer) så snakker man plutselig et helt annet nivå av tidsbruk, kostnader og behov for overskudd. Gitt at det i det hele tatt hjelper siden den korte sesongen nordpå gjør at de prøvene som er i landsdelen ofte er konsentrert rundt samme del av kalenderen.

 

Endret av tillien
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker at hvis man «angriper» problemet med en ja-innstilling, i stedet for en nei-innstilling, så finner man løsninger som funker for alle parter. Det må være mulig å innkludere alle, vi holder på med hund, ikke maskiner. Deltagere som har hunder med løpetid burde i det minste fått refundert påmelding om ikke arrangør kan legge til rette for at de kan delta. Ellers kan løpetisper gå sist, bruke tispetruse, ligge på presenning/dekke, eller man kan ha separate baner for løpetispene. Noe finner man på, om man gidder.

  • Like 2
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror noen av oss har en litt lunken innstilling til løsninger fordi vi er to fronter som er ganske uenige om hva som er rimelig å forvente av en hannhund rundt løpetid. På den ene siden mener noen at startrekkefølge/separate baner er den eneste tilretteleggingsmuligheten som ivaretar hannhundene i noen grener, og på den andre siden mener noen at hannhundene bare skal takle løpetisper uansett - punktum. Hva som er rimelig å forvente er en grunnstein i debatten som det må være enighet om for at det skal være mulig å diskutere løsninger. Dette er jo en sak som vil få store konsekvenser hvis det gjøres endringer som i liten grad er gjennomførbare for hannhunder med helt normal kjønnsdrift.

  • Like 3
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, tillien skrev:

Ja, din sport er nok veldig mye mindre enn retrieverjakt! :)

Jeg ser på dette som en prinsipiell diskusjon, og uavhengig av om jeg (eller noen andre) kan reise eller ikke. Man er likevel frarøvet muligheter og blir evt "tvunget" til å reise. Bor man sørpå så er det kanskje ikke allverdens problem i praksis (dog likevel prinsipielt problematisk), men med 30 mil til Alta, 30 mil til Narvik og 60 mil til Bodø (som er nærmeste alternativer) så snakker man plutselig et helt annet nivå av tidsbruk, kostnader og behov for overskudd. Gitt at det i det hele tatt hjelper siden den korte sesongen nordpå gjør at de prøvene som er i landsdelen ofte er konsentrert rundt samme del av kalenderen.

 

Syns dere er heldige som har et alternativ nærmere enn 30 mil all den tid det ikke er løpetid :)  uansett om det er snakk om trening eller konkurranse :) 

  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 minutes ago, yurij said:

Syns dere er heldige som har et alternativ nærmere enn 30 mil all den tid det ikke er løpetid :)  uansett om det er snakk om trening eller konkurranse :) 

Hehe :D Ja, du har åpenbart en god evne til å se på glasset som halvfullt heller enn halvtomt :) Men de fleste som driver med en eller annen hundesport i Norge bor jo vesentlig nærmere alternativene enn som så. 

Og så er det klart at dersom du ser at for akkurat din sport så er det faktisk ikke mulig (du nevnte løp på 1000m) så er det lettere å innfinne seg med situasjonen. Når man ser at løsninger finnes, de har til og med blitt prøvd med stort hell, og så setter NKK ned foten, så tror jeg frustrasjonen er lettere tilgjengelig.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det ikke lov å starte retrieverjakt eller lurecoursing med løpetid overhodet?

I sporter som krever naturlige drifter, så syntes jeg dette burde være mye løsere. Om enn tispene ikke få gå midt i felt eller med hannhundene, så skulle mulighetene vært der.

På gjeterhundprøver kan løpetisper starte som vanlig i klass 2 og 3, på deres startnummer. I klasse 1 går dem sist.

  • Like 1
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 hours ago, maysofie said:

Er det ikke lov å starte retrieverjakt eller lurecoursing med løpetid overhodet?

Det er ikke lov i retrieverjakt. Ikke i noen av grenene, ikke i noen av klassene. Skal man ta retningslinjene på alvor er det ikke en gang lov i kvalifiseringsprøven så vidt jeg kan se. Noe som er helt absurd siden dette kan man fint avtale å gjøre helt uten andre hunder tilstede. 

3 hours ago, maysofie said:

I sporter som krever naturlige drifter, så syntes jeg dette burde være mye løsere. Om enn tispene ikke få gå midt i felt eller med hannhundene, så skulle mulighetene vært der.

Med det fokuset en god jaktretriever har, nettopp grunnet naturlige drifter, så kan jeg vanskelig forestille meg at man med noen enkle grep skal ødelegge noe som helst ved å la løpetidstisper delta. Tispetruse og/eller startrekkefølge, feks. I det minste for noen av klassene (hvor hver hund bedømmes alene) om arrangør ønsker det. Et generelt forbud er også for meg vanskelig å forstå. 

Endret av tillien
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
    • Har briard, hun nærmer seg 9 år nå men er sprek ennå. Kunne tenkt meg en briardvalp mens min nåværende er sprek og rask! Hun har så herlig personlighet at jeg vil hun skal være med å prege valpen. Har forsåvidt sett litt på andre raser også som border collie (har ei på 4,5 år nå) og toller, men synes briarden har så herlig personlighet! Nå ligger det ut lite informasjon om oppdrettere i landet så jeg lurte på om noen visste om noen oppdrettere og evt kunne sende meg en pm om man ikke vil legge ut her? Vet av cathrine i trondheim men de er bortlovet, ble for sen der. 😅 men noen må da vite av noen oppdrettere? Står lite på briard/picard hjemmesiden. Litt dårlig det. 😬
    • Hvis du skal bruke folk som "hjelp", så pass på at de holder avstand og ikke tar kontakt med hunden først. Jeg ville oppholdt meg i områder med en del folk (ikke tette mengder) hvor det er mulig å regulere avstanden, og belønne ro og kontakt. Det valpen først og fremst trenger å erfare er at han ikke trenger å forholde seg til folk om han ikke vil. Hvis du skal trene sammen med folk, still dere på avstand og hold en samtale. Belønn all interesse hunden viser for den andre personen, hos deg selv, slik at han må søke ut igjen mot dem for å få belønning. Om han faktisk viser interesse for å gå bort til dem, la ham gjøre det, og la de kaste godbiter til ham (ikke bøye seg over ham!). Du kan hjelpe ham å hilse på folk du vil han skal møte (besøk, familie, venner osv.) med target-trening evt., så fokuset er på targeten og ikke på dem. Vær tydelig når han ikke trenger å forholde seg til folk og belønn kontakt med deg. Det skal ikke være opp til ham å måtte ta valget.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...