Gå til innhold
Hundesonen.no

Upredikerbar vaktbjeffing


Ederi
 Share

Recommended Posts

Hei! Vi bor i leilighet og hunden vår på 10 mnd setter i gang å vokte/varsle innendørs til tider (jeg vet ikke om det er territorielt eller for å si ifra til oss at det kommer noen...). Hun står med halen mellom beina og har dyp bjeffing (noen ganger skulle man tro det var en rottweiler som bjeffet!) som tydelig ikke er et rop om oppmerksomhet, men mer sånn "ligg unna, her bor vi!"-bjeffing. Heldigvis er det veldig lydisolerte leiligheter.

Jeg har lest noen steder at man skal avbryte adferden (helst før det starter, men det klarer jeg aldri), men det virker som hun bare tar dette som oppmerksomhet. "Hvis jeg bjeffer i vinduet, så spretter mamma opp av den kjedelig sofaen, hurra!". Hun blir gjerne stille idet jeg går inn på soverommet, og hun kommer løpende om jeg sier navnet hennes (for så å snu og sette igang igjen etter belønningen sin). Men jeg kan ikke ignorere det heller, siden det er selvforsterkende.

Andre artikler/forumposter forteller at man skal redusere tilgang til vindu/områder for vokting så mye som mulig. Vi har skjermet vinduene i stua med gardiner, men her er det en balkong i "veien" uansett, så det går ikke an å se noe fra hennes høyde. På soverommet, som er der hun er mens hun er alene, har vi tatt ned rullegardinenen og satt grind foran vinduet 24/7 for å unngå at hun utvikler adferden mer. Problemet er at hun begynner å varsle/vokte på noe som hun hører, men som vi ikke ser. Vi vet faktisk ikke hva hun reagerer på engang! Jeg har sett ut vinduet til tider, og av og til er det hunder, av og til mennesker, av og til er det overhodet ingenting som jeg kan se men hun bjeffer likevel. De fleste mennesker og hunder bjeffer hun ikke på, det er som hun er selektiv på visse hunder eller noe...kanksje hun er redd for en lyd. Vi kan da altså ikke lage en "treningsscenario" (som også er foreslått i artikler/forumposter) heller med en kompis som går forbi med bikkja og øve på å være stille, for vi vet ikke hva hun reagerer på.

Det er med andre ord, noe vi ikke klarer å predikere i det hele tatt. Hadde det vært ringeklokka hadde det vært mye enklere...den reagerer hun ikke på, hun blir bare glad for besøk. Hun reagerer heller ikke på folks om går forbi i gangen, det er tydelig noe som er ute hun ikke liker. 

Jeg lurer på hva jeg skal gjøre når hun først setter i gang å bjeffe. Vi har prøvd å redusere dette osv. men hvis det er lettere å trene, går det an å lære hunden at det holder å bjeffe 1 gang?

Endret av Ederi
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker at det ikke gjør noe om hun får oppmerksomhet rundt det, så lenge hun slutter å bjeffe. Om du hver eneste gang går inn, ber henne gå ned og legge seg i sengen sin (eller egnet plass) og belønner det, så kan du fint avslutte den kjeden.

Vi hadde et lignende problem med gårdshunden som stod i hagen og bjeffet den første tiden vi bodde i dette huset. Hver eneste gang gikk jeg ut i hagen og kalte ham inn. Etter en stund bjeffet han en gang eller to, og løp inn selv. :P

  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg avbryter min iallefall. Greit hun får oppmerksomhet, og kanskje tror hun er lite øyeblikk at det er gøy, men så blir hun jo bare bedt om å legge seg på rolig, kjedelig vis også er oppmerksomheten over igjen. Det blir ikke så spennende i lengden uansett. Skulle det eskalere pga oppmerksomhet så kan du jo prøve å bare reise deg, geleide henne rolig og uten å si eller gjøre noe spesielt inn i et bur, bak en grind eller inn på et annet rom eller noe slikt, gå tilbake å sett deg, la henne tenke litt på den å roe seg ned før du slipper henne ut igjen. Da blir det nok ikke så interessant.

Ellers tenker jeg at det at de får oppmerksomhet ikke er så viktig så lenge det er adferd som er trigget av noe annet enn mas fra hundens side. Om hunden maser om oppmerksomhet så får den jo evt det den vil om vi responderer. Potensielt iallefall, men litt avhengig av hva vi gjør så, som over her. Men om hunden varsler på en lyd den synes er mistenkelig så er det jo ikke noe forsterkende nødvendigvis at den får oppmerksomhet, om det ikke var hundens mål med adferden. 

  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Maui og kan bjeffe noen ganger på lyder som er uvant eller som kommer brått. Han varsler ikke om han ser folk i vinduet, men mer hvis det kommer "skumle" lyder som han ikke kjenner igjen. Jeg bruker bare rolig be han om å komme eller gå og legge seg for å avbryte han. Han får oppmerksomhet, men han får ikke stå og bjeffe og eskalere. Jeg tenker at det kan henge litt sammen med alderen på hunden din og. Så lenge du avbryter han og ber han om å legge seg eller noe så vil ikke det forsterke bjeffingen like mye som bjeffingen selv gjør om han får fortsette med det. 

  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når min først begynner å bjeffe så låser hun seg helt, og da eskalerer det i det uendelige hvis jeg ikke avbryter. Eneste som fungerer her er å få henne ut av modus og over på noe annet (søk, lydighetsøvelser etc.), gå å legge seg har overhodet ingen funksjon her for da fortsetter hun bare med å ligge i senga og boffe og gire seg opp igjen.

  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk! Jeg får se hvordan hun reagerer når jeg ber henne legge seg, om hun bare legger seg å bjeffer, som @wilhelmina tipset om, eller om hun klarer å slappe av, som @simira, @malamuten og @midas har erfart. Takk for tips alle sammen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...