Gå til innhold
Hundesonen.no

Tur og jogging med valp/unghund

Recommended Posts

Når begynner dere å ta med valpen/unghunden deres med på tur med mål og mening, og kortere joggeturer?

Jeg har hørt litt snakk om at hunden ikke skal være med på noen form for belastende mosjon før den er rundt året, da det vil slite på ledd og kanskje føre til HD(?). Min egen oppfatning er derimot at så lenge du ser an valpen og tar det i dens tempo, så er det ingenting i veien for å ta med en ferdig utvokst unghund på over 6 mnd på kortere fjellturer og korte joggeturer. Kanskje med unntak av tyngre raser og raser som er spesielt utsatt for HD. Tror ikke min dalmatiner valp kommer til å være særlig morsom å ha i hus frem til sommeren om hun ikke får mosjon.
 
Hva mener dere? :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tur, med en gang omtrent. I starten er det gjerne kort, i valpene tempo(gjerne løs valp) og/eller bærehjelp om vi skal lenger enn valpen burde/vil gå..

Jeg har jo ingen absolutt ufravikelig plan, igrunn ingen plan i det hele tatt, men den første uken typ så går vi gjerne 3-4 runder om dagen på rundt 1-2 km hver. Suller rundt i valpene tempo så den får utforske og gjøre fra seg. Starter litt kontakttrening osv. Bruker god tid, rundt en halvtime-45 min pr runde. 

Deretter økes lengde og tempo gradvis og antall turer pr dag kuttes ned. Etter en måneds tid er vi som regel oppe i en lengre tur på iallefall en time med litt tempo/lengde pluss en litt god luftetur iallefall i tillegg. Og etter 2 mnd ca er det lite begrensninger på tur igrunn. Kan ikke si jeg har noen kvaler med å jogge med en valp som gidder å henge på heller om den kan gå løs å følge på fritt(for å unngå at det blir så statisk). Ikke en 8 ukers valp kanskje,.men 4 mnd iallefall.

Fra 6 mnd begynner vi trekk på ski eller sykkel og unghunden her på snart 8 mnd har mange langturer i bena, inkl skiturer med trekk opp i en mil. 

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg legger ikke mange begrensninger på valper og unghunder annet enn at de ikke får trekke veldig lenge på ski/sykkel før de er litt opp i alder og har fått litt muskulatur. Det går også på at jeg ikke ønsker at de skal synes det er bare slitsomt og gå lei. Jeg går heller ikke de lengste turene når de er veldig små, men kan godt være ute lenge og la de ta det i sitt tempo. 

Skoj var med på joggeturer i marka da han var 5 mnd gammel, men da gikk han løs og jeg jogger ikke veldig fort :P Jeg jogga rundt 4 km i terreng og det var ikke noe problem. 

Fra han var 8 mnd begynte jeg så smått å sykle. Passer på at han får løpe løs innimellom og ikke trekke hele tiden og kjører ikke i stor fart hele veien. 

Nå ser det ut til at kelpien min får en HD-diagnose, men det kunne ikke falt meg inn å tro at det kommer av for mye mosjon i ung alder og jeg kommer ikke til å gjøre noe annerledes med neste valp.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tror min var 8-9 måneder når hun ble introdusert for snørekjøring på ski. Hun trakk fra før av ganske så mye i bånd på gåtur. Tror vi startet med noen kilometer og økte litt. Tror ikke det var noe mer enn knappe 5 kilometer før vinteren og skisesongen var over. Når sommeren kom var hun jo godt over året når hun ble med på sykkel og joggeturer igjen. :)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Det lærer henne ikke uvaner. Jeg har gjort det med alle mine valper, men jeg gjør det ikke når de er voksne. Det å finne på ramp, bite og styre på er valpegreier, og det går over. Så det handler igrunnen mest om å kjøpe seg litt fred og ro når man trenger det mens valpe-og unghundstyret står på. Fordelen med å gi noe godt å spise på når du setter den fra deg i grind eller bur er for å unngå at det blir konsert og stress der, før hunden er vant med å være der. På den måten gjør du plassen til en positiv plass, heller enn en "straff" og isolasjon. 
  • Jeg skal ikke si det som fakta, men logisk tenkning sier meg at BoT ikke vil være spesielt effektivt på hunder med god isolerende pels. Nettopp fordi pelsen isolerer og da vil det jo ikke virke rett og slett. Det skal jo stråle varme tilbake for å trigge blodsirkulasjon osv, men om pelsen blokkerer varme både ut og inn så er det liksom ikke så mye effekt der. 

   Og for varme kan du vell like gjerne bruke noe annet. BoT dekkenene er ikke så veldig varme og gode sånn sett, synes ikke jeg iallefall, så nå jeg virkelig trenger dekken i bil så velger jeg noe annet.
  • Beklager at jeg ler litt, haha, men sånn skal det ikke være nei. Men hvor mye galt gjør den om dere går en skikkelig god luftetur og deretter bare ignorer den litt? Ikke alle som stenger av selv altså, men de fleste gjør jo det etter en god utblåsning, kanskje med en liten pirajastund først. Viss ikke så er det bare å bruke stengsler eller bånd eller noe til å begrense den litt så vil den overgi seg å stenge av etter en liten stund   En sliten valp er som regel en god del enklere valp enn en som har masse energi, men det betyr ikke at dere ikke kan forvente at valpen ikke legger seg ned å slapper av litt innimellom selv om dere ikke nettopp har vært på langtur liksom, selv om dere har hatt en rolig dag skal de jo (og trenger å) stenge av innimellom. Vis den hva dere vil, eller bruk litt hjelpemidler når dere ikke kan. Så lenge valpen ikke bor konstant i buret/grinda og får sosial omgang samt nok tur og lek posjonert ut ila dagen så er det helt innafor å bruke grinda når dere føler behov for det  

   Edit: Mulig dere kan ha litt nytte av å skille på ute og inne hva gjelder aktivitet og lek, iallefall den typen aktivitet og lek dere engasjerer dere i. Valpen skal jo ikke ligge pal hele tiden inne, det er nok for mye å forvente, men det hjelper nok å ikke lage forventninger til at det skjer aktivitet inne, fra dere(om dere har gjort sånt). I tillegg kan man jo se på om dere gir valpen nok fred eller er dere å snakker med den, klapper på den, leker litt, gir den ting, osv osv ofte? La den få mulighet til å finne ro også. Og tenk litt på hvordan dere snakker, er det mye glad stemme/babystemme så trigger gjerne det valpen, mens ro smitter over tilsvarende.  Løper den mye etter barna om de farer i mellom så prøv å begrens det litt, la den heller venne seg til at de løper i mellom uten at han trenger å følge etter dem osv    
  • Jeg ville valgt å venne henne til å bli sperret inne i en grind først som sist og brukt det når du skal være sammen med barnet og ikke kan ha fokus på valpen. Grind er fortsatt flittig brukt her i huset periodevis på en på 9 mnd. 
   Både til ro og til å holde han unna når jeg ikke gidder å passe på alt av leker som ligger rundt eller at jeg har lyst å være sammen med datteren min uten å måtte følge med på han og hva han kunne finne på å makulere. Jeg vet ærlig talt ikke hva jeg skulle gjort eller hvordan relasjonen til hunden min hadde vært om jeg ikke hadde hatt grinder. Jeg bestemmer når vi skal slappe av, og hans initiativ øker ofte i takt med overtrøtthet og uro. Han får nok stimuli, og er veldig lite hjemme alene, så jeg vet at han trenger og kan hvile når jeg bestemmer det, det er bare ikke alltid han vil. 

    
  • Tusen takk for svar - endelig begynner jeg å skjønne hva denne rotreningen handler om (joda - har lest ørten bøker om hundehold, men når valpen plutselig er der, er det som hørtes så enkelt ut i bøkene  ikke fullt så enkel å iverksette 🙄) Sånn det er nå sliter vi oss helt ut, har knapt vekslet en sammenhengende setning med ungene de siste par ukene fordi hunden tar absolutt alt fokus, absolutt hele tiden (ja, vi sliter med å finne den av-knappen!)
 • Nylig opprettede emner

×