Gå til innhold
Hundesonen.no

Litt hjelp til hund som røyter mye?


Flatten
 Share

Recommended Posts

Hei!

I februar overtok jeg min første hund, en treårig flatcoated retriever. Mannen min og jeg er forverter. Jeg har en liten helsesituasjon jeg håper noen erfarne hundefolk kan hjelpe meg med å reflektere litt rundt.

Vi oppdaget etterhvert at han (hunden) hadde noen småproblemer da han kom til oss. Han klødde en del, og vi fikk påvist både øye-, øre- og forhudsbetennelse. Jeg synes også han flasset litt mye, men i retrospekt er det antakelig bare som følge av veldig mange nye situasjoner (flyttet fra liten by til storby). I samråd med veterinær behandlet vi betennelsene, og satt ham på forbytte til Eukanuba Dermatosis - et allergivennlig (men ikke allergifritt) for. Vi har også siden det unngått kyllingprotein, som det var i det opprinnelige foret (Royal Canine Active Adult). Da sluttet kløen. Det er også selvfølgelig mulig at han aldri egentlig hadde forallergi, og at alle de småtingene han hadde da han kom til oss bare handlet om bytte av miljø. Men vet anbefalte nå bytte uansett. Han pleier nå å klø seg innimellom som en normal hund, og i ansiktet når jeg setter meg ned for å kose med ham. Sistnevnte det virker nesten som det er noe han gjør fordi han blir oppspilt. Jeg kan ikke forstå at kløingen nå skal være noe mer enn normalt. Forhudsbetennelsen ble aldri helt borte, det finnes fortsatt innimellom sekret, men det drypper ikke på gulvet og vet sa vi burde slutte behandling. Han slikker seg en del der (fem-seks slikk noen ganger om dagen), men virker ikke særlig plaget og slikker overhode ikke sånn at han blir sår i huden eller noe.

Siden i sommer (da vi var gjennom forbyttet) har han imidlertid røytet ganske mye. Han var en tur hos oppdretterne sine, som også reagerte på det. Han har ingen hårløse flekker, men nå synes jeg han begynner å bli litt tynn i pelsen på brystet og magen (men det er jammen vanskelig å gjøre skjønnsmessige vurderinger med første hund!). Når jeg grer ham, slipper hårene primært fra baken og halen. Han har hele tiden hatt glinsende og fin pels, god apetitt og super allmenntilstand. Jeg synes imidlertid han har litt myk avføring generelt. På den daglige lange turen (vi går 1,5 time om ettermiddagen) går han gjerne på do tre ganger (i tillegg til en gang på morgenturen). Første gang er det ofte relativt fast. Andre og tredje er det mer kremkonsistens, men aldri flytende. Jeg har lyst til å prøve forbytte før vi går til videre utredning hos veterinær, fordi det virker som han har det helt supert utover røytingen og den kom etter et forbytte. Har uansett hatt planer om å bytte til et mer proteinrikt for enn Eukanuba. Jeg tenkte å prøve kombinasjonsforing med VOM taste lam og Vigor og Sage sitt laksefor - to proteiner han aldri har reagert på (Eukanuba Dermatosis er laksebasert), med 1/3 råfor og 2/3 tørrfor i dagsrasjonen.

For dere som har mer erfaring med hund: Hvordan høres denne planen ut? Er det noen som har vært borti sånn seksjonsvis røyting? Det er meget mulig at han røyter like mye over hele kroppen, men han liker å bli klødd på magen, så han ruller kanskje vekk en del av håret øvrige steder. Det kan for øvrig virke som at han ikke synes det er så kult å ha på sele, og jeg har begynt å lure på om han kanskje er litt sensitiv i huden. Men det kan også være at det er nytt og rart (oppdretterne brukte halsbånd), og at jeg bare overtolker. Oppdretterne mener ikke han er rød i huden eller har andre synlige hudproblemer. 

På forhånd tusen takk for alle innspill :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så lenge han ikke virker sår, veldig tørr  eller får barflekker(eller så godt som) der du synes han røyter mest så ville jeg først og fremst bare sett på dette som et røyteproblem, generelt. Prøv å "behandle" det og se hva dere får til. Virker det som hunden plages, får barflekker eller flekker med sår eller lignende eller klør ekstremt på disse plassene derimot, da ville jeg kanskje tenkt mer i retning problem av noe slag som trenger utredning.  At han røyter mer noen plasser kan kanskje bare være så enkelt som at det er mer pels i de områdene? 

Når dere gjør endringer nå så ta en ting i gangen, slik at dere vet hva som påvirker og hva som evt ikke gjør det. Og da er det enkelt å også ta vekk ting som virker inn negativt på hunden, om det skulle skje. 

Om røytingen ble verre etter forbytte så er det nok smart å prøve noe nytt der. Og råfor er bra for å få fastere avføring. Bare å prøve dere frem. Ikke sikkert du trenger taste serien heller, det kan være forskjell på råvarene som er brukt i tørrfor kontra råfor, forskjellig behandling  av de og forskjellig sammensetning av foret. Ikke sikkert det er noe problem med feks kyllingprotein i vom og hundemat. Om det ikke er noen spesiell grunn til at du tenker 1/3 råfor så ville jeg gitt mer enn det. Bedre innhold og råvarer stort sett, og ofte ikke noe dyrerer enn tørrfor. Spesielt om du skal merke forskjell på avføring så er det nok en fordel med litt større andel rått. Men utover det så er det jo ikke noe rett eller galt her, prøv å se hva som funker for din hund. Funker det så er det jo greit uansett :) Olje og B vitamin kan og være fine tilskudd ifht pels/hud/røyting, verdt å prøve det og. I tilfelle hunden er litt sensitiv ville jeg kjøpt inn noe rått å begynt å gi det nå sammen med det tørrforet han er vant til. Se hvordan det går, og går det bra så kan dere teste å bytte tørrforet og. Da ser dere effekten av hvert enkelt for og hunden slipper å venne seg til to nye på en gang. Samt, aldri for tidlig å begynne  å spe på med litt kjøttfor. Tørrfor flest er ikke så veldig bra mtp innhold og råvarer og forskjellen blir stor på dagsinntaket med en gang man tilsetter kjøtt. Selv om det ikke er store mengder. :)   

 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for gode tilbakemeldinger og nyttig informasjon! Dette forumet er gull, altså. Da behandler jeg dette som et røyteproblem inntil videre.

Jeg hadde tenkt å bytte tørrfor først, men det er det jo ingen god grunn til! Gjør som du anbefaler, Malamuten, og introduserer rått først. Kanskje er det tilstrekkelig for røytingen også, så kan jeg bruke lenger tid på tørrforbytte. Grunnen til at jeg tenker 1/3 er bare praktisk - vi bor i 60 kvm leilighet i Oslo med liten fryser og begrenset plass til oppbevaring :lol: Men får teste litt, og prøver å øke mengden om vi ikke ser effekten. 

Kaisen: Tusen takk for info! Da vet jeg hva det kan være om han ender opp med å reagere på det. Tror jeg tester likevel, siden det kan hende det er ubetydelig, men veldig fint å vite det så man ikke blir helt forvirra om det blir reaksjon. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg klipper min selv. Har kjøpt en billig klippemaskin på Biltema som fungerer helt supert, med flere ulike innstillinger for pelslengde. Klipper henne 3 mm på kroppen og 6mm på hale og ører. Når hun skal klippes tar jeg frem en slikkematte med leverpostei som hun koser seg med mens jeg klipper. Gjør dette ca. 5 minutter om dagen, så det tar en stund før hun er helt nedklippet, men hun slipper det stresset hos frisøren i hvert fall, og hun rekker ikke å bli lei ettersom det er såpass korte økter.
    • Sommeren nærmer seg (håper jeg), og jeg har begynt å tenke på om jeg skal klippe ned hunden i år også (som tidligere somre), eller ikke: Han blir så fin med kort lettstelt pels, Han takler varmen så mye bedre, han tørker fortere etter han har badet osv. Men; Han liker absolutt ikke denne timen det tar å klippe han ned. Hundefrisøren sier han er grei, oppfører seg bra. Men pistrer og piper. Og jeg må dra han inn "med makt". Og da blir jeg litt sånn; "Er det verd det? Skal han få slippe klippingen?" Skal / Skal ikke 
    • Haha ja, så sant man har fryser på forhånd. 😂 Jeg kjøpte meg fryser ene og alene mtp råfôr når jeg kjøpte leilighet. Blir billigere i lengden uansett. 😁
    • Jeg «har» også en hund som er usikker på fremmede mennesker og dyr (hun måtte bli igjen hos foreldrene mine da jeg flyttet, men jeg tok meg av treningen av henne). Hun har alltid vært tilbaketrukken og skeptisk, helt siden hun var valp. Så har iallfall et par ord å meddele. Det er en sterk genetisk komponent til dette, og ulldotten min kommer nok aldri til å bli den sosiale hunden som oppsøker andre. Uavhengig av om vi hadde vært enda bedre på å sosialisere henne i oppveksten, ville nok det genetiske utgangspunktet hennes uansett begrenset hvor komfortabel hun ville vært med fremmede.  Erfaringsmessig så tror jeg at det beste man kan gjøre i en slik situasjon er først og fremst å eksponere valpen for positive opplevelser med andre, under kontrollerte forhold. Kanskje har du venner eller familie som kan hjelpe til med treningen, og la alt foregå på valpens premisser.  Vel så viktig tror jeg det er å lære valpen at den IKKE trenger å forholde seg til andre hvis ikke den ønsker det. Nå vet ikke jeg om dere sliter med f.eks. passering av andre folk eller hunder pga. skepsisen, men det gjorde iallfall vi. Kinderegg-metoden kan være veldig effektiv for å få valpen til å ta kontakt med deg når andre mennesker/hunder kommer til syne, men også for å skape positive assosiasjoner til å møte på andre på tur.    EDIT: Sånn ang. selve bjeffingen, så ville jeg kanskje trodd at dette hadde roet seg av seg selv dersom den generelle tryggheten rundt fremmede mennesker og dyr ble bedre, for å konkludere. Men nå var jo dette bare en enkeltsituasjon. Hvorvidt bjeffingen i situasjoner med fremmede er et generelt problem hos dere vet jo ikke jeg
    • Yuhu! Valpen min er litt småskeptisk til fremmede og det er noe vi jobber mye med. I stad var det en som fikk hilse på han, satte seg på huk og lot Melvin komme bort for å si hei på eget initiativ. Jeg så at han var litt usikker (halen), men han gjorde alt på eget initiativ og hadde all mulighet til å trekke seg unna når han følte for det. Mannen satt helt stille. Plutselig så trekker han seg bakover og bjeffer til som bare det. Da hadde han hilst og fått kos av denne mannen i en gooood stund, luktet rundt og virket ok med situasjonen. Mannen nevnte at han hadde hund selv og at det sikkert luktet av klærne. Kan lukten av en hund være grunnen til at han plutselig bråsnudde sånn? Han er ikke slem på noe vis, bare bjeffer og trekker seg unna. Han er også usikker på andre hunder og dyr, noe vi også jobber mye med. 🫠
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...