Gå til innhold
Hundesonen.no

Ønsker jeg basenji?

Recommended Posts

Etter at vi mistet den ene hunden vår i sommer, har jeg gått å grublet på å skaffe en ny.
Hunden vi har nå, og den vi mistet, er begge av rasen CCPP
Har vurdert en ny CCPP, da vi trives med rasen, men leser også en del om basenjien, og håper dere her inne kan bidra mer med pro and cons?

Som eier av CCPP så er vi vant til mye av det som går igjen på basenjien:
*hører etter om de selv ønsker det
*lukker ørene når de selv vil
*elsker mat (og stjeler gjerne rett fremfor øynene på deg uten å skjemmes
*Ikke en hund man kjøper om man har ambisjoner innen lydighetstrening eller tilsvarende
*liker ikke dårlig vær, og man blir ikke overrasket over å finne ut av hunden har gått på toalettet inne når det er skikkelig gufsent vær ute

Det jeg er ute etter hos en hund, er ikke lydighetstrening/agility i konkurraneform.
Jeg er fornøyd med normal hverdagslydighet.
Jeg elsker å ha hunden(e) løse når jeg er i stallen her hjemme, eller om jeg rir/går en tur i usjenerte områder (fjæra, fjellet hvor vi er alene)
Hundens viktigste oppgave er å være koseklump og fotvarmer
De må kunne trenes til ikke å jage sau/kyr/hester (som vi har både på eiendommen og rundtom hos naboene)

Hunden vi har nå, er ikke spesielt glad i andre hunder. Skulle selvsagt ønske den var det, men er ikke noe stort problem for oss her vi bor.
Den kan derimot være løs uten å klikke om det passerer folk ute på veien, eller om det kommer folk på besøk. Det setter jeg mye høyere enn hvordan hunden er i møte med andre hunder.
Hunden vi avlivet i sommer, hadde en del usikkerhet mot mennesker den ikke kjente godt, og det kunne gå langt til før den landet om det kom folk på besøk. Det syntes vi var ganske slitsomt.
Den tok også ganske så av om folk gikk forbi på veien, kjenner at det er noe jeg håper vi slipper ved en evt neste hun

De siste 7 årene er det jo røytfrie hunder jeg har hatt, før det var det dalmatiner.
Basenji røyter jo selvsagt, men i hvilke mengder er det snakk om. Har lest noen plasser at de røyter lite, men noe mengde må de jo røyte vil jeg tro?
Har ikke store ønsker om å gå tilbake til dalmis-tilstander :P

Hvordan er raseindividene her i Norge, med tanke på mentalitet og kjente sykdommer?
Hvem er å regne som gode oppdrettere som faktisk avler på hyggelig mentalitet?
Hvordan vil rasen generelt sett møte mine "forventninger"?
Er det stor mentalitetsforskjeller på hannhund og tispe?

Endret av julnil
Legge til flere spm

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du kjøper ikke basenji om du er avhengig av at den kan gå løs, enkelt og greit. Noen kan, noen kan ikke, men det er ikke noe man kan satse på. Jeg ville heller ikke hatt basenji om jeg trengte å få den saueren/smådyr-ren. Jeg slipper aldri min om det er fare for sau. Omgjengelighet med andre hunder varierer, min liker ikke andre hunder men kan vendes til å gå overens med de fleste og så lenge han ikke har støtte så oppsøker han ikke konflinkt. 

Basenjier er gjevnt over veldig renslige, så den vil heller holde seg i evigheter enn å doe inne pga været. :lol:  Avlen går i riktig rettning når det kommer til folk, så har ikke intrykk av at omgjengelighet med folk er noe stort issue lenger. 

Edit: Jeg sier at min røyter i  to og et halvt minutt to ganger i året. Men han har den ekstremt korte pelsvarianten. Nesten skyldig pels. Wednesday sin Rafiki har en helt annen type pels. 

 

 

Endret av Raksha

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Veldig praktisk! 

Før så var det mye skepsis og fryktaggresjon mot mennesker på basenji. Jeg er ikke så veldig oppdatert, men jeg har hvertfall inntrykk av at dette er tatt veldig tak i og jobbet med. 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei @julnil ! Jeg har svart deg på det du skrev på klubbens side på FB, men du er velkommen til å stille spørsmål privat. Vi har forøvrig også ledige valper nå :)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
7 timer siden, Yodel skrev:

Hei @julnil ! Jeg har svart deg på det du skrev på klubbens side på FB, men du er velkommen til å stille spørsmål privat. Vi har forøvrig også ledige valper nå :)

 

Ja fikk mange utfyllende svar på fb :) 

hvem av dem, er deg der?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 28.11.2018 at 10:48 PM, julnil skrev:

Ja fikk mange utfyllende svar på fb :) 

hvem av dem, er deg der?

Www.kingwanas.com 😊

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 26.11.2018 at 9:50 PM, Raksha skrev:Edit: Jeg sier at min røyter i  to og et halvt minutt to ganger i året. Men han har den ekstremt korte pelsvarianten. Nesten skyldig pels. Wednesday sin Rafiki har en helt annen type pels. 

 

 

Ja, Rafiki har "lang" (til basenji å være) og ganske tett pels, men røyter likevel helt minimalt :) Finner egentlig aldri hår etter han, utenom de 2,5 minuttene hver høst og vår :P Det har vært nok med en dusj og en gjennombørsting på hver "røyteperiode" på alle de tre basenjiene jeg har hatt. 

Rafiki kan gå løs (på utvalgte steder) og liker alle av både folk og hunder. Han er også ekstremt selvsikker og selvstendig. Men jeg hadde aldri stolt på at det gikk an å trene han til å ikke jage sau/hest/ku/annet, for jaktinstinkt er det nok av. 

 • Like 2

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Det hadde jo vært fantastisk om det var tilfelle, men jeg har mine tvil altså... vi har ikke drevet med noe som skulle tilsi at hun plutselig skulle få større muskler🤔 hun har fått lenger turer, og fått løpe litt mer løs bare. Jeg prøver å overbevise meg selv om at det er badevekta mi det er noe galt med😂 blir spennende når vi skal veie henne hos veterinæren om 2 uker😬
  • Det er (heldigvis) sjelden det blir sånn, men i dag var jeg rett og slett så sliten etter jobb at det ikke ble noe skikkelig tur, og ikke så mye annet heller. Har egentlig bare ligget i sofaen og vært lat mens samboer har vært borte. Tror ikke nødvendigvis Mio har vondt av sånne dager en gang innimellom, men får liksom litt dårlig samvittighet likevel. Trøster meg med at det er sørpe overalt her, og da er det uansett dyremishandling å gå tur i følge Mio. 
  • Har webmaster oger veldig fornøyd. Hun er en såkalt utbryter og dette er den eneste hun aldri har kommet seg ut av. Hun syns det er litt ekkelt å få den på seg men det er glemt så fort vi kommer ut døra. Heller det enn at hun vrenger seg ut av en annen sele og blir påkjørt eller noe. Hadde hun ikke vært en utbryter hadde jeg nok gått for en annen sele da jeg syns den er litt stor og «uhamslig»
  • Frustrert!! Etter en og en halv uke på slankern har bikkja lagt på seg 200gr. Fra 8 kg til 8,2. Jeg skjønner virkelig ingenting. Har vært super streng og konsekvent med maten. Det veies og hun får mindre mat dersom hun har fått godbiter/tyggebein. Godbiter er også kuttet kraftig ned på, til nesten ingenting.. og hun får ikke mat av oss lenger. Og hun har fått mer aktivitet enn før...🙄
 • Nylig opprettede emner

×