Gå til innhold
Hundesonen.no

Slanking av hund

Recommended Posts

Jeg har en yorkshire terrier som bør ned ca 1-1,5 kilo. Problemet er att hun tro det eller ei er kresen på hundemat... vi har nok vært litt for snille med henne og gitt henne litt av hvert siden hun ikke liker tørrfor. Men nå har jeg endelig funnet 2 tørrfor som hun spiser. Det er acana den rosa typen, og royal canin den for fussy appetite. Jeg blander disse og da spiser hun. Men hvor mye tørrfor bør hun ha til dagen? Vi har ca 1 litt lengre tur hver dag, og ellers er hun ute og løper i hagen. Hun er snart 5 år, vi overtok henne for ca 1 år siden. Så hun har spist menneskemat nesten hele sitt liv og hatt lite mosjon. Så det har vært litt mye styr rundt mat. Men nå må vi få orden på situasjonen! Håper noen kan gi meg noen gode råd. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg ville tatt utgangspunkt i det som står på pakken som veiledende, men hadde nok trekt fra litt ettersom de ofte er litt rause på de anbefalingene også får dere se an utviklingen. Går hun ned så er det fint, går hun opp eller holder stabil må dere ta av enda litt mer. Husk å ta utgangspunkt i hundens målvakt når dere ser på den mengde tabellen, Ikke det hun veier nå.

Ellers er det vell ikke det viktigste hva de spiser, men mengde. Dog er det vell vanskelig å få til et fullverdig sammensatt kosthold med div matrester osv. Så pass på mengde. Og de fleste hunder sulter ikke ved matskåla, selv ikke de som vi synes spiser lite. Så ved å bare tilby mat og la hunden bestemme selv vil de aller fleste spise når de trenger det.

Med så mye ekstra på en såpass liten hund tror jeg jeg ville forsøkt å få skvist inn en liten tur ekstra i tillegg(daglig helst, men så ofte som mulig iallefall), for å få litt fortgang i slankinga uten å sulte bikkja helt og for å sørge for at kroppen er så sterk som mulig. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dere kan også vurdere å blande inn litt Vom, eller andre råfôrmerker, da spiser de aller fleste hundene også opp tørrfôret sitt! Ellers er det bare å gjøre som @Malamuten
skriver - ta utgangspunkt i hva hun burde veie. Her er grei oversikt over hvordan man kan regne ut hundens kaloribehov. Som det også står der vil selvfølgelig aktivitetsnivå påvirke dagsbehovet. Bruk vekt for å veie maten, 10-20 gram utgjør stor forskjell for en liten hundekropp, men den lille vektforskjellen er sjelden merkbar for oss i f.eks. en kopp!

Jeg ville kanskje vært bittelitt forsiktig med å øke aktivitetsnivået mye mer så lenge hunden er såpass overvektig, da det er ganske belastende for ledd. Underlaget bør ihvertfall være relativt mykt! Det aller beste er nok å få hunden litt ned i vekt først. Men, akkurat som for folk bør hun selvfølgelig få røre på seg så mye som mulig. Så dere får bare se an hva dere føler hun kan håndtere, og øke treningsmengden gradvis.

Hvis hun skulle bli veldig sulten når dere minsker fôrmengden så kan man også hive oppi litt kokte grønnsaker o.l. for å fylle opp magen uten alle de ekstra kaloriene. Husk at eventuelle godbiter også teller på dagsinntaket, så bruk gjerne kalorifattig belønning også. Lykke til! Høres ut som hun har kommet til et riktig så godt hjem hos dere, og at hun endelig får både den maten og mosjonen hun fortjener :)

 

Endret av Nimbus

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Anbefaller virkelig å kjøpe kjøkkenvekt og veie all maten! Jeg har i alle år fora på slums, og fikk litt sjokk da jeg begynte å veie.. Gav mye mer enn jeg trodde :lol: 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har en hund som legger på seg lett. Hun får MYE mindre enn det som er anbefalt. Så i starten var det litt prøving og feiling, men nå tror jeg at jeg har funnet ut hvor mye mat hun fungerer på.

Jeg begynte med å veie som hun fikk som litt rund. La oss si for enkelhets skyld at hun fikk 100 gr. Jeg skar da ned til 90 gram en periode og så hva som skjedde da. Måtte ned enda litt til og endte opp med 60 gram. MEN da har jeg lagt inn at hun i tillegg får tørrfor på tur som belønning. Så da får hun mye mindre mat i skåla si, men får supplert på turene i form av belønninger for fine passeringer av folk og fe. Jeg har også lagt inn at hun skal trekke i båndet på tur (går i sele) og hun får gjerne mer frislippturer/kløv/balanseballtrening osv. Så jeg både kuttet drastisk ned på mengden mat og økte aktiviteten hennes hele døgnet igjennom. Hun er av typen som har en ekstremt god avknapp, så jeg prøver holde henne aktiv siden hun ikke krever/velger det. Hvis hun fikk velge selv hadde hun gått tur bak høyre foten min og tuslet sammen meg. Men nå så må hun gå foran og bruke kroppen sin på hele turen.

Enklere sagt:

 • Vei maten
 • Øk aktiviteten/belastningen
 • inkluder godbitene/tyggeben i mengdeberegningen
 • prøv deg frem og se på hunden hvordan den reagerer på mengde mat
 • Like 4

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Tar du utgangspunkt i hva hun veier nå eller hva hun skal veie når hunden får mat? Jeg gir alltid i forhold til hva hun skal veie. Jeg veier og maten til hunden min på en kjøkkenvekt. Når de er små så teller hvert gram ;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tusen takk for mange gode råd og svar. Jeg har hørt med veterinæren hva hun egentlig bør veie i forhold til størrelsen, og hun sa ca 4 kilo. Nå veier hun 4,9. Så faktisk ikke så overvektig som jeg trodde🙈 jeg skal være nøyere med formengden som dere alle råder til og prøve og øke aktiviteten noe mer. Har også kjøpt inn sunnere godbiter og får bare lære opp mann og barn også til ikke og gji henne godbiter/smaksprøver uansett hvor uskyldig og søt hun er😊 

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

900g for mye på en hund på 4 kilo er mye... Det blir som 20 kilo over på et voksent menneske...Kjøkkenvekt er et godt råd, for etter hva hun bør veie og trekk godbitene fra totalen. 

 • Like 2

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Jeg ville tenkt det samme som deg. Det er ikke mange, om noen, som holder tempo over så lang tid som pointer/vorsteh. Om de kan løpe løse etter så er det nok mange som kunne hengt med, men det går jo ikke nødvendigvis alltid, så om dere snørekjører mye så ville jeg nok gått for en til av samme sort. Ellers blir det nok fort noen begrensinger eller at man må gå tur hver for seg osv.
  • Ja, han liker det sikkert, men ville ikke tenkt på at det er et grunnleggende behov han har og hatt dårlig samvittighet for at du evt hindrer det. Og ifht konsekvent så ville jeg ikke nødvendigvis hatt så mye fokus på selve gravingen,men på settingen/sinnstemningen i hvert enkelt tilfelle. Feks, ønsker du at hunden skal være rolig og vente når dere stopper på tur, da stopper du graving i dette tilfellet. Men ikke bare med et nei, eller korrigering av graving, men ved å gi hunden et annet alternativ, feks sitt. Om dere skal ha én lengre pause så kanskje du vil at hunden skal kunne gå litt rundt og evt grave om den vil og ikke bare ligge på kommando, her ville jeg sett an stemninga. Om den bare er rolig og koser seg og graver litt, ligger å gnager litt på røtter osv, greit nok. Men om hunden virker mer overivrig/fiksert/stresset så ville jeg avbrutt. Samme som over, jeg ville ikke bare korrigert gravinga, men jobbet med stresset og alternativ adferd, feks ved å be hunden legge seg.  Ifht ro er der bare to ting som gjelder stort sett. Tålmodighet og mengdetrening. Dere må rett å slett øve på å være rolig(der det trengs å øves på). Det vil ta litt tid, men gradvis vil det slippe. Sett dere ned i skauen når dere har litt ekstra tid. Sitt der gjerne en stund så hunden får til helt ned å bygge forventninger til at pauser varer en stund så her er det bare å flate ut. Jeg bruker enkelt og greit bare å ha hunden ved meg å be den legge seg. Ignorerer, evt kanskje hysjer på(om det fungerer) lyd eller at hunden er litt spent, de må jobbe seg gjennom det. Roser i grunn ikke under slik trening fordi det gjerne bare setter i gang hunden igjen og man begynner på nytt. Kjefter heller ikke eller noe slikt, om hunden reiser seg får den bare rolig beskjed om å legge seg igjen og det gjentas til det kjedsommelige(med noen). På kortere stopp så kan det hende jeg bruker godis bare for å holde hunden der jeg vil, men synes det i mange tilfeller ikke er med å skaper skikkelig ro da, selv om det kan skape lydighet. Så spørs hva man vil ha. Ikke at det skaper stress nødvendigvis, men når jeg tenker ro så vil jeg ikke ha én hund som sitter å tigger eller venter i spenning på at belønning kommer eller vi er ferdig. Helst vil jeg ha en hund som både slenger seg nedpå og slapper helt av.  Du kan helt sikkert ha god hjelp av å jobbe med hunden før dere ikke er i ro og, kontakt, fokus og slikt når dere går. Det vil hjelpe han å bli bedre på å sortere og generelt finne en annen sinnsstemning ute, og det vil nok gjøre det lettere å ta med seg den roen inn i en pause også.😊
  • Muligens litt feil formulert, mener mer at feks dsgen er kjent for sin iver til å grave.  Har også vært inne på stress. Han sliter med avknapp men blitt bedre nå som hormoner og pubertet har roet seg ved 2 års alderen. Samt øving, spesielt inne hos folk.  Jeg kan be han om å sitte/ligge ute, men det finnes veldig stor grad av intenst blikk og en lite avslappet kropp (noe som ligger i dårlig av-knapp). Han kan også pipe/grine hvis vi står for lenge i ro der jeg ikke ber han om noe. Hvordan ville du gått frem for å trene ro?😊 Inne hos folk har jeg tatt med et tyggebein (sånn lite «sugerør»), teppe samt at han har fått lang tur. Vi fikk øvd litt ute i hagen i sommer der han ble bedre - men responderer kjapt på lyder rundt seg.
  • Hei. Er litt i tenkeboksen på å kanskje skaffe en hund nr 2. Etter en lengre periode uten hund, tok jeg til meg en voksen Pointer for et drøyt år siden og har ikke angret en dag - utrolig trivelig og godt med hund i hus igjen.  Tenkte å høre med dere om innspill til passende rase. Har tidligere hatt Vorster og liker både Vorster og Pointer veldig godt,men er evig åpen for og nysgjerrig på andre raser også. At den er fuglehund er ikke et krav. Det jeg kanskje tenker på som en mulig utfordring,er å finne en hund som kan holde tritt med Pointeren mtp fysikk og løpskapasitet. Vi tilbringer mye tid i marka i all slags vær, både snørekjøring og sykling bl.a. Han holder galopp i vel ei mil før han slår om til et mer rolig tempo/trav. Et annet ønske er lite vokt/vaktinstinkt.   Alle innspill mottas med takk!
  • Mine har iallefall hatt en periode som er litt vanskelig/utfordrende rundt 4 mnd alder. Kanskje ikke så mye før 4 mnd, men større hunder da så kanskje din bare er litt tidligere ute 😊 det er ikke uvanlig. Og om det ikke er det så er det sånn valpelivet er. Ting er i endring konstant, noen ganger går det strålende andre ganger er livet for en liten tass langt mer stressende/frustrerende. Så lenge du ikke frykter noe annet galt så er det nok helt normalt.
 • Nylig opprettede emner

×