Jump to content
Hundesonen.no
Sign in to follow this  

For en rasejungel!

Recommended Posts

Hei Hundesonen!

Jeg har i mange år(10+?) ønsket meg hund, men bosituasjonen min har vært slik at dette ikke har vært aktuelt inntil nylig.
Aldri har jeg vært helt sikker på hvilken rase jeg skulle valgt, da jeg har vært innom alt fra Rottweiler, dobermann til lapphunder og polare raser.

Både sommer og vinter er jeg mye på hytta. Vil anslå annenhver helg i snitt. Dette er en hytte litt høyt oppe, men under tregrensa. Den ligger også ved en liten innsjø. Der er det mange flotte turmuligheter med mange oppkjørte skiløyper om vinteren, samt flotte Kickbike muligheter om sommeren. Har ikke fått prøvd Kickbike ennå, men har bestemt at DET skal jeg ha når jeg først skaffer meg hund!
Ellers prøver jeg å få til flest mulig overnattingsturer ila. Vår/sommer/høst, hvor jeg sover i enten telt eller hammock(Kommer an på vær og mygg(!!).  Det hender også en gang iblant at det blir overnattingstur ute om vinteren. 
Jeg er dessverre en veldig sosial person, så å reise på slike turer alene hører til sjeldenheten. Er dog så heldig at jeg har en del venner/familie som er glad i å være på tur, slik at det blir en del turer ila. året, selv om jeg gjerne skulle ha vært ute oftere.
For meg hadde en hund dekket den sosiale biten for min del, da jeg fikk låne en Jack russell av en kompis mens han var på ukestur til sydligere strøk i sommer. Vi storkoste oss ute ei hel helg!
Jack Russell er dog ikke en hund for meg, da jeg ønsker en mellomstor til stor hund som ønsker å trekke på Kickbike og ski/pulk, samt kløve på turer om sommeren.

Litt om hverdagen til hunden:
Boplass: 65 kvadrats leilighet(ikke mulighet for hundegård)
Ca.15min dotur om morgenen før jobb
Opptil 3t på ettermiddag med variert intensitet (gåing/jogging/sykling/Kickbike/ski) avhengig av vær, føre og dagsform.
ca. 15min dotur på kvelden før leggetid
Hunden vil være hjemme alene ca. 8t inkl reisetid til/fra jobb mandag - fredag.

Jeg har i det siste sett litt på Siberian Husky, som jeg føler passer godt ift. aktivitetsnivået og bruksområder. Har dog bare mulighet til å ha en hund her hvor jeg bor nå, så er redd for separasjonsangst og ødelagte møbler. Ellers finnes det jo Alaska Husky, som jeg har lest er en del "enklere" enn Siberian, men er ikke disse avlet opp for konkurranse, og helst vil stå i hundegård med ti andre? Jeg skal ikke konkurrere i noe som helst, kun ha en hund som elsker å trekke samt tåle snø og kulde. Båndhund er heller ikke noe problem for meg. 
Har også sett litt på div. andre spisshundraser som Lapsk Vallhund, men er der igjen litt redd for at den ikke er så veldig glad i å trekke, samtidig som at det er "mye lyd" i mange av de.
Jeg har hatt flere dyr før, men aldri hund, så hadde vært kjekt å få noen tips/synspunkt ang. rasevalg for førstegangseier.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

KH Vorsteh, jaktlabbis, jaktgoldis - 3 raser som også passer med god helse, grei mentalitet og ikke så utpreget separasjonsangst (særlig ikke retrieverene) som huskies. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg synes husky virker som et godt alternativ jeg. Kjenner flere som er enehunder i byleilighet uten videre problemer. Så lenge de får nok aktivitet så går det vel ofte bra. Et godt alternativ kan være vorsteh som nevnt over her, herlige hunder. Retriever kanskje, men der har jeg inntrykk av at trekklysten varierer selv om de er arbeidshunder.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rein Vorsteh tror jeg ikke funker. Holder til i nord og er mye ute vinterstid. Alaska huskys med mye vorsteh i seg vill dog muligens tåle en del kulde?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutter siden, Epok skrev:

Rein Vorsteh tror jeg ikke funker. Holder til i nord og er mye ute vinterstid. Alaska huskys med mye vorsteh i seg vill dog muligens tåle en del kulde?

Strihåra vorsteh tåler vel en del kulde hvis du liker den typen :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Visste ikke at det fantes kort/strihåret Vorsteh:icon_redface: 
Etter mitt syn, ser de helt greie ut, og absolutt en hund jeg må lese litt mer om! Utseende er ikke kjempeviktig for min del. Egenskapene teller mer. Utseende er tellende om det er innenfor "55/45%" ift. hunderase som passer best for meg hva gjelder egenskaper, om man forstår?:blink::P

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Kangerlussuaq jaktgolden passerer neppe under god helse, iallefall ikke når jeg sjekka ut rasen for noen få år siden.. Der kunne man virkelig bli mørkeredd og det var mye avl av typen foreldredyra var de eneste friske i sitt kull feks. Og knapt nok det før de hadde kanskje noen feilstilte øyehår eller noe de og. Men kjekke hunder på alle andre måter.

 

@Epok om trekk er viktig så ville jeg gått for alaskahusky, noe hund blanding eller siberian husky fra gode trekklinjer. Eller selvsagt vorsteh, pointer eller noe slikt. Det går fint å være ute med dem og, men det krever selvsagt litt mer tilpasning og utstyr som dekken/pose og godt underlag. Dekken og underlag osv må du antagelig ha med uansett når det blir kaldt til soving og hvile iallefall. Veldig variabelt hvor mye de tåler de løpshundene. Veldig mange som ikke har veldig bra pels, og om hunden din bor inne så er den jo heller ikke vant til å ha det kaldt hele tiden.

Separasjonsangst er ikke noe problem for huskyer, destruktive derimot kan de være som unghunder. Samme om de er en eller fler og samme om de får masse trim osv. Men det går over om man bare er litt kreativ og får unngått det mens det står på 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Synes det høres ut som du burde ha en hund med polar pels. Enten en veldig polar alaska husky (ikke så mange av dem), en godt pelset siberian (det varierer dessverre noe, selv om de fleste har god nok pels), eller eventuelt grønlandshund. Større og sterkere, litt mer kranglete med andre hunder i en del tilfeller men en svært god turhund det også. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, kanskje en Alaska Husky som er en mellomting mellom Siberian Husky og "standard" Alaska Husky om man kan kalle noe det.
(Føler Alaska Husky normalt sett har litt dårligere pels og litt tynnere enn Siberian). 
Grønlandshunder er virkelig fine! Er dog mer opptatt av at hunden skal være rask enn sterk. Vil heller ikke ha en veldig "kranglete" hund, da jeg sikkert skal på flere turer med kompisen som har Jack Russell. Vil ikke at den skal bli hodeløs iløpet av turen :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Må si jeg drømmer meg litt bort med disse Alaska Huskyene. Satser på at jeg finner en friluftsdame, som deler hundeinteressen, slik at vi kan flytte litt i utkanten av byen, sette opp hundegård og ha 3-4stk! :innocent:

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Epok said:

Må si jeg drømmer meg litt bort med disse Alaska Huskyene. Satser på at jeg finner en friluftsdame, som deler hundeinteressen, slik at vi kan flytte litt i utkanten av byen, sette opp hundegård og ha 3-4stk! :innocent:

Da synes jeg du skal undersøke mer rundt denne hundetypen :)
Pass bare på å kjøpe av en som har litt å vise til, alt mellom himmel og jord kan jo kalles alaska husky siden det ikke er en registrert rasehund.  Langdistanselinjer er ofte mer polare enn de avlet for kortere distanser. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Syns husky høres passende ut for deg jeg :) ellers strihåret vorsteh som andre har sakt. Den strihåra er  hardfør med tanke på vind og kulde. :)  Også er den rask! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • To dager igjen her! 😱 Hagen er gjort så valpesikker som den kan få blitt, lekene ligger klare, hundegården er delt i to, alt er helt klart. Nå er jeg mest spent på hvordan hun tar bilturen hjem, som er over fire timer, og hvor trygg hun vil være i nytt miljø. Og hva hun kommer til å synes om han vi har fra før. 😄 Vi kommer ikke til å ha dem løse sammen til å begynne med, for han er veldig voldsom og har dårlig språk. Men håper de får glede av hverandre allikevel. Har sommerfugler i magen nå ja 😄   
  • Jeg har to tollere, en på snart 8 år og en på snart 1 år. Jeg har vært ganske bevisst på hva som har vært utfordringer med hun eldste og jobbet mye med det på den yngste for å unngå problemer. Den eldste girer seg til tider alt for mye opp under trening og i andre situasjoner det skjer noe gøy, som f.eks bading. Med hun kjenner jeg meg veldig igjen i det @Miloficent sier. Hun tilbyr atferd i hytt og pine og blir frustrert om hun ikke får noe. Jeg tror at i hennes tilfelle grunner det mye i dårlig impulskontroll. Nå som hun begynner å bli gammel og har kreft konkurerrer vi ikke lydighet eller RL lengre så jeg trener bare for gøy. Jeg lar hun slurve og tulle som hun vil, vi trener for bare for gøy 😊 Valpen, som jeg kaller han selv om han snart er et år, har jeg hatt litt andre utfordringer med. Jeg har trent mye ro og selvkontroll fordi han kan til tider være "all over the place". Jeg ønsker å gå jaktprøver med han, og er så imponert over roen han har under jakttrening selv om dummyer kastes. Problemet her der i mot er at han ikke kommer tilbake med ting han apporterer. Han synes det er så kult og leker "fang meg hvis du kan" leken med meg. Det er så frustrerende at jeg nå har lagt det litt på hylla. Nå jobber vi bare med håndtarget for at han etterhvert skal kunne avlevere i hånden. Han har vært en stortyv som valp og jeg har vært dum og ikke tenkt så mye over at jeg flyr etter han for å få tilbake ting han har stjelt 🤔 Jeg prøver å bytte til meg ting nå, og det går litt bedre, men det er krise om han er løs og finner en ball eller noe annet kult. Da løper han bare rundt meg og bøller. Håper vi snart også knekker koden sånn som @Sprettballen😃
  • Trekker opp denne igjen!  Frister litt å prøve med mine to bordere. Yngstemann tenker jeg at jeg sikkert kunne trent til å løpe fint ved siden av sykkel, og hun er også god til å trave. Men i utgangspunktet prøver jeg å lære henne det motsatte, å ligge foran i stram line i galopp og trekke. Så vil aller helst ikke trene henne til å jogge ved siden av. Eldste er en håpløs traver (han galopperer hvis jeg jogger sakte, til tross for at han er nesten 60 cm høy...) og kommer heller aldri til å løpe med sykkel uten å trekke som et uvær. Vil det da si at vi ikke kan være med? Er det helt uaktuelt å ha hund foran sykkelen som trekker i galopp, så lenge vi holder oss innenfor gitt hastighet? (Evt trekker på siden i Springer i galopp). 
  • Vel vi møter jo titt på utfordringer på trening, like så ofte som vi møter på ting som går superlett. Den største utfordringen for min del med Milo er at han blir så giret at han bare fjaser med å hoppe rundt eller gjøre dekk/sitt i tide og utide frem til han får en kommando. Når kommandoen kommer så gjør han det han skal for en godbit, mens med en ball så koker det litt vel mye i toppen og hvis jeg venter han ut kan han bli frustrert å starte å bjeffe eller vise alle triksene i boken. Dette er dog noe vi jobber med, sånn at jeg bruker ball der jeg vil ha han gira og på, mens godbit brukes for å roe han ned. Prøver også å lære han at han skal holde kommandoen selvom han får en godbit, og at vi kan gjøre sammensatte øvelser uten påfyll med godis hele tiden (øvelser han altså kan godt). Skulle alikevel ønsket at han bevarte roen selvom ballen er tilstede, men han bare eeeeelsker ball😅 Ellers hvis han kjeder seg litt under trening (feks fellestreninger der vi gjør ting etter tur) så kan han finne på grave febrilskt i bakken eller konstant snuse under kjedelige øvelser hvis han lukter noe spennende på bakken. Dette med at han girer seg enormt er jo også veldig positivt. Han er ALLTID klar for trening, elsker å jobbe og vi har kjempegod kontakt stortsett. Vi har startet med lydighet (rettet mot konkurranse) ganske sent og ser utfordringer med det, med tanke på at enkelte ting som feks utgangsstilling hadde vært mye lettere å trent på fra han var valp kontra 2 år gammel. Jeg er også ganske fersk i gamet, så vi lærer sammen😄 Milo er blanding av dansk-svensk gårdshund, toller og cocker spaniel.
  • Feilfri innlæring handler i korte trekk om å gjøre treningen så enkel at hunden alltid lykkes, og øke kriteriene så gradvis at hunden fortsatt får det til. Det betyr ikke at man aldri skal feile den, men man tilstreber hele tiden at hunden skal klare det kriteriet du har satt. Får den det ikke til, går man kjapt tilbake på kriteriene sine. Det forebygger frustrasjon. Jeg har også brukt varierende kvalitet for å få progresjon i en øvelse som har vært vanskelig. Der forsøk, men dog ikke "godt nok" har blitt belønnet med tørrfôr, mens gode forsøk har blitt belønnet med pølse, karbonade etc. og jackpot med f.eks. lek på supre forsøk. På den måten får du ikke frustrasjon fordi du venter ut, men du får likevel belønnet bedre de skikkelige forsøkene til hunden. 
 • Nylig opprettede emner

×