Gå til innhold
Hundesonen.no

Parre hannhund på to år?

Recommended Posts

Hei, har en shetland sheepdog hannhund på snart to år og har fått spørsmål fra noen om å bruke han til å sette valper på tispa deres av samme rase. 

Er da usikker på om 2 år litt for ungt til å til å parre han? Og om det kan påvirke atferden hans med tisper og andre hannhunder etterpå?

Setter pris på alle råd og takker på forhånd for svar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Siden jeg ikke kjenner rasen, så er mitt "heteste tips" å sjekke ut raseklubbens hjemmeside http://www.nssk.no/
og gå gjennom hva klubben anbefaler ifb med avl.
Vær obs på at noen raser (vet ikke om dette gjelder din rase) har krav til helseundersøkelser, for å i det hele tatt få registrert valper. 

En 2 år gammel hannhund er ung, men ikke "kriseung". Det er tillatt å bruke dem fra de er bare ett år gamle (i mine øyne er majoriteten "valper" på denne alderen, men de kan altså brukes, hannhundene). 
En del helsetull dukker gjerne ikke opp de første leveårene, men dette er sikkert varierende fra rase til rase (forekomst av ymse, altså).
Hva med å kontakte oppdretter av hunden din, for å rådspørre?
Om du har kontakt med oppdretter, eller føler deg komfortabel med å ta kontakt.
Alternativt raseklubb, som nevnt.

Det er viktig å tilføre rasen noe positivt, så et minimum før man avler er å sette seg inn i, og følge, retningslinjene satt av raseklubb :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mange gode råd over her. Og så tenker jeg at man må se an hunden litt. Første bud er selvfølgelig at raseklubbens krav skal være oppfylt, og at hunden er frisk og stabil både mentalt og fysisk. Der tenker jeg også at jeg ville sett an modenheten til hunden. Men av en liten rase så tenker jeg at 2 år i prinsippet er greit dersom alt annet er i orden. Isåfall ville jeg kombinert med en tispe som har hatt kull før, så man vet at en av hundene har hatt vellykket paring tidligere.

Og ja, det kan godt gjøre at han blir mer oppmerksom på, og opptatt av løpetisper.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

2 år er ungt ja, med tanke på at hanner kan brukes langt opp i årene.  Det er viktig å fått tatt de helseundersøkelsene som trengs, og jeg er jo for mentaltesting av avlsdyr, og der er det jo aldersgrenser for å ta dem.  Jeg tenker at det er vel ingen hast å MÅ parre hunden akkurat nå, kontra om ett år? Hunden er fortsatt i utvikling.

Jeg var borti en oppdretter som skulle bruke en 10 mnd hanne på tispen deres, og jeg bare WOW, okei...  :blink: Why??   Men 2 år, tja kanskje hvis alt er på plass først.

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Hurra! Gratulerer til Dexter og deg med "fruen"
  • Ja, hun ble veldig stor. Sånn for rasen sin del er jo ikke det et ønske scenario. Det skal jo ikke være en svær hund, men noen ganger blir det sånn. Får liksom ikke gjort så mye med det, og hun er ikke avlet stor med vilje og da synes jeg det er mer greit. Hun passer i utgangspunktet bra til meg da, siden jeg er så lang. Så hun ser ganske normalstor ut ved siden av meg 😅  Nemi var egentlig ikke så liten, hun var bare veldig smal. Så mer ut som en malle i kroppen. Hun var 28 kg og 57-59 i manken, så godt innenfor standard. 
  • Nå har jeg vært hos vet så tenkte bare å komme med en oppdatering, tilfelle noen kommer over denne tråden og undrer seg. Høst 2017 så ble han tidligere diagnotisert med ovefladisk akutt pyodermi men årsak er fortsatt ukjent. Vet sa nå at han ligger mest sannsynlig midt mellom allergi og hudproblemer, så verken det ene eller andre. Han sa at så lenge shampoo fungerer så skulle jeg fortsette å bruke den fordi den hjelper til på hudbarrieren. Samtidig fikk jeg også ny dose bravecto, fordi en sårbar hud har ikke så godt av flått eller evt. lopper om det skulle forekomme😊 De små klumpene ville han ikke bekymret seg om og han sa potene var veldig fine, ikke noe tegn på hudproblemer innimellom tredeputene. Forverrer det seg, så tar vi nok en allergitest/blodprøve for utendørs ting, som feks pollen og gress.
  • Det finnes ventilator du kan ha integrert i taket også, altså at den felt inn i taket. Kanskje det er et alternativ? Jeg har ikke erfaring med det selv, så hvorvidt det funker bra aner jeg ikke.
  • Noen som har benkeventilator eller ventilator integrert i platetoppen på kjøkkenet? Drømmer om det når vi en gang skal bygge oss kjøkken, men ser at det er ganske dyrt. Fungerer det bra? Er det verdt de ekstra pengene for å unngå å ha ventilator hengende fra taket? Drømmer om kjøkken øy med platetopp, så synes aldri den ventilatoren over passer inn da. 
 • Nylig opprettede emner

×