Jump to content
Hundesonen.no

Parre hannhund på to år?

Recommended Posts

Hei, har en shetland sheepdog hannhund på snart to år og har fått spørsmål fra noen om å bruke han til å sette valper på tispa deres av samme rase. 

Er da usikker på om 2 år litt for ungt til å til å parre han? Og om det kan påvirke atferden hans med tisper og andre hannhunder etterpå?

Setter pris på alle råd og takker på forhånd for svar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siden jeg ikke kjenner rasen, så er mitt "heteste tips" å sjekke ut raseklubbens hjemmeside http://www.nssk.no/
og gå gjennom hva klubben anbefaler ifb med avl.
Vær obs på at noen raser (vet ikke om dette gjelder din rase) har krav til helseundersøkelser, for å i det hele tatt få registrert valper. 

En 2 år gammel hannhund er ung, men ikke "kriseung". Det er tillatt å bruke dem fra de er bare ett år gamle (i mine øyne er majoriteten "valper" på denne alderen, men de kan altså brukes, hannhundene). 
En del helsetull dukker gjerne ikke opp de første leveårene, men dette er sikkert varierende fra rase til rase (forekomst av ymse, altså).
Hva med å kontakte oppdretter av hunden din, for å rådspørre?
Om du har kontakt med oppdretter, eller føler deg komfortabel med å ta kontakt.
Alternativt raseklubb, som nevnt.

Det er viktig å tilføre rasen noe positivt, så et minimum før man avler er å sette seg inn i, og følge, retningslinjene satt av raseklubb :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mange gode råd over her. Og så tenker jeg at man må se an hunden litt. Første bud er selvfølgelig at raseklubbens krav skal være oppfylt, og at hunden er frisk og stabil både mentalt og fysisk. Der tenker jeg også at jeg ville sett an modenheten til hunden. Men av en liten rase så tenker jeg at 2 år i prinsippet er greit dersom alt annet er i orden. Isåfall ville jeg kombinert med en tispe som har hatt kull før, så man vet at en av hundene har hatt vellykket paring tidligere.

Og ja, det kan godt gjøre at han blir mer oppmerksom på, og opptatt av løpetisper.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 år er ungt ja, med tanke på at hanner kan brukes langt opp i årene.  Det er viktig å fått tatt de helseundersøkelsene som trengs, og jeg er jo for mentaltesting av avlsdyr, og der er det jo aldersgrenser for å ta dem.  Jeg tenker at det er vel ingen hast å MÅ parre hunden akkurat nå, kontra om ett år? Hunden er fortsatt i utvikling.

Jeg var borti en oppdretter som skulle bruke en 10 mnd hanne på tispen deres, og jeg bare WOW, okei...  :blink: Why??   Men 2 år, tja kanskje hvis alt er på plass først.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×