Gå til innhold
Hundesonen.no

Valp - hva prioriterer du av trening i starten?


litchi
 Share

Recommended Posts

Hei! 
I disse valpetider har jeg sittet og tenkt mye på hvordan jeg skal gå frem med treningen. Det hadde derfor vært interresant å høre hva dere prioriterer av trening med valpen deres. 

Jeg kan jo starte med hva jeg selv har vektlagt med min 11 uker gamle valp. I disse ukene jeg har hatt han har han fått være en nysgjerrig liten valp uten noen særlige krav fra meg. Vi har kun trent på å skulle gå på do ute, kontakt med meg og rotrening. Vi har også lekt mye og prøver å bygge opp forventninger rundt lek, for å sterke båndet oss i mellom og forhåpentligvis få en hund som tar lek som belønning. Nå videre tenker jeg det er viktig å begynne med å trene bli og innkalling. 

Jeg tenker dette kan være en fin tråd for folk med valper som trenger litt inspirasjon, meg selv inkludert. Hva lærer dere valpen først? Hva fokuserer dere mest på under valpetiden?:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det aller første jeg begynte med å trene på var håndtering (ta over alt på valpen, mellom tærne mens vi koste, venne seg til en våtserviett i stussen, å dusje, kose med halen, ta litt i gommen, i ørene, ligge på ryggen i fanget mitt osv osv). Og så har vi øvd og øver vi fortsatt veldig på det å kunne roe seg, både inne og ute. Samt mye sosialisering med andre hunder og valper (positive opplevelser), jeg ønsker å gjøre det jeg kan for å få en hund med godt utviklet hundespråk og som går overens med de aller fleste andre hunder.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sosialisering, miljøtrening, kontakt med meg i alle slags miljø, innkalling,  passeringstrening og vende seg til nødvendig håndtering som kloklipp og børsting. Det er hverdagslydigheten, og den har aller mest fokus. Så trener vi litt på lekeregler, frysmarkering på gjenstand, sitt, target og litt andre småting når det passer seg.  Vi har også gått noen spor. 

Endret av Sprettballen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det åtte år siden jeg hadde valp, men jeg husker spesielt innkalling og håndtering la jeg mye vekt på i starten. Jeg pelte på henne overalt, føtter, ører, øyne, tenner, hale osv. Idag kan hvem som helst, inkludert veterinærer, gjøre som de vil med henne uten protester. 

Edit: Og så klart sosialisering og miljøtrening. :P

Endret av Th3a
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, Th3a said:

Nå er det åtte år siden jeg hadde valp, men jeg husker spesielt innkalling og håndtering la jeg mye vekt på i starten. Jeg pelte på henne overalt, føtter, ører, øyne, tenner, hale osv. Idag kan hvem som helst, inkludert veterinærer, gjøre som de vil med henne uten protester. 

Edit: Og så klart sosialisering og miljøtrening. :P

Glemte også å legge til det siste der. :P Men foreløpig hvertfall samme her (bortsett fra at han sjelden har tid til å stå stille dog) og det er SÅ utrolig deilig! Forrige hund hadde litt issues med dette helt fra vi fikk han som valp (og som førstegangseiere trente vi nok ikke nok på det den gang heller). 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Sosialisering, miljøtrening, innkalling, lek, enkel lydighet (i veldig korte positive økter). Det aller viktigste for meg er å terpe på kontakt. På forrige valp hadde jeg også ofte med godbiter på tur, og ga henne godbit når jeg sa navnet hennes og hun så på meg. Og når valpen kan kontakt og enkel lydighet hjemme synes jeg det er greit å dra på hundeklubben og trene i nærheten av andre hunder, så valpen lærer å fokusere på meg og ikke de andre hundene.  Jeg har også gitt godbiter ved passering av andre hunder, for å holde fokuset vekk fra andre hunder. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kontakt og relasjon er første pri.

Ro(ute) er en god 2 nå når jeg har barn, men det kommer jo ganske naturlig siden hunden må finne seg i å være med rundt,  vente mens vi er på lekeplassen eller når minstemann skal utforske noe spennende. 

Båndtrening. 

Det er vell det stort sett,  sitter det har man et godt grunnlag for det meste. Sosialisering/miljøtrening osv kommer nå bare på plass gjennom tur og trening rundt om.  Og er vi mest i skogen så går det erfaringsmessig sett veldig bra det og. Ikke noe å stresse med.

Det er kanskje litt innbefattet men vi bruker mye tid på å kose oss,  leke og utforske. På å bygge opp styrke, koordinasjon og kondisjon og alt slikt. Og vi gjør stort sett det som faller seg inn.  Ingen plan. Også putter vi inn litt mer "seriøs" trening som spor/søk, lydighetsmomenter osv der vi har lyst/tid/ork, for det meste veldig godt kamuflert i lek og morro. Tissing og slikt kommer seg og tenker jeg,  valpen blir jo luftet,  men føler det er mer jobb en trening :P når blæra holder så holder de seg lengre og ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg jobber massemassemasse med å legge ansvaret over på henne i forhold til det med å holde seg i nærheten, ikke stikke av, velge meg, velge trening, etc. Utover det gjør vi ikke så veldig masse foruten de selvsagte tingene som å ikke tygge på alt mulig, tisse ute, etc. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hm, nja, alt og ingen ting - som Malamuten sier: litt det som faller oss inn og som vi (jeg) har lyst til der og da.

Vi bor midt i byen, så sosialiseringen skjer litt av seg selv (dog ikke så mye med hunder, hilser ikke på fremmede hunder med mindre han selv tar kontakt og de virker veldig trygge). Tissetreningen går i hans tempo, vi går ut når han har sovet eller vært alene og det ser ut til å begynne å fungere veldig bra. Han blir utrolig stolt når han gjør fra seg ut og får ros, så det har plutselig kommet litt på plass.

Han er min første valp, så jeg begynner nå etter en måned å forstå hvor mye jeg har stresset unødvendig.

Det jeg gjør veldig bevisst er å ta han med på "alt". Han forholder seg heeelt rolig til alle situasjoner hvor man som student og "alenemor" plutselig må ha med hunden.

Ting vi har gjort mer bevisst er å trene kontakt, enkle kommandoer og hva man kan tygge på å ikke. Samt å sitte før man før mat og slikt som kan bli hendig senere i livet. 

Bruker mye tid på å kose, snakke sammen, bli kjent med hans kroppspråk, signaler og behov og å lære han å trene og lytte. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kontakttrening, lekeregler, innkalling, bitehemming som forøvrig er en seiglivet problemstilling :P , miljøtrening, sosialisering og gradvis fysisk styrke og kondisjon, passering, båndtrening, impulskontroll, ro og såklart dotrening som har gått helt av seg selv med den jeg har nå. Så trener vi grunnøvelser, men det er litt sånn på siden for hovedfokuset er på at han skal lære seg å velge meg rundt andre fristelser. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det 11år siden jeg hadde valp sist, men jeg har nå gjort meg opp noen tanker om hva jeg skal gjøre når nestemann kommer i hus. 

Innom forskjellig miljø, ta buss/tog, turer nye steder. 
Kontakt, kontakt og atter kontakt. 
Klikkerlyd.
Jeg er driiiitkul/lekelyst.
Generell håndtering/negleklipping/børsting etc. 
Innkalling.
Gå pent i bånd. 
Så div andre øvelser etterhvert. 

Endret av Rocket
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lar valpene mine stort sett bare få være valper. Rana (4 mnd) kan ikke en eneste kommando annet enn å komme når jeg roper navnet hennes. Utover det tar jeg mine valper med overalt og sosialiserer de masse med hunder utenfor flokken og andre mennesker i alle aldre. Valpene må også lære å være selvstendige og falle til ro i hundegård og i bånd ute. Hovedfokuset vårt er likevel å la de få utfolde seg i naturen. De får løpe løs i fjellet og skogen hver dag. Koordinasjon, muskulatur og kondisjon er mitt største fokus hos valpene. De skal få oppleve at det å være aktiv ute er meningen med livet :wub:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns kontakt er veldig viktig :) 

penny, som er min yngste er en skikkelig triksehund, og når hu var bittebaby og jeg tok frem godbit gjorde hun altslags morsomme ting, hun lærte å sitte bamse den første uka :wub: (hun er fremdeles like motivert å kjekk å trene med)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg klipper min selv. Har kjøpt en billig klippemaskin på Biltema som fungerer helt supert, med flere ulike innstillinger for pelslengde. Klipper henne 3 mm på kroppen og 6mm på hale og ører. Når hun skal klippes tar jeg frem en slikkematte med leverpostei som hun koser seg med mens jeg klipper. Gjør dette ca. 5 minutter om dagen, så det tar en stund før hun er helt nedklippet, men hun slipper det stresset hos frisøren i hvert fall, og hun rekker ikke å bli lei ettersom det er såpass korte økter.
    • Sommeren nærmer seg (håper jeg), og jeg har begynt å tenke på om jeg skal klippe ned hunden i år også (som tidligere somre), eller ikke: Han blir så fin med kort lettstelt pels, Han takler varmen så mye bedre, han tørker fortere etter han har badet osv. Men; Han liker absolutt ikke denne timen det tar å klippe han ned. Hundefrisøren sier han er grei, oppfører seg bra. Men pistrer og piper. Og jeg må dra han inn "med makt". Og da blir jeg litt sånn; "Er det verd det? Skal han få slippe klippingen?" Skal / Skal ikke 
    • Haha ja, så sant man har fryser på forhånd. 😂 Jeg kjøpte meg fryser ene og alene mtp råfôr når jeg kjøpte leilighet. Blir billigere i lengden uansett. 😁
    • Jeg «har» også en hund som er usikker på fremmede mennesker og dyr (hun måtte bli igjen hos foreldrene mine da jeg flyttet, men jeg tok meg av treningen av henne). Hun har alltid vært tilbaketrukken og skeptisk, helt siden hun var valp. Så har iallfall et par ord å meddele. Det er en sterk genetisk komponent til dette, og ulldotten min kommer nok aldri til å bli den sosiale hunden som oppsøker andre. Uavhengig av om vi hadde vært enda bedre på å sosialisere henne i oppveksten, ville nok det genetiske utgangspunktet hennes uansett begrenset hvor komfortabel hun ville vært med fremmede.  Erfaringsmessig så tror jeg at det beste man kan gjøre i en slik situasjon er først og fremst å eksponere valpen for positive opplevelser med andre, under kontrollerte forhold. Kanskje har du venner eller familie som kan hjelpe til med treningen, og la alt foregå på valpens premisser.  Vel så viktig tror jeg det er å lære valpen at den IKKE trenger å forholde seg til andre hvis ikke den ønsker det. Nå vet ikke jeg om dere sliter med f.eks. passering av andre folk eller hunder pga. skepsisen, men det gjorde iallfall vi. Kinderegg-metoden kan være veldig effektiv for å få valpen til å ta kontakt med deg når andre mennesker/hunder kommer til syne, men også for å skape positive assosiasjoner til å møte på andre på tur.    EDIT: Sånn ang. selve bjeffingen, så ville jeg kanskje trodd at dette hadde roet seg av seg selv dersom den generelle tryggheten rundt fremmede mennesker og dyr ble bedre, for å konkludere. Men nå var jo dette bare en enkeltsituasjon. Hvorvidt bjeffingen i situasjoner med fremmede er et generelt problem hos dere vet jo ikke jeg
    • Yuhu! Valpen min er litt småskeptisk til fremmede og det er noe vi jobber mye med. I stad var det en som fikk hilse på han, satte seg på huk og lot Melvin komme bort for å si hei på eget initiativ. Jeg så at han var litt usikker (halen), men han gjorde alt på eget initiativ og hadde all mulighet til å trekke seg unna når han følte for det. Mannen satt helt stille. Plutselig så trekker han seg bakover og bjeffer til som bare det. Da hadde han hilst og fått kos av denne mannen i en gooood stund, luktet rundt og virket ok med situasjonen. Mannen nevnte at han hadde hund selv og at det sikkert luktet av klærne. Kan lukten av en hund være grunnen til at han plutselig bråsnudde sånn? Han er ikke slem på noe vis, bare bjeffer og trekker seg unna. Han er også usikker på andre hunder og dyr, noe vi også jobber mye med. 🫠
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...