Gå til innhold
Hundesonen.no

Råfôring - egenkomponert


sidnajse
 Share

Recommended Posts

Tenkte at vi bare kunne ha en tråd for de som selv setter sammen en rå kost til hunden (f.eks. BARF eller PREY-model), og de som interesserer seg for det:)

Jeg har et spørsmål selv; Dere som råfôrer slik, hva får hundene deres daglig? Når får den kjøtt, når får den bein, når får den innmat etc.

Beklager hvis det allerede finnes en slik tråd, men fant ikke en selv.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har råfôret etter Prey-modellen tidligere (frankenprey ish), nå bruker jeg derimot VOM som base. 

Det er overhodet ikke meningen at hunden skal få det samme hver dag eller at det skal være fullverdig på en dag, heller ikke på en uke, men derimot iløpet av ca 3-4 uker burde det det inkludere minimum 4 proteinkilder og variasjon i organkildene. 

Jeg fôret med f.eks svinekoteletter (uten bein da de var for harde for lille hunden jeg hadde), div fra kylling (mye vinger og lår), forskjellig kjøttdeig uten salt, torskefileter, laksefileter, hele småørret, storfehjerter, hamstret lammekjøtt når det var sesong, svinetunger, svinehaler og -ører, forskjellig type lever (lettest å få tak i storfe og kylling), nye nyrer, matblod. Fra de hele småørretene fikk han i seg hjerne og øyne som er organer.

(Nå gir jeg i tillegg egg, det tålte ikke min forrige hund.)

Hadde jeg begynt på dette igjen, ville jeg gått enda mer inn for å få tak i mer variasjon av organer, og prøvd å fått til avtaler for rimeligere kjøtt (hadde liten hund før, så tenkte ikke over prisen da, men har en som blir betydelig større nå). 

Endret av Stjerneskinn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 months later...

Drar opp denne igjen jeg, flere som råforer? Begynte å fore etter prey modellen da jeg fikk valpen, og føler jeg begynner å få litt peiling nå. Jeg må ha en viss rutine på det, så mandag er fast organdag her i huset. Hovedsakelig lever og nyre av storfe, skal se om jeg får tak i lever av noe annet neste gang. Så kjøper jeg hest og sau via råforingsgruppe på face, hjemmeslakt som selges til hundemat. Bruker nakkekoteletter og kyllinglår fra xtra-serien, også får hun div fisk etter hva som er på tilbud. Coop ekstra har også en type hel høne, desverre uten organer men med brusk, bein osv som de selger rimelig, typ gammel egghøne. Innimellom er jeg heldig og kommer over div på råforingsgruppene, sist uke fikk jeg tak i masse avskjær av elg og et par kaniner. Så jeg føler jeg får til en grei variasjon i proteinkildene, hun får fast lever/nyre og bein. Eneste jeg skulle hatt mer av er andre organer, men uten tilgang på slakteri eller Sverige sliter jeg litt. 

Edit: Også får hun egg 1-2 ganger i uka, gir helt men hun foretrekker å la skallet ligge igjen.

Endret av Mirapusen
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 hours ago, Mirapusen said:

Drar opp denne igjen jeg, flere som råforer? Begynte å fore etter prey modellen da jeg fikk valpen, og føler jeg begynner å få litt peiling nå. Jeg må ha en viss rutine på det, så mandag er fast organdag her i huset. Hovedsakelig lever og nyre av storfe, skal se om jeg får tak i lever av noe annet neste gang. Så kjøper jeg hest og sau via råforingsgruppe på face, hjemmeslakt som selges til hundemat. Bruker nakkekoteletter og kyllinglår fra xtra-serien, også får hun div fisk etter hva som er på tilbud. Coop ekstra har også en type hel høne, desverre uten organer men med brusk, bein osv som de selger rimelig, typ gammel egghøne. Innimellom er jeg heldig og kommer over div på råforingsgruppene, sist uke fikk jeg tak i masse avskjær av elg og et par kaniner. Så jeg føler jeg får til en grei variasjon i proteinkildene, hun får fast lever/nyre og bein. Eneste jeg skulle hatt mer av er andre organer, men uten tilgang på slakteri eller Sverige sliter jeg litt. 

Edit: Også får hun egg 1-2 ganger i uka, gir helt men hun foretrekker å la skallet ligge igjen.

Du er nødt til å få inn mer organer og variasjon der. Som sagt er hele fisk enkelt å få tak i (øyne og hjerne), og på Meny har de andre typer lever og nyrer, om ikke i butikk skal det være mulig å få bestilt inn. Også viktig å huske at 10% bein er veldig lite, så de skal ha mest beinfritt. ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 timer siden, Stjerneskinn skrev:

Du er nødt til å få inn mer organer og variasjon der. Som sagt er hele fisk enkelt å få tak i (øyne og hjerne), og på Meny har de andre typer lever og nyrer, om ikke i butikk skal det være mulig å få bestilt inn. Også viktig å huske at 10% bein er veldig lite, så de skal ha mest beinfritt. ?

Hun får kun bein fra høne eller kylling, resten er beinfritt. Som jeg skrev leter jeg etter organer fra flere dyr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 year later...

Jeg trenger hjelp! ?

Det var ei på nett som ga bort en sekk med noen gjess og høner som akkurat var skutt. Siden det var så nærme, og gratis, sa jeg at jeg ville ha det. Men hva gjør jeg nå? ? Har aldri gitt hel høne eller flådd en høne før. Har foreløpig langt dem i fryseren men det er kanskje dumt? What to do? Hadde håpa at jeg kunne gitt dem hele uten å gjøre så mye med de, men de er jo ganske store? Og hva med eventuelt hagel fra dem er skutt? 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du ikke helt vet hva du holder på med, så ville jeg kanskje vurdert å gjøre det ganske enkelt. Det blir noe svinn, men da slipper du å punktere endetarm, mageinnhold eller lignende og med det risikere å ødelegge maten.

Legg fuglen på ryggen. Skjær med en skarp kniv et lite snitt (noen cm) langs brystbenet (midt på’. Da kan du rett og slett nærmest kle av fuglen ved å dra skinnet til siden på begge sidene samtidig (se for deg at du river opp en skjorte med begge hendene) og blottlegge brystfiletene. Disse kan så skjæres ut på hver side ved å la kniven følge skroget. Ferdig.

Bena/lårene kan du kappe av i øverste ledd og flå på lignende måte.

Hiv resten hvis du ikke vil bryne deg på innmaten.

Hvem f??? avliver tamfugl med hagle?? Hmmm ... vel, uansett så må du se etter inngangssår i brystfiletene og deretter bruke fingrene til å føle deg fram. Nå er ikke det å la et hagl eller ti passere tarmsystemet noe stort problem, men det kan jo være et problem for tennene. Kanskje ikke det største problemet for hund siden de ikke har de samme store flatene som vi mennesker har, men bedre føre var osv. Tror kanskje jeg ville skjært kjøttet i ganske tynne strimler/skiver og så inspisert hver strimmel med både øyne og hender ... du kjenner ganske godt haglet i relativt tynne strimler.
 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

24 minutter siden, tillien skrev:

Hvis du ikke helt vet hva du holder på med, så ville jeg kanskje vurdert å gjøre det ganske enkelt. Det blir noe svinn, men da slipper du å punktere endetarm, mageinnhold eller lignende og med det risikere å ødelegge maten.

Legg fuglen på ryggen. Skjær med en skarp kniv et lite snitt (noen cm) langs brystbenet (midt på’. Da kan du rett og slett nærmest kle av fuglen ved å dra skinnet til siden på begge sidene samtidig (se for deg at du river opp en skjorte med begge hendene) og blottlegge brystfiletene. Disse kan så skjæres ut på hver side ved å la kniven følge skroget. Ferdig.

Bena/lårene kan du kappe av i øverste ledd og flå på lignende måte.

Hiv resten hvis du ikke vil bryne deg på innmaten.

Hvem f??? avliver tamfugl med hagle?? Hmmm ... vel, uansett så må du se etter inngangssår i brystfiletene og deretter bruke fingrene til å føle deg fram. Nå er ikke det å la et hagl eller ti passere tarmsystemet noe stort problem, men det kan jo være et problem for tennene. Kanskje ikke det største problemet for hund siden de ikke har de samme store flatene som vi mennesker har, men bedre føre var osv. Tror kanskje jeg ville skjært kjøttet i ganske tynne strimler/skiver og så inspisert hver strimmel med både øyne og hender ... du kjenner ganske godt haglet i relativt tynne strimler.
 

 

Tusen takk for svar!  Da skal jeg manne meg opp og prøve.. ? 

Asså, jeg aner ikke om de ble skutt med hagle, det var samboeren som dro den konklusjonen når hu sa at de var skutt. ? 

  • Haha 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, jma said:

Tusen takk for svar!  Da skal jeg manne meg opp og prøve.. ? 

Asså, jeg aner ikke om de ble skutt med hagle, det var samboeren som dro den konklusjonen når hu sa at de var skutt. ? 

Da får du se etter inngangssår. Er det flere små så er det hagle. Er det større så kan det være rifle. Men det høres jo nesten like rart ut det :D Sjekk da evt etter fragmenter. Forhåpentligvis er de ikke skutt i det hele tatt - har de hode? Hvis ikke kan det jo hende de har kappet av hodet - som er den mest humane og praktiske måten å drepe tamfugl på (gåsa kan jo være skutt vilt, men da i såfall ulovlig siden gåsejakta ble avsluttet til jul - så det er nok snakk om tamgås vil jeg tro).

Uansett, bare et tips til. Når det gjelder lårene, etter de er kappet av, så kan se du om du får tak på skinnet øverst nærmest dra det av som en strømpe.

Å gjøre det slik og glemme innvollene og resten av skroget er definitivt den mest skånsomme måten å tilvenne seg slakt på også :) Det blir lite gris av noe slag og man får med seg det meste av kjøtt. Lykke til!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, tillien skrev:

Da får du se etter inngangssår. Er det flere små så er det hagle. Er det større så kan det være rifle. Men det høres jo nesten like rart ut det :D Sjekk da evt etter fragmenter. Forhåpentligvis er de ikke skutt i det hele tatt - har de hode? Hvis ikke kan det jo hende de har kappet av hodet - som er den mest humane og praktiske måten å drepe tamfugl på (gåsa kan jo være skutt vilt, men da i såfall ulovlig siden gåsejakta ble avsluttet til jul - så det er nok snakk om tamgås vil jeg tro).

Uansett, bare et tips til. Når det gjelder lårene, etter de er kappet av, så kan se du om du får tak på skinnet øverst nærmest dra det av som en strømpe.

Å gjøre det slik og glemme innvollene og resten av skroget er definitivt den mest skånsomme måten å tilvenne seg slakt på også :) Det blir lite gris av noe slag og man får med seg det meste av kjøtt. Lykke til!

Hun dama hadde en hel haug med høner og gjess på gården. De har hode. ? 
Tusen takk! Jeg gruer meg ? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...