Gå til innhold
Hundesonen.no

Personlighet i samme hunderase

Recommended Posts

Jeg har fire hunder av samme rase og de er veldig like i alder. Gjeterhunder alle sammen og de er av samme kjønn. De er fra samme oppdretter og de er oppvokst her hos meg siden de var åtte uker alle fire. De er halv søsken og kusiner. Men de er så ulike som hunder flest.

Det er akkurat som om de er forskjellige hunderaser alle sammen. De er som natt og dag. På hver av rasestandardene jeg har lest om forskjellige hunderaser så finner jeg alltid en som passer til hundene mine. Det som er så gøy. Det er akkurat som at jeg har en border collie, en husky, en labrador og en chihuahua.

Ene hunden er full PÅ hele tiden. Veldig på akkurat som en border collie. Hun er en duracell kanin uten like og har masse energi. Liker også å trekke på sparkesykkel men ikke sånn som neste hunden her. Hun er vill etter å jage og gjete katter. Hun er litt redd for andre mennesker og da spesielt for menn. Trekker i bånd og går på tur frem og tilbake for å få mest mulig skritt å gå. Veldig glad i mat og på feks. Kjøtt og det som smaker ekstra godt så må man passe på hendene siden hun ikke er forsiktig og biter hardt for å få tak i en liten bit. Har trent mye på dette og trener fortsatt. Har fått flere sår og blå negler av henne. Ikke leken og var ikke leken som valp heller. Litt sær. Ikke redd på nyttårsaften. Veldig miljøsterk nå men var veldig redd for alt mulig som valp. Ekstremt utrygg for alt som valp så måtte bruke veldig god tid på miljøtrening på henne enn de tre andre. Ganske nervøs og stressa. Veldig flink vakthund. Passer veldig på meg. Protesteres litt på pelsstell da hun synes det er kjedelig å stå i ro. Typisk brukshund. Må trene enda mere på rotrening enn jeg har gjort selv om vi har trent på ro i mange år.

Ene hunden elsker å trekke på sparkesykkel og trekker veldig som en husky. Hun drar til sånn at jeg ofte må bremse selv om jenta kun er liten/mellom. Hun er rolig inne. Full fart ute. Elsker å jage katter og er helt vill etter katter som hunden over her. Trekker litt i bånd. Liker omtrent kun å leke med de andre tre hundene mine spesielt yngstemann. Veldig sær mot andre fremmede hunder med en gang. Hun er litt reservert og uinteressert mot andre mennesker men ikke redd dem men redd store hunder.  Fryktagresjon. Ikke redd for nyttårsaften. Ikke så matvrak for vanlig for og hundefor. Flink og rolig med pelsstell og ligger helt stille når det børstes. Passer veldig på meg. Veldig miljøstrek.

Ene hunden er som en labrador. Rolig og elsker alle mennesker. Og logrer mot alle. Elsker mat og er ekstremt matvrak og veldig flink til lydighet og er flinkest til å gjøre triks og å jobbe for å få en godbit eller to. Så her er hun litt som border collie også men ikke ellers. Tar bare lett lydighet og gir seg ikke og går ikke lei siden hun er ett matvrak uten like. Veldig smart og får tak i godbiter på alle tenkelige måter. Elsker andre hunder. Flink vakthund og følger nøye med mens hun sitter i bilen og bjeffer på andre hunder og hun har GPS innabords fordi hun kjenner seg igjen mens vi kjører. Veldig intens følger i bil noe de andre tre ikke er. Ikke redd for nyttårsaften. Hun kan nærme seg en fremmed katt ute som står ti cm unna henne og hun er veldig rolig og nysgjerrig men ikke intens kattejager. Veldig bestemt ung dame som vet hva hun vil og brummer om det er noe hun ikke liker og her protisteres det om det er pelsstell eller vask med shampoo. Mere selvstendig enn de andre og går sine egne veier. Ikke så knytta til de andre i flokken som de tre andre er. Veldig miljøstrek.

Yngste hunden er veldig rolig inne, rolig ute. Typisk selskapshund som feks. Chihuahua. Går veldig fint i bånd og trekker ikke. Veldig kontaktsøkende på tur og har øyekontakt på meg. Hun elsker å sitte på fanget og elsker å få kos på magen. Skikkelig kosegris og veldig på når det gjelder å få kos mens vi er hjemme og skal ha mye oppmerksomhet inne. Hun er veldig glad i alle folk. Hun er veldig leken og er veldig flink til å få de andre tre med på lek. Mere redd for ting ute. Redd for nyttårsaften. Ikke så veldig miljøsterk og har diverse diller hun er redd for. Veldig flink og rolig på pelsstell og ligger helt rolig når det børstes. Redd for katter og høye lyder. Veldig glad i å leke og elsker bamser og lek med leker som jeg kaster rundt. De andre er ikke intressert i bamser i det hele tatt. Hun er ikke valp eller unghund så er ikke derfor. Ganske barnslig eller valpete ennå. Biter og ødelegger litt ting ennå dessverre noe de andre tre aldri gjør. Ikke så matvrak for vanlig hundefor.

Det som er like mellom disse er at alle er glade i barn, kosete og veldig bjeffete og mye hopp og sprett.

Ellers er de så ulike som det går ann å bli. Noen er energiske mens andre ikke. Noen har mye vakt mens andre ikke. To har mye jakt etter katter mens to har ikke. Noen elsker å jobbe for godbiter mens andre blir fort lei. Noen hadde passet til agility mens andre ikke. Noen hadde passet til lydighet og rally mens andre ikke. Noen passer bedre til gjeterhund enn andre. Noen mere kosete og på inne. To liker å trekke på sykkel mens to hater å løpe og heller vil snuse.

Nå har ikke jeg prøvd agility eller lydighet eller rally på konkurranse nivå pga. det økonomiske. Har prøvd utstilling en gang i ny og ned. Har vært på gjeterkurs og noen var mere gjetere enn andre. Stor forskjell. Duracell kaninen som jeg kaller for border collien er en perfekt gjeterhund. Har også vært på valpekurs med alle mine. Trener lydighet for meg selv for hver enkelt hund. Og mentaltrening og kong og andre leker. Strø godbiter. Gjemme godbit i hundelek og de må jobbe for å få ut ol.

På fugler så er det litt i rykk og napp på alle. Noen ganger er fugler spennende mens andre ganger ikke. Ingen hadde passet som svømmer eller apporterende hund siden de kun skal vasse. De elsker å vasse og å bade. Så ingen er en typisk fuglehund. Spisshunder ja siden de er glade i å høre sin egen stemme og bjeffer.

De er alle sammen verdens beste hunder og jeg er glad for at de er så forskjellige. Men når folk spør om hunderasen så pleier jeg ikke å si så mye siden jeg ikke vet siden de er så forskjellige at det ikke finnes så mye likt. To av hundene har samme mamma. To av hundene har samme pappa. To av hundene er kusiner. Og de er mye i slekt etter det også. Samme oppdretter. Samme eier. Samme miljø. Samme hunderase. Men alikevell så veldig forskjellige som alle hunderaser er.

Jeg er kjempeglad i de alle og det som gjør de spesielle er morsomt siden det som gjør at de har sterke personligheter alle sammen. Glad i alle mine fire jenter og de er sjarmerende på hver sin måte og de er så ulike i alt. Jeg liker at de er så ulike. Jeg bare elsker dem alle sammen med hver sine ting og jeg gjør forskjellige ting med forskjellige hunder alene eller sammen to og to siden noen liker det ene mens andre ikke liker det ol. 

Men de liker alle tur som hunder flest og er verdens beste sjarmerende vesener. Det er bare spennende å jobbe med hver enkelt hund siden de alle har sin måte og gjøre ting på. Som hunder flest.

Dette er bare min erfaring og det er ikke noe fasitsvar på noe. Og jeg tar sikkert feil og jeg vet jo ikke. Og det er mye annet som er forskjelligheter mellom hundene som jeg ikke kommer på. Og det er mye små nyanser i tillegg. Så dette er bare mine tanker og tankene er sikkert helt gali. Men poster innlegget selv om det kanskje er mye rot her. Beklager for ett langt og rotete innlegg. Men er ikke noe flink til å skrive eller å ordlegge meg. Men prøver litt da. Er ikke meninga om dette er rart å si. Men jeg er glad i alle mine hunder og i alle hundenes personligheter og væremåter med hver sine herlige særheter og behov. Hunder er bare så fantastiske bra vesner. Og jeg klarer ikke å rose dem mere. Hehe. Men alle særhetene gjør dem bare til enda bedre hunder. Vanskelig å forklare bare. Hehe

Rasestandard finnes jo. Men hva er rasetandarden på mine jenter egentlig? Har tenkt på dette i åresvis og jo mere jeg tenker på det jo mere forvirra blir jeg av å lese hvordan en hunderase er kontra en annen hunderase. Og når folk sier "typisk en ... " også hunderasen så bare smiler jeg fordi hva er typisk for en hunderase og hva er rasetypisk eller ikke? Og hvordan kan man definere en hunderase når alt er så forskjellige? Og leser på forumet her og på mange hundeforum på Facebook om hvordan hunderasen er og hvilke hunderaser passer for meg osv. .? Men jeg vet tydeligvis ikke helt dette her ser jeg.

Rasestandard? Samme hunderase.

Valg av oppdretter? Samme oppdretter.

Valg av linjer? Samme linjer omtrent.

Nå skriver jeg ikke hunderasen eller oppdretter her fordi vil ikke henge ut eller skrive noe galt om hunderasen jeg har men jeg velger den samme hunderasen fire ganger så det sier seg selv at jeg er fornøyd. Selv om?

Rasetypisk? Hva er det?

Forressten: Er veldig fornøyd med helsa. Aldri vært syke. Aldri noe som helst. Heldigvis. Foreløpig. Håper det fortsetter sånn i mange mange år fremover.

 

Endret av Katharina
  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har også A og Å av personlighet på samme rase. De er som natt og dag.

Fascinerende egentlig.

Pleier å si at tispa minner mer om en husky🙈

 

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har også to veldig ulike personligheter. De er fra ulikt oppdrett og ulike linjer.   Moren min pleier å si at tispa ikke kan være renraset greyhound :P

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

har alt fra sære "katter" til mer gjeterhundgemytt (iht hvor lett de er å trene, "samarbeidsvilje") på mine. alle er siberians.  Liker begge deler, selv om "kattene" tiltaler meg mest. Den der "what`s in it for me"- holdninga er bare kul 

 

Endret av Meg
  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja det er veldig fasinerende at hunder i samme rase er så forskjellige og veldig morro siden jeg kan bruke dem til forskjellige ting😊 og at de er så forskjellige personligheter akkurat som hunder mellom forskjellig raser er. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

De malamutene jeg har og har hatt har alle vært veldig ulike. En var liten, svært rask, veldig mye energi i tillegg til en stor pakke drifter i form av jakt, forsvar mm. En er rolig, leken og useriøs. En energibombe som er glad i alt og alle. Den nyeste frøkna er den mest aktive valpen jeg har hatt, og hun virker selvstendig. Blir spennende å se hvordan hun utvikler seg. Hun blir nok en helt annen type enn de andre igjen.

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive×