Gå til innhold
Hundesonen.no

Hjemme alene problemer - mild separasjons angst eller bare kjedsomhet?

Recommended Posts

Har en sheltie hann på 1 år som sliter med å være løs hjemme alene. Til vanlig er han i buret sitt med «selskap» utenfra av romkameraten sin hund da jeg ikke kan følge med 100% når jeg er på skolen. Jeg aldri borte en hel arbeidsdag og prøver å jobbe litt hver dag med å ha han løs begrenset på rommet mitt med barnegrind i døra så han kan se andre hunden. Jeg sliter bare litt med hvordan jeg kan gå fremover med han om dette. 

Han hadde ikke noe spesielt problem med å ha plass når han var liten, men han måtte også da ha rast/lekt fra seg noen minutter etter jeg dro før han greide å roe seg, selv med god aktivisering og «roe ned» tid før jeg dro. 

 

Jeg har nylig prøvd valpegrind satt sammen med buret så han kunne gradvis bli vant til mer plass, men da kom han seg ut gjennom sprinklene mens jeg var borte på et eller annet vis så det hjalp lite.

 

Tidligere når han har vært løs på rommet har han gått han løs på listene og bryr seg lite om at jeg legger frem feks kong med mat eller ting å gjøre. 

 

Nå for tiden bruker jeg radio og syns han er en del bedre på visse ting, det er tydelig at han ikke liker stillheten. Han har lagd noe lyd selv til tider, men det virker som at han gjør det for å finne ut om det er noen hjemme rett og slett da han stopper når noen sier noe eller det er lyd i leiligheten. 

 

Når han er løs alene varierer han veldig, noen dager bare legger han seg rett ned og tar det med ro, mens andre dager vandrer han uendelig, er kreativ og sliter med å finne roen. Jeg har sprayet alt han mener er «tyggbart» med eddik så det holder han seg unna nå og prøver å gi han noe å være opptatt med når jeg går. 

 

Jeg har dog monitor appen og følger med på han, noe jeg også er litt usikker på er om å snakke til han via den hjelper eller bare gjør han mer forvirra/stressa? Reaksjonen hans på dette varierer også nemlig på «dagsformen» hans så sliter litt med å bestemme meg der. 

 

Hvis romkameraten er hjemme og han er på rommet så er han rolig og gjør ikke noe tull, mens med en gang alle er borte så blir han så utrolig kreativ. Han MÅ liksom finne noe å tygge på før han får roet seg ned, sist var det strips som ble bitt i 1000biter (hadde selfølgelig ikke ryddet alt bort da han skulle være i valpegrinda heh). 

 

Noen som har noe tips til hvordan vi kan jobbe fremover og feks aktivisering jeg kan gjøre før jeg drar for å gjøre han mer sliten i hodet? (Annet enn trikse/lydighets trening) 

 

Tenker dere det bare rett og slett er kreativ unghund med kjedsomhet eller mer noe form for mild seperasjons angst tro? 

 

Jeg vil jo veldig gjerne at han skal kunne få være løs mens jeg er borte så håper vi kan komme til det punktet etterhvert.

 

Setter stor pris på alle svar 😊 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

For meg høres det ut som separasjonsangst. Kan du ikke bare ha ham løs i huset sammen med den andre hunden? Evt ville jeg startet hjemme-alenetrening fra scratch og hatt ham i rommet med lukket dør, slik at han slapper av og ikke føler han må følge med hele tiden.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 hour ago, Snickers said:

For meg høres det ut som separasjonsangst. Kan du ikke bare ha ham løs i huset sammen med den andre hunden? Evt ville jeg startet hjemme-alenetrening fra scratch og hatt ham i rommet med lukket dør, slik at han slapper av og ikke føler han må følge med hele tiden.

Huff ja, er det jeg og har tenkt en god stund, når jeg tenker meg om har han nok hatt litt slike tendenser siden vi flyttet. vi får bare starte fra scratch og krysse fingra. 

Vi har prøvd å ha de sammen tidligere, men det har nemlig ikke gått så bra, som yngre klaffet de ikke spesielt godt og girer hverandre opp i skyene, men de er litt eldre nå, veldig mye roligere og går bedre sammen nå så skal definitivt prøves på nytt😊 

Takk

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tja, jeg vet ikke om jeg ville kalt det separasjonsangst iom at han av og til er helt rolig? I så fall kan den ikke stikke så dypt tenker jeg. 

Mental stimuli er vel og bra det, men jeg ville faktisk heller prøvd å gjøre han fysisk sliten før du drar fra han. Det kan hende det hjelper kroppen hans å roe ned lettere. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå blir det selvsagt bare vill gjetting her siden jeg ikke har sett hunden, men jeg tror ikke jeg ville klasifisert det du beskriver som separasjonsangst i noen grad nei. 

Men det er jo forholdsvis enkelt å teste tenker jeg. Om du tar en periode og gir han litt skikkelig trim før du drar så ser du jo raskt om det hjelper på kreativiteten eller ikke. Gjør det det så er det ikke at han er engstelig ihvertfall. Virker det ikke så kan det jo være en grad av engstelse. 

Om det virker med trim så ville jeg kjørt på med å gi masse trim før alene hjemme i ca en mnd for å prøve å bryte uvanen også trappet gradvis ned på mengde. Fysisk eller mentalt får vell du kjenne på hva du tenker er best, selv synes jeg en god tur har fungert på alle mine, være seg malamuter eller gjeterhunder. :) 

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Innser jeg var heldig når min gikk pent i bånd etter en eneste tur med stopp og snu metoden😂 hva med sele med feste foran da?
  • Vi sliter med mye av det du beskriver, men føler fremgang de siste ukene. Vi har ikke benyttet oss av teknikkene med å stoppe opp/rygge dersom hun trekker, rett og slett fordi det blir så vanskelig å være konsekvent. For vår del vil vi for eksempel på ettermiddagsturene ha god tid, mens for eksempel på morgenen har vi mer tidspress på oss. Da er det vanskelig å stoppe opp innimellom.  Den metoden vi har brukt i det siste, etter tips fra hundeskolen vi går på, er å belønne hver gang (enten med godbit eller ros) når hunden går ved knærne våre ved tilfeldighet. Altså der du vil at hun skal gå. Vi gjør dette både når hun går i bånd, men også når hun går fritt. Dermed lærer hun at ved knehøyde er et fint sted å være, for der får man kos og ros og godis. Videre har jeg oppdaget at type godbit har mye å si for lærevilje. Vi har lenge brukt av en stor pose med tørkede svinebiter, og dette var rett og slett ikke digg nok til at hun skulle jobbe for oss. Pølser og ost gjør derimot susen, og hun er mye mer på!
  • Jeg snakket ikke om klyping, jeg nevnte berøring. Og jeg er uenig at hunden slutter å dra når han blir berørt fordi det er ubehagelig, klart det kan være det, men det kan like godt være at man ved å ta på hunden «snapper den ut av» situasjonen. Slik at den har noe annet å fokusere på og man får kontakt med hunden igjen. Jeg er bare så lei generalisering- i begge retninger. Både de som mener at man må banke bikkja og bruke Natoløkke, og de som mener at hunden ikke bør høre et nei, ikke gå med halsbånd i frykt for at den dør ved et uventet rykk og at man omtrent aldri skal nærme seg den uten godbiter for hånden.
  • Sier som resten, glem det veterinæren sa. Min siste nå feks var inne maks en time før hun måtte ut igjen, om hun var våken. Ellers ble det uhell. Høres ut som den største utfordringen din er at hunden ikke har så enkelt for å gjøre fra seg ute, om jeg leser rett? Isåfall er det jo bare det du må finne en løsning på så løsner nok resten raskt. Jeg går på ut ifra at hunden er sjekket for uvi eller slikt? Slik at det faktisk er bare det at hunden må normalt på do og ikke går på do ute og da før eller siden må tisse inne en plass.  Ville ofret et par tre dager på rad, startet med en gang på morgenen med å lufte(eller gå tur) til hunden har gjort fra seg. Har den lettere for å gjøre fra seg i hagen så bruk gjerne hagen mye. Men greit å følge med så du vet om hunden har tisset eller ikke. Ros eller belønn alt ettersom hva som funker best. Sørg for at hunden er varm og har det behagelig ute så ikke det blir en faktor som påvirker. Del gjerne dagen opp i litt tydelige deler, ute er vi aktive, inne rolige. Dette for at du lettere kan følge med på hunden å se når den må på do. Og så lenge man har vært ute og aktiv så er det jo sannsynlig at hunden tar en hvil etterpå. Da får man hvilt litt selv og å slipper å løpe til døren hele tiden. Du må ikke stå ute til hunden har gjort fra seg hver gang, men om du går inn og den ikke har det så må du følge godt med. Spesielt med en hund som kan gjøre fra seg selv om den er på et begrenset område e.l.  Om du har en god del vann i måltidene hans kan du jo gjøre det litt lettere for deg selv også ettersom hunden da har mer som må ut og sannsynligheten for at han bare må tisse ila en tur eller en god lufting øker. Og i første omgang så tror jeg det bare er det du må fokusere på å lykkes med, at han tisser ute, får ros for det og opplever at det går bra og da kanskje blir mer åpen for at det går an. For noen kan det handle om en form for utrygghet så å holde seg nært hjemme eller gå en mer eller mindre fast runde som han blir trygg på osv samt etter hvert kjenner igjen egen lukt osv om han begynner å tisse litt kan hjelpe. Dette er vell og merke bare om du føler det er noe hast med å få.det på plass, viss ikke så er det på ingen måte noe varselflagg her som tyder på en hund som.ikke kommer til å bli husren. Om du tenker å fortsette som før så ville jeg prøvd å hatt feks absorberende pads ved døren feks eller lager en valpebinge hvor det er gulv, seng og pads så den kanskje velger pads fremfor senga. For å prøve å få en fast plass å tisse og få trent på "renslighets" biten. Kan være mer utfordrende senere med en hund som evt synes det er greit å gjøre fra seg hvor som helst. Ikke sikkert den skjønner greia med sånne pads, men ville testet iallefall. Mindre søl for deg og. I tillegg kan man ha hjelp i dem senere ved at man kan flytte dem ut for å hjelpe hunden å forstå at det er greit å tisse ute. Om det ikke skulle løse seg selv. Men det kan det godt gjøre, for de skal jo fortsette å lufte hunden selv om det er pads inne, og rose at den evt gjør fra seg ute og sånn sett så fader det ofte ut med tissing inne uansett hvor mange pads som ligger rundt om inne. 😊
  • Jeg tror det ble siktet til ordet klype. Nå må folk slutte å tro at hunder er roboter som man kan behandle som man vil. Djees, mange må ta seg en bolle ass.
 • Nylig opprettede emner

×