Gå til innhold
Hundesonen.no

Kva meiner DU bør være med på eit kvalpekurs?

Recommended Posts

Som overskriften seier, kva meiner DU? Om du er interessert i å jobbe videre med kvalpen innafor hundesport eller om du "berre" skal ha eit familiemedlem, så er det veldig interessant å høre kva DU meina.

Har du vert på et kvalpekurs som virkelig var en inspirasjon? Korleis var denne instruktøren som gjorde det til ein så flott opplevelse? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vi har gått på to valpekurs, med to forskjellige instruktører. Det første kurset var ikke noe særlig. Jeg følte at vi ikke fikk til, kurslederen var lite inspirerende. 

Kurs nr 2 begynte med tre timer med teori, hvor de forklarte hvorfor man skulle gjøre sånn eller sånn, fortalte hva de hadde prøvd og ikke fått til, forklarte hvorfor ting funket. Jeg følte at dette var folk som forstod hunder, men som også forstod oss som nye hundeeiere.

Tydelige, vise i praksis på MIN hund, gi personlig oppfølging også under kurs. Ta seg tid. Det er det jeg setter mest pris på ved disse instruktørene. Noen ganger skulle jeg ønske at det varte litt lenger enn en time. Halvannen hadde vært passelig. 

vi kommer til å fortsette å gå kurs, målet er bronsemerke etterhvert.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg mener et valpekurs bør forberede valpen og eieren på livet videre, uansett om man bare skal ha en kose-tur-hund eller man har mål om å prøve hundesporter.

- Da er det viktig å fortelle om sosialisering og miljøtrening - og VALPESLIPPP er viktig! Her bør instruktøren se an valpene og la de utrygge få nok tid til å bli trygge. Drit i om valpen ikke får lært både sitt og ligg og bli på kurset, men at den får være rundt andre valper(og eventuelle voksne) og bli en trygg valp!

- Hvordan hunder lærer. Kan man dette, kan man lære hunden det meste. Og selvfølgelig noen øvelser til praksis.

- Hverdagsliv: Håndtering, gå fint i bånd, kontaktlyd/stopplyd, gode vaner. Håndtering og gå fint i bånd blir ofte "problemer" (eiere som ikke får til å klippe klør eller har en hund som drar i bånd), derfor er det greit å gi eierene verktøy til å lære inn dette på en grei måte og hvordan man skal løse eventuelle problemer.

- Innkalling! Kjempeviktig! Gjør livet for alle mye lettere når man har en innkalling :) 

Jeg tror at de som skal konkurrere i NM i lydighet ikke går på valpekurs fordi de trenger å lære 8 uker valp å gå fot, men fordi de skal sosialisere valpen og venne den til å jobbe med forstyrrelser. Derfor mener jeg at valpekurs bør være forberedende på livet som hund videre for alle. En nybakt mopsvalp eier har vel ikke noe behov å lære valpen stå under marsj, men heller hvordan man skal prøve å få hunden til å ikke spise gardinet hjemme.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kontakt og at valpen føler seg trygg på kurset og rundt de andre valpene. Det at man tar seg tid til å snakke om hverdagsliv med valpen og tips/triks er alltid nyttig :) Øve på å sjekke tenner o.l. ville jeg ha satt pris på. 

Jeg kunne også ønske at det var oppfølging i løpet av kurset. Har vi fått beskjed om å øve dekk hjemme forventer jeg faktisk at vi trener en økt dekk neste gang for å se progresjon og komme med problemer som har dukket opp. Følte poenget var at valpene var innom flest mulig momenter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå er jeg stadig vekk med å ser på eller hjelper smått til på valpekurs og jeg kommer til å delta for denne instruktøren når jeg selv får valp igjen, rett og slett fordi jeg synes hun har et fint oppsett for valpene. 

Fokus på å gi dem tid til å være hund, pauser innimellom og la dem hilse på hverandre etc. Samtidig så kjører hun økter med momenter. Pri nr 1 er kontakt, så går man videre til sitt, gå pent, dekk, innkalling osv. 
Hun kjører ikke teori, men man står alltid og snakker litt i starten og slutten av kurstimen, samt deltagerne får mail etter hver kurskveld med en eller to tema. (Giftige ting, fôring +++) De får også tilbud om å delta på en helgedag med innlæring av spor med valpene etter endt kurs. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Det jeg likte best på valpekurset var miljøtrening. Instruktør satte opp masse rare greier., som valpene måtte gå på/igjennom. Agillity-tunell, stiger på bakken de skulle gå mellom, presenning (både rett på bakken, og en som lå over noen paller),m stå på en stor, litt ustabil bøtte, de små fikk sitte i trillebår osv. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mitt favoritt-valpe/grunnkurs har en dag med teori i stedet for de vanlige 2 timene. Og det blir aldri kjedelig!

Språk og adferd. Interaksjon med andre hunder, mennesker, situasjoner, hva betyr de ulike signalene hundene sender?

Læringsteori. Hva lærer hunden og hvordan.

Miljøtrening og sosialisering - både teori og praksis! Hva er bra og dårlig for hunden å oppleve.

Fôring, fôrtyper, hvordan fôrer man/vet man at hunden er for tykk/tynn.

De "vanlige" utfordringene, avliving av myter. Dvs. hustrening, alenetrening, båndtrening, passeringstrening.

Hundeloven! Hvilke lover og regler som gjelder og hvilke tilleggsregler som kan finnes i ulike områder.

Jeg tenker at det viktige ikke er å lære enkeltøvelser/momenter, men system. Selvfølgelig skal og bør man jobbe med øvelser på kurset, men fokuset bør være på hva man gjør for å lære hunden øvelsene, og hvordan man kan bruke den kunnskapen til å lære de alt man ønsker. Og da også hvordan man kan bruke det på ulike måter, når din hund ikke gjør akkurat slik som naboens hund når du holder godbiten over nesen dens, eller står med klikkeren i hånda og venter.

Mange har introduksjon til ulike aktiviseringsøvelser og hundesporter, det kan jo også være nyttig og morsomt for mange.

Forøvrig en lignende tråd her fra tidligere:

 

Endret av simira

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Noe enkel og forståelig læringsteori slik at de nye eierne får en god forståelse på hvordan en hund fungerer og hvorfan de skal trene.  Altså ikke nødvendigvis momenttrening,  men hva er belønning,  når belønner man,  hvordan er en hund skrudd sammen. Litt enkelt om fornuftig sosialisering og miljøtrening er nok også nyttig for mange. 

Utvikling av belønning/ samspill mellom hund og fører.  Viktig å ha litt å spille på slik at de som har litt mindre typiske lett trente hunder også får noe utav kurset. 

Kontakt, kan aldri få for god kontakt, og kontakt kan være med på å unngå /hjelpe en ut av en hel haug forskjellige problemstillinger senere, samt er jo grunnlaget man trenger enten man vil trene hundesport eller bare ha en grei turkompis. 

Og begyn å jobbe med fokus.  Og å holde fokus over litt tid.  

Momenter/øvelser synes jeg ikke er så veldig nødvendig i seg selv på et valpekurs, men man må jo sannsynligvis ha noe å fylle kurset med. Da ville jeg hatt fokus på hverdagslige ting som alle trenger uansett hva de vil gjøre videre med hunden.  Gå pent i bånd,  passering av andre hunder på tur, bli øvelser og evt sitt/ligg/stå😊

Det burde gi et godt grunnlag for alle,  samme hvor de vil videre med hunden. 

Edit : som ny og uerfaren hadde jeg nok også satt pris på om et sånt kurs inneholdt litt kort om enkel aktivisering, om tiden ikke strekker til eller man er sliten,  syk eller som tillegg til annen aktivisering.  

Endret av Malamuten

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

På kurset jeg gikk sist fikk man en privattime uka før valpekurset begynte, der vi gikk ut og trente innkalling. Det var veldig nyttig synes jeg :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

På kurset jeg likte best trente vi først kontakt, så helt enkle ting som sitt, bli, ved fot og innkalling. Vi fikk mye hjelp mens vi trente, ofte delte vi oss i to så hundene lå i bilen mens vi hjalp hverandre med innkalling f.eks. Det jeg lærte der har vært med meg siden. Vi gikk fire-fem kurs hos samme arrangør, fra valpekurs til sporkurs. Jeg kom med en jack russel, de fleste hadde dobermann. Min lille terrier var et lite lydighetsgeni, utrolig kul hund å trene med. Mye fordi vi fikk god hjelp og mulighet for å finne mestring. Han elsket kurs! 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg gikk på valpekurs med min første hund, og der fikk jeg heller dårlig erfaring når det gjaldt praksisen. Kurslederen baserte seg kun på belønning, avledning og ignorering, og det funka rett og slett ikke på min valp/unghund når hun hadde uønsket adferd ( som hun hadde en del av. Hun beit etter buksebein og ja, alle mulige pøbelstreker :P ). Så jeg synes det er viktig at de som holder kurset har kunnskap om forksjellige type raser, og forksjellige type hunder, og tar hensyn til at ikke en måte å trene hund på funker for alle type hunder.. Det savna jeg VELDIG på mitt kurs iallfall. :ahappy:  

 

Endret av jma
(...ikke en måte å trene og oppdra hund..)
 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Forrige hannhunden her ble kjemisk kastrert pga forstørret prostata, merket ingen bivirkninger på han, han hadde endel redsler fra før, men de merket jeg heller ikke noen forverring av selvom han var kjemisk kastrert, men han var vel rundt 8-9år gammel da det ble satt første gangen da.
  • Nå er det lenge siden jeg har vært her inne. Får vel komme med en liten oppdatering. 15.november var siste dagen min som rekrutt på Madla, og jeg fløy opp til Ørland for å gå på vakt- og sikringskurs som flysoldat. Helgene her oppe har vært litt ensomme da jeg gjennom hele rekrutten har dratt hjem til mor og kjæreste. Men jeg har både fått besøk her oppe, i tillegg til å ha dratt hjem på overraskelsesbesøk. Uka som var nå har jeg vært ute i felt. Og fy søren så kaldt det har vært. Å stå på observasjonspost i -10 grader mens vinden har røsket i klærne, det har ikke vært gøy. I tillegg til et mestringsløp som endte med hypotermi og froskskader på flere. Det endte med at jeg spanderte på meg ei helg på hotell alene. Så nå skal jeg tre inn i den femte og siste uka her oppe i Midt-Norge, før jeg drar hjem på juleperm. Det gledes!
  • SUPERTILBUD!
   Julenissen Miriel vil gi alle kunder en super førjulegave!
   Fraktfritt PLUSS 20% rabatt på hele nettbutikken ved bruk av koden Advent.
   Tilbudet gjelder kun til og med søndag 16.12, så løp og kjøp på www.stinashundemoro.com.
  • Året 2018 har snart gått, og det har vært innholdsrikt med tanke treninger og aksjoner. Vi har også prøvd oss på søk i vann og søk fra båt. En spennende søksform, som vi kommer til å utdype mer fremover. Vi har vært på en god del aksjoner, og har fått prøvd oss på det meste. Ivo har fått mange nye utfordringer, som han har tatt på strak labb. Vi har blitt transportert ut med alt fra militære kjøretøy til atv og beltevogn. Mange lange søk under vanskelige forhold, og han har virkelig vist arbeidsvilje og utholdenhet.  IPO har vi lagt litt på is i år, trente en del tidlig på året, men ikke startet i år. Klarer nok ikke helt å gi det helt opp, så det er ikke umulig at vi kommer oss til start neste år. Da er det forresten ikke IPO lenger, men IGP, som er det nye navnet på IPO.  Oppsummert har det vært et år som absolutt har vært i redningstjenestens tegn, med masse trening og oppdrag. Og ikke minst, det største målet for i år er oppnådd, Ivo har fått sin avlskåring! 
  • Huff, veldig synd når man må ha det sånn i mange mnd... Så fint å høre. 😊 Har en «tenåring» i hus som er veldig hormonell for tiden, det er jo forventet at de går inn i en periode der de er litt frustrerte og ekstra interessert i tisper. Har fått én trussel om anmeldelse til MT for dyremishandling fordi han skriker etter tispe foreløpig, men det som kanskje er mest frustrerende for han er at han bryr seg veldig mye om alle mine kroppslukter hele tiden og... Men håper jo han er i sin mest stormfulle periode nå og at det vil roe seg mye ned naturlig snart. 
 • Nylig opprettede emner

×