Gå til innhold
Hundesonen.no

løse hunder angriper rådyr- 11 rådyr drept i Oslo i vinter


Meg
 Share

Recommended Posts

@QUEST Ang. rådyr og hager. Altså, nå er ikke jeg noen hagetante, og her opplever hverken vi eller andre rådyr i bedene, selv om de går rundt husene. Men, jeg kjenner ei sånn super-hagedame, type bilder i hageblad-hage. De fôret rådyr bak huset i en årrekke. 20-30 dyr på fôringa hver vinter. Og med snømengden der de bor, så oppholdt rådyra seg nært hele vintrene/våren ++ Det gikk veldig bra. Minimale skader på planter. Helt til... Hun plantet en skråning med rhododenron. Da var det slutt på rådyrfôring der :P Og etterpå har det gått bra (forøvrig ingen gjerder der) Derimot må de fortsatt gjerde inn frukttrærne for elgen, og elgen river ned gjerdene, og sånn holder de på. Så, noe sier meg at problemet rådyr-hager er sterkt overdrevet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 115
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Selv mine langbeinte skrangleverk klarer ikke løpe veldig fort og langt i de snømengdene vi har hatt i vinter, men deres reduserte evne til å ta seg frem er like redusert for rådyr/elg, så "jakten evn

Å. men tenk for en fin verden det hadde blitt om vi kunne hatt persontilpasset lovverk!!! Wow!!!  Tenkt tilfelle: Siri stoppes av politiet på motorvegen. Politi: "Det gikk kanskje litt fort, dette h

når det å slippe bikkja går ut over andre dyrs velferd og LIV,  så er det utrolig egoistisk å la hunden gå løs. Men for enkelte er det jo helt klart, Fido trumfer alt. Det viser jo artiklene i avisen

Posted Images

Guest Stella

Her i utkanten av Finnskogen i Solør har det vært helt ekstraordinære snømengder i vinter. Flere titalls år siden sist. Det har fonnet seg noe, så snødybdene varierte mellom 50cm til drøye meteren. Det er mye rådyr her, og selvsagt elg. Elgen har pleid å trekke ned til kantsoner hver senvinter, og også i år har de beitet alle løvtrær systematisk på alle kantsonene. De finner lite mat, så det er mye tynne elg her i området, og de gjør ting de normalt ikke ville gjort, som å gnage hull på rundballer (første året av mine 6 år her på gården dette har skjedd), trenge seg inn i innhegninger hos hester for å spise deres mat, dra av presenninger på rundballer inne på gårdstun for å spise osv. Dette er ren desperasjon, og heller atypisk adferd for elg. De klarer å bevege seg i slik snø, men finner altså lite mat.

For rådyrene er det langt verre. De klarer ikke å bevege seg stort i slike snødybder, og det er veldig slitsomt. De trekker derfor ned til folk, og bruker tråkkede/brøytede stier/veier i stedet for å gå på kryss og tvers som de normalt ville gjort. De får ikke tak i særlig med mat, for de får ikke gravd ned til bakken i slike snødybder. I år er første gangen jeg har hatt en hel rådyrflokk nesten opp på trappa, de kom opp fordi det var brøytet der. Jeg tror ikke det er innført ekstraordinær båndtvang akkurat i denne kommunen, men det burde vært. Rådyrene er avmagret og svært sårbare, og selv en mindre hund vil kunne skremme/stresse dem og jage dem på brøytet/opptråkket sti/vei. Om rådyrene må flykte ut i løssnøen i slik snødybde vil et allerede avkreftet rådyr tape mye.

Det er ikke bare ekstraordinært mye snø, det er også ekstremt sen vår. Kun siste 3 dagene har snødybden minket noe, er vel nede i halvmeteren snart. Men vi skriver snart april, og det er fremdeles helt hvitt på tunet, selv der det er brøytet. Bildet ble tatt 19. mars. Hundehuset er drøyt en meter høyt.5ab62646ceefd_Snmars191..jpg.66686fd3bb82e7eba898bf1869629fcc.jpg

Jeg håper det er lenge til en vinter som denne igjen...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 hours ago, QUEST said:

 Etter som jeg har forstått, så pleier jo ikke du å ha dine hunder løse? Ergo tviler jeg litt på om du kan sette deg inn i hvor mye det betyr for andre, som bla har det kriteriet ved valg av rase, at hunden med rimelig stor sannsynlighet KAN gå løs..

men herrejemias. Selv om folk velger rase etter hvem som kan gå løs og ikke, så har de fortsatt en hundelov å følge. Så det er ett fett om folk kan "sette seg inn i hva det betyr for andre å ha hunden løs", fordi båndtvang er båndtvang. Og om vi med hunder som har båndtvang hele året klarer å aktivisere de nok, da må da pinadø andre folk klare å aktivisere hundene sine nok de månedene det faktisk er båndtvang. Man er ikke påtvunget å kjøpe hund, man velger det helt selv.

7 hours ago, Meg said:

Det krever litt av eier, da (jogge, sykle, vognkjøring, sporsøk, løpe på inngjerdet område osv).   At et eier synes det er kjipt, er faktisk ikke så relevant i en diskusjon der vi diskuterer at folk bryter båndtvangen fordi Fido må få løpe rundt i skogen. Der det at det går med noen rådyr og sikkert et og annet annet dyr, betyr så lite for folk at de altså lar bikkja løpe løs. Det er for meg uforståelig. 

Amen. 

6 hours ago, Siri said:

HVA? Mener du VIRKELIG at folk som har hund burde bevege seg litt, tenke litt kreativt og til og med TRENE hundene litt annerledes? I stedet for bare å slippe dem i fri flyt i skauen så de får trimma seg sjøl??? Makan :aww: 

Tenke seg til at folk må bevege seg! :aww: 

 

-----

Gikk tur i ei lysløype i går. Etter endt tur sto vi på parkeringsplassen å pratet litt før vi skulle kjøre hjem. Plutselig kommer det en løs fuglehund i full helvette rundt svingen og ut på parkeringa, og hopper rett i trynet på våre hunder. Den hunden skal være veldig glad den var en tispe, for turfølgets hund er IKKE glad i andre hanner. Eier kommer ikke, så vi tusler ut på løypa for å se etter h*n. Et par hundre meter unna kommer h*n slentrende og prater i telefonen. Kobler bikkja si når h*n ser oss. Ser ikke på oss når h'n passerer. Spør "unnskyld, du vet det er båndtvang eller?" Og får til svar "eh, det er vel for rådyrene sin skyld eller?!" Vel, her er det masse rådyr, sa jeg, og du har jo ikke akkurat kontroll på hunden din.. H'n bare rista på hodet og gikk videre. 

Neste gang pakker jeg løsbikkja i bilen og kjører den til falcken. Sorry ass, men jeg er pisselei uansvarlige og late folk. 

  • Like 5
  • Thanks 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 timer siden, yurij skrev:

Hvor står du når det gjelder båndtvang grunnet beitedyr? Skal sauen få ha fjellet alene hele høsten?

For å sitere Pringlen; jeg er for at folk bruker hue..under forutsetning av at det er noe annet en tomrom i nevnte kroppsdel.

8 timer siden, Meg skrev:

Jo det er flott for hunden å løpe løs rundt i skogen, i mer eller mindre nærhet av eier. Men når forholdene er som nå er det ikke forsvarlig overfor andre dyr i skogen. Jeg hadde andre raser tidligere, de slapp jeg løs. Men med båndtvang halve året (april-oktober) måtte jeg uansett tenke alternativt store deler av året. 

Jeg tror det enkleste er at vi blir enige om å være uenige.. Jeg mener at det ikke er et fullverdig hundeliv, å alltid være i bånd. Du mener motsatt. Lengre tror jeg ikke vi kommer i akkurat den saken. 'Skogen' er svært variabel, alt etter hvor i geografien du oppholder deg , hvilke dyr som er der og sist men ikke minst, så kommer det veldig an på hundene..

8 timer siden, Pringlen skrev:

Jeg er for at folk skal bruke hue, jeg. Men vi ser jo at mange nok er dårlig utstyrt der, og slipper løs bikkjer som faktisk jager (i motsetning til nabobikkja, det plager meg altså ikke at den bryter båntvangen rett ved siden av fôringsplassen)

I nabolaget er det en hund som har gått fritt , i alle år, uansett årstid. Den rusler rundt i nabolaget og overser både folk og andre hunder. Det finnes andre hunder i nabolaget der dette ikke hadde fungert, hvilket bare understreker at det er forskjell på hunder..Noe ikke helt få her i denne tråden ikke ser ut til å ha fått helt med seg.

8 timer siden, Siri skrev:

Å. men tenk for en fin verden det hadde blitt om vi kunne hatt persontilpasset lovverk!!! Wow!!! 

Ja,,det hdde faktisk vært helt utmerket det. Det hadde f.eks vært helt uproblematisk at folk kunne gå med kniv på offentlige plasser, de aller fleste ville ikke misbrukt den. De som eventuellt gjorde det, vel..gi dem en pokal..

8 timer siden, Siri skrev:
8 timer siden, Meg skrev:

 

HVA? Mener du VIRKELIG at folk som har hund burde bevege seg litt, tenke litt kreativt og til og med TRENE hundene litt annerledes? I stedet for bare å slippe dem i fri flyt i skauen så de får trimma seg sjøl??? Makan :aww: 

Nå vet jeg jo ikke hva du definerer som 'bevege seg ' men jeg går i terrenget. Hvilket er å bevege seg etter min definisjon. Nå er det faktisk slik at ikke alle har bikkjer som stikker f..n i voldt, så snart du slipper dem. Noen holder seg helt utrolig nok ved eier..

Endret av QUEST
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, yurij skrev:

Sånn sett enig i teorien . Har vi god erfaring i så måte? 

I Svarstad akkurat nå (klippet fra avisa): "Måtte jage løse hunder vekk fra skadd rådyr, to rådyr ble drept" 

Ja, folk klarer tydeligvis å ta ansvar. 

  • Sad 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 minutter siden, QUEST skrev:

Nå vet jeg jo ikke hva du definerer som 'bevege seg ' men jeg går i terrenget. Hvilket er å bevege seg etter min definisjon. Nå er det faktisk slik at ikke alle har bikkjer som stikker f..n i voldt, så snart du slipper dem. Noen holder seg helt utrolig nok ved eier..

Men da er det jo enkelt å smekke på dem et bånd også da, så slipper man jo å bryte denne båndtvangen. Siden hundene like vel holder seg nær eier liksom :aww: 

  • Like 8
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men nå ER jo ikke problemet de som vet hva som bor i bikkja, eller ikke. Det er alle de gjøkene som lar det skure og gå og lar bikkja flakse rundt på egen frekvens. Hadde det ikke vært flust av slike, så hadde vi ikke trengt båndtvang. Nå er det jo selvsagt akkurat disse som helst bryter båndtvangen. Men lovene må jo nødvendigvis være like for alle.

Som sagt; jeg er for at folk bruker huet, men det fungerer jo dårlig for alt for mange.

Endret av Pringlen
  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@QUEST riktig sammenligning av snøskuterforbud vil være hundeforbud,  det er noe helt annet enn båndtvang.  Evt kan man jo sammenligne uvettig skuterkjøring med uvettig hundehold.  I begge tilfeller er nok problemet litt større enn at det kan forstyrre litt. Nå vet jeg rett nok ikke hvor problematisk det er med skuterkjøring i marka,  men jeg vet at dyr ofte ikke reagerer negativt på motordur og jeg vet at en snøskuter, i motsetning til hund,  er 100% styrbar.  Jeg vet hva jeg mener om snøskuter i utmark av personlige hensyn,  men relevansen for diskusjonen her ser jeg ikke.  

Ifht å unne andre den gleden osv,  jeg liker å slippe løs hunden min jeg og,  det er enkelt,  praktisk og sparer meg for litt innsats.  I tillegg så er det helt sikkert kjekt for hunden.  Jeg skulle gjerne unne både meg selv og andre å ha fri flyt hele tiden,  men dessverre så funker ikke verden slik.  Om alle skulle herjet fritt som de ville så hadde vi gjort ubotelig skade på alt rundt oss  veldig kjapt. Trådstarten handlet kanskje først og fremst om rådyr,  men med slike vintere som i år så er det hardt å være vilt.  Det er hardt for alle,  og hensyn bør tas.  Selv om dyra ikke går ivei heller så er de utmattet og sultne,  å bli jagd av bikkjer(uthvilte og godt fora) , som det tross alt finnes uhorvelig mange av i dette landet, er forferdelig unødvendig og dårlig gjort når forholdene er vanskelige.  Realiteten er ajeldent en drømmesituasjon,  men sånn er det. 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, QUEST skrev:

Ja,,det hdde faktisk vært helt utmerket det. Det hadde f.eks vært helt uproblematisk at folk kunne gå med kniv på offentlige plasser, de aller fleste ville ikke misbrukt den. De som eventuellt gjorde det, vel..gi dem en pokal..

Men hva skal folk med kniv på offentlig sted om de ikke skal bruke den?  :aww: Det er jo meningsløst... 

  • Haha 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 hours ago, Pringlen said:

Det er alle de gjøkene som lar det skure og gå og lar bikkja flakse rundt på egen frekvens.

Hadde man fått disse folka bort, kunne man ha reddet både hund og ulv også :ahappy: 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Kangerlussuaq skrev:

Hadde man fått disse folka bort, kunne man ha reddet både hund og ulv også :ahappy: 

Ikkesant! Jeg mener personlig at selv om man har en hund som holder seg i nærheten må man følge båndtvang. Du går frem som er godt eksempel. Ser folk mange løse hunder er det fort å tenke at "det er ikke så farlig, andre har jo hunden løs!". Da unngår vi i hverfall den delen av hundeeiere. De som er totalt uansvarlig vil man nok ikke påvirke med annet enn bøter. 

  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 timer siden, yurij skrev:

Sånn sett enig i teorien . Har vi god erfaring i så måte? 

Nei og av den grunn bør det innføres strenge avlsrestriksjoner og nå snakker vi ikke om hunder.. Men..da bør samme restriksjoner gjelde over hele fjøla. Dvs, i alle forhold der idioter ikke greier å forholde seg til enkel fornuft, så totalforbyr vi nevnte aktivitet. Vi kan begynne med bilkjøring som jo skader/dreper  utallige mennesker og for ikke å snakke om dyr..hvert eneste år. Det er jo helt åpenbart at det finnes plenty med idioter som ikke greier å forholde seg til lover å regler som skal hindre denslags.. Alkohol..skade omfanget på både selv og andre er så omfattende atvi burde totalforby alkohol og alle andre rusmidler fra i morgen den  dag! Vi kunne reddet utallige mennesker da, uten tvil. Denne lista kunne jeg skrevet på temmelig lenge men tok med et par helt enkle og åpenbare aktiviteter som skader /dreper utallige mennesker og dyr hvert år. 

15 timer siden, Siri skrev:

Men da er det jo enkelt å smekke på dem et bånd også da, så slipper man jo å bryte denne båndtvangen. Siden hundene like vel holder seg nær eier liksom :aww: 

Like ved betyr ikke nødvendigvis snublende mellom bena på eier.

14 timer siden, Pringlen skrev:

Men nå ER jo ikke problemet de som vet hva som bor i bikkja, eller ikke. Det er alle de gjøkene som lar det skure og gå og lar bikkja flakse rundt på egen frekvens. Hadde det ikke vært flust av slike, så hadde vi ikke trengt båndtvang. Nå er det jo selvsagt akkurat disse som helst bryter båndtvangen. Men lovene må jo nødvendigvis være like for alle.

Som sagt; jeg er for at folk bruker huet, men det fungerer jo dårlig for alt for mange.

Se over. 

11 timer siden, Malamuten skrev:

. Trådstarten handlet kanskje først og fremst om rådyr,  men med slike vintere som i år så er det hardt å være vilt.  Det er hardt for alle,  og hensyn bør tas.  Selv om dyra ikke går ivei heller så er de utmattet og sultne,  å bli jagd av bikkjer(uthvilte og godt fora) , som det tross alt finnes uhorvelig mange av i dette landet, er forferdelig unødvendig og dårlig gjort når forholdene er vanskelige.  Realiteten er ajeldent en drømmesituasjon,  men sånn er det. 

Det er ganske utrolig at mange ikke evner å se at det A; er STOR forskjell på hunder mtp jaktlyst/vilje og B; Det er himla stor forskjell på de klimatiske forhold rundt omkring i landet og C; det er faktisk ikke alle arter som er representert rundt omkring i landet..ei heller har alle sau springende rundt i skauen.. Disse tre faktorene alene, vil ha STOR betydning for hvorvidt det kan ansees trygt å slippe visse hunder eller ei.

11 timer siden, Siri skrev:

Men hva skal folk med kniv på offentlig sted om de ikke skal bruke den?  :aww: Det er jo meningsløst... 

Jepp..for det eneste man kan bruke en kniv til er vel å skade eller drepe andre mennesker med? 

 

Forøvrig, du kan prakke så mange forbud og lover man vil på folk, noen vil følge dem andre ikke. Hadde det vært så himla enkelt, så hadde vi ikke hadde noe som helst problem med narkotika her, ingen hadde kjørt i ruspåvirket tilstand eller kosta i 100 km/t med bil, gjennom et boligfelt..For ikke å snakke om at ingen hadde blitt voldtatt eller drept. De som overhodet ikke er i stand til å vurdere risiko eller gir jamt ****, de får du ikke stoppet med lover.. 

Endret av QUEST
  • Haha 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 timer siden, Stella skrev:

Her i utkanten av Finnskogen i Solør har det vært helt ekstraordinære snømengder i vinter. Flere titalls år siden sist. Det har fonnet seg noe, så snødybdene varierte mellom 50cm til drøye meteren. Det er mye rådyr her, og selvsagt elg. Elgen har pleid å trekke ned til kantsoner hver senvinter, og også i år har de beitet alle løvtrær systematisk på alle kantsonene. De finner lite mat, så det er mye tynne elg her i området, og de gjør ting de normalt ikke ville gjort, som å gnage hull på rundballer (første året av mine 6 år her på gården dette har skjedd), trenge seg inn i innhegninger hos hester for å spise deres mat, dra av presenninger på rundballer inne på gårdstun for å spise osv. Dette er ren desperasjon, og heller atypisk adferd for elg. De klarer å bevege seg i slik snø, men finner altså lite mat.

For rådyrene er det langt verre. De klarer ikke å bevege seg stort i slike snødybder, og det er veldig slitsomt. De trekker derfor ned til folk, og bruker tråkkede/brøytede stier/veier i stedet for å gå på kryss og tvers som de normalt ville gjort. De får ikke tak i særlig med mat, for de får ikke gravd ned til bakken i slike snødybder. I år er første gangen jeg har hatt en hel rådyrflokk nesten opp på trappa, de kom opp fordi det var brøytet der. Jeg tror ikke det er innført ekstraordinær båndtvang akkurat i denne kommunen, men det burde vært. Rådyrene er avmagret og svært sårbare, og selv en mindre hund vil kunne skremme/stresse dem og jage dem på brøytet/opptråkket sti/vei. Om rådyrene må flykte ut i løssnøen i slik snødybde vil et allerede avkreftet rådyr tape mye.

Det er ikke bare ekstraordinært mye snø, det er også ekstremt sen vår. Kun siste 3 dagene har snødybden minket noe, er vel nede i halvmeteren snart. Men vi skriver snart april, og det er fremdeles helt hvitt på tunet, selv der det er brøytet. Bildet ble tatt 19. mars. Hundehuset er drøyt en meter høyt.5ab62646ceefd_Snmars191..jpg.66686fd3bb82e7eba898bf1869629fcc.jpg

Jeg håper det er lenge til en vinter som denne igjen...

Det er godt mulig at det du nevner her, er ekstraordinære snømengder i dine trakter. Her ville det bli karakterisert som en helt normal vinter. Helt bart i hagen ( selv med soting i stor stil) er det sjeldent før i slutten av mai, i enkelte tilfeller senere. Likevel klarer elgene seg godt i området, faktisk er det stor elgtetthet her og heller dårlig med rundballer og denslags.. Hvis drt står så dårlig til med rådyrene i området, så sier det meg bare at arten ikke hører naturlig til der. At endel stryker med vinterstid er helt normalt, det gjelder alke arter ville dyr. Det er naturlig seleksjon. 

Hvis folk ga beng i å fore på disse rådyrene og liste seg på tå rundt dem, så ville muligens arten ikke finnes i området eller utvikle seg til mer egnede dyr for de rådende klimatiske forhold. Ved å dille på den måten med dem, opprettholder man bare eksistensen til en art som egentlig ikke har forutsetninger for å leve der.

  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutter siden, QUEST skrev:

Jepp..for det eneste man kan bruke en kniv til er vel å skade eller drepe andre mennesker med? 

Nå ble jeg oppriktig nysgjerrig... Hva bruker DU kniv til på offentlig sted? Sånn i by'n liksom? 

Akkurat nå, QUEST skrev:

Det er godt mulig at det du nevner her, er ekstraordinære snømengder i dine trakter. Her ville det bli karakterisert som en helt normal vinter. Helt bart i hagen ( selv med soting i stor stil) er det sjeldent før i slutten av mai, i enkelte tilfeller senere. Likevel klarer elgene seg godt i området, faktisk er det stor elgtetthet her og heller dårlig med rundballer og denslags.. Hvis drt står så dårlig til med rådyrene i området, så sier det meg bare at arten ikke hører naturlig til der. At endel stryker med vinterstid er helt normalt, det gjelder alke arter ville dyr. Det er naturlig seleksjon. 

Hvis folk ga beng i å fore på disse rådyrene og liste seg på tå rundt dem, så ville muligens arten ikke finnes i området eller utvikle seg til mer egnede dyr for de rådende klimatiske forhold. Ved å dille på den måten med dem, opprettholder man bare eksistensen til en art som egentlig ikke har forutsetninger for å leve der.

Selv om snøen ligger til langt ut i mai, betyr ikke det nødvendigvis at det er enorme mengder snø gjennom vinteren... det har jo mer med kulde å gjøre. Jeg nekter å tro at det finnes steder i Norge der det er NORMALT - hvert år - å ha snømengder over 1 m i skog og på åpen mark. Men jeg vet jo at menneskets evne til å anslå både høyder, lenger og mengder er særdeles dårlig... :aww: 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Siri skrev:

Nå ble jeg oppriktig nysgjerrig... Hva bruker DU kniv til på offentlig sted? Sånn i by'n liksom? 

Selv om snøen ligger til langt ut i mai, betyr ikke det nødvendigvis at det er enorme mengder snø gjennom vinteren... det har jo mer med kulde å gjøre. Jeg nekter å tro at det finnes steder i Norge der det er NORMALT - hvert år - å ha snømengder over 1 m i skog og på åpen mark. Men jeg vet jo at menneskets evne til å anslå både høyder, lenger og mengder er særdeles dårlig... :aww: 

Hva definerer du som et offentlig sted,kun i tjukkeste byen? En kniv er himla praktisk å ha med seg/på seg til en hel del ikke-voldelige aktiviteter, det burde vel strengt tatt ikke være nødvendig å liste opp bruksområdene..

Og jeg nekter å tro at det visse steder i landet blir totalt kaos etter 10 cm snøfall.. Så enten lyver media så det renner av dem, eller så er mennesker i visse deler av landet noe..ehm.. * sensurert*  Hvilket dog ikke kommer som noen direkte overraskelse, skal jeg være ærlig.. :sleep:

Jeg har i mange år vært av den formening at landet burde deles ved Trøndelag..alt under kan man gi til Sverige eller annen interessent. :sleep:

Endret av QUEST
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Stella
6 minutter siden, QUEST skrev:

Det er godt mulig at det du nevner her, er ekstraordinære snømengder i dine trakter. Her ville det bli karakterisert som en helt normal vinter. Helt bart i hagen ( selv med soting i stor stil) er det sjeldent før i slutten av mai, i enkelte tilfeller senere. Likevel klarer elgene seg godt i området, faktisk er det stor elgtetthet her og heller dårlig med rundballer og denslags.. Hvis drt står så dårlig til med rådyrene i området, så sier det meg bare at arten ikke hører naturlig til der. At endel stryker med vinterstid er helt normalt, det gjelder alke arter ville dyr. Det er naturlig seleksjon. 

Hvis folk ga beng i å fore på disse rådyrene og liste seg på tå rundt dem, så ville muligens arten ikke finnes i området eller utvikle seg til mer egnede dyr for de rådende klimatiske forhold. Ved å dille på den måten med dem, opprettholder man bare eksistensen til en art som egentlig ikke har forutsetninger for å leve der.

Jeg svarte i forhold til trådens faktiske tema: Hunder og båndtvang for å beskytte hjortevilt. Hva du mener om hvor rådyr bør leve osv spiller ingen rolle.
Og ja, det er helt ekstraordinære snømengder. Allerede i januar ble det snakket om største snømengde på drøyt 20 år, og det har snødd mye siden januar. De 6 årene jeg har bodd her har det knapt vært mulig å få kjørt opp skispor, det har vært 20-30cm snø og fullt mulig å gå i vinterstøvler stort sett over alt. Jeg bor i et veldig snøfattig område. Kaldt, men snøfattig. Det er ingen ekstra fôring av hjortevilt her, de klarer seg stort sett helt supert. De rådyrene som holder til her ved min gård får mange killinger hvert år, og stor del av dem overlever. I fjor fikk "mitt" rådyr, en geit jeg har kalt Hilda, 4 killinger. Ingen ekstra fôring, kun veldig gode levekår for rådyr. Men når det kommer over dobbel snømengde får de problemer, logisk nok.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Stella
Akkurat nå, QUEST skrev:

Helt logisk og en naturlig seleksjon, som arten enten får tåle eller forsvinne, uten særhensyn. 

Naturlig eller ikke kan man jo strides om, både værfenomener og løse hunder...

Ut over dette er dette en diskusjon jeg ikke gidder ta. Din personlige mening om ulike ville dyr er liksom ikke helt det tråden handler om, og det virker litt malplassert å drive å male opp og ned i mente om akkurat det. Ekstraordinær båndtvang er innført for å beskytte hjortevilt i en spesielt snørik og lang vinter, helt uavhengig av din personlige mening rundt dette. Så er det noen som bryter dette påbudet og hjortevilt blir skadd/drept. Og det er det denne tråden handler om. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Stella skrev:

Naturlig eller ikke kan man jo strides om, både værfenomener og løse hunder...

Ut over dette er dette en diskusjon jeg ikke gidder ta. Din personlige mening om ulike ville dyr er liksom ikke helt det tråden handler om, og det virker litt malplassert å drive å male opp og ned i mente om akkurat det. Ekstraordinær båndtvang er innført for å beskytte hjortevilt i en spesielt snørik og lang vinter, helt uavhengig av din personlige mening rundt dette. Så er det noen som bryter dette påbudet og hjortevilt blir skadd/drept. Og det er det denne tråden handler om. 

Nå trodde jeg vel at debatter baserte seg bl.a på debattantenes personlige meninger..men jeg  er åpen for at jeg kan ta feil der gitt..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@quest  hva diskuterer vi egentlig? at det er uhell og idiothundeeiere? båndtvang?  Generell båndtvang?  Utvidet båndtvang? Det som er fakta er at det skjer alt for mange uhell,  både sommer og vinter,  med vilt og tamdyr.  Det er ikke bare huskyer osv som er skyld i det.  Vell så mange forstyrrer nok på et sånt grunnlag at det og er veldig stressende og potebsielt skadelig uten å jakte.  Det som og er fakta er at veldig mange hundeeiere ikke er i stand til å se dette selv  også får vi uhell.  Når det er yngling er det båndtvang for alle,  og her er det ganske likegyldig hvor "snill" hund man har, går den større enn lengden på ei fleksiline så kan den forstyrre mye  selv om den ikke går stort.  Selv i bånd kan de jo det,  men det begrenser  jo ting litt iallefall.  Og går bikkja på stien ved eier så er det neppe noe forringende å putte på et bånd uansett.  

Hvordan  foreslår du at man raseinndeler båndtvang og sikrer dyra.? Hva da med hundeeiere som føler som deg og har hunder som er verdens greieste og lydigste osv, men som er "feil" rase.  Og hva med motsatt? 

ja, føre osv varierer og derfor er utvidet båndtvang knyttet til kommune eller steder, og det er tidsbestemt etter behov. Og de bør følges.  

og for å gjenta en gang til,  det er fult mulig å legge til rette for at hunden får være løs, feks ved hjelp av gjerder,  men det er selvsagt ikke like enkelt som å bare ta seg til rette i skogen.  Forøvrig driter jeg i om folk med god lydighet og bikjer som er rolige og holder seg på stien er løse eller ikke,  og mtp hvor lite kontroll det er på båndtvang så spiller det vell neppe så stor rolle i praksis heller.  Med mindre det skjer noe,  men da er man vell plutselig av de som ikke burde hatt hunden sin løs lell og får ta ansvar for det. 

Endret av Malamuten
  • Like 2
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Malamuten skrev:

@quest  hva diskuterer vi egentlig? at det er uhell og idiothundeeiere? båndtvang?  Generell båndtvang?  Utvidet båndtvang? Det som er fakta er at det skjer alt for mange uhell,  både sommer og vinter,  med vilt og tamdyr.  Det er ikke bare huskyer osv som er skyld i det.  Vell så mange forstyrrer nok på et sånt grunnlag at det og er veldig stressende og potebsielt skadelig uten å jakte.  Det som og er fakta er at veldig mange hundeeiere ikke er i stand til å se dette selv  også får vi uhell.  Når det er yngling er det båndtvang for alle,  og her er det ganske likegyldig hvor "snill" hund man har, går den større enn lengden på ei fleksiline så kan den forstyrre mye  selv om den ikke går stort.  Selv i bånd kan de jo det,  men det begrenser  jo ting litt iallefall.  Og går bikkja på stien ved eier så er det neppe noe forringende å putte på et bånd uansett.  

Hvordan  foreslår du at man raseinndeler båndtvang og sikrer dyra.? Hva da med hundeeiere som føler som deg og har hunder som er verdens greieste og lydigste osv, men som er "feil" rase.  Og hva med motsatt? 

ja, føre osv varierer og derfor er utvidet båndtvang knyttet til kommune eller steder, og det er tidsbestemt etter behov. Og de bør følges.  

og for å gjenta en gang til,  det er fult mulig å legge til rette for at hunden får være løs, feks ved hjelp av gjerder,  men det er selvsagt ikke like enkelt som å bare ta seg til rette i skogen.  Forøvrig driter jeg i om folk med god lydighet og bikjer som er rolige og holder seg på stien er løse eller ikke,  og mtp hvor lite kontroll det er på båndtvang så spiller det vell neppe så stor rolle i praksis heller.  Med mindre det skjer noe,  men da er man vell plutselig av de som ikke burde hatt hunden sin løs lell og får ta ansvar for det. 

Jeg har aldri påstått at det er bare huskyer som er involvert i kjedelige episoder. Hvor har du det fra? Jeg kjenner jeg blir litt lei av å gjenta det samme omatt og omatt her.. 

Hvis det er snakk om 'bare' forstyrrelser, altså ikke direkte fysisk skade, så bør vi snarest forby mye menneskelig aktivitet i naturen.. Jeg har gjentatt til det kjedsommelige at dyr/fugler i mange tilfeller forstyrres mer av menneskelig aktivitet enn av hunder.. Og bare  for å gjøre det klart, nå tenker jeg ikke på bikkjer som går i fullt killermodus så snart de ser noe med puls., Hund er hund, later det til at majoriteten her mener, hvilket jeg er sterkt uenig i. Basert på erfaringer. Forøvrig er det vel mer enn en gang her inne henvist til at hunder kan ta dyr/fugler, selv i bånd. Disse bør kanskje helst luftes i helsikret innhegning?  

Og ennå en gang..jeg har faktisk gjerder..rundt tomta.. Skulle ikke bikkjene og jeg fått mer mosjon enn det, så hadde vi rullet, alle mann.. Jeg har aldri vært borti en innhegning aom var noe i nærheten stor nok til å tilfredstille både hundene og ikke minst meg. Det måtte i så fall være en innhegning som var på svært mange mål og i tillegg garantert fri for andre folk og hunder. 

Med mindre det skjer noe? Tja..da bør man vel straks gi opp bilkjøring da..for det har du ingen garanti for at 'det ikke skjer noe'.. Så lenge det er levende vesener involvert, uansett art omtrent, så vil du aldri kunne operere med noen 100% garanti. 

Endret av QUEST
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 timer siden, QUEST skrev:

 

Jeg har i mange år vært av den formening at landet burde deles ved Trøndelag..alt under kan man gi til Sverige eller annen interessent. :sleep:

*ser på klokken og lurer på om Quest har drukket* Slikt som dette skaper så veldig gode debatter. 

  • Haha 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...