Gå til innhold
Hundesonen.no

Valp. Når skal de ulike tingene læres? Kan det bli for mye?

Recommended Posts

Skal hente valpen min i neste uke og gleder meg veldig!

Har lest mye rundt omkring, og har noen spm. som jeg håper noen med mer erfaring enn meg kan svare på.

Det er mye som skal læres, alt fra å bli sosialisert/miljøtrent, stueren, hjemme alene trening, håndtering, innkalling, belønning, kontakttrening, gå pent i bånd, passeringstrening, gode vaner, kommandoer osv.

Spørsmålet mitt er hva det bør fokuseres på til hvilken tid. Hva er mest hensiktmessig å jobbe med de to første ukene, etter 1 mnd, etter 2 mnd osv. Dette må vell sikkert tilpasses etter valpens utvikling, men har noen en generell anbefaling å gi meg? Har forstått det slik at kontakttrening er viktig den første tiden for eksempel.

Elles lurer jeg på om jeg kan trene mange ulike ting samtidig, eller om en bør fokusere på en ting av gangen? Kan jeg for eksempel drive med innlæring av to- tre ulike kommandoer på en dag, eller bør jeg trene inn en kommando før jeg begynner med en ny?

Er forresten førstegangs hundeeier, men det fremkommer vell ganske tydelig utfra teksten :D

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg fokuserer egentlig litt på alt fra starten av, man tilpasser nivået valpen og avanserer etter hvert som valpen både skjønner hva man vil og den blir mer moden og utholdende.  I starten så handler det jo mest om å gjøre alt til en lek. Bygge grunnlaget til det som etterhvert skal bli ferdige "øvelser". Du kan godt trene på flere kommandoer før du er ferdig med de andre,  men det kan være  greit å gjøre en ting pr treningsøkt i starten for å gjøre det enkelt å forståelig.  Tren på sitt feks,  også ta en liten pause før du trener på dekk.  Så er det lettere for hunden å sortere.  

Men det jeg tenker er viktigst er kontakt,  innkalling og miljøtrening. Er de på plass så har du et ganske godt grunnlag for mye.  Og evt rotrening om du har en som trenger det. Neste for min del er "legg deg ", og når den kommandoen begynner å sitte  er det en liten milepæl for da kan man få litt kontroll inne igjen 😅 byttelek kan og være kjekt, altså bytte resurser /slipp.  For å unngå konflikt eller problemer på det punktet. 

 • Like 3

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Det er i det minste godt at Lisa gikk til skolen, og ikke forurenset miljøet ved å kjøre bil...  
  • Jeg og vokste opp med en mor som mener at kjøttet gror i kjøledisken på rema1000. Og jeg har måttet finne ut ting på "den harde måten" men har aldri seriøst vurdert å kutte ut kjøtt av den grunn, går helt andre veien heller. Har satt meg skikkelig inn i norsk landbruk på godt og vondt, lært meg å slakte dyr til eget og hunders forbruk. Dekker ikke opp nok da, så vi kjøper kjøtt.  Vi bor på landet da, så i barnehagen her lærer de om jakt og slakting. Litt avhengig av barnegruppa sammensetning og muligheter så får de være med på ganske mye. Det setter jeg veldig pris på.  Forøvrig tok passehunden en av de frittgående utekaninene våre og min første reaksjon da hun kom gående med den var å si at barnet ikke trengte se på om hun synes det var ekkelt. (Det var en ren glipp, terrieren vred seg ut av båndet når gubben skulle ta henne inn, vi lar ikke hunder jakte!) "Mamma, jeg syns det er spennende!!" Sa femåringen og da gikk vi ut for å se på mens terrieren spiste opp byttet sitt.  Så jeg tror ikke at man automatisk får færre kjøttspisere av å la dem lære og se hvor maten kommer fra i ung alder...heller kanskje tvert i mot, for de slipper det sjokket når de ikke trenger å oppdage sammenhengen mellom dyr og kjøtt som 15åringer..
  • Har hun det hele tiden eller i perioder? Merker du forskjell på hudirritasjonen etter hva du gir henne å spise? Hvis du mistenker allergi ville jeg tatt det opp med dyrlegen så dere kan finne ut hva hun eventuelt reagere på. Min har forallergi. Merket det med kløe og gjentatte soppinfeksjoner under potene
  • Oppdretter bruker det, og kjøpte en sekk etter at det jeg fikk med var tomt. Syntes det funka helt fint  
  • Nå bare slenger jeg ut masse tanker, mulig det er helt skivebom, men så får du nå gått igjennom det en gang til i verste fall. Sikker på at han knurrer fordi han er sint/redd? Altså at det ikke er bare koselyder eller lek? Har dyrlegen tatt røntgen? Jeg vil tro at mest sannsynlig vil man jo helst få reaksjoner hos en usikker hund som har vondt og som blir håndtert av fremmede på en fremmed plass, men sånn i tilfelle ikke så er det ofte bedre å gå til en fysioterapeut eller kiropraktor for å sjekke kroppen (utover sykdom, blodprøver, røntgen og slikt som dyrlegene gjør), gjerne en dyrlege som har tilleggsutdanning, men opplever at det er veldig mange flinke som ikke har vetrinærutdanning i bunn og. Og dette er jo mest for å sjekke kroppen, om hunden har vondt/spenninger og evt hvor. Deretter kan man jo med fordel ta saken tilbake til vet med feks røntgen for å sjekke videre om det finner noe som kan knyttes til feks skjelett, eller medisinsk behandling om det er betennelser e.l. Er det tatt blodprøver? Mye som kan feile innvendig og som kan sette en demper på humøret. Magetrøbbel feks og sikkert mye annet. Syn og hørsel burde absolutt testes om det ikke er gjort. Om de ikke er som de skal så kan jo det fort bli litt vanskelig eller frustrerende for hunden, og evt skremmende.  

   Hvordan er stressnivået sånn generelt? Ute er han sikkert litt stressa? Men inne? Greier han å roe seg ned fint der? Eller er han mye våken og tramper rundt? Peser? Syter? Eller slikt?

   Finnes det ikke noen kurs i nærheten med flinke instruktører ? Evt noen som tilbyr privattimer? Ofte kan det være en del å hente bare på å endre samspillet mellom hund og fører, og slikt sees jo best av andre enn oss selv. I tillegg til at det er kjekt å få litt ny input og nye tilnærminger, og kanskje bare godt å ha noen "på laget" en liten stund som (forhåpentligvis) ser muligheter.  
 • Nylig opprettede emner

×