Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvilken farge vil valpene få?

Recommended Posts

Hei! Jeg har prøvd å sette meg inn i hvordan gener fungerer men blir ikke helt klok på det. Har forstått det slik at det er dominante og ressesive gener. Det skulle visstnok være ganske nøyaktig hva som avkommet arver ettersom kromosonene deles 50/50 av mor og far. Er det noen her som har forstått hvordan det fungerer og kan si hva dere tror valpene blir? Er så utrooolig nysgjerrig! :) Takk for alle svar!

fargegener.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har du bilde av besteforeldrene? Disse fargebetegnelsene sier meg nemlig lite :lol: 

Hannen er sort med tan (og hvite avtegn?) og tispa sobel med hvite avtegn. Hvordan ser kremhvit ut?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kommer vel også an på hvilke fargegener hundene er bærere av, om jeg har forstått det rett.

Edit: Så ikke at det også stod fargene til besteforeldrene der...:P

Endret av sidnajse

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mest sannsynlig vil det bli flest sable, i lys (krem) eller mørkere (fawn) farge, med eller uten hvittegninger. Om det ligger black and tan bak tispa, kan det komme black and tan med mørkere eller lysere tan-points, med eller uten hvittegninger.

Tispa er i alle fall ikke recessiv rød, men det man kaller sable (Ay- på A-locus) da hun har svarte hår. Nyere forskning tyder på at det er et annet gen eller gener (altså ikke C-locus som man trodde tidligere) som styrer fargeintensiteten på sable hunder, og at det er dette som gir alle nyansene fra mørk rustrødt til kremhvitt, samt alle nyansene hos hunder med flere eller færre mørke hår, det man kaller skygget sable for eksempel.
Recessive røde hunder er helt røde, uten noen svarte, brune, blå eller isabella hår. Iom. at recessiv røde hunder også kan være alt fra rød til kremhvit, kan det være vanskelig å skille mellom sable og recessiv rød, men i dette tilfellet er mor tydelig sable.

Sable (Ay-) er dominant over alle andre gener som forekommer på A-locus. Tispa kan derfor bære tan (Ayat) uten at det kommer til uttrykk, forutsatt at det finnes tan-tegnede hunder i stamtavlen hennes. Bærer ikke tispa tan, vil ingen av valpene kunne bli tan-tegnet.
Hannen er tan-tegnet, altså (atat) på A-locus. Alle valpene, uavhengig av om de blir sable eller tan, vil bære tan og kunne gi tan valper med en annen tan-tegnet hund eller tan-bærer.
Da har jeg tatt med i beregningen at det ikke forekommer grå/agouti, recessiv rødt, recessiv sort eller annet som kan påvirke farge, bakover i stamtavlen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Hva med noen av de andre terrierne? Parson/jack feks? De finnes vell i korthår også? Kanskje ikke fult så tøffe i utseende som staffen, men kule er de jo, og mer enn tøff nok inni. Aktive,  livlige osv. Fransk bulldog/bostonterrier? Fra en oppdretter som har fokus på gode snuter(det finnes noen av de etterhvert)? 
  • Har faktisk både whippet og sheltie😊 Veldig forskjellige hunder. Sheltien gjør alt for sin eier, men Whippeten derimot krever at hun skal bli behandlet som en dronning😂  På den andre siden, krever Whippeten mindre trening enn sheltien. Whippeten ligger med glede inne på sofaen om det regner ute, mens sheltien er klar for tur uansett vær. Da sier det seg litt selv hvilken som er enklest å trene, men vi får til mye med Whippeten også siden vi er så heldige og har fått en godbitfokusert Whippet.  Whippeten elsker å løpe runde på runde på jorder, mens sheltien gjerne vil lede «flokken» sin på tur.  Kjempefine hunder begge to på hvert sitt vis❤️❤️ Basenji vet jeg lite om, men er ganske så sikker på at den har mer tilfelles med en whippet enn en sheltie. 
  • Planen er telttur med hundene og samboern. Vi vil gjerne gå til et fiskevann hvor vi kan slå opp telt og overnatte en natt 😊 I første omgang ikke alt for lang/tung tur da vi ikke er vant med å bære tung sekk. Og vi vil helst gå der det ikke kryr av folk 😅 Noen ønsker; Fiskevann, lite folk, fin natur, lite mygg, ikke frost (dette blir nok september ish), og ikke for langt/tungt, kryr ikke av beitedyr.  Holder til i Møre og Romsdal, men andre deler av landet kan være av interesse (dog ikke laaangt nord eller sør i første omgang). Har snust litt på Hardangervidda 🤔 men trenger evt mer konkret tips/link til hvor 😇 Fyr løs 😊
  • Er sååå usikker på rase😬 Jeg prioriterer hvertfall god arbeidskapasitet og helse + godt gemytt. Planen er å bruke den til agility, og mye trening både fysisk og mentalt😊 Farger spiller ingen rolle, kommer til å bli høyt elsket uansett❤️❤️ Her er rasene det står mellom:  - Jakt cocker spaniel Kjønn: Tispe Navn: Må se hundens personlighet og utseende før jeg klarer å bestemme navn😊 Størrelse: 40-42 cm i mankehøyde Den skal være hyperaktiv, men ikke bikke over i stress. Gemyttet må være bra og den bør elske alt og alle. Lettlært og førerorientert hadde også vært et pluss. Jeg vil helst unngå problemer som seperasjonsangst. På turer i skogen hadde det vært topp om den holdt seg i nærheten.  - Ny sheltie Kjønn: tispe  Navn:  Størrelse: 34 hadde vært perfekt. Jeg har sheltie fra før av, og det er en del krutt i henne, men jeg kunne ha tenkt meg enda litt mer. Så nøye planlegging av kennel og linjer bakover er viktig. Jeg vil helst unngå den resserverte væremåten som mange sheltier har. Gemyttet bør også være bra.  - Australsk kelpie Kjønn: Tispe Navn:  Størrelse: 42 eller rundt 50 Jeg vil gjerne ha en aktiv hund, og godt gemytt her også. Jeg kjenner ikke rasen veldig godt, men har hørt at de kan slite med litt forskjellige problemer.  -Dansk svensk gårdshund Kjønn: Tispe Navn:  Størrelse: 34 hadde vært perfekt, men de færreste gårdshunder er så høye. En aktiv type, med herlig gemytt. Lettlært, førerorientert og rask.
 • Nylig opprettede emner

×