Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvilken farge vil valpene få?

Recommended Posts

Hei! Jeg har prøvd å sette meg inn i hvordan gener fungerer men blir ikke helt klok på det. Har forstått det slik at det er dominante og ressesive gener. Det skulle visstnok være ganske nøyaktig hva som avkommet arver ettersom kromosonene deles 50/50 av mor og far. Er det noen her som har forstått hvordan det fungerer og kan si hva dere tror valpene blir? Er så utrooolig nysgjerrig! :) Takk for alle svar!

fargegener.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har du bilde av besteforeldrene? Disse fargebetegnelsene sier meg nemlig lite :lol: 

Hannen er sort med tan (og hvite avtegn?) og tispa sobel med hvite avtegn. Hvordan ser kremhvit ut?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kommer vel også an på hvilke fargegener hundene er bærere av, om jeg har forstått det rett.

Edit: Så ikke at det også stod fargene til besteforeldrene der...:P

Endret av sidnajse

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mest sannsynlig vil det bli flest sable, i lys (krem) eller mørkere (fawn) farge, med eller uten hvittegninger. Om det ligger black and tan bak tispa, kan det komme black and tan med mørkere eller lysere tan-points, med eller uten hvittegninger.

Tispa er i alle fall ikke recessiv rød, men det man kaller sable (Ay- på A-locus) da hun har svarte hår. Nyere forskning tyder på at det er et annet gen eller gener (altså ikke C-locus som man trodde tidligere) som styrer fargeintensiteten på sable hunder, og at det er dette som gir alle nyansene fra mørk rustrødt til kremhvitt, samt alle nyansene hos hunder med flere eller færre mørke hår, det man kaller skygget sable for eksempel.
Recessive røde hunder er helt røde, uten noen svarte, brune, blå eller isabella hår. Iom. at recessiv røde hunder også kan være alt fra rød til kremhvit, kan det være vanskelig å skille mellom sable og recessiv rød, men i dette tilfellet er mor tydelig sable.

Sable (Ay-) er dominant over alle andre gener som forekommer på A-locus. Tispa kan derfor bære tan (Ayat) uten at det kommer til uttrykk, forutsatt at det finnes tan-tegnede hunder i stamtavlen hennes. Bærer ikke tispa tan, vil ingen av valpene kunne bli tan-tegnet.
Hannen er tan-tegnet, altså (atat) på A-locus. Alle valpene, uavhengig av om de blir sable eller tan, vil bære tan og kunne gi tan valper med en annen tan-tegnet hund eller tan-bærer.
Da har jeg tatt med i beregningen at det ikke forekommer grå/agouti, recessiv rødt, recessiv sort eller annet som kan påvirke farge, bakover i stamtavlen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive×