Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvilken farge vil valpene få?

Recommended Posts

Hei! Jeg har prøvd å sette meg inn i hvordan gener fungerer men blir ikke helt klok på det. Har forstått det slik at det er dominante og ressesive gener. Det skulle visstnok være ganske nøyaktig hva som avkommet arver ettersom kromosonene deles 50/50 av mor og far. Er det noen her som har forstått hvordan det fungerer og kan si hva dere tror valpene blir? Er så utrooolig nysgjerrig! :) Takk for alle svar!

fargegener.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har du bilde av besteforeldrene? Disse fargebetegnelsene sier meg nemlig lite :lol: 

Hannen er sort med tan (og hvite avtegn?) og tispa sobel med hvite avtegn. Hvordan ser kremhvit ut?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kommer vel også an på hvilke fargegener hundene er bærere av, om jeg har forstått det rett.

Edit: Så ikke at det også stod fargene til besteforeldrene der...:P

Endret av sidnajse

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mest sannsynlig vil det bli flest sable, i lys (krem) eller mørkere (fawn) farge, med eller uten hvittegninger. Om det ligger black and tan bak tispa, kan det komme black and tan med mørkere eller lysere tan-points, med eller uten hvittegninger.

Tispa er i alle fall ikke recessiv rød, men det man kaller sable (Ay- på A-locus) da hun har svarte hår. Nyere forskning tyder på at det er et annet gen eller gener (altså ikke C-locus som man trodde tidligere) som styrer fargeintensiteten på sable hunder, og at det er dette som gir alle nyansene fra mørk rustrødt til kremhvitt, samt alle nyansene hos hunder med flere eller færre mørke hår, det man kaller skygget sable for eksempel.
Recessive røde hunder er helt røde, uten noen svarte, brune, blå eller isabella hår. Iom. at recessiv røde hunder også kan være alt fra rød til kremhvit, kan det være vanskelig å skille mellom sable og recessiv rød, men i dette tilfellet er mor tydelig sable.

Sable (Ay-) er dominant over alle andre gener som forekommer på A-locus. Tispa kan derfor bære tan (Ayat) uten at det kommer til uttrykk, forutsatt at det finnes tan-tegnede hunder i stamtavlen hennes. Bærer ikke tispa tan, vil ingen av valpene kunne bli tan-tegnet.
Hannen er tan-tegnet, altså (atat) på A-locus. Alle valpene, uavhengig av om de blir sable eller tan, vil bære tan og kunne gi tan valper med en annen tan-tegnet hund eller tan-bærer.
Da har jeg tatt med i beregningen at det ikke forekommer grå/agouti, recessiv rødt, recessiv sort eller annet som kan påvirke farge, bakover i stamtavlen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Men de gjør jo det! Racing greyhounds er jo dritpopulære å adoptere (98% av løpesgreys i Florida blir adoptert bort etter endt løpskarriere), fordi de har så lite diller og er fantastiske familiehunder. Og SLIKE linjer bør man bruke som utgangspunkt for en sunn genpool, ja, fordi sjuke hunder ikke gjør det bra i formel-1. Man har f.eks ikke greyhound neuropati på racing-greyhounds (i USA har de det forsåvidt bare på showhunder importert fra Europa). Og ja, mange vurderer løpsgreys til å være den ekte Greyhounden, fordi man fortsetter å gjøre det arbeidet som har vært gjort over 1000 år, nemlig å selektere etter bruksegenskaper og ikke tant og fjas.  
  • Greyhoundracing kan være uggent, men det er ikke tilfellet i Florida. Dette er et resultat av fanatisme, og sånn lovforslaget er utformet, står all hundesport lagelig til for hogg. Det er ikke uten grunn at majoriteten av greyhoundoppdrettere, klubber og adopsjonsbyråer var mot forbudet..
  • Jeg vet det jeg vet om denne situasjonen av sikre kilder, som forteller meg mer enn jeg kan si her. Opplever ikke at jeg har spesielt mange antakelser rundt dette utover det jeg har hørt fra andre som vet mer enn meg. Hva jeg har trodd og tenkt om hvorfor de plutselig holder seg hjemme og likevel kan passe min hund har jeg fått bekreftet at var riktig. Det er ikke hundepasser som har fortalt meg at mannen drikker og at situasjonen er som den er, det fikk jeg høre helt tilfeldig og ble derfor litt sjokkert med en gang. Hadde behov for å lufte saken før jeg fikk vite mer etter at hunden hadde vært der på nytt for litt siden.  Mannen har ikke ansvaret for hunden, og situasjonen virker for meg grei slik jeg har blitt forklart den,og slik hunden min reagerer både ved henting og levering. Jeg kunne nok tenkt meg at hundepasser jeg ikke kjenner fra før hadde vært ærlig fra starten av og sagt det som det var, men samtidig hadde jeg nok ikke tatt sjansen om jeg visste det den gangen. Jeg har bare fått gode referanser på selve hundepasseren, og er helt trygg på henne.  Alkoholproblemet her har vart i flere tiår. Men det er ikke hver dag, ikke hver helg. Og det er ikke sikkert det foregår så mye når hunden min er der.  Forrige gang var det ingen alkohol har jeg fått vite.  Hunden min er overlykkelig hver eneste gang det er hundepasser tid, så jeg får forholde meg til de reaksjonene jeg ser som utelukkende er positive. Og skulle det endre seg vil jeg selvfølgelig avslutte med en gang. 
  • Hvis noen hadde sagt til dere i dag : «neste mandag»  Tolker dere det som på mandag som kommer nå, eller mandagen etter det igjen, altså 11 dager til? 
  • hva er forskjellen på trekkhunder og greyhounds når det gjelder oppstalling?  
 • Nylig opprettede emner

×